«گذشته» سیاه‎نمایی ایرانیان مهاجر است که غرب آن را به عنوان زنگ خطری برای جامعه‎ی اروپایی اعلام کرده است. ایرانیانی که در دانشگاه‎ها و در رابطه با هنر، بازتولید دارند و نسبت به خود غربی‎ها در حال اوج گرفتن هستند. این موضوع هویت آن‎ها را با اشکال مواجه ساخته است که آن‎ها را به تکاپو انداخته است.

گروه فرهنگی مشرق- ابراهیم فیاض کارشناس علوم ارتباطات و رسانه در مورد معرفی فیلم «گذشته» به آکادمی اسکار، گفت: این فیلم مکمل و ادامه‎ی فیلم قبلی اصغر فرهادی «جدایی نادر از سیمین» است. فیلم قبلی فرهادی یک سیاه‎نمایی در مورد ایرانی‎های داخل کشور بود که در حال مهاجرت هستند و فیلم «گذشته» در رابطه با  بدبختی ایرانی‎های خارج از کشور است. تحقیری که غربی‎ها نسبت به آن‎ها انجام می‎دهند. گفتمانی که در فیلم حاکم است گفتمان غربی‎ها نسبت به مهاجرین است.  این که آن‎ها فاسدترین و بی‎اخلاق‎ترین افراد در جامعه‎ی اروپایی هستند.

استاد دانشگاه تهران اظهار داشت؛ من این نوع نگاه را در خارج از کشور عملا دیدم. آن‎ها می‎گفتند مشتری‎های خانه‎های فساد در اروپا همین افراد مهاجر هستند. و معتقد بودند؛ مهاجرین افرادی فاسد، بی‎اخلاق، بی‎کار و معتاد هستند.

فیاض در مورد انتخاب فیلم «گذشته» برای جایزه اسکار گفت: این فیلم از طریق کمپانی خارجی برای همین موضوع پول کلانی دریافت کرد. آن‎ها برای تولید فیلم «گذشته» در راستای اهداف خود سرمایه‎گذاری هنگفتی کردند. زیرا درحال حاضر مهاجرین زنگ خطری شده است برای آن‎ها. وی عنوان کرد؛ بسیاری از مهاجرین، افراد درست و شاخصی هستند که در دانشگاه‎ها و در رابطه با هنر بازتولید دارند. و این زنگ خطری است که آن‎ها را به تلاش و تکاپو انداخته است. او در ادامه تصریح کرد؛ این مهاجرین نسبت به خود غربی‎ها در حال اوج گرفتن هستند که این موضوع هویت آن‎ها را با اشکال مواجه می‎کند. به همین خاطر در فیلم نسبت به مهاجرین سیاه‎نمایی شده است.

استاد علوم ارتباطات دانشگاه تهران در اعتراض به انتخاب این فیلم، گفت: فیلم «گذشته» برای ایران نبوده است بلکه برای سازمان های امنیتی اروپاست. این‎که چطور به‎عنوان یک فیلم ایرانی انتخاب شده است جای سوال دارد. او گفت: این فیلم سفارش سازمان امنیتی آن‎هاست که در مورد امنیت خودشان و بر ضد ما ساخته شد. و معرفی فیلم هم عملا این را نشان داد که در راستای راهبردهای امنیتی آن‎ها بوده است.

ابراهیم فیاض در ادامه در مورد داوری این فیلم گفت: کار داوری این فیلم هم جای سوال دارد و تعجب برانگیز است. این طور احساس می‎شود که یک نوع نگاه غربی حاکم بر فضای داوری بوده است. زیرا همان‎طور که اشاره شد این فیلم هیچ ارتباطی با ایران و جامعه‎ی ایرانی ندارد بلکه رهیافته‎ی امنیتی خود غرب است.محقق حوزه رسانه توضیح داد؛ «گذشته» یک فیلم ضد مهاجرت و سیاه‎نمایی در مورد مهاجرین است. مثل سیاه‎نمایی که در مورد ایران در فیلم قبلی اصغر فرهادی، مخاطب شاهد آن بود. و این فیلم نیز ادامه‎ی همان فیلم، در مورد سیاه‎نمایی ایرانی‎های مهاجر، در اروپا است.

در پایان ابراهیم فیاض گفت: فقط می‎توان متاسف بود برای کسانی که این فیلم را به عنوان نماینده‎ی ایران و جامعه‎ی ایرانی برای معرفی به جهانیان انتخاب کردند؛ زیرا در جهت اهداف امنیتی غرب عمل کردند، که این امر یا آگاهانه صورت گرفته است و یا ناآگاهانه اعلام کردند با رهیافته‎ی امنیتی غربی موافق هستند.

پیش از این جمال شورجه از کارگردان سینما ایران و امیر سمواتی تهیه کننده فیلم دربند درباره انتخاب فیلم "گذشته" اعتراض کرده بودند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس