به گزارش مشرق، تنها چندی پس از نمایش ماکت جنگندههای نسل ششم «وایت امپرور» در نمایشگاه هوایی ژوهای چین در گوانگدونگ، پکن با نمایش خیرهکنندهای از دو مدل متفاوت و کاربردی از جنگندههای نسل ششم خود جهان را شگفتزده کرد.
نشریه آمریکایی نشنال اینترست با اشاره به این مسئله نوشت که بسیاری از ناظران از کشورهای غربی ابتدا واقعی بودن این هواپیماها را انکار کردند، اما اکنون این جنگندهها که ظاهری «علمی_تخیلی» دارند، آنها را به وحشت انداخته است.
در حالی که نیروی هوایی آمریکا به این حقیقت رسیده بود که رویاهایش برای نسل ششم هواپیمای جنگی زیر بار واقعیتهای سخت اقتصادی آمریکا رو به نابودی است، به لطف اقدام چین قیل و قال آغاز دوباره برنامههای خوفناک نیروی هوایی برای ساخت جنگندههای جدید بار دیگر به صدا درآمد.
این مسئله در شرایطی است که بسیاری به دنبال کماهمیت جلوه دادن تواناییهای فناورانه چین بودهاند، اما اکنون خواستار ایجاد جنگندههای «نسل بعدی سلطه هوایی» (NGAD) آمریکا هستند.
هواپیماهایی که تولیدشان سالها زمان خواهد برد، بالغ بر ۳۰۰ میلیون دلار به ازای هر جنگنده هزینه خواهد داشت و با توجه به این که چین آماده ساخت جنگندهها است، ساخت جنگندههای جدید آمریکایی تنها اندکی برتری هوایی آمریکا را تقویت خواهد کرد.
مدت کوتاهی پس از پایان جشن کریسمس در آمریکا، تصاویری از چین منتشر شد که دو جنگنده مختلف که احتمالاً از نسل ششم باشند را نشان میداد. یکی از جنگندهها که بزرگتر بود متعلق به شرکت هواپیماسازی چنگدو (CAC) بوده و دیگری احتمالاً متعلق به شرکت هواپیماسازی شنیانگ (SAC) باشد.
هر دو جنگنده احتمالاً نمونه نمایشی هواپیماها باشند. یعنی ممکن است که ارتش چین این مدلها را به صورت نمایشی ساخته و در نهایت قصد استفاده از آن را نداشته باشد. ایالات متحده آمریکا نیز در دهههای اخیر بارها چنین اقدامی انجام داده است.
آمریکاییها در سال ۲۰۲۰ جنگنده نسل ششم خود را به صورت نمایشی امتحان کردند. با این حال به گفته تحلیلگر نشنال اینترست، این بدان معنا نیست که آمریکاییها نباید نگران پیشی گرفتن چین از ایالات متحده در فناوریهای کلیدی باشند.
چنین اقداماتی به منظور درک آیرودینامیک جنگندههای نسلهای بعد بسیار مهم است و میتواند به عنوان بستر آزمایشی برای مجموعهای از تکنولوژیهای زیربنایی در جنگندههای پیشرفته مورد استفاده قرار گیرد.این یعنی اگرچه ساخت این جنگندهها قدمی مهم به سوی ایجاد تکنولوژی نسل آینده است که میتواند از هر آنچه آمریکاییها و متحدانشان دارند پیشی بگیرد، این جنگندهها لزوماً پرندههایی نیست که چین در نهایت در دهههای آتی به صورت انبوه خواهد ساخت.
پکن پس از نمایش جنگندهها همچنان باید اقدامات بسیاری را انجام دهد تا اطمینان حاصل کند که جنگندههای نمایشی خود به درستی کار میکنند و تولید انبوه آن ارزش هزینههایش را خواهد داشت.
از طرفی دیگر به گفته نویسنده «اگر چین تصمیم به تولید انبوه این هواپیماها بگیرد، این کار را میتواند انجام دهد و انجام خواهد داد» و این بر خلاف شرایط ایالات متحده است.
چین هماکنون منابع لازم، سرمایه انسانی داخلی و توانایی مالی کافی برای تولید انبوه چنین جنگندههایی را دارد.
با این وجود تحلیلگر نشریه آمریکایی معتقد است که پکن آنقدر که کارشناسان کشورهای غربی تصور میکنند در حال سرمایهگذاری در جنگندههای نسل ششم خود نیست.
به گفته تحلیلگر، پکن مشکلی با این امر ندارد که سران پنتاگون تصور کنند که چین در حال تقویت نسل ششم جنگندههای خود است. سران چینی میدانند که دولت آمریکا «مشکل جدی هزینه کردن» دارد و بدهی ملی کنونی کشور این را اثبات میکند.
نویسنده اظهار داشت که پکن و متحدانش مانند روسیه به دنبال فروپاشی اقتصاد ایالات متحده هستند و بار بدهی خودساخته و طاقتفرسای واشنگتن بهترین فرصت برای آنها است.