راکت های زلزال به لطف بهره مندی از پرتابگرهای تمام متحرک و نیمه متحرک امکان شلیک از هر نقطه ای را دارند و دقتی که اخیرا در شلیک این راکت ها به دست آمده فرصتی مناسب برای برخورد با تهدیدات احتمالی مانند ناوهای هواپیمابر رده نیمیتز است که معمولاً یک فروند از آنها در خلیج فارس پرسه می زند.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، دستیابی به راکت های سوخت جامد کوتاه برد، یکی از اهداف اولیه برنامه موشکی کشورمان از اواسط جنگ تحمیلی بوده است. گفته می شود در این راستا اولین راکت از این نوع با برد 170 کیلومتر آزمایش شده و بعدها از لحاظ برد و محموله جنگی توسعه یافته است.

به طور کلی راکت ها پرتابه هایی با پیشران راکتی (غیرهواتنفسی) و بدون هدایت هستند یعنی پس از تنظیم اولیه به سمت مختصات هدف، شلیک شده و بعد از آن دیگر قابل هدایت و کنترل نبوده و در نتیجه دقت آنها عمدتاً بستگی به مراحل قبل از شلیک دارد. اما موشک ها با برخورداری از سامانه های هدایت و کنترل به طور معمول تا آخرین مراحل قبل از اصابت به هدف قابلیت تصحیح مسیر برای افزایش دقت دارند.

البته برای کاهش خطای ناشی از ورودی های اغتشاشی در طی پرواز نظیر شرایط جوی و برای پایدارسازی راکت از روش های فعال و غیرفعالی استفاده می شود که تعبیه بالک در انتها ویا ایجاد دوران حول محور طولی از جمله این دو روش هستند.

در نتیجه حذف سامانه های پردازشگر، حسگرها و سامانه های هدایت و کنترل و عملگرها جدا از بحث کاهش وزن برای یک طراحی مشخص، مزیت بزرگی به نام ارزان قیمت بودن راکت و سرعت و سادگی تولید ایجاد می شود که برای انهدام و آسیب زدن به اهداف غیر نقطه ای آن را به سلاح مناسب و شاید ایده آلی تبدیل می نماید که از هزینه های کلی درگیری با دشمن می کاهد ضمن اینکه طول مدت انبارداری راکت را افزایش و هزینه های این دوره را نیز کاهش می دهد زیرا نیاز به بررسی سامانه های فوق از بین می رود.

در بین راکت های طراحی و تولید شده در کشورمان، خانواده راکت های «زلزال» از اهمیت بالایی برخوردارند زیرا دوربردترین و مخرب ترین سلاح راکتی ایران، همین نمونه های مختلف زلزال هستند.



راکت زلزال-1 و پرتابگر تک فروندی آن

 هر چند در مصاحبه های مختلفی از زلزال به عنوان موشک نیز یاد می شود اما تاکنون به طور رسمی صحبتی از وجود سامانه های هدایت روی نسل های مختلف زلزال به میان نیامده است از اینرو ما نیز بر مبنای اطلاعات منتشر شده بررسی آن را با فرض راکت بودن آغاز می کنیم.
 
آشنایی با خانواده زلزال

به نظر می رسد راکت های زلزال دارای سه نسل اصلی هستند که تفاوت هایی در شکل ظاهری و شاخصه های عملکرد خصوصاً برد دارند. تمامی این نمونه ها از پرتابگرهای تکی که برای راکت های نازعات نیز استفاده می شود شلیک می شوند که در گزارشی به آنها پرداخته بودیم.

پیکربندی تمامی نسل ها شامل بدنه استوانه ای، چهار بالک ذورنقه ای در انتهای بدنه و موتورهای راکتی دوران دهنده پیش از بخش دماغه است. این دماغه در نسل سوم زلزال مخروط ساده است که جایگزین طرح قبلی یعنی شکل منحنی نزدیک به شکل اوجایو که به یک فیوز مخروطی در نوک دماغه می رسید شده است.

همانطور که پیشتر اشاره شد کاربرد موتورهای راکتی کوچک دوران دهنده که لحظاتی پس از شلیک روشن می شوند، ایجاد حرکت چرخشی موشک حول محور طولی(مانور رول) است تا تأثیر عوامل ایجاد خطا در حین پرواز به کمترین میزان ممکن برسد.


 
موتورهای راکتی دوران دهنده نزدیک به دماغه زلزال

در جدول زیر مشخصات اعلام شده از نمونه های مختلف راکت های زالزال ارائه شده است.


 
بنابر داده های فوق، نسل دوم زلزال در حالی که اختلاف ابعادی با نسل اول ندارد اما با افزایش 29 درصدی جرم سوخت، بدون کاهش میزان سرجنگی به 68 درصد برد بیشتر می رسد. البته در برخی نمایشگاه ها مشخصات متفاوتی برای طول و جرم نسل دوم عنوان شده که آن را در پرانتز آورده ایم.

به گزارش مشرق، در نسل سوم ضمن افزایش طول و قطر راکت، جرم آن نیز افزایش یافته است. دو نمونه معرفی شده در این نسل دارای دو رویکرد متفاوت هستند: یکی با افزایش 50 درصدی جرم سرجنگی برای رسیدن به قدرت تخریب بیشتر(با کمی کاهش برد) و دیگری با رویکرد افزایش برد ساخته شده است.
 

زلزال-3

در واقع زلزال-3 نسبت به نسل قبل، 470 کیلوگرم سنگین تر است که 300 کیلوگرم آن سهم افزایش سرجنگی و 140 کیلوگرم آن سهم افزایش میزان سوخت بوده و مابقی نیز احتمالاً مربوط به افزایش حجم بدنه است.

نمونه آخر زلزال که آن را با نام «زلزال جدید» در فوق آورده ایم برد بیشتری نسبت به آخرین نمونه نسل 3 دارد که به نظر می رسد بخش اعظم آن مدیون کاهش میزان محموله جنگی از 600 به 450 کیلوگرم باشد. این درحالی است که طول این نمونه نیم متر کمتر و قطر آن 4 میلیمتر بیشتر از نمونه قبلی عنوان شده است.

نمونه فوق روی پرتابگرهای سه فروندی دیده شده و شاید میزان کمترین زاویه شلیک این پرتابگر جدید باعث شده که این نمونه زلزال بتواند بردهای کمتر از نسل قبل را نیز مورد اصابت قرار دهد. در راکت های سوخت جامد با توجه به اینکه کنترلی روی میزان گازهای های خروجی و زوایای حرکتی راکت در حین پرتاب وجود ندارد، زاویه اولیه پرتاب مشخص کننده میزان بیشینه و کمینه برد قابل دستیابی راکت است.


 
پرتابگر سه فروندی زلزال با برد 270 کیلومتر

در طیف وسیع پرتابه های راکتی و موشکی تولید شده در ایران به طور کلی پس از سری راکت های فجر و راکت های نازعات که دارای روند صعودی در برد و قدرت تخریب هستند(از برد 8.5 تا 130 کیلومتر)، راکت های زلزال و پس از آن موشک های فاتح-110 و شهاب 1 و 2(با برد 300 تا 500 کیلومتر) قرار می گیرند.

لازم به ذکر است راکت های زلزال به دلیل برخورداری از شرایط دینامیکی و میزان محموله قابل حمل، پایه طراحی و ساخت برخی از راکت های کاوشگر فضایی ایران نیز بوده اند.

علاوه بر مبحث افزایش برد نمونه های مختلف زلزال، میزان خطای نسبی آنها نیز از نکات مهم است. در نمونه های اول بیشترین خطای دایره ای این راکت در حدود 5 درصد بیشینه برد بوده که برای نسل اول 6.25 کیلومتر، برای نسل دوم 10.5 کیلومتر، برای زلزال-3 کمتر از 10 کیلومتر و برای زلزال-3بی کمتر از 12.5 کیلومتر بوده است.

باید متذکر شویم که خطای دایره ای(CEP) شعاع دایره ای به مرکز هدف مورد نظر است که بیش از نیمی از موشک های شلیک شده به سمت هدف در آن دایره فرود خواهند آمد که این دایره خطا بر مبنای روش های علمی مانند تئوری «مونت کارلو» محاسبه می شود.

رقابت تنگاتنگ زلزال با فاتح-110 در انهدام اهداف

تا به اینجای کار انتظار بیشتری هم از میزان دقت یک راکت هدایت ناپذیر نمی رفت اما مصاحبه فرمانده کل سپاه که در آن خطای آخرین نسل های راکت زلزال، 50 متر عنوان شد نگاه ها را به این سلاح تغییر داد.

این میزان خطا که احتمالاً مربوط به CEP زلزال های جدید یا بهسازی شده است نقش این راکت را در نبردها دگرگون ساخته و آن را از یک پرتابه که به درد شلیک به اهداف وسیع می خورد به سلاحی شبه نقطه زن تبدیل می کند.

با میزان خطای ذکر شده در واقع اگر دایره ای به قطر 100 متر حول هدف در نظر گرفته شود، بر مبنای تئوری های محاسباتی مربوطه می توان گفت دستکم نیمی از شلیک های این نمونه زلزال در آن اصابت خواهد کرد.

برای مثال توقفگاه بزرگ پایگاه آمریکایی العدید در قطر که در فاصله کمتر از 270 کیلومتری سواحل و جزایر ایران قرار دارد حدود 1300 متر  طول و 330 متر عرض دارد.

به طور معمول در هر فاصله 100 متری عرضی و 150 متری طولی در آن دو فروند هواپیمای چند ده میلیون دلاری سوخترسان کی-سی-135 یا بمب افکن چند صد میلیون دلاری بی-1بی قرار گرفته است. هواگردهای دیگری نظیر هواپیماهای جاسوسی ئی-8، گشت دریایی اوریون و ترابری سی-130و وی-22 نیز در این توقفگاه وجود دارد که جمعاً بیش از 4 میلیارد دلار ارزش دارند.


 
بخشی از توقفگاه اصلی پایگاه العدید

به گزارش مشرق، چندین آشیانه دوتایی موجود در این پایگاه که چهار جنگنده را در خود جای می دهد نیز کاملاً در محوطه دایره ای به شعاع 50 متر قرار می گیرند و از این رو به همراه نقاط تقاطع باند و سایر مکانهای مهم این پایگاه که دارای همین مقدار مساحت هستند در محدوده دقت زلزال جای دارند. این در حالی است که سرجنگی نمونه دقیق زلزال هر یک از انواع 450 تا 900 کیلوگرمی نمونه های قبلی باشد، قابلیت نابود کردن اهداف خود را در شعاع 50 متری دارد.


 
یکی از آشیانه های دوتایی جنگنده ها

بنابراین اگر در اعلام خطای 50 متر منظور CEP بوده باشد، می توان گفت از هر تعداد زلزال شلیک شده به یک هدف نیمی از آن در محدوده فوق فرود آمده و با هزینه ای به مراتب کمتر از موشک های فاتح-110 که البته خطای کمتری دارند این اهداف غیر محافظت شده مورد اصابت قرار می گیرد. به علاوه به دلیل همین قیمت کمتر می توان با افزایش تعداد شلیک علیه هر هدف، بر موشک های ضد موشک دشمن نیز غلبه کرد.

به عنوان یک مثال دیگر اگر هدفی ساکن با عرض 76 متر و طول بیش از 100متر در نظر گرفته شود در صورت شلیک چهار زلزال به مرکز هدف، دستکم یک فروند راکت به آن اصابت خواهد کرد زیرا محاسبات اولیه نشان می دهد 60 درصد راکت هایی که در دایره خطایی به شعاع 50 متر فرود آیند، به نقطه ای از هدف فوق اصابت می کنند.

توجه داریم که ناوهای هواپیمابر رده نیمیتز که معمولاً یک فروند از آنها در خلیج فارس پرسه می زند دارای عرشه فوقانی با بیشترین عرض 76 متر و طول بیش از 300 متر است. این در حالی است که برخی اعداد اعلام شده برای خطای موشک های فاتح-110 به مراتب کمتر از زلزال بوده و البته نمونه خاصی از آن با نام خلیج فارس برای انهدام کشتی ها با جستجوگر تصویری و قابلیت انهدام هدف متحرک ساخته شده است.

در صورت محول شدن بخشی از مأموریت فاتح، به زلزال با کاهش بار کاری موشک های فاتح، امکان استفاده از آنها برای سایر اهداف کوچک (مانند ساختمان های خاص) که تا کنون در مرحله اول «پاسخ کوبنده» در نظر نبوده اند فراهم شده و توان دشمن برای شناسایی و انهدام پرتابگرها که قبلاً بیشتر برای موشک های ایرانی صرف می شد، حال باید برای انبوه پرتابگرهای تکی و سه تایی راکت های زلزال نیز وارد عمل شود که با پخش شدن این توان از خطر نابودی پرتابگر موشک های ایرانی کاسته می شود.

راکت های زلزال به لطف بهره مندی از پرتابگرهای تمام متحرک و نیمه متحرک امکان شلیک از هر نقطه ای را دارند و این برای غافلگیر کردن دشمن، یک مزیت بسیار مهم محسوب می شود. زمان آماده سازی این سلاح برای شلیک نیز بسیار اندک، طول مدت انبار داری آن در حدود 7 سال و قابلیت اطمینان اجزای آن بالا است.

نکته مهم در اینجا چگونگی کاهش خطای راکت زلزال است. هر چند در برخی موارد از برخی نمونه های آن به عنوان موشک یاد می شود اما تا زمان اعلام رسمی چگونگی ارتقاء آن نمی توان حدس قطعی برای روش هدایت و کنترل انتخاب شده در صورت موشک شدن آن در نظر گرفت.
 

برخی مواقع از زلزال با عنوان موشک یاد شده است

با نگاهی به برنامه های اجرا شده در دنیا در زمینه تبدیل راکت های تولید شده به موشک در می یابیم به طور کلی با قرار دادن یک سامانه  هدفگیری  و هدایت مانند سامانه مکانیابی جهانی(GPS) یا جستجوگر تصویری  یا لیزری در بخش جلویی و تعبیه بالک های کنترلی باز شونده که پس از ورود پرتابه به قوس نزولی عمل می کنند کار هدایت و کنترل راکت و در نتیجه تبدیل آن به موشک انجام می شود؛ چیزی که در هیچ یک از زلزال های به نمایش در آمده دیده نشده است.

همچنین سامانه تغییر بردار رانش که تا زمان روشن بودن موتور می تواند بجای بالک های کنترلی به تصحیح مسیر پرتابه بپردازد نیز در هیچ نمونه ای از زلزال مشاهده نشده. سامانه هایی مانند عملگرهای پلاسمایی نیز هنوز در مراحل توسعه در دنیا قرار داشته و البته محدودیت های حجمی و وزنی خاص خود را دارند.

بنابراین کاهش خطای هدفگیری توسط پرتابگر، بهبود عملکرد موتورهای دوران دهنده، بهبود کیفیت ساخت بدنه و بالک موشک و کاهش بدکارکردن های موتور سوخت جامد می تواند از دلایل کاهش خطای زلزال باشد در صورتی که به موشک تبدیل نشده باشد.

نکته مهم دیگر وجود یا عدم وجود امکان ارتقاء دقت زلزال های تولید شده به میزان 50 متر اعلام شده است که قابل بهسازی بودن زلزال های موجود در انبارها می تواند ارزش بسیار بیشتری به این دستاورد داده و در مدت کوتاهی تعداد انبوه این راکت ها را به سلاحی با دقت بالا علیه اهداف مختلف تبدیل کند. این اهداف می تواند شامل پایگاه های هوایی و دریایی دشمن باشد که در گزارش های پیشین به مشخصات و فواصل آنها از ایران پرداخته بودیم.

کاهش خطای یک راکت در نمونه های تولیدی جدید یا تولید شده قبلی یا تبدیل آن به موشک دستاورد بسیار بزرگی هم از لحاظ علمی و هم عملیاتی برای نیروهای مسلح کشور محسوب می شود که تنوع و کمیت تسلیحات با دقت بالا را برای اجرای آتش علیه اهداف مختلف دشمن در صورت بروز یک درگیری به میزان قابل توجهی افزایش می دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 87
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 0
  • مهدی11 ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    1 0
    ومن الله توفیق
  • ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    1 0
    ممنون دلمون تنگ شده بود بابا! بیشتر نظامی بزار حال کنیم! ممنون
  • ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    1 0
    واعدوا لهم مااستطعتم من قوه ...
  • امین سیف ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    1 0
    مشرق عزیز،عالی بود،ولی هنوز هم قاهر 313 جای مصاحبه داره هر چند خبرگزاری فارس قدم اول رو برداشت و یک مصاحبه با مسئول پروژه گذاشت اما از موتور و سایر مشخصات پیش بینی شده سوالی نکرد،قدم دوم رو مشرق نیوز باید برداره و ما بی صبرانه هر روز خبر های شما رو بابت مصاحبه با مطلعین پروژه جستجو می کنیم...منتظریم
  • ۰۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    4 0
    حال کردیم. عالی بود.
  • سيد حامد ۰۱:۰۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    2 0
    خسته نباشيد دلاوران
  • ۰۲:۳۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    3 0
    بسمه تعالی با سلام آیا واقعا لازم است این همه مشخصات از این سلاحها اعلام شود و آیا ما مفت و ارزان این اطلاعات را در اختیار ناپاکان نمی گذاریم؟ شاید بهتر بود در اعلام مشخصات تسلیحات و بخصوص قاهر 313 یا امساک می شد و یا برای راه گم کردن دگرگونه اعلام می شد
  • محسن ۰۲:۵۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    1 0
    کور شود هر آنکه نتواند دید آن ترسویان بزدلی که از هیبتهای پوشالی امریکا و اسرائیل به خود می لرزند!
  • ۰۷:۱۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    1 0
    درودخدابرحزب الله
  • ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    واقعا قاهر هنوز در برخی موارد مهم مثل رادار و موتور مبهمه اگه روی این موضوع کار بشه خیلی خوبه
  • ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    گزارش خوبی بود ایول اگه واقعا زلزال به خطای 50 متر رسیده باشه در زمان نبرد جهنم واقعی میتونه ایجاد کنه با پرتابگر های 3 تایی و متعدد
  • ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    احتمالا باید روی زلزال ها سامانه های جدیدی تعبیه شده باشه چون به صرف مواردی که اشاره کردید نمیشه به خطای کمتر از 50 متر دست یافت البته در این میان فاتح 110 با خطای کمتر از 8 متر واقعا فوق العاده است
  • ۰۸:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    راست میگه منهم که خیلی علاقه نداشتم مشتری شدم در مورد قاهر313 اگه میشه مطلب بگذارید
  • ۰۸:۲۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    اقا این موشک کروز 2000 کیلومتر مشکات که خیلی وقت پیش گفتن بزودی رونمایی میشه چی شد ؟؟؟ خیلی دلم میخواد قیافه ی یک موشک کروز 2000 کیلومتری را ببینم
  • ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    بنظرگزارش نبود،تهدیددشمن ترسوبود.....پخخخخخخخخخ.........
  • شاهد ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    برای نابودی شیطان بزرگ. حزب ا... جان بر کف به امر ولی اماده است.
  • ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    انصافا وقتی میخونی لذت میبری!
  • ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    باید مدل جدید زلزال را برسونند به دست حزب الله که روی اسرائیل ازمایشات عملی اش را طی کنه انوقته که این جودا میفهمند فجر 5 در برابر زلزال ترقه ای بیش نبوده !
  • احمد ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    عالی بود خدا قوت.
  • ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    واقعا این موتور قاهر چیه ؟؟ اصلا موتور داره ؟
  • صادق ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    موشک نقطه زن بدرد نمی خوره!
  • سید حسن ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    وقتی پیشرفتهای نظامی کشورمون رو میخوانیم به خودمون می بالیم
  • abbas ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    اخه برادران من در صورت حمله هوایی غافلگیر کننده امریکا جنگدهاشون رو هوا هستند ونه روی زمین که ما بزنیم این برای زمانی است که ما اول حمله کنیم
  • ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    این مزخرفات چیه که میگی جنابعالی ظاهرا از توی غار تازه اومدی بیرون کامل تر از این اظلاعات توی نت هست لطفا ادای اطلاعات بازی درنیار
  • ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    راستی چی شد؟
  • ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    قشنگ بود یعنی خوب بید
  • ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    اگه میخوای عکسش رو ببنی یک سرچ بزن در مورد موشک kh-55 مشکات مهندسی معکوسی از اون مدل هست که چندین سال پیش به چند نمونه اون دست پیدا کردیم
  • ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    همه ی مسلمانان آزاده به خودشون می بالند که کشور اسلامی ایران تحت لوای رهبر شیعیان جهان دستاوردهای روزافزون دارد
  • ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    منم موافقم مشرق جان. در کل لطفا مطالب نظام رو افزایش بدید. از سیاست خسته ایم.
  • ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    شایدم فارس سوال کرده اونا جواب ندادن
  • ناشناس اول ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    درصد خطای این گونه موشکها را می توان به صفر رساند! اما چگونه؟ وقتی ما پهباد قابل کنترل تولید کردیم به راحتی میتوانیم سیستم کنترل موشک را با ضریب خطای صفر بر روی موشکها نصب نماییم. مواد لازم: 1- نصب یک دوربین ( به زبان ساده تر وب کم) بر نوک موشک 2- نصب دم و بالهای مناسب و قابل کنترل بر روی بدنه موشک 3 - ارتباط ماهواره ای از مرکز کنترل با دوربین و در نهایت اصابت به هدف، بدون خطا
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    پهباد نه برادرجان! پهپاد درسته: پرنده هدایت پذیر از دور
  • ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    اون جنگنده ها بعد پرواز باید کجا بشینن دوست عزیز؟؟؟
  • ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    من فکر کنم مشکات همون هواپیما های بدون سرنشین کرار هستند که تبدیل شده به موشک کروز
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    2 0
    پرفسور همه هواپیماها که باهم پرواز نمیکنند
  • ناشناس اول ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    درصد خطای این گونه موشکها را می توان به صفر رساند! اما چگونه؟ وقتی ما پهباد قابل کنترل تولید کردیم به راحتی میتوانیم سیستم کنترل موشک را با ضریب خطای صفر بر روی موشکها نصب نماییم. مواد لازم: 1- نصب یک دوربین ( به زبان ساده تر وب کم) بر نوک موشک 2- نصب دم و بالهای مناسب و قابل کنترل بر روی بدنه موشک 3 - ارتباط ماهواره ای از مرکز کنترل با دوربین و در نهایت اصابت به هدف، بدون خطا
  • ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    خوب اینهای که منفی می دهند معلوم با قران و خدا مشکل دارند یعنی مشرق خوانندگان ضد دین هم دارد
  • ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    حجم آتش فوق العاده بالا ، کم هزینه بودن، تحرک پذیری بالا، واقعا جهنمی برای پایگاههای اطراف ایران درست میکنه
  • محمد ۱۲:۴۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    برادر فکر کردی اینجوریه ؟ ما باید یاد بگیریم در کارهایی که تخصص نداریم دخالت نکنیم و بگذاریم متخصصین کارشون رو بکنند.
  • حمید رضا ۱۳:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    داداش توجه نکردی که بحث هزینه ی ساخت هم مهم هست
  • ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    عذر می خوام چرا؟ چرا همه دنیا در این مسئله که اخروی نیست هم جهت شدن؟ چیزی جز اجماع عقلای نظامی هست؟
  • ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    پَ نه پَ فکر کردی شهدا با ADSL دارن از تو وادی السلام کانکت میشن! دور و بر ما پر هست از خس و خاشاک واقعی(نه اونی که محمود گفتا) پس باید با هم متحد باشیم و از دستاوردهای دفاعی و بخش دفاع حمایت کنیم یا علی
  • ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    من نمیدانم که باید از این خبرها که هر روز هم هست خوشحال بشم یا ناراحت؟ آخه یکی جواب من را بدهد که اگر این پیشرفت ها واقعا وجود دارد که باید صد تا سوراخ قایمش کرد که کسی از پیشرفت های نظامی یک کشور مطلع نشه؟ کجای دنیا رسم است که ریزترین اطلاعات نظامیشون را به این راحتی فاش میکنند. اگر این طور باشه که دیگه نیازی به جاسوس و ستون پنجم نیست!! اگر هم پروپاگاندا باشه که عذر بدتر از گناهه و ضعف سازمان های نظامی را بیان می کنه!!! بهتر نیست که اول کمی فکر کنیم
  • مهدی ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    خیلی عالیه اما توجه داشته باشید قدرت واقعی ما پیروان اما حسین اون زمنده های هستند که اماده شهادت هستند و گوش به به فرمان رهبری عزیز همون کسانی که در سال 2000با دویستا عملیات استشهادی در جنوب لبنان کاری کردند که اسرائیل جوری فرار کند که 2000تا تانک جا بزارد
  • ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    اينم جوك 1392 خسته نباشيد!
  • ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    ناشناس جان!مودبانه تر....
  • حجت ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    کدوم ماهواره؟ ماهواره های آمریکا یا روسیه؟
  • حجت ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    اینکه موشکه سه سر داره با یه دم و از اگزوزش آتیش میاد بیرون می شه اطلاعات سری نظامی؟
  • ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    همیشه برای من جای سوال بوده که چرا روی وسایل نظامی ساخت داخل اعداد و حروف انگلیسی نوشته میشه؟؟ !!! ؟؟؟
  • صادق ۱۹:۳۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    دستتون درد نکنه.اما من اینو هم بگم که در مورد قاهر آنچنان که باید صحبت نکردید ها!!! بابا ما از مشرق انتظارات بالایی داریم.
  • ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    ارتباط ماهواره ای؟ کدام ماهواره؟
  • ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    آیا میزان خطا واقعا حدود 5% پیشینه برد است؟ یعنی در 200 کیلومتر میتواند 10 کیلومتر خطا کند؟ جدول اینرا میگوید.
  • ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    فرض کنیم پایگاههای آمریکا در کشورهای اطراف را زدیم. چه تاثیری در نتیجه آن جنگ دارد؟ مگر ژاپن در جنگ دوم پایگاه پرل هاربر در خود آمریکا (هاوایی) را نزد و 3500 آمریکایی را کشت؟ در نهایت چه اتفاقی افتاد؟ اگر آمریکا تصمیم به حمله بگیرد این نکاتی را که نوشتید خیلی جلویشان را نخواهد گرفت. آمریکا یک صنایع نظامی دارد که میلیونها شغل از جمله شغل نمایندگان مجالس کنگره و سنا به آن بستگی دارد و این صنایع برای وجود به جنگ احتیاج دارند.... هر چقدر هم سلاحهای آمریکایی بیشتری از بین برود آنها خوشحال تر میشوند چون برایشان فرصت است که مدل جدید آنرا بفروشند.
  • امیر ج ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    سامانه های پرتاب و نگه دارنده فرود در ناوهای هواپیمابر آنقدر حساس هستند که اگر یکی از آن ها خراب شود عملا هواپیماها نمیتوانند بپرند ویل بنشینند مهمات هوشمند بصیر که قابلیت نقطه زنی دارد کافیست از یکی از جزایر ایرانی به قایق های آمریکایی شلیک شود ناو هواپیما بر به آن بزرگی که جای خود دارد.
  • بهنام ح ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    یدالله فوق ایدیهم
  • ۲۲:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    الهی کور بشه چشم دیدن پیشرفت ایران وایرانی را نداره....
  • ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    اینقدر احمق نیستیم که غافلگیرمون کنن. این رو هر بچه ای درک میکنه
  • ۲۲:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    از طریق ماهواره هدایت میشه!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • آرش ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    خوب یعنی این راکت می تونه ناو آمریکایی به اون بزرگی که کلی امکانات دفاعی داره را زمین گیر کنه!
  • ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    عزیزجان مطمئن باش اصل پیشرفتهای نظامی محرمانه ست
  • ۲۳:۱۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    بعضیها انقدر خود فروخته ؟ احساس غرور داشتن حسیه که باید از کودکی در انسان رشد کنه کسی که از ابتدا با حقارت بزرگ شده ...
  • ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
    0 0
    بزن توقلب دشمن قهار
  • ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    تشریف ببرید سایت وزارت دفاع تمام این مشخصات و کامل تر از ان موجود است !
  • ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    راکتی که بیست و خورده ای سال قبل تولید شده و هزار بار در رزمایش ها نشون داده شده چه چیز محرمانه ای دارد !؟ تشریف ببرید سایت وزارت دفاع ( modlex.ir ) تمام این اطلاعات توسط خود نیروهای مسلح منتشر شده !
  • ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    این راکت که نه ! برای زدن ناوهای هواپیما بر ما موشک خلیج فارس را ساختیم که یک کلاهک 650 کیلویی شدید النفجار دارد ... که برخورد یک عدد از ان میتونه عرشه ناوهای هواپیما بر را از هر گونه موجود زنده و غیر زنده ( هواگردها رادارها ادوات ) خالی بکنه !
  • ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    كلا چندتا موشك داريم 100 تا 200 300 تا؟ چند تاش به هدف مي خوره و چند روز جنگ رو ميشه با موشك هاي زلزال ادامه داد از نظر حجمي ميزان مهمات ما با دشمن پوشالي!! آمريكا چقدر اختلاف داره از نظر نيرو چطور از نظر تكنولوژي چطور خسته نباشيد
  • ۱۵:۳۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    یه پَ نه پَ ی جدید! آخ جوووون! حال کردیم.
  • ۱۵:۳۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    برو تو دیگه کی هستی! برو تو دیگه کی هستی!! برو تو دیگه کی هستی!!! داداش ما رو، به قول اون بنده خدا، تازه از غار اومدی شاید هم از پشت غار، نه اون کوه بود!
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    آهان، یه خبر جدید من پیدا کردم: دانشمندان یه جایی، جدیدا سرنشینهای بدون هواپیما اختراع کردند. بیمزه بود! بخندید دیگه بابا.
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    ان شاءالله بگو دلاور.
  • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    ای ول ترکوندی، خیلی باحال مکانیزهش کردی.
  • ۱۵:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    ها وولک بازم میخایی.
  • حجت ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    عزیز جان بری پیش وزیر ده برابر اینا راجع بهش برات توضیح می دهند بی خود جوگیر نشوید
  • حجت ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    عزیز جان قرار نیست حتما غرق یشه اگه کاتاپولت ناو آسیب ببینه با لگن هیچ فرقی نداره
  • ۱۶:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    عاقبت زیاد بازی کردن battlefield3 میشه این کامنت.
  • حجت ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    تو ظاهر حزب الله و حماس هم چیزی در برابر رژیم صهیونیستی به حساب نمی آیند،‌پس چرا صهیونیستا قال قضیه رو نکندند و خودشونو خلاص نکردند؟
  • ۲۰:۱۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    برو بابا اصلا تو ایرانی هستی . به توچه. ما تولید میکنیم بهش هم افتخار میکنیم.تو برو ژست خودت رو بگیر
  • دانا ۲۳:۵۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
    0 0
    از نظر تو پوشک نقطه دار بدرد می خوره.
  • مراد ۰۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۳
    0 0
    ناش ناش برو بقیشو بش بش .
  • موساد ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۳
    0 0
    ما دوتا موشک زدیم دیدی که دقیق به حدف خورد درست وسط ساختمان تحقیقات سوریه حالامی خواهی در عرض چند ثانیه زلزالتو منهدم کنم.
  • ناشناس ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۳
    0 0
    آدم احساس غرور میکنه
  • ۱۷:۵۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۳
    0 0
    اونم از نوع آنلاینش، توی اوریجین! هاها کلی خندیدیم!
  • ۰۱:۴۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۴
    0 0
    اونا هم عينه ماست ما رو نگاه ميكنند !
  • محمد ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۴
    0 0
    پس چرا آمریکا در ویتنام شکست خورد؟
  • ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۶
    0 0
    كاهش دقت از چندين كيلومتر به ٥٠ متر بدون استفاده از سامانه هدايت كننده عملا غيرممكنه، استفاده از سامانه هدايت كننده هم يعنى بالا رفتن هزينه و بالا رفتن جرم كه كاهش برد يا كلاهك كوچكتر به دنبال داره
  • علی ۰۱:۵۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۵
    0 0
    همه جاهای کارتون عالیه الا قسمت اسم گذاری روی این تسلیحات نظامی خیلی بهتره که یه اسم بذارین که اول آدم معنیشو راحت بفهمه دوم اینکه ترسناک باشه... مثله گودال جهنم...مرگ سیاه.... پرنده عذاب... طاعون سیاه..... دشمنای ما از شنیدن مرگ سیاه خیلی بیشتر میترسن تا این اسم های عربی که می ذارین.... همه ذوق جنگی آدم از بین میره............... اه
  • rrrr ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۱۵
    0 0
    به امید پیروزی های پی درپی یک صلوات بفرستید برای پیشرفت کشورمان ایران

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس