گروه سیاسی مشرق، علی اکبر ولایتی کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با حضور در برنامه "با دوربین" که از شبکه یک سیما پخش میشود، طی سخنانی به معرفی کامل خود پرداخت و گفت: بعد از پایان تحصیلات متوسطه در کنکور سراسری شرکت کردم و رتبه 49 را به دست آوردم به همین دلیل در هر دانشگاهی در حوزه علوم تجربی میتوانستم شرکت کنم لذا دانشکده پزشکی دانشگاه تهران را انتخاب کردم.
وی افزود: بعد از گذشت 7 سال در سال 1350 پزشک عمومی شدم، با توجه به علاقهای که از قبل به طبابت اطفال داشتم و طبابت اطفال نیاز به یک زمینه عاطفی داشت و بنابر همین علاقه این رشته را انتخاب کردم.
داوطلب یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری گفت: عامل دیگر در انتخاب رشته دانشگاهیم، استاد بزرگ و معلم اخلاقم مرحوم قریب بود که سریال آن هم در تلویزیون پخش شد؛ بنده 3 سال دوره تخصص را در خدمت وی بودم؛ دکر قریب هم استاد طب اطفال بود و هم استاد اخلاق و امیدوارم گوشهای از میراث اخلاق آن بزرگمرد را بنده داشته باشم و از خداوند میخواهم که روح او را با اولیاء گرامیش مشهور بگرداند.
ولایتی با بیان اینکه به دلیل تخصصی که کسب کرده بودم مرا به دانشگاهی در آمریکا فرستادند، گفت: در آنجا شاگرد یکی از اساتید مشهور انتخاب شدم و از آنجا که برگشتم به عنوان کادر علمی دانشکده پزشکی وارد خدمت شدم. از سال 53 تاکنون سابقه 39 ساله تدریس در دانشگاه را دارم و در حال حاضر استاد تمام و استاد ممتاز پایه30 دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستم.
وی در ادامه به فعالیت سیاستش در دوران قبل از انقلاب اشاره کرد و افزود: از دبیرستان فعالیت سیاسیم را آغاز کردم و لذا در 17 سالگی یک پرونده در ساواک برایم تشکیل شد. یعنی از 1341 تا 1357 و در دانشکده پزشکی به همراه مرحوم لواسانی، لبافینژاد و فیاضبخش انجمن اسلامی دانشکده پزشکی دانشگاه تهران را بنیانگذاری کردیم.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: در گرماگرم انقلاب یک شبکه مخفی بیمارستانی با مسئولیت بنده در شمیران تاسیس کردیم تا کسانی که درجریان انقلاب مجروح میشوند و برای اینکه به دست ساواک نیفتند؛ در این بیمارستانها مورد درمان قرار گیرند.
ولایتی بر همین اساس تصریح کرد: در دوم آذر 58 به عنوان معاون درمان وزارت بهداشت انتخاب شدم و در اولین دوره مجلس از سوی جامعه مبارز روحانیت به عنوان کاندیدای تهران معرفی شدم و رای آوردم و یک و نیم سال در مجلس شورای اسلامی بودم تا اینکه در سال 1360 به عنوان وزیر خارجه از سوی مقام معظم رهبری که در آن زمان سمت ریاستجمهوری داشتند، معرفی شدم و به مدت 4 دوره 4 ساله یعنی 16 سال سکاندار سیاست خارجی بودم.
وی افزود: بعد از اتمام ماموریت در وزارتخارجه افتخار مشاورت بینالملل مقام معظم رهبری را داشتم و تاکنون این افتخار را دارم که در خدمت حضرت ایشان هستم. در طول دوره 16 سالهای که در وزارتخارجه بودم، تقریبا این وزارت خارجه از زیر صفر به جایی رسید که این توانمندی را داشت که دیپلماسی جنگ و دیپلماسی مذاکرات صلح را اداره کند. آن موقع که من وارد وزارتخارجه شدم تعداد سفرای ما 9 نفر بود اما با توجه به انقلابی که در ایران رخ داده بود باید به کلی سیاست خارجی زیرو رو میشد. یعنی سیاست خارجی قبل از ما طوری تنظیم شده بود که مهمترین اداره حکومتی سفارت جمهوری اسلامی در واشنگتن بود چراکه برنامهها را واشنگتن انتخاب میکرد.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اضافه کرد: با این شرایط حضرت امام (ره) در وصیتنامهشان از وزارتخانههای مختلف بیاناتی دارند از جمله یک گلایهای از وزارتخارجه دارند که در طی کمتر از 3 سال، این وزارتخانه بیش از 7 وزیر و سرپرست وزارتخانه را عوض کرده بود. بطور متوسط هر 5 ماه یک وزیر یا سرپرست وزارتخانه داشتیم لذا از وقتی که بنده به وزارت خارجه آمدم، به مدت 16 سال در این وزارتخانه بودم وحضرت امام(ره) در این زمینه فرمودند که ما از ابتدا با سفارتخانهها مشکل داشتیم و سفارتخانهها مشکلش حل نشده بود؛ ایشان تاکید داشتند که در بنده در وزارت خارجه بمانم.
"زمانیکه مجلس قرار بود رای اعتماد به بنده بدهد، از سوی حضرت امام(ره) و سپس از سوی مقام معظم رهبری تاکید میشد که فلانی باید در وزارتخارجه بماند."
وی با بیان اینکه باید پلی بزنم بین آنچه که آن زمان بود و آنچه که امروز با آن روبرو هستیم، اظهار داشت: کاری که امروز در رابطه با مسائل هستهای، تحریمها و روابط خارجی با کشورهای دیگر میتوانیم در دولت آینده انجام دهیم، سختتر از کاری که ما در قضیه 598 و تثبیت قرارداد 1975 داشتیم نیست.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری خاطر نشان کرد: با آموختهای که دارم میدانم که چگونه با قضیه هستهای و روابط خارجی کار کرد؛ در 7 سال از 8 سال دفاع مقدس بنده وزیر خارجه بودم و 2 سال مسئولیت مذاکرات سیاسی مربوط به قطعنامه برعهدهام بود.
ولایتی گفت: آنهایی که سنشان اقتضا میکند، میدانند که صدام حسین 3 روز بعد از حمله به عراق در مقابل خبرنگاران به صورت نمادین قرارداد 1975 را پاره کرد و گفت این قرارداد مربوط به زمانی میشود که ایران قوی بود و ما ضعیف، ولی اکنون ما قوی هستیم و ایران ضعیف و این قرارداد معنایی ندارد و کل اروندرود باید متعلق به عراق باشد.
ولایتی در ادامه گفت: پس از پایان جنگ از سوی حضرت امام(ره) مشخصا مامور شدم برای این کار و ایشان اعلام کردند که مسئولیت مذاکرات با بنده است و در همان اوایل اختیار تام را به من دادند و فرمودند که راجع به مسائل مرزی، سیاسی و بندهای پروتکل 1913 و 1914 استانبول و همچنین قرارداد 1975 سوال کردند که در این مورد باید این کارها انجام شود، ایشان از طرف مرحوم حاج احمدآقا پیغام دادند که فلانی اختیار تام و مطلق دارد که هرگونه مصلحت دید عمل کند و این دعای حضرت امام و حمایت ایشان موجب شد که بنده در نزد ایشان و مقام معظم رهبری و ملت شریف سرافکنده نباشم و بعد از 200 سال بنده یک اطلاع مختصری از تاریخ کشورمان دادم.
وی در ادامه سخنان خود در برنامه تلویزیونی با دوربین گفت: بعد از 200 سال ، این اولین بار بود که جنگی به ایران تحمیل شده و قطعهای از ایران جدا نمیشود. جنگهای اول و دوم ایران و روس منجر به معاهده گلستان و ترکمنچای شد و 17 شهر ایران از کشورمان جدا شد و در جنگ هرات براساس معاهده پاریس هرات از ایران جدا شدو در قراداد آهال خوارزم از ایران جدا شد و در قرارداد مکاولداون اسمیت بخشی از بلوچستان از ایران جدا شد و در زمان رضاخان بدون اینکه جنگی در ایران اتفاق بیفتد، رضاخان بخشی از آرارات را به آتاترک هدیه کرد.
وی ادامه داد: اما در جنگ 8 ساله با هدایت بزرگمردی مثل حضرت امام (ره) و ریاست جمهوری مقام معظم رهبری و نیابت فرماندهی کل قوا از سوی آیتالله هاشمیرفسنجانی و مقاومت رزمندگان و ایثار ایثارگران و پشتیبانی همه ملت ایران در حوزه نظامی ما پیروز شدیم و آنها در حوزه مذاکرات مربوط به صلح طوری رفتار میکردند که گویی میخواهند چیزهایی که در جنگ به دست نیاوردند، در مذاکرات صلح به دست بیاورند و آنهم به دست آوردن کل اروندرود بود.
عضو ائتلاف پیشرفت تصریح کرد: در آن زمان کشور در مدت 2 سال فشار سنگینی را تحمل کرد اما مقاومت کردیم و با اینکه اسرای مردم در بند رژیم عراق بودند و همه منتظر بودند که اسرا آزاد شوند، اما مردم صبوری کردند و با صبر خودشان از ما حمایت کردند تا بالاخره موفق شدیم که قرارداد 598 را اجرا و این اولین قراردادی بود که بعد از شروع جنگ بر تعیین متجاوز تاکید شده بود و لذا ایران این قطعنامه را بر خلاف قطعنامههای قبلی پذیرفت و اجرای آن یک دیپلماسی بسیار پیچیده بود.
"بخشی از دیپلماسی مانند کوه یخ بود، یعنی یک پنجم آن روی آب و چهارپنجم آن زیر آب بود، یعنی بعضی کارهایی که در پشت صحنه انجام میشد تا منجر به این شد که آقای پرز دوکویال، دبیرکل وقت سازمان ملل در شورای امنیت اعلام کند که صدامحسین متجاوز است همه اعضای سازمان ملل او را تائید کردند و عملا ما پیروز شدیم و این مگر با مقاومت مردم و کارهای بسیار پیچیده و ظریفی که در پشت صحنه در رابطه با قرارداد 598 و 1975 انجام شد، امکانپذیر نبود البته بخشی از اقدامات در آن زمان گفتنی است و بخشهای زیادی ناگفتنی است."
ولایتی تاکید کرد: به مردم عزیز اطمینان میدهم که مسئله هستهای را با حفظ حقوق هستهای انشاءالله حل خواهیم کرد و روابط خارجی را توسعه خواهیم داد البته بدون اینکه از حقوق ایران ذرهای گذشت کنیم، با اجرای یک دیپلماسی فعال با توجه به تجربهای که از گذشته داریم، میتوانیم این مشکل را که بخش مهمی از آن و مشکلات اقتصادی و معیشتی به آن مربوط میشود را حل کنیم.
وی در ادامه تاکید کرد: بنده در آن زمان روابط بسیار نزدیکی با تعدادی از سران معروف دنیا داشتم و مثلا با آقای دنشیائوپینگ رهبر چین، گورباچف دبیرکل حزب کمونیسم شوروی، آقای میترآن و هرموندکل. بنده زمانی با آقای میتران ملاقات داشتم و وی تاکید میکرد، اگر زمانی از اروپا رد میشوید در کاخ الیزه به من سر بزن و به من گزارش بده که آیا روابط ایران و فرانسه خوب پیش میرود یا خیر؟ اگر خوب پیش نرفت به من گزارش بده تا من افرادی که در این زمینه کوتاهی میکنند را مواخذه کنم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: زمانی نیز با خانم گاندی درباره جلوگیری از میزبانی غیرمتعهدها در اجلاس هشتم، دیپلماسی بسیار فعالی صورت گرفت و به رقم اینکه 54 کشور عضو کمیته سیاسی موافق بودند که در بغداد میزبانی صورت بگیرد، اما تنها 3 کشور با ما همراه بودند و بنده با کاری که در آن زمان انجام دادم خانم گاندی را قانع کردم که اگر این کار را نکنند اعلام خواهیم کرد که ایران از جنبش غیرمتعهدها بیرون میرود و این برای جنبش غیرمتعدها موجب بیحیثیتی خواهد بود و لذا این دیپلماسی موثر واقع شد و آنها میزبانی را به تعویق انداختند و به بالاخره صدامحسین میزبانی جنبش غیرمتعهدها را به گور برد.
ولایتی ادامه داد: مشکلی که در حال حاضر داریم، در حوزه معیشت و اقتصاد مردم و همچنین در رابطه با ارتباطات خارجی است که هر دوی آنها به هم متصل است، یعنی مسئله روابط خارجی و ارتباط با دیگر کشورهای دنیا و اقتصاد داخلی ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. ما میلیاردها تومان پول در کشورهای خارجی داریم. در چین، هند، ژاپن، کرهجنوبی و این دیپلماسی فعالی میخواهد که پولها را برگردانیم چرا که وقتی این پولها برگردد برای کاهش ارزش پول به حدی که امروز شاهد آن هستیم، نخواهیم بود.
وی افزود: فرض کنیم مشکلاتی با آمریکا داریم، ولی با دیگر کشورها چنین مشکلاتی نداریم، لذا نباید رابطه ما با کشورها اینگونه قفل شود. زمانی وزرای خارجه دیگر کشورها برای دیدن ما صف میبستند و زمانی تروئیکای اروپا برای دیدن ما به تهران آمدند و لذا این روابط را میتوان احیا کرد. در رابطه با بیداری اسلامی با استفاده از رهنمودهای مقام معظم رهبری، 6 نوبت اجلاس بیداری اسلامی در تهران برگزار شد و از حدود 180 کشور در صنف جوانان و بزرگانی از علما شرکت کردند و نشان دادند که به جمهوری اسلامی و رهبری ایران ایمان دارند و بیانات مقامات معظم رهبری در اجلاسهای بیداری اسلامی بسیار تعیینکننده بود و نقش تعیینکننده جمهوری اسلامی یکبار دیگر به دوست و دشمن نشان داد.
عضو ائتلاف پیشرفت با تاکید بر اینکه 90 درصد میهمانان اجلاس بیداری اسلامی دعوت ما را قبول کردند، اظهار داشت: با رای اجماعی اعضای مجمع بیداری اسلامی بنده به عنوان دبیرکل انتخاب شدم و در آخرین جلسه علمای جهان اسلام بنده مامور شدم که اتحادیه علمای جهان اسلام با مرکزیت ایران و در تهران تشکیل بدهم لذا اینکه دعوت ما را اجابت میکنند و قبول میکنند که به ایران بیایند و نقطهنظرهای خود را بیان کنند و همان چیزی که مقام معظم رهبری در نماز جمعه 14 بهمن 1389 موضوع موج بیداری اسلامی را مطرح کردند، همه به این دید مقام معظم رهبری با دیده احترام نگاه کردند و آن را پذیرفتند و بیداری اسلامی موضوع اصلی جهان اسلام به برکت این کار ارزشمند در نظام جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
ولایتی خاطرنشان کرد: در داخل کشور موضوع معیشت، مسئله اساسی امروز مردم است یعنی امروز مردم از گرانی افسار گسیخته و بیکاری با درجات بالا رنج میبرند، علت این مشکلات مشخص است و علاج دارد. یک بخش از مشکلات به روابط خارجی بر میگردد که باید روابط خارجی را بازسازی کرد و ما میتوانیم این کار را با پشتیبانی ملت انجام دهیم و در داخل کشور ارزانتر شدن قیمتها و با تنظیم و کنترل بازار میتوان مشکلات را کمتر کرد. این قابل قبول نیست که مردم هر روز شاهد این باشند که درصد قابل ملاحظهای از قیمتها افزایش پیدا کند و عملا کنترلی صورت نگیرد.
وی ادامه داد: موضوع تورم ارتباط نزدیکی با نقدینگی دارد. چرا باید نقدینگی ما از مبلغ حدود 90 هزار میلیارد تومان در سال 1385 به حدود 500 هزار میلیارد تومان در سال جاری برسد و این به معنای این است که مقدار زیادی پول در جامعه پخش شده و به آن اندازه کالا تولید نمیشود.
ولایتی ادامه داد: علاج مشکلات اقتصادی ما در دو چیز است، یکی تقویت تولید و دیگری واگذار کردن امر تولید به مردم و همانطور که تفسیر اصل 44 قانون اساسی را مقام معظم رهبری تایید فرمودند و ابلاغ کردند و قانون آن توسط مجلس تصویب شد، باید این قانون اجرا شود.
وی تاکید کرد: حتما باید اجرا کردن تعدیل اقتصادی همراه هدفمندییارانهها آنطور که مجلس تصویب کرده است، باشد. هدفمندی یارانهها کاملا قابل قبول است ولی به شرط اینکه قانون عینا اجرا شود. 30 درصد آن باید صرف صنایع میشد و باید 10 درصد آن خرج کشاورزی میشد و این کار نشد و فقط چیزی که سهم مردم بود، پرداخت شد که البته باید این موضوع پرداخت میشد. اما باید در کنار آن حتما به صنایع کمک شود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در ادامه افزود: بنده عرض کردم که برای علاج کوتاه مدت مسائل حاد اقتصادی کشور، یک فرصت 100 روزه میخواهم و در این فرصت 100 روزه میشود مسائل حاد را علاج کرد. بنده به عنوان یک طبیب به این بیمار اقتصادی نگاه میکنم.
ولایتی تصریح کرد: طبیب وقتی که به بیمار نگاه میکند، اول یک بررسی بالینی انجام داده و آزمایش میکند تا به علت مرض پی ببرد. مدتی طول میکشد که اگر مریضی آمد که تب بالا و تشنج و حال عمومی بدی داشت، ما ضمن اینکه به دنبال علت میگردیم، اول علائم شدید را برطرف میکنیم و تب بالا را به هر وسیلهای که شده پائین میآوریم.
وی در همین زمینه افزود: گرانی و تورم روزافزون باید کنترل شود. اینکه ما بتوانیم پول خودمان را آزاد کنیم باید قید خزانههای خارجی را بزنیم؛ ایران پول دارد اما در خارج از کشور است و ما باید با دیپلماسی فعال بتوانیم آن را به کشور برگردانیم. نباید بگذاریم ارزش پول ملی تا این حد کاهش پیدا کند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اگر مردم به ما اعتماد کنند، یعنی اعتماد بین دولت و مردم افزایش پیدا کند و هر روز بانک مرکزی یک بخشنامه صادر نکند که آن کسانی که کار اقتصادی میکنند، تکلیف خودشان را با مسائل اقتصادی ندانند، باید یک ثباتی در کار اقتصادی وجود داشته باشد.
ولایتی در همین زمینه افزود: شعار ما در این دولت جدید که انشاءالله تشکیل خواهیم داد این است، این دولت باید اخلاقمحور باشد و ثبات در مدیریت داشته باشد. اخلاقمحوری خواسته مردم است، مردم از اینکه ببینند بعضی از مسئولین با یکدیگر در ستیز هستند و به جای حل مشکلات مردم با یکدیگر ستیز میکنند، ناراحت میشوند. ما دارای مردمی با فرهنگ چندین هزار ساله هستیم که در بستر اسلام اینطور غنی شده و جزو فرهنگ ایران اسلامی است. مردم این ستیزهجوییها را نمیپسندند.
وی در ادامه اظهار داشت: مردم مسئولین را انتخاب کردند تا به درد آنها را رسیدگی و مشکلاتشان را حل کنند، بنابراین اخلاقمحوری یکی از شعارهای ما و دیگری ثبات در مدیریت است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: کسی که سلیقه سیاسیاش با من یکی نباشد، اصولگراست. یعنی اصولگرایی دامنه وسیعی دارد، هر کس نظام، قانون اساسی و ولایت فقیه را قبول دارد، اصولگراست. ممکن است سلیقه سیاسیاش با بنده یکی نباشد اما مدیر خوبی باشد، برای چی ما باید او را کنار بگذاریم و کسی را بیاوریم که بله قربانگو باشد.
ولایتی ادامه داد: اگر کسی دنبال این باشد که بخواهد بله قربانگوها را بیاورد، عملا توجهی به تخصص آنها نکرده است؛ ما قصد داریم که یک دولت متمم تشکیل دهیم؛ متمم در حقیقت فرع ملت است و این متمم 4 میم دارد که هر جزء آن حرف اول یک کلمه است که هر کلمه نشان دهنده سیاست آینده ماست.
وی تصریح کرد: در درجه اول هر کسی که همکار ما میشود، باید انسان متدینی باشد. اگر کسی متدین و خداترس بود دیگر به فساد کشیده نشده و رشوه نمیگیرد، این فرد به بیتالمال هم دستدرازی نمیکنند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: باید فرد تجربه داشته باشد که «ت» آن مربوط به تجربه است؛ نباید افراد بیتجربه بیایند که سیاهمشق بنویسند. امروز اول انقلاب نیست، حدود سی و چند سال از انقلاب گذشته و باید افراد باتجربه را در امور تخصصی به کار بگیریم. افراد باید در رشتهای که به کار گرفته میشوند، تخصص داشته باشند.
ولایتی تاکید کرد: موضوع دیگر این است که افرادی که در اموری به کار گرفته میشوند، باید معتدل باشند. یکی از مشکلات ما افراطگرایی است، مردم کارها و سیاستهای افراطی را نمیپسندند و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودهاند، جاذبه باید حداکثری بوده و دافعه نیز حداقلی باشد.
وی در ادامه سخنانش به «م» آخر دولت متمماش اشاره کرد و گفت: «م» آخر دولت متمم، مشورتپذیری است.
وی افزود: بعد از گذشت 7 سال در سال 1350 پزشک عمومی شدم، با توجه به علاقهای که از قبل به طبابت اطفال داشتم و طبابت اطفال نیاز به یک زمینه عاطفی داشت و بنابر همین علاقه این رشته را انتخاب کردم.
داوطلب یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری گفت: عامل دیگر در انتخاب رشته دانشگاهیم، استاد بزرگ و معلم اخلاقم مرحوم قریب بود که سریال آن هم در تلویزیون پخش شد؛ بنده 3 سال دوره تخصص را در خدمت وی بودم؛ دکر قریب هم استاد طب اطفال بود و هم استاد اخلاق و امیدوارم گوشهای از میراث اخلاق آن بزرگمرد را بنده داشته باشم و از خداوند میخواهم که روح او را با اولیاء گرامیش مشهور بگرداند.
ولایتی با بیان اینکه به دلیل تخصصی که کسب کرده بودم مرا به دانشگاهی در آمریکا فرستادند، گفت: در آنجا شاگرد یکی از اساتید مشهور انتخاب شدم و از آنجا که برگشتم به عنوان کادر علمی دانشکده پزشکی وارد خدمت شدم. از سال 53 تاکنون سابقه 39 ساله تدریس در دانشگاه را دارم و در حال حاضر استاد تمام و استاد ممتاز پایه30 دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستم.
وی در ادامه به فعالیت سیاستش در دوران قبل از انقلاب اشاره کرد و افزود: از دبیرستان فعالیت سیاسیم را آغاز کردم و لذا در 17 سالگی یک پرونده در ساواک برایم تشکیل شد. یعنی از 1341 تا 1357 و در دانشکده پزشکی به همراه مرحوم لواسانی، لبافینژاد و فیاضبخش انجمن اسلامی دانشکده پزشکی دانشگاه تهران را بنیانگذاری کردیم.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: در گرماگرم انقلاب یک شبکه مخفی بیمارستانی با مسئولیت بنده در شمیران تاسیس کردیم تا کسانی که درجریان انقلاب مجروح میشوند و برای اینکه به دست ساواک نیفتند؛ در این بیمارستانها مورد درمان قرار گیرند.
ولایتی بر همین اساس تصریح کرد: در دوم آذر 58 به عنوان معاون درمان وزارت بهداشت انتخاب شدم و در اولین دوره مجلس از سوی جامعه مبارز روحانیت به عنوان کاندیدای تهران معرفی شدم و رای آوردم و یک و نیم سال در مجلس شورای اسلامی بودم تا اینکه در سال 1360 به عنوان وزیر خارجه از سوی مقام معظم رهبری که در آن زمان سمت ریاستجمهوری داشتند، معرفی شدم و به مدت 4 دوره 4 ساله یعنی 16 سال سکاندار سیاست خارجی بودم.
وی افزود: بعد از اتمام ماموریت در وزارتخارجه افتخار مشاورت بینالملل مقام معظم رهبری را داشتم و تاکنون این افتخار را دارم که در خدمت حضرت ایشان هستم. در طول دوره 16 سالهای که در وزارتخارجه بودم، تقریبا این وزارت خارجه از زیر صفر به جایی رسید که این توانمندی را داشت که دیپلماسی جنگ و دیپلماسی مذاکرات صلح را اداره کند. آن موقع که من وارد وزارتخارجه شدم تعداد سفرای ما 9 نفر بود اما با توجه به انقلابی که در ایران رخ داده بود باید به کلی سیاست خارجی زیرو رو میشد. یعنی سیاست خارجی قبل از ما طوری تنظیم شده بود که مهمترین اداره حکومتی سفارت جمهوری اسلامی در واشنگتن بود چراکه برنامهها را واشنگتن انتخاب میکرد.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری اضافه کرد: با این شرایط حضرت امام (ره) در وصیتنامهشان از وزارتخانههای مختلف بیاناتی دارند از جمله یک گلایهای از وزارتخارجه دارند که در طی کمتر از 3 سال، این وزارتخانه بیش از 7 وزیر و سرپرست وزارتخانه را عوض کرده بود. بطور متوسط هر 5 ماه یک وزیر یا سرپرست وزارتخانه داشتیم لذا از وقتی که بنده به وزارت خارجه آمدم، به مدت 16 سال در این وزارتخانه بودم وحضرت امام(ره) در این زمینه فرمودند که ما از ابتدا با سفارتخانهها مشکل داشتیم و سفارتخانهها مشکلش حل نشده بود؛ ایشان تاکید داشتند که در بنده در وزارت خارجه بمانم.
"زمانیکه مجلس قرار بود رای اعتماد به بنده بدهد، از سوی حضرت امام(ره) و سپس از سوی مقام معظم رهبری تاکید میشد که فلانی باید در وزارتخارجه بماند."
وی با بیان اینکه باید پلی بزنم بین آنچه که آن زمان بود و آنچه که امروز با آن روبرو هستیم، اظهار داشت: کاری که امروز در رابطه با مسائل هستهای، تحریمها و روابط خارجی با کشورهای دیگر میتوانیم در دولت آینده انجام دهیم، سختتر از کاری که ما در قضیه 598 و تثبیت قرارداد 1975 داشتیم نیست.
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری خاطر نشان کرد: با آموختهای که دارم میدانم که چگونه با قضیه هستهای و روابط خارجی کار کرد؛ در 7 سال از 8 سال دفاع مقدس بنده وزیر خارجه بودم و 2 سال مسئولیت مذاکرات سیاسی مربوط به قطعنامه برعهدهام بود.
ولایتی گفت: آنهایی که سنشان اقتضا میکند، میدانند که صدام حسین 3 روز بعد از حمله به عراق در مقابل خبرنگاران به صورت نمادین قرارداد 1975 را پاره کرد و گفت این قرارداد مربوط به زمانی میشود که ایران قوی بود و ما ضعیف، ولی اکنون ما قوی هستیم و ایران ضعیف و این قرارداد معنایی ندارد و کل اروندرود باید متعلق به عراق باشد.
ولایتی در ادامه گفت: پس از پایان جنگ از سوی حضرت امام(ره) مشخصا مامور شدم برای این کار و ایشان اعلام کردند که مسئولیت مذاکرات با بنده است و در همان اوایل اختیار تام را به من دادند و فرمودند که راجع به مسائل مرزی، سیاسی و بندهای پروتکل 1913 و 1914 استانبول و همچنین قرارداد 1975 سوال کردند که در این مورد باید این کارها انجام شود، ایشان از طرف مرحوم حاج احمدآقا پیغام دادند که فلانی اختیار تام و مطلق دارد که هرگونه مصلحت دید عمل کند و این دعای حضرت امام و حمایت ایشان موجب شد که بنده در نزد ایشان و مقام معظم رهبری و ملت شریف سرافکنده نباشم و بعد از 200 سال بنده یک اطلاع مختصری از تاریخ کشورمان دادم.
وی در ادامه سخنان خود در برنامه تلویزیونی با دوربین گفت: بعد از 200 سال ، این اولین بار بود که جنگی به ایران تحمیل شده و قطعهای از ایران جدا نمیشود. جنگهای اول و دوم ایران و روس منجر به معاهده گلستان و ترکمنچای شد و 17 شهر ایران از کشورمان جدا شد و در جنگ هرات براساس معاهده پاریس هرات از ایران جدا شدو در قراداد آهال خوارزم از ایران جدا شد و در قرارداد مکاولداون اسمیت بخشی از بلوچستان از ایران جدا شد و در زمان رضاخان بدون اینکه جنگی در ایران اتفاق بیفتد، رضاخان بخشی از آرارات را به آتاترک هدیه کرد.
وی ادامه داد: اما در جنگ 8 ساله با هدایت بزرگمردی مثل حضرت امام (ره) و ریاست جمهوری مقام معظم رهبری و نیابت فرماندهی کل قوا از سوی آیتالله هاشمیرفسنجانی و مقاومت رزمندگان و ایثار ایثارگران و پشتیبانی همه ملت ایران در حوزه نظامی ما پیروز شدیم و آنها در حوزه مذاکرات مربوط به صلح طوری رفتار میکردند که گویی میخواهند چیزهایی که در جنگ به دست نیاوردند، در مذاکرات صلح به دست بیاورند و آنهم به دست آوردن کل اروندرود بود.
عضو ائتلاف پیشرفت تصریح کرد: در آن زمان کشور در مدت 2 سال فشار سنگینی را تحمل کرد اما مقاومت کردیم و با اینکه اسرای مردم در بند رژیم عراق بودند و همه منتظر بودند که اسرا آزاد شوند، اما مردم صبوری کردند و با صبر خودشان از ما حمایت کردند تا بالاخره موفق شدیم که قرارداد 598 را اجرا و این اولین قراردادی بود که بعد از شروع جنگ بر تعیین متجاوز تاکید شده بود و لذا ایران این قطعنامه را بر خلاف قطعنامههای قبلی پذیرفت و اجرای آن یک دیپلماسی بسیار پیچیده بود.
"بخشی از دیپلماسی مانند کوه یخ بود، یعنی یک پنجم آن روی آب و چهارپنجم آن زیر آب بود، یعنی بعضی کارهایی که در پشت صحنه انجام میشد تا منجر به این شد که آقای پرز دوکویال، دبیرکل وقت سازمان ملل در شورای امنیت اعلام کند که صدامحسین متجاوز است همه اعضای سازمان ملل او را تائید کردند و عملا ما پیروز شدیم و این مگر با مقاومت مردم و کارهای بسیار پیچیده و ظریفی که در پشت صحنه در رابطه با قرارداد 598 و 1975 انجام شد، امکانپذیر نبود البته بخشی از اقدامات در آن زمان گفتنی است و بخشهای زیادی ناگفتنی است."
ولایتی تاکید کرد: به مردم عزیز اطمینان میدهم که مسئله هستهای را با حفظ حقوق هستهای انشاءالله حل خواهیم کرد و روابط خارجی را توسعه خواهیم داد البته بدون اینکه از حقوق ایران ذرهای گذشت کنیم، با اجرای یک دیپلماسی فعال با توجه به تجربهای که از گذشته داریم، میتوانیم این مشکل را که بخش مهمی از آن و مشکلات اقتصادی و معیشتی به آن مربوط میشود را حل کنیم.
وی در ادامه تاکید کرد: بنده در آن زمان روابط بسیار نزدیکی با تعدادی از سران معروف دنیا داشتم و مثلا با آقای دنشیائوپینگ رهبر چین، گورباچف دبیرکل حزب کمونیسم شوروی، آقای میترآن و هرموندکل. بنده زمانی با آقای میتران ملاقات داشتم و وی تاکید میکرد، اگر زمانی از اروپا رد میشوید در کاخ الیزه به من سر بزن و به من گزارش بده که آیا روابط ایران و فرانسه خوب پیش میرود یا خیر؟ اگر خوب پیش نرفت به من گزارش بده تا من افرادی که در این زمینه کوتاهی میکنند را مواخذه کنم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: زمانی نیز با خانم گاندی درباره جلوگیری از میزبانی غیرمتعهدها در اجلاس هشتم، دیپلماسی بسیار فعالی صورت گرفت و به رقم اینکه 54 کشور عضو کمیته سیاسی موافق بودند که در بغداد میزبانی صورت بگیرد، اما تنها 3 کشور با ما همراه بودند و بنده با کاری که در آن زمان انجام دادم خانم گاندی را قانع کردم که اگر این کار را نکنند اعلام خواهیم کرد که ایران از جنبش غیرمتعهدها بیرون میرود و این برای جنبش غیرمتعدها موجب بیحیثیتی خواهد بود و لذا این دیپلماسی موثر واقع شد و آنها میزبانی را به تعویق انداختند و به بالاخره صدامحسین میزبانی جنبش غیرمتعهدها را به گور برد.
ولایتی ادامه داد: مشکلی که در حال حاضر داریم، در حوزه معیشت و اقتصاد مردم و همچنین در رابطه با ارتباطات خارجی است که هر دوی آنها به هم متصل است، یعنی مسئله روابط خارجی و ارتباط با دیگر کشورهای دنیا و اقتصاد داخلی ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. ما میلیاردها تومان پول در کشورهای خارجی داریم. در چین، هند، ژاپن، کرهجنوبی و این دیپلماسی فعالی میخواهد که پولها را برگردانیم چرا که وقتی این پولها برگردد برای کاهش ارزش پول به حدی که امروز شاهد آن هستیم، نخواهیم بود.
وی افزود: فرض کنیم مشکلاتی با آمریکا داریم، ولی با دیگر کشورها چنین مشکلاتی نداریم، لذا نباید رابطه ما با کشورها اینگونه قفل شود. زمانی وزرای خارجه دیگر کشورها برای دیدن ما صف میبستند و زمانی تروئیکای اروپا برای دیدن ما به تهران آمدند و لذا این روابط را میتوان احیا کرد. در رابطه با بیداری اسلامی با استفاده از رهنمودهای مقام معظم رهبری، 6 نوبت اجلاس بیداری اسلامی در تهران برگزار شد و از حدود 180 کشور در صنف جوانان و بزرگانی از علما شرکت کردند و نشان دادند که به جمهوری اسلامی و رهبری ایران ایمان دارند و بیانات مقامات معظم رهبری در اجلاسهای بیداری اسلامی بسیار تعیینکننده بود و نقش تعیینکننده جمهوری اسلامی یکبار دیگر به دوست و دشمن نشان داد.
عضو ائتلاف پیشرفت با تاکید بر اینکه 90 درصد میهمانان اجلاس بیداری اسلامی دعوت ما را قبول کردند، اظهار داشت: با رای اجماعی اعضای مجمع بیداری اسلامی بنده به عنوان دبیرکل انتخاب شدم و در آخرین جلسه علمای جهان اسلام بنده مامور شدم که اتحادیه علمای جهان اسلام با مرکزیت ایران و در تهران تشکیل بدهم لذا اینکه دعوت ما را اجابت میکنند و قبول میکنند که به ایران بیایند و نقطهنظرهای خود را بیان کنند و همان چیزی که مقام معظم رهبری در نماز جمعه 14 بهمن 1389 موضوع موج بیداری اسلامی را مطرح کردند، همه به این دید مقام معظم رهبری با دیده احترام نگاه کردند و آن را پذیرفتند و بیداری اسلامی موضوع اصلی جهان اسلام به برکت این کار ارزشمند در نظام جمهوری اسلامی تبدیل شده است.
ولایتی خاطرنشان کرد: در داخل کشور موضوع معیشت، مسئله اساسی امروز مردم است یعنی امروز مردم از گرانی افسار گسیخته و بیکاری با درجات بالا رنج میبرند، علت این مشکلات مشخص است و علاج دارد. یک بخش از مشکلات به روابط خارجی بر میگردد که باید روابط خارجی را بازسازی کرد و ما میتوانیم این کار را با پشتیبانی ملت انجام دهیم و در داخل کشور ارزانتر شدن قیمتها و با تنظیم و کنترل بازار میتوان مشکلات را کمتر کرد. این قابل قبول نیست که مردم هر روز شاهد این باشند که درصد قابل ملاحظهای از قیمتها افزایش پیدا کند و عملا کنترلی صورت نگیرد.
وی ادامه داد: موضوع تورم ارتباط نزدیکی با نقدینگی دارد. چرا باید نقدینگی ما از مبلغ حدود 90 هزار میلیارد تومان در سال 1385 به حدود 500 هزار میلیارد تومان در سال جاری برسد و این به معنای این است که مقدار زیادی پول در جامعه پخش شده و به آن اندازه کالا تولید نمیشود.
ولایتی ادامه داد: علاج مشکلات اقتصادی ما در دو چیز است، یکی تقویت تولید و دیگری واگذار کردن امر تولید به مردم و همانطور که تفسیر اصل 44 قانون اساسی را مقام معظم رهبری تایید فرمودند و ابلاغ کردند و قانون آن توسط مجلس تصویب شد، باید این قانون اجرا شود.
وی تاکید کرد: حتما باید اجرا کردن تعدیل اقتصادی همراه هدفمندییارانهها آنطور که مجلس تصویب کرده است، باشد. هدفمندی یارانهها کاملا قابل قبول است ولی به شرط اینکه قانون عینا اجرا شود. 30 درصد آن باید صرف صنایع میشد و باید 10 درصد آن خرج کشاورزی میشد و این کار نشد و فقط چیزی که سهم مردم بود، پرداخت شد که البته باید این موضوع پرداخت میشد. اما باید در کنار آن حتما به صنایع کمک شود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در ادامه افزود: بنده عرض کردم که برای علاج کوتاه مدت مسائل حاد اقتصادی کشور، یک فرصت 100 روزه میخواهم و در این فرصت 100 روزه میشود مسائل حاد را علاج کرد. بنده به عنوان یک طبیب به این بیمار اقتصادی نگاه میکنم.
ولایتی تصریح کرد: طبیب وقتی که به بیمار نگاه میکند، اول یک بررسی بالینی انجام داده و آزمایش میکند تا به علت مرض پی ببرد. مدتی طول میکشد که اگر مریضی آمد که تب بالا و تشنج و حال عمومی بدی داشت، ما ضمن اینکه به دنبال علت میگردیم، اول علائم شدید را برطرف میکنیم و تب بالا را به هر وسیلهای که شده پائین میآوریم.
وی در همین زمینه افزود: گرانی و تورم روزافزون باید کنترل شود. اینکه ما بتوانیم پول خودمان را آزاد کنیم باید قید خزانههای خارجی را بزنیم؛ ایران پول دارد اما در خارج از کشور است و ما باید با دیپلماسی فعال بتوانیم آن را به کشور برگردانیم. نباید بگذاریم ارزش پول ملی تا این حد کاهش پیدا کند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: اگر مردم به ما اعتماد کنند، یعنی اعتماد بین دولت و مردم افزایش پیدا کند و هر روز بانک مرکزی یک بخشنامه صادر نکند که آن کسانی که کار اقتصادی میکنند، تکلیف خودشان را با مسائل اقتصادی ندانند، باید یک ثباتی در کار اقتصادی وجود داشته باشد.
ولایتی در همین زمینه افزود: شعار ما در این دولت جدید که انشاءالله تشکیل خواهیم داد این است، این دولت باید اخلاقمحور باشد و ثبات در مدیریت داشته باشد. اخلاقمحوری خواسته مردم است، مردم از اینکه ببینند بعضی از مسئولین با یکدیگر در ستیز هستند و به جای حل مشکلات مردم با یکدیگر ستیز میکنند، ناراحت میشوند. ما دارای مردمی با فرهنگ چندین هزار ساله هستیم که در بستر اسلام اینطور غنی شده و جزو فرهنگ ایران اسلامی است. مردم این ستیزهجوییها را نمیپسندند.
وی در ادامه اظهار داشت: مردم مسئولین را انتخاب کردند تا به درد آنها را رسیدگی و مشکلاتشان را حل کنند، بنابراین اخلاقمحوری یکی از شعارهای ما و دیگری ثبات در مدیریت است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: کسی که سلیقه سیاسیاش با من یکی نباشد، اصولگراست. یعنی اصولگرایی دامنه وسیعی دارد، هر کس نظام، قانون اساسی و ولایت فقیه را قبول دارد، اصولگراست. ممکن است سلیقه سیاسیاش با بنده یکی نباشد اما مدیر خوبی باشد، برای چی ما باید او را کنار بگذاریم و کسی را بیاوریم که بله قربانگو باشد.
ولایتی ادامه داد: اگر کسی دنبال این باشد که بخواهد بله قربانگوها را بیاورد، عملا توجهی به تخصص آنها نکرده است؛ ما قصد داریم که یک دولت متمم تشکیل دهیم؛ متمم در حقیقت فرع ملت است و این متمم 4 میم دارد که هر جزء آن حرف اول یک کلمه است که هر کلمه نشان دهنده سیاست آینده ماست.
وی تصریح کرد: در درجه اول هر کسی که همکار ما میشود، باید انسان متدینی باشد. اگر کسی متدین و خداترس بود دیگر به فساد کشیده نشده و رشوه نمیگیرد، این فرد به بیتالمال هم دستدرازی نمیکنند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: باید فرد تجربه داشته باشد که «ت» آن مربوط به تجربه است؛ نباید افراد بیتجربه بیایند که سیاهمشق بنویسند. امروز اول انقلاب نیست، حدود سی و چند سال از انقلاب گذشته و باید افراد باتجربه را در امور تخصصی به کار بگیریم. افراد باید در رشتهای که به کار گرفته میشوند، تخصص داشته باشند.
ولایتی تاکید کرد: موضوع دیگر این است که افرادی که در اموری به کار گرفته میشوند، باید معتدل باشند. یکی از مشکلات ما افراطگرایی است، مردم کارها و سیاستهای افراطی را نمیپسندند و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودهاند، جاذبه باید حداکثری بوده و دافعه نیز حداقلی باشد.
وی در ادامه سخنانش به «م» آخر دولت متمماش اشاره کرد و گفت: «م» آخر دولت متمم، مشورتپذیری است.