به گزارش گروه فرهنگی مشرق به نقل از روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی، با برگزاری این مراسم مهندس
محمدرضا جعفری جلوه به صورت رسمی مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی شد و از
زحمات چهارساله سیداحمد میرعلائی مدیرعامل قبلی نیز تقدیر شد.
این مراسم که با حضور گسترده اهالی رسانه نیز همراه بود از ساعت 45 : 10 با تلاوت آیاتی از کلامالله و نیز پخش سرود رسمی جمهوری اسلامی آغاز شد. سپس فیلمی از روند فعالیت چهارساله بنیاد سینمایی فارابی برای حضار به نمایش درآمد. جعفر گودرزی مدیر روابط عمومی سازمان با خوشامدگویی به حضار از دوران سختی که بر فارابی گذشته یاد کرد و جایگاه ویژه بنیاد سینمایی فارابی و نقشش در پیشرفت و اعتلای سینمای ایران را در جملاتی کوتاه یادآور شد و از پژمان لشکری پور به عنوان کسی که هم با جعفری جلوه و هم با میرعلائی سابقه همکاری داشته دعوت کرد تا سخنانی را بیان کند.
این مراسم که با حضور گسترده اهالی رسانه نیز همراه بود از ساعت 45 : 10 با تلاوت آیاتی از کلامالله و نیز پخش سرود رسمی جمهوری اسلامی آغاز شد. سپس فیلمی از روند فعالیت چهارساله بنیاد سینمایی فارابی برای حضار به نمایش درآمد. جعفر گودرزی مدیر روابط عمومی سازمان با خوشامدگویی به حضار از دوران سختی که بر فارابی گذشته یاد کرد و جایگاه ویژه بنیاد سینمایی فارابی و نقشش در پیشرفت و اعتلای سینمای ایران را در جملاتی کوتاه یادآور شد و از پژمان لشکری پور به عنوان کسی که هم با جعفری جلوه و هم با میرعلائی سابقه همکاری داشته دعوت کرد تا سخنانی را بیان کند.
لشکری پور: مسئولیت فقط امتحان الهی است
پژمان لشگری پور در سخنانی کوتاه بر دشواری مسئولیت فرهنگی تاکید کرد و گفت: امروز مراسمی است که یک برادر عزیز می رود و برادر عزیز دیگری مسئولیت را به عهده می گیرد. امروز یاد مراسم تودیع و معارفه آقای رضاداد افتادم و گذر زمان را کاملا احساس کردم. خداوند در قرآن تصریح میکند که مسئولیت فقط برای امتحان است و فضیلتی برای بندهای محسوب نمی شود.
لشکری پور بر ضرورت همدلی بین اهالی هنر و فرهنگ تاکید کرد و افزود: یادم هست زمانی که با آقای جعفری جلوه که آن زمان معاونت سینمایی بودند همکاری می کردم، ایشان همیشه از فیلمسازان جوان فیلم اولی مانند فیلمسازان بزرگ حمایت می کرد و پیگیر فعالیتهای آنان بود. آقای میرعلائی هم حتا در دورهای که دبیر جشنواره فجر نبودند با تمام توان برای تهیه جوایز اختتامیه تلاش می کردند. باید همه در کنار هم برای ارتقای سینما تلاش کنیم، و امیدوارم با تدبیر آقای جعفری جلوه و همکارانشان فارابی همچنان در آسمان سینمای ایران بدرخشد.
در ادامه مراسم گودرزی نیروهای فارابی را خدوم ترین نیروهای سینما نامید و گفت: فارابی نقش خود را در سینمای ایران همیشه به خوبی ایفا نموده و خدمتگزار سینمای ایران بوده است. او در ادامه از حجت الله ایوبی ریاست سازمان سینمایی دعوت کرد تا سخنانی را بیان کند.
ایوبی: باید قدر مدیران فرهنگی کارآزموده را بدانیم
ایوبی در سخنان خود بیش از هر چیز بر جایگاه فارابی تاکید کرد. او با اشاره به تودیع میرعلائی گفت: امروز روزی است که آقای میرعلائی باید بیشتر سخن بگویند و از زحمات خود در این چندسال حرف بزنند. ایشان در دوره سختی مدیرعامل فارابی شد، دورهای که سینما پر از سوء تفاهم بود و ایشان با درایت کشتی توفان زده سینما را هدایت کردند. انصاف این است که هر مدیری را در ظرف زمانی خودش داوری کنیم و آقای میرعلائی کارنامه ای خوب و قابل دفاع دارد و باید به ایشان و همکارانشان دست مریزاد بگوییم. همه می دانیم در ایران کار فرهنگی بسیار دشوار است و صندلی مدیریت فرهنگی صندلی داغ است و داغ ترین صندلی را مدیر فرهنگی سینمایی دارد. اما شان جایگاه کار فرهنگی آنقدر بالا هست که همه سختیها را باید تحمل کرد و دشواریها را به جان خرید.
ایوبی در ادامه به برگزاری جلسه تودیع و معارفه اشاره کرد و گفت: قطعا این جلسه پایان کار آقای میرعلائی نیست، بلکه آغاز راه اوست و باید از تجربیات خود در جایگاههای مدیریتی فرهنگی دیگر استفاده کند. ما با کمبود جدی مدیران فرهنگی کارآمزموده معتقد روبروییم و باید قدر مدیران فرهنگی را به خوبی بدانیم. در عرصه سیاسی و اقتصادی مدیران خوبی تربیت شدهاند، اما مدیران فرهنگی خوب و معتقد کم داریم. جایگاه فارابی مشخص و معلوم است و باید یاد کنیم از همه کسانی که جایگاه فعلی فارابی را رقم زده اند.
ایوبی: فارابی رصدخانه سینمای ایران است
ایوبی به ارزشهای سینمای ایران تاکید کرد و گفت: من همیشه از سینمای کشور با عزت و احترام یاد کردهام و همه ما بر این باوریم که سینمای ایران منشاء خدمات بسیاری به جامعه بوده است. سینما هم مثل همه ارکان گاه دچار چالشهایی شده است اما امیدواریم دوران پیش رو دوران درخشانی باشد و دوران همدلی و ثبات و همکاری و آرامش و پایداری نسبی در عرصه سینمای کشور باشد.
همه مدیران سینما باورشان بر این است که باید این فضای امن و آرام و آرامش لازم را برای این که سینمای ایران بتواند درست گام بردارد ایجاد کنند. بنیاد سینمایی فارابی در دسترسی به سینمای امید جایگاه والایی دارد و رصدخانه فکری و ملجاء و پناهگاه هنرمندان است. سینمای ایران امروز نیاز به پاتوق های فکری دارد و امیدوارم فارابی هم در ایجاد این پاتوقهای فکری کمک کند. پاتوقهایی که فضا را برای نقد دوستانه فراهم کند و در فضاهای درست بتوان اندیشه را به نقد گذاشت.
ایوبی: باید به فیلمنامهنویس بها بدهیم
ایوبی در ادامه سخنانش فیلمنامه را بزرگترین ویژگی سینمای ایران برشمرد و گفت: صنعت سینمای ایران نباید از تکنولوژی روز دور باشد، اما وجه تمایز سینمای ما در تمام دنیا فیلمنامه هایی است که ارزشهای ویژه دارد. سینمای ایران سینمای فکرو اندیشه و تالیف است و باید به فیلمنامه نویسان به صورت ویژه بها بدهیم و امیدوارم جایگاه واقعی فیلمنامه نویسی در سینمای ایران تعریف شود و عاملی شود برای تقویت سینمای ایران که وجه ممیزه اش فکر و اندیشه است.
سینما باید مسیری درست را طی کند و فیلمساز ایرانی باید برای مردم کشورش فیلم بسازد نه جشنوارههای خارجی. فیلمسازی که فیلم خود را دلی و برای مردم می سازد در سطح بین الملل هم موفق خواهد بود. من معتقدم باید در جشنوارههای خوب خارجی حضوری مقتدرانه داشته باشیم، مردم ایران فرهنگ چندین هزارساله خود را حفظ کرده اند و در عین حال با زبان سینما که مدرن ترین زبان ارتباطی است با مردم دنیا سخن می گویند و این افتخار مردم ایران است. در عین اعتقاد به حضور بین الملل باید برای مردم ایران فیلم بسازیم، سینمای امید سینمایی است که به اعتقادات و باورهای مردم کشور احترام می گذارد. ما امروز باید اسلام لطیف و متمدن را بار دیگر مثل شاعران کهن که با زبانی شیوا اسلام را تعریف کردند، به دنیا معرفی کنیم.
چرا که رفتارهای زشت افراطیون منطقه تصویری خشن و نادرست از اسلام به دنیا معرفی کرده و اسلام هراسی را دامن زده. وظیفه سینمای ایران است که با زبان مدرن سینما زیباییهای اسلام را به دنیا معرفی کند. امروز برادر عزیزی از فارابی می رود و برادر گرانقدری جایگزین ایشان میشود، آقای جعفری جلوه بعد از جلسات متعددی که داشتیم پذیرفتند تجربیات فراوان خود را از سینما دریغ نکنند و در کنار کاروان سینمای امید باشند. امیدواریم آقای جعفری جلوه با مشی اعتدالی و تدبیر، روند سینمای ایران را پیش ببرند.
میرعلائی: با وجدانی آسوده از فارابی می روم
در ادامه مراسم گودرزی گفت: در سالهای اخیر فشارها بسیار زیاد بود اما به هر ترتیب ممکن نگذاشتیم فارابی که قلب تپنده سینمای ایران است از حرکت باز بماند. او از میرعلائی دعوت کرد تا آخرین سخنان خود را بیان کند.
میرعلائی سخنان خود را با سلام بر پیامبر اکرم و معصومین و نیز یادی از شهدا آغاز کرد و گفت: خدمتگزاری در عرصه فرهنگ و هنر، نه یک انتخاب که یک توفیق است، موهبتی الهی که شامل حال کمتر کسی می شود و قدردانی شایسته از این لطف خداوند، کوشیدن با تمام توش و توان است. در این سالها که توفیق داشتم در بنیاد سینمایی فارابی به عنوان عضوی کوچک از جامعه سینمایی کشور خدمتگزار اهالی فرهنگ و هنر این دیار باشم، کوشیدم هر آن چه دارم در طبق اخلاص گذاشته و با تمام داشته های خود در مسیر اعتلای سینمای ایران و کمک به سینماگران شریف ایرانی گام بردارم.
در این مدت کوشیدم خدمتگزاری شایسته برای سینمای ایران باشم و با تمام توانم تلاش کردم آنچه را تحویل گرفتهام با شرایطی بهتر به مدیر بعدی تحویل بدهم و از خداوند منان سپاسگزارم که در این مسیر هدایت و حمایتم کرد. در پایان این مسیر لازم می دانم سپاس خود را تقدیم کنم به همکارانم در بنیاد سینمایی فارابی که در تمام دوره فعالیت این بنیاد خدمتگزارانی بی آلایش و بی ادعا برای سینمای ایران بودهاند، و من نیز در دوره چهارساله مدیریت خود همواره از همراهی صمیمی این عزیزان بهره بردم. و لازم است از سینماگران شریف ایرانی هم تشکر کنم که بنیاد فارابی را خانه خود دانستند و با حضور موثر خود گرمابخش و عامل رونق سینمای ایران بوده و هستند.
و نیز لازم است تشکر کنم از منتقدان دلسوز، آگاه و همراهی که با تذکرهای به جا و به موقع از بروز بسیاری از اشکالات مدیریتی بنده جلوگیری کردند، و البته برای اصلاح به اصطلاح منتقدانی هم که بیرحمانه و بدون هیچ منطق و جوانمردی بیرحمانه به بنیاد سینمایی فارابی و دستاوردهایش تاختند دعا می کنم، و آرزو دارم همه ما با رعایت انصاف و اخلاق برای اعتلای ایران عزیز همدل و همراه باشیم.
امروز می توانم با افتخار بگویم که در تمام این دوره کوشیدیم درهای بنیاد سینمایی فارابی به روی کسی بسته نباشد و شفافیت لازم در تمام فعالیتهای فارابی قابل لمس باشد، و تلاش ما این بود هر سینماگری با هر اندیشه و سلیقهای اگر نیت و توانایی متناسب برای خدمت را داشت، از حمایت این بنیاد بهره مند شود. و با کمک همکاران خود سعی کردیم فارابی فارغ از جریان های حاشیهای و به دور از موضعگیری های نامرتبط، صرفا نهادی باشد برای خدمتگزاری به سینمای ایران.
امروز با مسئولیت در بنیاد سینمایی فارابی وداع میکنم، و با نگاهی به چهار سال گذشته خداوند را شاکرم که عمر را به بیهودگی و بطالت نگذراندم و گامهایی برای خدمت به میهن و فرهنگ و اعتلای سینمای کشورم برداشته ام، و وجدانی آسوده دارم که لااقل کمفروش نبوده ام، خود را برای همیشه خدمتگزار سینمای ایران می دانم و افتخار میکنم که یکی از اعضای خانواده شریف سینمای ایرانم.
برای دوست و برادر عزیزم جناب آقای مهندس جعفری جلوه و نیز مسئولین فرهنگی کشور که به بنده اعتماد داشتند و تمام مدیران پیشین بنیاد سینمایی فارابی که در ارتقای جایگاه این بنیاد سهمی بهسزا داشتهاند آرزوی موفقیت روزافزون دارم و آرزو میکنم سینمای ایران روزهایی درخشان را در پیش رو داشته باشد. امید که همواره خداوند منان یار و حامی هنرمندان متعهد ایران زمین و راهنمای همهی ما در پیمودن مسیری درست باشد.
او ادامه داد: معتقدم همه چیز نزد خداوند ثبت شده و محفوظ است و امیدوارم عملکرد همه ما به گونهای باشد که سبب عاقبت بخیری شود. من خودم را همیشه بدهکار نظام و خدمتگزار سینمای میدانم و از حسن انتخاب آقای ایوبی و حضور برادر عزیزم آقای مهندس جعفری جلوه بسیار خوشحالم. از امروز همه ما در کنار آقای جعفری جلوه برای رشد سینمای ایران تلاش می کنیم.
در ادامه مراسم از میرعلائی و نجاریان تقدیر به عمل آمد و مراسم تودیع انجام گرفت. سپس جعفر گودرزی از مهندس جعفری جلوه دعوت کرد تا مراسم معارفه انجام شود. گودرزی سپس متن حکم صادرشده از سوی ایوبی را قرائت کرد و از جعفری جلوه دعوت کرد تا نخستین سخنرانی خود را در قامت مدیرعامل جدید بنیاد سینمایی فارابی به انجام برساند.
جعفری جلوه: برای احیای جایگاه فارابی برنامه داریم
مهندس محمدرضا جعفری جلوه مدیرعامل جدید بنیاد سینمایی فارابی با اشاره به نزدیکی زمان اذان گفت کوتاه سخن خواهم گفت تا وقت را از دست ندهیم. وی سخنان خود را که به صورت مکتوب هم آماده شده بود چنین بیان کرد: ایام سور سپری شده و اعیاد گذشته را تبریک می گویم و توفیق پاسداشت ایام سوگی را که در پیش است از خداوند منان خواستارم.
سخن از احیای فارابی است و فراهم آمدهایم برای این مهم، تا در عرصه سینمای حرفهای این سرزمین که اگرچه صیت و صولت آن به قدر مقدور تعین یافته و تجلی داشته، لاکن همچنان تا آن سطح تراز که باید، فاصلهها بسیار است و لاجرم میبایست باردیگر بنیادی کارآمد ایفای نقش کند که نیل به آنجا، به آن سطح شایسته و بایسته گریز ناپذیر است، هم فرهنگ غنی و تمدن دیروز و فردای اسلامی و ایرانی ما برای تحکیم و انتشار در سطح ملی، منطقهای و جهانی این را نیازمند است و هم مخاطبان تشنة یک سینمای دیگر در گسترة جهان در جستجوی آن.
و یک بنیاد فارابی کارآمد یعنی چه؟ آیا کارآمدی در بسط انحصار و تصدیگری و ایفای نقش به جای اهالی و رقابت با ایشان است؟ یا کارآمدی یعنی شکل دادن مؤثر زنجیرهای از حمایتها در همه چرخه عمل سینمای ملی، از پیش سینما و سینما تا پس از سینما.
از ایجاد فضای فرهنگی و هویتی و کریدوری برای رؤیت خود و باور خویش و اعتماد به فرهنگ و هویت ما تا بستهسازی برای نظریهپردازی و تلاش برای تدوین مبانی نظری و زیبایی شناختی خودی و گفتمان سینمای ملی، تا فعال سازی سامانه نشر دربارة سینما در طیف رسانههای قدیم و جدید و در همه گستره علمی، فنی، هنری و اقتصادی این هنر ـ صنعت ـ رسانه برتر، تا مؤثرسازی برنامههای آموزشی هنر به ویژه سینما اعم از مدرسهای، دانشگاهی و آموزشگاهی که من این مجموعة چهارگانه را پیش سینما میخوانم و در پی آن سینما، یعنی به صحنه آمدن هنرمند سینماگر هویت گرای خیالی ساز اصیل، با آفرینش اثر هنری و تولید محصول فرهنگی و لاجرم عرضه و پخش و نمایش آثار در سطح ملی و جهانی یا همان اکران، که من این دو مهم یعنی تولید و پخش را سینما مینامم و به دنبال آن حلقههای نقد و ارزیابی اثر هنری مبتنی بر مکتب نقد ملی و مکمل آن، محفل شورانگیز و شوق آفرین ارزشگذاری آثار و جشنواره که بنده این دو را نیز پس از سینما میدانم.
در همه این مراتب هشتگانه از پیش سینما و سینما تا پس از سینما، بنیاد فارابی کارآمد، یعنی سیاستهای شفاف حمایتگر و اقدامات صمیمانه یاریگر. فارابی کارآمد یعنی حمایت از فکر و تفکر دربارة سینمای ملی تا حمایت از تألیف و ترجمه و نشر و حمایت از آموزش و از همه بارزتر حمایت از آفرینش آثار به ویژه فیلمنامه و سپس فیلم و حمایت از پخش و حمایت از حلقههای نقد و ایفای نقش در ارزشگذاری و برپایی جشنواره و تکرار و تکرار فزاینده این چرخة هشتگانه، که مدیران فرهنگی سینما، اگر میدان عملی دارند اینهاست و در اینجاست.
اینجائیم تا اعتبار بنیاد سینمایی فارابی را به فارابی بازگردانیم. اینجائیم تا با اتخاذ سیاستهای حمایتی احیاگر بخش خصوصی و ارتقاء دهنده تولیدات سینمای ایران بجای سیاستهایی سطحی، محفلی و جزئی و نیز با باززائی سرمایههای حیاتی بنیاد و بازگرداندن میدانهای عمل جدا افتاده، فارابی را و سپس سینمای ملی را احیا کنیم.
با سینمای ملی، تا اوج میتوان رفت. قدری درنگ باید، چندی تحمل رنج. سرمایههای بنیاد، منابع انسانی کارساز آن است و میدانهای عمل متنوع در همه چرخة سینمای حرفهای.
و بنده از جناب آقای دکتر ایوبی ریاست محترم سازمان سینمایی کشور سپاسگزارم که علیرغم دیگر اقتضائات پیشاروی و موانع متعدد فراراه حقیر، مصرانه اینجانب را به امید احیای سینمای امید و ارتقاء سینمای ملی که لازمهاش احیای واقعی یک مجموعة کارآمد است، به صحنه فراخواندند و این توفیق باردیگر برای این خدمتگزار شما فراهم شد، برای همدلی و همپائی از همه عزیزان سپاسگزارم، اهالی رسانه و مطبوعات، صنوف مختلف سینمای ایران، فرهیختگان و اهالی شریف فرهنگ و هنر، دلسپردگان سینمای این سرزمین و شما مدیران و عزیزان و همکاران دیروز، امروز و فردا.
اینجا اعلام میکنم که در اندک زمان طرح احیاء فارابی را که باردیگر تصریح میکنم نه طرح فربه سازی یک سازمان که طرح احیای نظام حمایت مؤثر در سینمای کشور است آماده و تقدیم خواهم کرد تا برنامهراه باشد برای فردا و برنامة کار باشد برای اکنون.
بیا تا گل برافشانیم و می در ساغر اندازیم / فلک را سقف بشکافیم و طرحی نو دراندازیم
شراب ارغوانی را گلاب اندر قدح ریزیم / نسیم عطرگردان را شکر در مجمر اندازیم
چو در دست است رودی خوش بزن مطرب سرودی خوش/ که دستافشان غزل خوانیم و پاکوبان سراندازیم
صبا خاک وجود ما بدان عالی جناب انداز / بود کان شاه خوبان را نظر بر منظر اندازیم
شراب ارغوانی را گلاب اندر قدح ریزیم / نسیم عطرگردان را شکر در مجمر اندازیم
چو در دست است رودی خوش بزن مطرب سرودی خوش/ که دستافشان غزل خوانیم و پاکوبان سراندازیم
صبا خاک وجود ما بدان عالی جناب انداز / بود کان شاه خوبان را نظر بر منظر اندازیم
سلام بر حسین، مظهر توأمان عقل و عشق که عاشورایش در پیش است و برای جهانی شدن عاشورایش که پیش نیاز ظهور منجی و طلوع عدالت و آزادی است سینما در دستان ماست.
درود و بدرود...
به این ترتیب مراسم تودیع و معارفه مدیرعامل جدید بنیاد سینمایی فارابی به پایان رسید و دوره فعالیت مهندس محمدرضا جعفری جلوه در این مرکز آغاز شد. روابط عمومی بنیاد سینمایی فارابی با تقدیر از زحمات آقای میرعلائی، برای آقای جعفری جلوه مدیرعامل جدید این بنیاد آروی توفیق روزافزون دارد.
مخاطبان محترم گروه فرهنگی مشرق می توانند مقالات، اشعار، مطالب طنز، تصاویر و هر آن چیزی که در قالب فرهنگ و هنر جای می گیرد را به آدرس culture@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود.