کد خبر 202486
تاریخ انتشار: ۳۰ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۸

مذاکرات کارشناسی گروه 1+5 و ایران روز گذشته در استانبول به پایان رسید اما در این مذاکرات غربی‌ها ابهام برجسته‌ای که در مذاکرات آلماتی وجود داشت را شفاف سازی نکردند.

به گزارش مشرق به نقل از فارس، روزنامه «کریستین ساینس مانیتور» به قلم «اسکات پترسون» خبرنگار برجسته این روزنامه که در استانبول مستقر است و تقریبا در تمامی نشست‌های گروه ۱+۵ نیز حضور داشته به ارائه جزئیات بیشتری از نشست کارشناسی روز گذشته گروه 1+5 و ایران پرداخت.

پیشنهادات غرب همچنان نامتعادل است

این نشست کارشناسی روز گذشته پشت درهای بسته به پایان رسید و شش کشور جزئیات بیشتری درباره پیشنهادات اخیر خود به ایران ارائه کردند اگر چه ایران بار دیگر تاکید کرد که این پیشنهادات همچنان «نامتعادل» بوده چون از ایران خواسته شده امتیازات بیشتری از آن چیزی که به دست خواهد آورد، بدهد.

ماراتن 13،5 ساعته استانبول

در ماراتن 13.5 ساعته استانبول، قدرت‌های جهانی خواسته ماه گذشته خود درباره محدود کردن غنی‌سازی 20 درصد اورانیوم و کاهش فعالیت‌ها در سایت فردو را در مقابل کاهش اندک تحریم‌ها شفاف‌سازی کردند.

ایران اعلام کرده است که بسته مشوق‌ها به اندازه کافی قوی نبوده و نتیجه مذاکرات بیش از یک سال همچنان بسیار مبهم بوده تا بتوان گام‌های اولیه‌ای را که بتوان بر عدم اعتماد دوجانبه فائق آمد، اتخاذ کرد.

البته ایران در اواخر فوریه پیشنهاد غرب به ایران را نقطه چرخش توصیف کرده بود.

یکی از مقامات ایرانی نزدیک به مذاکرات که به دلیل حساسیت مذاکرات خواست تا نامش فاش نشود، گفت: از دیدگاه ما، کاهش تحریم‌ها با چیزی که از ایران خواسته شده تا انجام شود تناسب ندارد. آنها از ایران خواسته‌اند تا غنی‌سازی 20 درصد تعلیق شود و سطح آمادگی فوردو کاهش یابد که از دیدگاه ما این خواتسه همانند آن است که فردو تعطیل شود. ما اعلام کرده‌ایم که تناسبی میان آن چیزی که از ما خواسته شده و آن چیزی که پیشنهاد شده وجود ندارد.

مذاکرات استانبول در حالی برگزار شد که «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا پیام سالانه خود به مناسبت سال نو را منتشر کرد. وی در این پیام ابراز امیدواری کرد که دو کشور بتوانند از تنش‌ها عبور کنند.

اوباما: درباره رابطه با ایران توهم ندارم

اوباما در ادامه این پیام گفت: من هیچ توهمی درباره سختی فائق آمدن بر دهه‌ها بی‌اعتمادی ندارم.

البته وی تاکید کرد که آمریکا راه‌حل دیپلماتیک را ترجیح می‌دهد.

قرار است که روزهای 5 و 6 آوریل مقامات ارشد گروه 1+5 بار دیگر در آلماتی قزاقستان گرد هم بیایند.

شش کشور جهان از ایران می‌خواهند که در مقابل کاهش سطح غنی‌سازی اورانیوم، تحریم‌‌های طلا و مواد گرانبها و صادرات مواد پتروشیمی برداشته شود. اما این پیشنهادات شامل برداشته شدن تحریم‌های نفتی و تحریم‌ها علیه تراکنش‌های مالی بانک مرکزی نمی‌شود.

گروه 1+5 همچنین اعلام کرده در مقابل اقداماتی که ایران اتخاد می‌کند تحریم دیگری در شورای امنیت سازمان ملل یا اتحادیه اروپا علیه ایران اتخاذ نخواهد شد اگر چه آمریکا هیچگونه قولی درباره تشدید تحریم‌ها علیه ایران نداده است. این در حالی است که یک منبع ایرانی گفت عدم اقدام یکجانبه آمریکا علیه ایران مهم است چون برخی از اعضای کنگره خواستار اعمال تحریم‌های بیشتر علیه ایران هستند.

«مایکل مان» سخنگوی «کاترین اشتون» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره نشست روز گذشته کارشناسان در استانبول گفت: نشست استانبول فرصتی را برای کارشناسان گروه 1+5 و ایران فراهم کرد تا موضع یکدیگر درباره تعدادی از موضوعات فنی را ابراز کنند.

کارشناسان گروه 1+5 پس از نشست استانبول هیچگونه نشست مطبوعاتی برگزار نکردند و روزنامه‌نگاران را به بیانیه اتحادیه اروپا ارجاع دادند.

بعد از نشست سه هفته پیش آلماتی، یکی از مقامات ارشد آمریکا گفت که پیشنهاد اصلاح‌شده‌ای که قرار است در نشست آلماتی 2 ارائه شود، با هدف فراهم کردن زمینه برای برداشته شدن گام‌های اولیه از سوی هر دو طرف است.

این پیشنهاد خواسته اولیه غربی‌ها در این باره که ایران باید تمام فعالیت‌های غنی‌سازی خود از جمله غنی‌سازی 5 درصد را متوقف کرده و تمام اورانیوم 20 درصد خود را صادر کرده و سایت فردو را نیز تعطیل کند.

ایران به عنوان کشوری اسلامی ساخت بمب هسته‌ای را رد کرده است

ایران اعلام کرده به عنوان یک کشور اسلامی،‌ ساخت تسلیحات هسته‌ای را رد می‌کند و برنامه هسته‌ای را فقط با هدف تولید انرژی پیگیری می‌کند.

پس از نشست آلماتی، «سعید جلیلی» مذاکره کننده ارشد ایران در مصاحبه با کریستین ساینس مانیتور گفت: مهم نیست که این گام‌ها کوچک هستند بلکه این گام‌ها باید متعادل شوند.

ابهام درباره منظور غربی‌ها از «گام‌های چشمگیر»

یکی از مقامات ایرانی نزدیک به مذاکرات گفت: مذاکره‌کنندگان مدت زمان شش ماهه را برای تعلیق غنی‌سازی 20 درصد و کاهش فعالیت در فردو را پیشنهاد داده‌اند که در صورتی که ایران این گام‌ها داوطلبانه را برای شش ماه انجام دهد، پیشنهادی که توسط گروه 1+5 بر روی میز گذاشته خواهد شد وارد «فاز دوم» خواهد شد که در این فاز از ایران خواسته خواهد شد تا گام‌های چشمگیر بیشتر بردارد.

وی گفت: سوال ما این است، منظور شما از گام‌های چشمگیر چیست؟ این مبهم بوده و جمله واضحی نیست.

این منبع افزود: اگر ایران غنی‌سازی اورانیوم 20 درصد را برای شش ماه تعلیق کند و سپس این تعلیق موقتی دوباره از سر گرفته شود آیا ما بار دیگر چیزی را که تکرار کرده‌ایم دوباره انجام خواهیم داد. در این جا هیچ تضمینی وجود ندارد که چگونه و چه زمانی اعتماد 1+5 می‌تواند حاصل شود. شما تحریم‌ها را اندکی کاهش می‌دهید اما تحریم‌ها برداشته نمی‌شود.

این منبع ایرانی افزود: در نشست استانبول آنها به این سوال که منظور از گام‌های چشمگیر چیست پاسخ ندادند یا آنها نخواستند در این باره چیزی بگویند.

وی افزود: هر دو طرف در رویکرد‌ها مشکل دارند. آنها گرایشی برای انجام تغییرات یا حل چیزی ندارند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس