به گزارش مشرق، آمریکا وعده داده که از ابتدای سال آینده میلادی، روند کاهش تدریجی شمار نیروهای خود در عراق را آغاز کند و تجهیزات ائتلاف موسوم به بینالمللی را از پایگاه عین الاسد در الانبار و کمپ ویکتوری در بغداد به پایگاه حریر در استان اربیل واقع در منطقه کردستان عراق منتقل کند. این اقدام در چارچوب توافقات اولیه بین بغداد و واشنگتن در سپتامبر گذشته صورت خواهد گرفت.
بر اساس این توافق، قرار است پایگاه حریر آخرین نقطه حضور نظامی آمریکا در عراق باشد و تا پایان سال ۲۰۲۶، حضور نظامی آمریکا در عراق به طور کامل پایان خواهد یافت.
این در حالی است که روزنامه العربی الجدید به نقل از برخی منابع نظامی و دولتی عراق، امروز طی یادداشتی گزارش داد که «از اواسط اکتبر، همزمان با تهدیدهای گروههای عراقی به خطرناک بودن عواقب حمایت آمریکا از اسرائیل در جنگ غزه و لبنان برای نیروهای آمریکایی، شماری از کارمندان غیرنظامی و پیمانکاران ارتش آمریکا در کمپ ویکتوری و عین الاسد، عملاً به سمت پایگاه حریر عقبنشینی کردهاند.
یکی از منابع آگاه در خصوص این کارمندان گفت که حضور آنها در پایگاه حریری ضرورتی ندارد. این کارمندان شامل مشاور، تحلیلگر اطلاعات و دادهها و پرسنل امور اداری هستند.
۲۷ سپتامبر گذشته، بغداد و واشنگتن طی بیانیهای مشترک اعلام کردند که به یک توافق در خصوص پایان ماموریت ائتلاف آمریکایی موسوم به ائتلاف بینالمللی ضد داعش طی ۱۲ ماه دست یافتهاند و از سپتامبر سال ۲۰۲۴ تا نهایتاً سپتامبر ۲۰۲۵، به تدریج کلیه نیروهای آمریکایی خاک عراق را ترک خواهند کرد و سپتامبر ۲۰۲۶، موعد پایان عملیات این ائتلاف در سوریه خواهد بود.
نکته قابل توجه در این توافق این است که پایگاه حریر در اربیل تا پایان عملیات نظامی آمریکا در سوریه، به عنوان پایگاه پشتیبانی لجستیکی و عملیاتی برای واشنگتن باقی خواهد ماند. به موجب این برنامه، نیروهای آمریکایی، پایگاههای عراقی را ترک خواهند کرد و حضور نظامیشان کاهش خواهد یافت و به حریر در اربیل منتقل میشوند تا عملیات جاری موسوم به ضد داعش را در سوریه ادامه دهند. به این معنا که به موجب این توافق به آمریکاییها اجازه داده خواهد شد که از پایگاه حریر برای تقویت حضور خود در شرق سوریه استفاده کنند.
تاریخچه پایگاه حریر
در سال ۲۰۰۳، نیروهای آمریکایی پایگاه هوایی حریر را که در آن زمان به باشور معروف بود و در طول جنگ ۸ ساله عراق علیه ایران استفاده شده بود، اشغال کردند و از آن به عنوان پایگاهی برای پرواز بالگردهای نظامی ارتش اشغالگر استفاده کردند.
این پایگاه در منطقه الحریر در منطقه کردستان و در فاصله ۷۷ کیلوماری مرکز شهر اربیل از جانب شرق قرار دارد و نزدیکترین پایگاه هوایی آمریکا به مرزهای ایران محسوب میشود و با آن تنها ۱۱۵ کیلومتر فاصله دارد.
آمریکا از این پایگاه به صورت رسمی در آغاز سال ۲۰۱۵ در چارچوب عملیات ائتلاف بینالمللی علیه داعش استفاده کرد و در نوامبر ۲۰۱۹، نیروهای ویژه آمریکا موسوم به دلتا از این پایگاه، یک عملیات محرمانه در سوریه را کلید زدند که به هدف قرار گرفتن و کشتن ابوبکر البغدادی، خلیفه خودخوانده داعش منجر شد.
یک منبع سیاسی نزدیک به ائتلاف چارچوب هماهنگی عراق با تأیید تلاشهای ائتلاف حامی دولت عراق برای پایان دادن به حضور نیروهای آمریکایی در کشور، به العربی الجدید گفت «تردیدهایی وجود دارد که رویدادهای منطقه و بسیج نظامی کنونی ممکن است به لغو یا برهم زدن توافق فعلی منجر شود».
وی افزود که بر اساس توافق کنونی، طی چند ماه آینده با عقبنشینی نیروهای آمریکایی از الانبار و بغداد، پایگاه حریر نقطه نهایی حضور نیروهای آمریکایی در عراق خواهد بود.
این منبع اذعان کرد که دولت آمریکا میخواهد که یک نقطه ارتباطی بین پایگاه حریر و پایگاههای نظامیاش در حسکه سوریه و نیز هماهنگی عملیات در مناطق شمال شرقی سوریه را حفظ کند. دولت آمریکا سالهاست که برای حضور در اربیل آماده شده و تمرکزش بر این پرونده پس از ترور فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سردار قاسم سلیمانی در سال ۲۰۲۰ با انتقال تجهیزات نظامی و لجستیکی به اربیل افزایش یافته است.
توسعه پایگاه حریر و تقویت حضور در منطقه کردستان عراق
در طول سه سال گذشته، کار توسعه پایگاه حریر و افزایش ظرفیت آن و ساخت استحکامات در داخل پایگاه به طور جدی دنبال شد و پناهگاههای زیرزمینی، انبارها و خوابگاههای متعدد برای نظامیان در محوطه اصلی ساخته شد.
بر اساس اطلاعات منتشر شده در العربی الجدید، پایگاه حریر به شبه مرکزی برای مدیریت عملیات نیروهای آمریکایی حاضر در مناطق شمالی سوریه و مناطق تحت کنترل «نیروهای سوریه دموکراتیک» (SDF) تبدیل شده است.