به گزارش مشرق به نقل از ایسنا، بانک مرکزی در ابلاغیهای به بانکها اعلام کرد با توجه به ابلاغ قانون بودجه سال 1392 و ضرورت استفاده از نرخ روزانه بانک مرکزی جهت واردات کالا و خدمات، کلیه ثبت سفارشاتی که ارز آنها پیشتر از سوی این بانک تامین شده (فروخته شده)، لیکن کالای مربوطه ترخیص نشده است (اعم از کالاهای اساسی، دارو، مواد اولیه دارویی تجهیزات پزشکی و...)، صدور کد تخصیص ارز به نرخ مرجع برای آنها مقدور نبوده و کدهای صادره قبلی به نرخ مزبور (مرجع) نیز ابطال تلقی میشود.
از این رو بانکها به منظور اخذ کد تخصیص ارز با نرخ روزانه بانک مرکزی و ایجاد شرایط لازم جهت ترخیص کالا، میتوانند با رعایت موارد ذیل، نسبت به پرداخت مابهالتفاوت نرخ مرجع، تا نرخ روزانه این بانک در تاریخ تایید گواهی ثبت آماری (ارائه کد تخصیص ارز) مبادرت کنند.
تاریخ مورد اعمال جهت اخذ مابهالتفاوت مورد بحث بابت واردات برنج، تاریخ صدور نامه عمومی شماره 325491/91 در تاریخ دوم اسفند 91 ، در مورد کالاهای کره، شکر، گوشت قرمز، دام زنده (طبق تعرفههای اعلام شده)، دارو، مواد اولیه دارویی، شیر خشک، تجهیزات و ملزومات پزشکی، گوشت مرغ، روغن نباتی خام و دانههای روغنی، تاریخهای مندرج در نامههای شماره6246/92 مورخ 26 فروردین 92 و 22770/92 در تاریخ دوم اردیبهشت 92 و در سایر موارد تاریخهای مورد اشاره در بخشنامهها و نامههای عمومی اداره سیاستها و مقررات ارزی خواهد بود.
همچنین به منظور امکان صدور کد تخصیص به نرخ روزانه بانک مرکزی، لازم است بانکها نسبت به ثبت تقاضا در سامانه پورتال ارزی، اقدام کرده و با رعایت مراتبط یاد شده، ضمن ارائه توضیحات لازم در مورد هر درخواست، موضوع برداشت مابهالتفاوت نرخ مرجع تا نرخ روز صدور گواهی ثبت آماری (نرخ روزانه بانک مرکزی) را از حسابهای خود نزد بانک مرکزی طی نامه به اداره نظارت ارز اعلام و رونوشت آن را به اداره بینالملل ارسال کنند.
براساس این ابلاغیه، در مواردی که کد تخصیص ارز به نرخ مرجع دریافت شده، لیکن ارز مربوطه خریداری نشده و کالا نیز ترخیص نشده است،، گواهی ثبت آماری به نرخ مرجع باطل تلقی شده و بانکها میتوانند نسبت به ارائه تقاضای صدور گواهی آماری ثبت جایگزین به نرخ روزانه بانک مرکزی اقدام کنند.
در صورتی که مشتری حاضر به استفاده از ارز خریداری شده به نرخ مرجع نبوده و خواستار دریافت وجه پرداختی خود باشد، بانکها باید نسبت به برگشت ارزهای خریداری شده به بانک مرکزی با نرخ مذکور (مرجع) اقدام کرده و مبلغ دریافتی از مشتری را به وی مسترد نمایند.
با توجه به اعلام سازمان توسعه تجارت ایران، کلیه ثبت سفارشات گروه دوم کالایی صادره در سال 1391 در سیستم ثبت سفارش و پورتال بانک مرکزی و سامانه مجوزهای ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تا تاریخ 31 مرداد 92 به صورت سیستمی تمدید شده و نیازی به تمدید دستی و الکترونیکی اینگونه ثبت سفارشات توسط واردکنندگان نیست.
اداره بانک مرکزی این ابلاغیه را به بانکهای ملی، صادرات، سپه، تجارت، ملت، کشاورزی، رفاه کارگران، صنعت و معدن، توسعه صادرات، مسکن، پاسارگاد، کارآفرین، پارسیان، اقتصاد نوین، سامان، سرمایه، پستبانک، سینا، انصار، توسعه تعاون، بانک مشترک ایران و ونزوئلا ابلاغ کرده است.
اداره نظارت بانک مرکزی در ابلاغیهای عملا اختصاص ارز 1226 تومانی به کالاهایی را که پیش از این ثبت سفارش آنها انجام شده ولی ترخیص نشدهاند، باطل کرد.