رئیس اقلیم کردستان در جواب به سوال در مورد پیشبینی آینده وضعیت عراق گفت: بدترین وضعیت، جنگ داخلی است که روز به روز هم به آن نزدیک میشویم و این موضوعی است که از آن بیم داریم زیرا چیزی به جز ویرانی برای عراق ندارد.
وی گفت: عراق در بحران واقعی قرار دارد، همگان در این برهه زمانی باید به قانون احترام بگذارند، دلیل این بحران تکروی در قدرت میباشد؛ اگر همگان برای دور کردن عراق از فاجعه تلاش کنند میتوانیم به راه حل خروج از بحران برسیم.
عراق مدتهاست که به دلیل اهمال در روند خدمات رسانی به شهروندان، کوتاهی شرکای سیاسی و عدم تطبیق قانون اساسی و توافقهای صورت گرفته، دچار بحران بزرگی شده است، این امر، موجب بروز نارضایتی در تمامی بافتهای جامعه عراقی از جمله مراجع و نهادهای مختلف و احزاب شده است.
وی در مورد راهپیماییهای کنونی کشور نیز گفت: ما از تمام مطالبات مشروع تظاهرکنندگان که با قانون اساسی همسو است، حمایت میکنیم، ما با هیچ گروهی چه اسلامی چه غیر اسلامی مشکلی نداریم و در مقابل، برابر کسانی که بخواهند امنیت و استقرار اقلیم را با خطر مواجه کنند کوتاه نخواهیم آمد.
مسعود بارزانی گفت: فکر میکردیم ذهنیت استفاده از تانک و هواپیما بر ضد ملت عراق با سرنگونی رژیم صدام از بین رفت اما نوری مالكی نخست وزیر عراق همچنان دارای چنین ذهنیتی است! ما از آن دسته از افسران ارتش عراق كه در عملیات انفال دست داشتند، انتقام نگرفتیم؛ اما حاضر نمیشویم كه بار دیگر آنها را در لباس ارتش عراق ببینیم!
جلسه بارزانی با طالبانی و صدر
بارزانی ضمن اینکه تاکید کرد علاقه ای ندارد قطره ای خون ریخته شود افزود: درصورتی كه نوری مالكی بخواهد نیروهای خود را بر ضد افراد ما در مناطق كوردستان بسیج كند، ما هم نیروهای خود را بر ضد وی بسیج خواهیم كرد.
درحالی بارزانی به سیاهنمایی درباره اوضاع عراق روی آورده که تنها اعتراضات در چند استان سنینشین عراق همچون موصل، الانبار، نینوا و صلاح الدین در در جریان است.
این سیاهنمایی ها تا جایی ادامه یافت که نوری مالکی به صورت رسمی از بارزانی انتقاد کرده و هشدار داد برخی برای تکرار سناریوی سوریه در عراق برنامهریزی میکنند.
نوری المالکی گفت: در شرایطی که اوضاع درعراق به سوی آرامشدن حرکت میکند و ثبات اوضاع به نفع ملت عراق است، از مواضع برخی طرفهای منطقهای و شخصیتهای سیاسی عراقی شگفتزده شدیم.
وی افزود: اظهارات مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان
عراق و اظهارات غیرمسؤولانه احمد داوود اوغلو، وزیر خارجه ترکیه نشاندهنده
تمایل برای مانعتراشی در مسیر گفتوگو میان عراقیهاست.
شرط بارزانی برای رابطه با اسرائیل!
بارزانی هرگونه رابطه تجاری با اسرائیل را نفی کرد و اعلام کرد هیچ کالای اسرائیلی در بازارهای اقلیم وجود ندارد و اگر دولت عراق روابط خود را با اسرائیل آغاز کرد ما نیز مانعی برای افتتاح کنسولگری اسرائیل در اقلیم کردستان نمیبینیم.
وی گفت: بسیاری از کشورهای عربی بەطور واضح یا غیر علنی با اسرائیل روابط سیاسی و اقتصادی دارند و جالب است خود آن کشورها همیشە کردها را بە داشتن رابطە با اسرائیل متهم میکنند، درحالی کە تاکنون هیچ رابطهای میان ما و این کشور وجود ندارد.
اظهارات بارزانی درباره بحران سوریه و وضعیت کردهای سوری
بارزانی در مورد بحران سوریه نیز گفت که با همکاری سازمانهای جهانی مقادیر زیادی مواد غذائی و کمکی برای مردم سوریه ارسال کردهاند و اعلام آمادگی کرد تا بهوسیله هماهنگی با نهادهای کویتی، برای پناهندگان کمک ارسال کند.
وی در مورد کردهای سوریه نیز گفت: کردهای در سوریه به دنبال حقوق خود هستند نه قدرت، تعیین سرنوشت قدرت حق مردم سوریه است. شورای انتقالی سوریه بارها از من خواست تا در این موضوع دخالت کنم اما من تشخیص دادم که بهتر است دخالتی نداشته باشم.
حمایت کردهای سوریه از بشار اسد
بارزانی گفت که تعداد پناهندگان سوریهای نزدیک به 60 هزار نفر است که اغلب آنها کُرد هستند، یکی از دلایل اختلاف ما با بغداد هم این بود که چرا مرزها را برای پناهندگان سوریهای باز کردیم.
وی در ادامه گفت که شورای میهنی مخالفان سوریهای هیچ ضمانتی ارائه نکرده است و قصه دور باشید خیر میشود برای ما قابل قبول نیست.
بارزانی گفت بحران سوریه مهم است و بر روی اقلیم تأثیر میگذارد؛ در سوریه حدود سه میلیون کُرد داریم که به آنها نصیحت کردم تا وارد جنگ کنونی سوریه نشوند تا مبادا متهم به جداییطلبی شوند.
این درحالی است که طبق آمار اکثر کردهای سوریه طرفدار بشار اسد بوده و از وی حمایت کردهاند.
مشرق چندی پیش دلایل حمایت کردهای سوریه از بشار اسد را مطرح کرده بود که لازم است در اینجا نیز آن را دوباره مطرح کنیم.
دلایل حمایت کُردهای سوریه از بشار اسد
نظام و ارتش سوریه میدانند که کردها همیشه نسبت به اوضاع خود معترض بودند و ارتش سوریه با علم به این موضوع، تحقیقات استراتژیک درباره آنان انجام داد و مشاهده کرد که کردها درهیچ جای جهان امنیت ندارند. تمامی کردهای جهان یک ناسیونالیستی نسبت به ملیت خود دارند و آرزوی آنها ایجاد یک دولت کردی واحد است. بشار اسد در مرحله اول منطقه "حسکیه" را در اختیار کردها قرار داد؛ شناسنامه سوری برای آنها صادر کرد و به اقدام به توزیع اراضی میان آنان کرد؛ دولت سوریه همچنین مدارسی در اختیار آنها قرار داد تا زبان کردی را تدریس کنند و به آنها اجازه ورود به ارتش و پرلمان را داد. حافظ اسد حزب کارگر کردستان را تأسیس و بشار اسد این حزب را قدرتمند کرد.
کردهای سوریه که جمعیت آنها بیش از 1.5 میلیون نفر است، از طرفداران دولت بشار اسد هستند. "عبدالله اوجالان"، رهبر "پکک" اعلام کرده است که من چهارهزار فدایی دارم که همه آنها را برای بشار اسد قربانی خواهم کرد.
"ولید معلم" وزیر خارجه سوریه در دیدار با "جفری فلتمن"، در مقر سازمان ملل، هشدار داد که در حال حاضر 4000 فدایی کرد داریم و در صورت لزوم به هر یک از آنان یک موشک "کورنت" میدهیم تا به ترکیه حمله کنند.