گروه بینالملل مشرق، خبرنگار اعزامی به ژنو - در مذاکرات صبح روز گذشته، طرح پیشنهادی ایران تحت عنوان «پایانی بر بحران غیرضروری و آغازی بر افقهای نو» برای طرف مقابل تشریح شد که با استقبال 1+5 همراه بود و در جلسه بعدازظهر نیز جزئیات این طرح و گامهای عملی پیشبینی شده برای رسیدن به توافق هستهای در چارچوب زمانی معین و بازی برد – برد، در نشست با 1+5 تبیین شد.
دیدار با هیئت آمریکایی در حاشیه مذاکرات
اما در حاشیه مذاکرات دیدارهای دوجانبهای هم با نمایندگان کشورهای شرکتکننده در مذاکرات انجام شد که وزن دیپلماتیک این دیدارها کمتر از مذاکرات رسمی نیست. مهمترین دیدار دوجانبه هیئتها، روز گذشته میان هیئت ایرانی به ریاست آقای عراقچی و هیئت آمریکایی به ریاست وندی شرمن برگزار شده که به گفته آقای عراقچی، تمام اعضای هیئت آمریکایی در این ملاقات شرکت نکرده بودند.
پس از پایان مذاکرات شب گذشته، سید عباس عراقچی که همزمان ریاست و سخنگویی هیئت ایرانی را برعهده دارد، در جمع خبرنگاران ایرانی حضور پیدا کرد و نسبت به سخنان سخنگوی کاترین اشتون واکنش نشان داد. به گفته آقای عراقچی، سخنان مایکل مان ناامیدکننده بوده و نشاندهنده این است که با وجود تلاشهای ایران، طرف مقابل لحن خود را در مذاکرات تغییر نداده است.
مایکل مان روز گذشته در جمع خبرنگاران اظهارداشت که مذاکرات امیدوارکننده بود ولی ایران باید به تعهداتش عمل کند و صراحتا با وجود اینکه ایران طرح پیشنهادی خود را ارائه کرد، تاکید کرد که "توپ همچنان در زمین ایران است".
مذاکرات دوجانبه صبح امروز با هیئت انگلیس نیز برگزار شد و دکتر ظریف با ویلیام هیگ همتای انگلیسی خود برگزار شد. دو طرف در این مذاکرات برای معرفی کاردارهای غیرمقیم طی دو هفته آینده توافق کردند. آقای ظریف همچنین با همتای سوئیسی خود نیز دیدار و گفتگو کرد.
علت تاخیر چند ساعته مذاکرات روز دوم
دومین روز از مذاکرات نیز با تاخیری دو ساعته آغاز شد. علت تأخیر پیش آمده در این دور، درخواست گروه 1+5 از ایران برای مطالعه وبررسی بیشتر طرح پیشنهادی ایران و رسیدن به جمعبندی مشترک درباره آن بود.
به گفته دیپلماتهای ایرانی، قوت طرح پیشنهادی ایران موجب شد تا اعضای 1+5 جلسات فشردهای را برای رسیدن به حاصل جمع مشترک برگزار کنند.
قرار است در جلسه امروز معاونین، نمایندگان 1+5 سوالات خود را در مورد طرح ایران مطرح کنند و پس از آن نشست اختتامیه با حضور وزیر امور خارجه کشورمان و خانم کاترین اشتون برگزار شود.
براساس توافق صورت گرفته میان طرفهای مذاکره، بیانیه مشترکی در پایان این دور از مذاکرات قرائت خواهد شد و احتمالا برای دور بعدی مذاکرات ظرف یک ماه آینده برنامهریزی خواهد شد.
نگاهی به مواضع رسانههای غربی نسبت به مذاکرات حاکی از دوگانگی در انعکاس اخبار نشست ژنو است. در یک سو بیشتر رسانههای آمریکایی با تیتر مثبت، نسبت به این دور از گفتگوها ابراز امیدواری کردهاند.
اما رسانههای آمریکایی نزدیک به لابی صهیونیستی مانند والاستریت ژورنال و رسانههای اسرائیل تلاش کردند تا پیش از آغاز مذاکرات، آن را از پیش شکست خورده و هرگونه توافق را دشوار نشان دهند.
مواجهه خبرنگار اعزامی مشرق با خبرنگار یدیعوت آحارونوت اسرائیل
اما در حاشیه مذاکرات، خبرنگار اعزامی روزنامه یعدیعوت آحارونوت اسرائیل این سؤال را مطرح کرد که آیا پس از بهبود روابط ایران و آمریکا، نوبت به اسرائیل هم خواهد رسید و آیا این امکان وجود دارد؟!
این خبرنگار صهیونیست همچنین با سوال در مورد نظر مردم ایران در خصوص اظهارات نتانیاهو، از اینکه ایرانیها وی را فردی احمق و سخنانش را احمقانه توصیف میکنند ابراز تعجب کرد و در عین حال اذعان کرد در اسرائیل درک درستی از مسائل ایران وجود ندارد و همانند آمریکا، افکار عمومی تحت تأثیر بمباران خبری رسانهها هستند.