سريال «هوم‌لند» يا «ميهن» يک نماد است؛ نماد جرياني که طي سالها در سينما، تلويزيون و اساسا سيستم فرهنگي غرب و بهويژه آمريکا نزج يافته. گفتوگو با هاوارد گوردون رمزگشايي از اين نماد است.

گروه فرهنگی مشرق، گفت‎وگو با هاوارد گوردون تهيه‎کننده ارشد کمپاني فاکس که توليد سريال‎ ضد‎ايراني «ميهن» را در کارنامه دارد، چندان آسان نبود. او شخصيتي به‎شدت حساس و تا حدودي محافظه‎کار دارد که فضاي رسانه‎اي ايران را رصد مي‎کند. وي شروط و مقدمات ويژه‎اي براي قبول گفت‎وگو مطرح مي‎کرد. در آغاز حتي تصريح کرد که بعد از درخواست گفت‎وگو از سوي من، نامم را در ميان رسانه‎‎هاي فارسي زبان جستوجو کرده تا با مواضعم آشنا شود و در حين انجام مصاحبه به‎تعبير خودش به‎خوبي مي‎دانست که «مواضعي راديکال» عليه او و همکارانش دارم. از اين همه وسواس و دقت براي انجام گفت‎وگويي مطبوعاتي حيران شدم؛ وسواسي که تا پايان پروسه انجام اين گفت‎وگو که از طريق ارتباط ايميلي و در بازه‎اي نزديک به چهار روز انجام شد، ادامه داشت و به آنجا رسيد که پس از ارسال تاييديه نهايي مصاحبه -که به‎صورت فارسي تنظيم و براي ما ارسال شد- تاکيد کرد: «اين مصاحبه فقط براي هفته‎نامه پنجره است و شرطم اين است که حتي به‎صورت بازنشر و گزيده هم در رسانه‎‎هاي ديگر در ايران انعکاسي نداشته باشد». البته که اين شرط عجيب و تا حد زيادي غيرقابل اجراست اما همين هم نشان از تصور متفاوت گوردون نسبت به فضاي رسانه‎اي ايران دارد. از انصاف به دور است اگر نگوييم که اين مصاحبه جز با سعه‎ صدر، دقت‎ نظر و همراهي گوردون با رسانه‎اي که مي‎دانست به‎شدت منتقد عملکرد اوست، به سرانجام نمي‎رسيد. اشراف او که براي انجام اين مصاحبه از چند مشاور فارسي‎‎زبان کمک مي‎گرفت نسبت به فضاي فرهنگي و سياسي ايران در مواردي فراتر از انتظار بود. مصاحبه را بخوانيد تا شايد تصوري واقعي‎تر از فعاليت رقيبان ايران در ميدان تقابلات فرهنگي و رسانه‎اي در سطح جهان به‎دست آوريد.
 
دو سريـال ميهــــــن و 24 را مطبوعـــات آمريکايــي محصـول «پسا‎يازده‎‎سپتامبــري» توصيـــف مي‎کنند. چه انگيزه‎اي سبب شد که اقــــــدام به ساخت چنيــــن سريالهايي کنيد؟ 

واقعيت اين است که مردم آمريکا مثل گذشته تحت تاثير سينماي سياسي نيستند و فيلم‎‎هاي سياسي در سينما‎هاي آمريکا مورد استقبال مردم قرار نمي‎گيرد. طبيعي بود بعد از يازدهم سپتامبر من و الکسي (الکس گانزا ديگر تهيه‎کننده سريال‎‎هاي 24 و ميهن) با مردمي مواجه مي‎شديم که دولتمردان، سياست‎مداران، پنتاگون و سيا را مقصر حوادث تروريستي قلمداد مي‎کردند. واقعيت اين است که مردم آمريکا قبل و بعد از رويداد‎هاي تروريستي يازدهم سپتامبر در بي‎خبري زندگي مي‎کنند.

يعني فضاي رسانه‎اي و مطبوعاتي اينجا مثل ايران نيست که از شهرستان برازجان يا بندر ديلم بابت ساخت سريال ميهن در صفحات مجازي کمپاني فاکس يا شبکه شوتايم بيانيه اعتراض‎آميز فردي بنويسند. به جرات مي‎توانم بگويم 75 درصد مردم آمريکا از سياست دور هستند و حتي عده‎اي خاص نمي‎دانند در حال حاضر چه‎کسي رئيس‎جمهور است اما از ساعات پخش برنامه اپرا (وينفري) يا آخرين کنسرت جاستين بيبر خبر دارند. مردم آمريکا از تماشاي اخبار عمدتا پرهيز مي‎کنند.

طبيعي است بعد از يازدهم سپتامبر افکار عمومي به گردش درآمد و براي بسياري اين سوال وجود داشت که منشاء اين اتفاقات کجاست و چرا برج‎‎هاي دوقلو فرو ريختند؟ مردم سراسر ايالات متحده مدت‎‎ها مي‎پرسيدند چرا بايد به عراق و افغانستان حمله کنيم؟ در مورد بسط و گسترش افراطيون خاورميانه کسي در حوزه سينما و تلويزيون به‎صورت نمايشي اطلاع‎رساني نکرده بود. ضمن اينکه من و الکسي به دوران بوش انتقادات فراواني داشتيم. من و الکسي بار‎ها درباره اين موضوع صحبت کرديم که بايد آگاهي‎رساني کنيم تا کمبود‎هاي اطلاع‎رساني در گذشته را جبران کرده و نگاهي به آينده داشته باشيم. 

مي‎پذيريد که سريال 24 در به قدرت رسيدن اوباما موثر بود؟ ماهنامه آتلانتيک در مقاله‎اي اشاره کرده سريال 24 مربوط به زمان جرج بوش است و سريال ميهن تاثير فضاي سياسي و فکري دوره اوباما را بازتاب مي‎دهد. چه تفاوتي ميان اين دو سريال از ديدگاه شما وجود دارد؟  

به يقين اخلاق سياسي در 24 برجسته است چون در دوران بوش خبري از اخلاق سياسي نبود. در سريال ميهن نمايش جنبه‎‎هاي خصوصي از جمله بيماري رواني افسر سيا به نوعي بيماري خاص دستگاه‎‎هاي امنيتي به‎شمار مي‎رود که با نگاه کردن به زندگي اجتماعي مردم آمريکا در نسبت با تروريسم يکي از تم‎‎هاي اصلي سريال است.

خيلي‎‎ها سريال 24 را پديده پسايازده‎سپتامبري مي‎دانند. در سريال ميهن هم دلمشغولي‎‎هاي پسايازده‎سپتامبري نمود دارد. اما در ساخت سريال ميهن گامي به پيش آمده‎ايم. مثلا انگيزه‎‎هاي کري متيسن که يکي از ماموران امنيتي آمريکاست قبل از يازدهم سپتامبر ناديده گرفته مي‎شد. سريال ميهن نشان مي‎دهد که در روي دادن اقدامات تروريستي، نخستين قصور متوجه دستگاه‎‎هاي امنيتي است. احساس گناه روي شانه‎‎هاي کري به‎عنوان نمادي از سيا سنگيني مي‎کند. ما مي‎خواستيم بگوييم که قصور ماجراي يازدهم سپتامبر هنوز روي دوش دستگاه‎‎هاي امنيتي آمريکاست.

سريال 24 بازتاب‎دهنده نقد ديدگاه‎‎هاي افراطي بود اما نمي‎خواست تمام تقصيرات را متوجه ليبرال‎‎ها کند. از طرفي اگر يازدهم سپتامبر رخ داد تنها دليلش مقررات دست و پا‎گيري بود که در مقابل ماموران امنيتي قرار داده بودند. اما بخش نخست سوال شما را حالا پاسخ مي‎دهم. ابتدا بگذار نکته‎اي را براي تو با توجه به ديدگاه‎‎هاي راديکالي که داري شرح دهم. من اين مسائل را نمي‎توانم با مطبوعات آمريکايي در ميان بگذارم، چون ممکن است برايم دردسرساز شود، اما بابت ساخت سريال 24 و ميهن آقاي رئيس‎جمهور(اوباما) بار‎ها به‎صورت‎‎هاي مختلفي از من و الکسي تشکر کرد. حتي ساخت و حمايت ميهن را خود ايشان پيشنهاد دادند. به سريال 24 دقت کن، حرفي از سيا به ميان نمي‎آيد و دستگاه امنيتي کاملا ساختگي است. چون در آن شرايط نقد دستگاه‎‎هاي امنيتي به‎صورت مستقيم غيرممکن بود. واحد ضد‎تروريستي را خيالي‎اي نشان داديم که در عالم واقعيت وجود ندارد.

اصلا نمي‎توانستيم نامي از سيا به ميان بياوريم (اين توضيحات مربوط به شروع سريال 24 در سال 2006 است). رئيس‎جمهور اوباما شخصا دستور دادند سيا و پنتاگون، من و الکسي را براي ساخت سريال ميهن حمايت کنند. به همين دليل ما در سريال ميهن توانستيم مستقيما سيا را مورد نقد و عتاب قرار دهيم. از سوي ديگر سريال ميهن ريشه در سريال «اسراي جنگ» محصول اسرائيل دارد. سريال اسراي جنگ در اسرائيل خيلي پرطرفدار بود و اوباما بعد از سفري به اسرائيل، پيشنهاد کرد که نمونه آمريکايي اين سريال مي‎تواند ايده خوبي باشد. 

رگه‎‎هايي از فيلم «کانديداي منچوري» و فيلم ضدايراني «غيرقابل تصور» (unthinkable) هم در اين فيلم مشهود   است؟ 


دقيقا. اما از سوال قبلي نکته‎اي جا ماند که بايد در پاسخ اين سوال اشاره کنم. هر قسمت از سريال 24 به تروريست‎‎هاي بالقوه و بالفعل آمريکا مي‎پردازد. وظيفه ما اطلاع‎رساني بود تا به مردم آمريکا بگوييم اغلب ماجراجويي‎‎هاي دولت حتي در جنوب اروپا مي‎تواند به تولد و حيات تروريسم منجر شود و متعاقبا مردم آمريکا بايد منتظر حوادث تروريستي در خاک آمريکا باشند. دقيقا شرايط مثل دوران جنگ سرد است. در دوره جنگ سرد، سينما مردم را از خطر قريب‎الوقوع برخورد اتمي ميان روسيه و آمريکا مي‎ترساند و در امتداد چنين پيامي از جانب فيلم‎‎هاي سينمايي، مردم در خانه‎هايشان پناهگاه مي‎ساختند.

حالا مردم با ديدن سريال 24 و ميهن (تقريبا بيش از 150 ميليون  نفر از مردم ايالت متحده که در نوبت پخش‎‎هاي نخست تلويزيوني اين سريال را ديده‎اند) ديگر از هيچ اقدام تروريستي از سوي هرکدام از کشور‎هاي خاورميانه و حتي اروپاي شرقي متعجب نمي‎شوند، حتي اگر يازدهم سپتامبر ديگري رخ دهد کسي دولت را در درجه نخست مقصر نمي‎داند. 

آقاي گوردون سوالي که پيش مي‎آيد اين است که با توجه به تاريخ پخش سريال مشخص است انتهاي سريال را بسيار تغيير داده‎ايد. اين اتفاق با توجه به تغيير دولت در ايران اتفاق افتاد؟ چون به‎صورتي که بنده تحقيق کردهام خط داستاني عمليات ترور در سريال به‎گونه‎اي طراحي شده بود که رئيس‎جمهور ايران ترور شود و با تغيير دولت در ايران، ناگهان طراحي ترور معطوف به کاراکتر دانش اکبري فرمانده خيالي سپاه شد.

دقيقا! در پلات اصلي قبل از ساخته شدن فصل سوم مي‎خواستيم نامي مشابه محمود احمدي‎نژاد را انتخاب کنيم و فردي مشابه با ويژگي‎‎هاي سياسي وي را تصوير کنيم و ترور او را در داستان اصلي داشته باشيم و پس از ترور اين شخص، مذاکرات اتمي ايران و غرب به نتيجه برسد. يعني با کشته شدن فردي که خصوصيات احمدي‎نژاد را دارد داستان پايان بپذيرد. اما حاميان مالي ما اجازه چنين کاري را به ما ندادند. نکته جالب براي تو اين است که هيچ‎گاه اجازه نمي‎دهند مقامات بلند‎پايه ايراني در داستان حتي به‎صورت شبيه وجود داشته باشند.

البته اين قانون شامل حال توليدات تلويزيوني نمي‎شود اما مجوز حضور شبه احمدي‎نژاد در داستان را گرفته بوديم. همزمان با پيروزي حسن روحاني مديران کمپاني فاکس مرا خواستند و خواستار تغيير مسير داستان شدند و گفتند ديگر خط داستاني ترور رئيس‎جمهور لازم نيست. شانس آورديم که پنج قسمت توليد شده هنوز به ماجراي ترور نرسيده بود. دقيقا در همان روز‎ها احساس کرديم ميانه‎رو‎ها در ايران به قدرت رسيدهاند و نقد داستاني خود را معطوف به گروه‎‎هاي تندرو کرديم. 

بخش انتهايي فصل سوم سريال شما مرا ياد فيلم «آرگو» انداخت. در آن فيلم هم فارغ از برداشت‎‎هاي سياسي، تصوير متوحشي از ملت ايران نشان داده‎ايد. مخصوصا در قسمت‎‎هايي که برودي به خانه نسرين (بيوه ابونظير) مي‎رود. يا مثل صحنه‎اي که مردم در اعدام برودي حضور دارند يا پس از ملاقات برودي با نسرين، واکنشي که مردم به برودي نشان مي‎دهند مضحک و غيرواقعي است. در صورتي که بخشي از مردم ايران پس از ماجراي يازدهم سپتامبر در محکوميت تروريسم به خيابان‎‎ها آمدند و براي کشته‎شدگان شمع روشن کردند. شما رسما در مورد دولت و ملت ايران باور غلطي داريد و به همان نسبت جمهوري اسلامي را نمي‎شناسيد. ما ملت صلح‎دوستي هستيم و هيچ‎گاه از تروريسم حمايت نکرده‎ايم. 

کارگرداني که از ايران آمد و اسکار گرفت (اصغر فرهادي) هم همين جمله را گفت (ما ملت صلح دوستي هستيم) اما هيچ آمريکايي عاقلي آن را باور نمي‎کند. همه ما به حماقتش خنديديم. چون مشخص بود سال بعد فيلم جرج کلوني (آرگو) جايزه اسکار را مي‎گيرد. من براي نوشتن فيلمنامه اين سريال خيلي فارسي ياد گرفتم. به قول شما ايراني‎‎ها «Tarof nadarim». اصولا در ذات ما آمريکايي‎هاست که هيچ‎کس را بيهوده تشويق نکنيم. اگر به توهم توطئه متهم نشوم مي‎گويم در مورد جايزه اسکار، افرادي در ايران با برخي تهيه‎کنندگان مذاکره کرده بودند. جالب اينجاست تيم سازنده آرگو به ايران آمده بود و مديران سينمايي ايران در دولت گذشته بيشترين تعامل را براي ساخت فيلم آرگو داشتند.

در عوض از تيم سازنده آرگو (که براي بازسازي لوکيشن‎‎ها آمده بودند) قول گرفتند که به فيلم «جدايي» در اسکار راي بدهند، خيلي احمقانه بود. تيمي که به ايران آمده بود آماده مي‎شد که فيلمي به‎زعم شما عليه ايران بسازد. آن وقت مديران شما در فکر گرفتن چند راي بيشتر براي اسکار بودند. ضمن اينکه در سال 2011 کمپاني سازنده آرگو قبل از برگزاري اسکار با حمايت کاخ سفيد، مهماني خاصي را ترتيب داده بود که در آکادمي فيلم جدايي برنده شود تا اين جايزه براي ايراني‎‎ها اشتياق‎برانگيز باشد و سال بعد جايزه گرفتن آرگو پيام‎‎هاي سياسي مرتبط را منتقل کند. اگر من جاي مديران شما بودم ديگر فيلمي به اسکار نمي‎دادم. من فيلم «گذشته» فرهادي را ديده‎ام. از جدايي بهتر است. اما چرا برگزيده نشد؟

همان‎طور که در حاشيه مصاحبه اشاره کردي سينما در آمريکا با سياست نسبت نزديکي دارد. در مورد چيزي که راجع به محکوم کردن يازدهم سپتامبر از جانب مردم ايران گفتي، بايد بگويم افرادي که در محکوميت تروريسم پس از يازدهم سپتامبر به خيابان آمدند عده قليلي هستند. در اغلب موارد مردم از جمهوري اسلامي دفاع کرده‎اند. معادلات حاکم در ايران پيچيده است، اما حاميان اصلي نظام جمهوري اسلامي در ايران، مردم هستند. من در گفت‎وگو‎هاي مختلفي به اين موضوع اشاره کرده‎ام که حاميان قدرت در ايران مردم هستند. پس تصويري که در سريال ميهن يا فيلم آرگو ارائه شده تصويري است که ما آمريکايي‎‎ها مي‎خواهيم ببينيم و لزوما نبايد تصويري باشد که مطلوب شماست. 

دروغ ديگر در اين سريال همکاري ايران با القاعده است. شايد آن تصوير جغرافيايي که آرگو از ايران ارائه مي‎دهد درست باشد اما تهراني که شما در سريال نشان مي‎دهيد بيشتر به شهر‎هاي عربي شباهت دارد. 

من نمي‎توانم شما را قانع کنم اما با اينکه بضاعت مالي خوبي داشتيم از شبيه‎سازي پرهيز کرديم. شما وقتي اعراب شيعه در جنوب لبنان را حمايت مي‎کنيد چه فرقي با آن‎ها داريد. 

اصالت پارسي داريم؛ تمدن 7000 ساله ايراني به همراه تمدن 1400 ساله اسلامي. در ضمن شيعيان لبنان برادران ما به‎شمار مي‎روند. اما مسئله مهم اين است که شما به‎صورت توهين‎آميزي نشان مي‎دهيد هر کسي مسلمان مي‎شود و نظام سرمايه‎داري يکسويه آمريکا را قبول ندارد، تروريست است! 


طبيعي است که اين برداشت مستقل ما از شرايط است. شما چقدر قدرت رسانه‎اي در کل دنيا داريد؟ تصويري که سياستمداران ما از شرايط و روابط سياسي در مواجهه با ايران دارند بايد در سينما و تلويزيون آمريکا بازتاب داشته باشد. پس از القاعده ايران دشمن شماره يک ايالات متحده به‎شمار مي‎رود. پس از 30 سال مناقشه سياسي توقع داري چه تصويري از مناسبات ايران و آمريکا نشان دهيم؟ ضمن اينکه با ايران در حوزه سينما و تلويزيون و تاثير بر فرهنگ عمومي چالش داريم. ما تمام قدرت رسانه‎اي خود را در 30 سال گذشته به‎کار گرفته‎ايم تا ايراني‎‎ها نتوانند تصويري از جامعه، دولت‎‎ها و دولتمردان خود به دنيا ارائه کنند. تصور مي‎کنيد تحريم‎هاي30 ساله کمپاني‎ ميجر چرا اتفاق افتاده است؟ کمپاني ميجر در آمريکا به کشور‎هاي عربي و خاورميانه فيلم‎هايش را با قيمت کمتري عرضه مي‎کند تا فيلم‎‎هاي ايراني در منطقه خاورميانه اکران نشوند. از سوي ديگر سيستم فرهنگي شما مانند رسانه‎‎هاي آمريکايي قدرت توليد سريال و فيلم ندارد. به‎نظر من تحريم‎‎هاي فرهنگي کمپاني‎‎‎هاي آمريکايي موثرتر از تحريم اقتصادي است زيرا سيستم فرهنگي شما را در طول 30 سال اخير فلج کرده است. ما 30 سال در مواجهه با رسانه‎‎هاي ايراني جنگيده‎ايم تا شما را در اين حوزه فلج کنيم. ما در آمريکا تحرکات فرهنگي شما را کاملا زير نظر داريم. حتي فيلمسازان شما ديگر قدرت ندارند فيلمي مثل «ديپلمات» (داريوش فرهنگ) و «روز شيطان» (بهروز افخمي) توليد کنند. ما خيلي تلاش کرديم آثاري شبيه اين دو فيلم که توليد ايران است، در حوزه خاورميانه اکران نشوند. اگر قدرت رسانه‎اي ايران مانند قدرت سياسي‎اش باشد ديگر از آمريکا و دموکراسي جهاني اثري باقي نخواهد ماند. 

شيوه روايت شما بسيار غلط است. چون با فرض اينکه اسرائيل به ايران حمله کند مذاکراتي در کار نخواهد بود.
خب به اين موضوع هم فکر کرديم. دانش اکبري (فرمانده سپاه در سريال هوم‌لند) سمبلي از تندرو‎هاي ايراني است که توسط برودي ترور مي‎شود. ما با بدنه تندرو‎ها مشکل داريم. در اين سريال به ايران پيام داديم اگر تندرو‎ها نباشند با افرادي مثل مجيد جوادي راحت‎تر مي‎توانيم مذاکره کنيم. نکته مهم ديگر در اين سريال اين است که اسرائيل به تاسيسات هسته‎اي ايران حمله کرده اما ايالات متحده وارد جنگ با ايران نشده. خب ما در اين سريال به اسرائيلي‎‎ها هم يک پيام داديم: «در صورتي که به ايران حمله کنند حمايت نظامي نخواهند شد».

اگر تندروي نکني، من هم با ملايمت نکاتي را در مورد سريال خواهم گفت که سياست‎‎هاي کلي ايالات متحده و اسرائيل را زير سوال خواهد برد. مثلا جاسوس موساد که در پايان فصل سوم به‎واسطه ميرا وارد زندگي سول (سرپرست سازمان سيا) مي‎شود توسط سيا دستگير مي‎شود. در اينجا هم من به‎عنوان يک يهودي از موجوديت اسرائيل حمايت مي‎کنم و هم به عملکرد دستگاه‎‎هاي مختلف در اسرائيل نقد دارم. در اين شرايط و در ايالات متحده هر تصميم در حيطه سينما مبتني ‎بر سياست است. به اعتقاد من اصلا حرف احمقانه‎اي است که بگوييم سينما را از سياست جدا فرض کنيم. به‎نظر من تهيه‎کنندگي سينما، اصولا هنري سياسي است. در بعضي مواقع يک ملت را به تصوير مي‎کشيم و در برخي مواقع ديگر خواسته‎‎هاي دولتمردان را. پس با اتکا به دو خروجي مهم سينما، اين صنعت هنري، سياسي و مدرن است. اين عده قليل فيلمسازان ايراني که خيلي برايشان احترام قائل هستم، فيلم‎‎هاي تحقير‎آميزي درباره ملت خود ساخته‎اند.

مثلا فيلم معروف «طبيعت بي‎جان» متعلق به همان فيلمساز کمونيستي که در آلمان بود و در دوره جواني وقتي براي درمان سرطان اينجا آمده بود در کلاس‎هايش شرکت کردم. اين طيف از فيلمسازاني که آثارشان شبيه سينماي دهه 70 و 80 کشور‎هاي کمونيستي است، سبب تحقير ملت‎‎هاي خودشان مي‎شوند. من که مواضعم نسبت به دولت و مردم ايران روشن است. اما فيلم‎‎هاي کيارستمي به يک شوخي روشنفکري شبيهند و نمي‎توانند علاقه‎مندان هنر سينما را راضي نگه دارند. شما وقتي قدرت متمرکز در حوزه توليد سينمايي نداريد و دلخوش به جشنواره‎‎هايي مثل کن و برلين هستيد که به حقير نشان دادن ملت خودتان مي‎انجامد، عملا سينماي خود را به بيراهه برده‎ايد. 

شما با چه رويکردي سراغ ساخت سريال‎‎هايي از اين دست مي‎رويد؟ چنين رويکرد دروغ‎پردازانه‎اي کارکرد دارد؟ 


بله حتما کارکرد دارد. من اعتقاد دارم سينما ابزار توجيه سياست‎ورزي است. به اين جمله که گفتم خيلي اعتقاد دارم. خودم را توليدکننده ميهن‎پرستي مي‎دانم که اهداف آمريکايي برايش ارزشمند است. به صنعت سينما احترام مي‎گذارم و از آن به‎عنوان ابزاري هدفمند براي کشورم استفاده مي‎کنم. البته با توليد سريال در رسانه‎اي فراگيرتر مثل تلويزيون تاثير بيشتري بر افکار عمومي مي‎گذارم. من با اعتقاد کامل به قانون اساسي ايالات متحده و افکاري ميهن‎پرستانه سريال 24 و هوم‌لند را ساختم. 

ولي در خصوص ايران در فصل سوم سريال بسياري از وقايع و لوکيشن‎‎ها هيچ شباهتي به ايران ندارد.


منظورت اين است که ما اشرافي به جغرافياي ايران نداريم. نما‎هاي اصلي که از تهران نشان مي‎دهيم بي‎شباهت به تهران نيست. حتي اگر دقت کرده باشيد از اسم محله دروازه غار استفاده کرديم که يکي از بازيگران ايراني ما (بابک بختياري) در اين محله متولد شده است. ما عکس‎‎هاي متنوعي از تهران داريم. دو نفر از اعضاي تيم نويسنده ما به اضافه خود بنده سال‎هاست روي موضوع ايران کار مي‎کنيم. آخرين اخبار و اطلاعات درباره ايران را داريم. روزنامه‎‎ها و مقالات مهم را عمدتا برايم ترجمه مي‎کردند.

با روزنامه‎نگاران خارجي مخالف رژيم شما ارتباط نزديک داريم. چيزي نيست که درباره ايران ندانيم. ايراني‎‎هاي مقيم لس‎آنجلس چندين بار در مهماني مختلف مرا دعوت کردند و بابت ساخت اين سريال از NGO‎هاي مختلف ايراني تقدير شديم. 6 ماه قبل از نگارش فصل سوم ميهن حتي بي‎اهميت‎ترين نشريات ايراني را تهيه مي‎کرديم و تيم تحقيق و پژوهشي که از پنتاگون به ما پيوسته بود آن‎ها را رصد مي‎کرد و ارزيابي‎‎هاي روزنامه‎‎ها را در اختيار تيم نويسنده مي‎گذاشت. ما حتي 6 ماه قبل از انتخابات ايران که مشغول نگارش فصل سوم بوديم با حدس اين موضوع که گروه سياسياي که به قدرت خواهد رسيد يقينا گروه ميانه‎رويي خواهد بود، طراحي داستاني سريال را انجام داديم. اغلب کارشناسان در خوشبينانه‎ترين حالت شهردار فعلي تهران را به‎عنوان رئيس‎جمهور مي‎شناختند. هيچ‎گاه تصور نمي‎کرديم اصلاح‎طلبان دوباره به قدرت برسند.
 
براي اينکه ثابت کنم اطلاعات سياسي من از ايران غلط نيست مي‎خواهم به اين مسئله اشاره کنم که بلايي که بر سر محافظه‎کاران آمد تقريبا شبيه همان اتفاقي بود که در مورد اصلاح‎طلبان ايراني در سال 84 رخ داد. اما رئيس‎جمهور شدن آقاي روحاني واقعا غير قابل پيش‎بيني بود. شايد باورت نشود اما طرحي که در دست توليد داشتيم و کمپاني فاکس جلوي آن را گرفت، پيش‎بيني به قدرت رسيدن شهردار تهران را در متن قصه داشت. 

البته روند مذاکرات به‎صورت فعلي را به نوعي در سريال 24 در فصل هشتم پيش‎بيني کرديد. رئيس‎جمهور «حسن» به نوعي تداعي‎کننده نام رئيس‎جمهور ايران است. اين قبيل پيش‎بيني‎‎هاي شما در سريال 24 هدفمند بود؟ 

در مورد اوباما که قبلا توضيح دادم. در مورد رئيس‎جمهور حسن اعتقاد دارم تاثيرگذاري قبل از اتفاق در درجه اهميت قرار دارد. سينما و سياست، موازي با يکديگر پيش مي‎روند اما طرح هدفمند و اشراف به سوژه سبب مي‎شود پيش‎بيني‎‎هاي سياسي سريال به مسير درستي برود. خانه کري در سريال هوم‌لند را ديدي چگونه است! کري تمام احتمالات و عکس‎‎ها را روي ديوار الصاق کرده است. ما هم در چنين فضايي کار مي‎کنيم. يعني دوستان، احتمالات و پيش‎فرض‎‎هاي سياسي را کنار هم مي‎چسبانند. يکي از فرض‎‎هاي مهمي که در سريال 24 داشتيم اين بود که از ميان اصلاح‎طلبان ايراني اگر قرار است کسي به قدرت برسد با حداقل پيش‎فرض‎‎هايي که در سريال 24 مطرح مي‎شود يک درصد احتمال داديم که حسن روحاني در ايران به قدرت برسد و براي همين اصرار داشتيم در فصل هشتم سريال 24 نام رئيس‎جمهور ايران حسن باشد. شخصي در ايران از تندرو‎هاي نزديک به حکومت است که سريال‎‎هاي ما را تحليل و ارزيابي مي‎کند و از افراد سپاه پاسداران به‎شمار مي‎رود. از تحليل‎‎هاي او براي نگارش سريال ميهن خيلي استفاده کرديم (حسن عباسي). طبيعي است در تحليل‎‎هاي اين شخص، نوعي هراس از حمله نظامي اسرائيل وجود دارد. ما از تحليل‎‎هاي او براي دامن زدن به اين هراس بهره برديم. بي‎تعارف من يک يهودي دو‎آتشه هستم که موجوديت برادرانم در اسرائيل برايم از هر حيث اهميت دارد. به هر حال خطرناک بودن دولت شما و عدم تبعيت از تمدن نوين جهاني موجب خسران در جهان خواهد شد. 

  به‎نظر شما آمريکا خودش عامل بسط تروريسم نيست؟ شما که اطلاعات سياسي خوبي داريد درباره سناتور چارلي ويلسون که مايک نيکولز فيلمي درباره او ساخته، حتما اطلاعات دقيقي داريد. مگر حاکميت ايالات متحده براي مقابله با بلوک شرق مجاهدين سابق در افغانستان را تجهيز نکرد و سناتور چارلي ويلسون ميليون‎‎ها دلار براي خريد و حمل سلاح به افغانستان نبرد؟ طبيعي است بعد ار فروپاشي شوروي مجاهدين به گروه‎‎هاي متفاوتي تقسيم شدند و در نهايت القاعده شکل گرفت. حالا مقصر بسط تروريسم جهاني ايران است يا آمريکا؟ در همين قضيه سوريه مگر دولت عربستان از تکفيري‎‎ها حمايت نمي‎کند؟ شما چطور ايران را مقصر بسط تروريسم مي‎دانيد؟ 

طبيعي است من يک آمريکايي هستم همان‎طور که تو ايراني هستي. طبيعي است که بخواهي برخي سياست‎‎هاي کلان دولتمردان مرا در دوره‎‎هاي گذشته مخصوصا دوران فاجعه‎بار رونالد ريگان زير سوال ببري. ما خودمان هم به شرايط امنيتي در آمريکا نقد داريم. در چرخه بازي‎‎هاي سياسي و امنيتي چهره آمريکاي آزاد مخدوش مي‎شود و چنين شرايطي را ما در 24 و سريال ميهن زير سوال برديم. شخصيت معاون رئيس‎جمهور که دستور مي‎دهد بمباران هوايي در محل زندگي ابونظير اتفاق افتد در واقع نقد همين جريان بيمار امنيتي - سياسي در آمريکاي به اصطلاح آزاد است يا شخصيت خودسري که در مجموعه سازمان سيا فعاليت مي‎کند (ديويد استس)، نقد جريان بيمار در سياست. قبول داريم که سياست‎‎هاي غلط عامل تروريست‎پروري مي‎شود. 

شما در سريال 24 پيش‎بيني کرديد که يک سياه‎پوست رئيس‎جمهور آمريکا مي‎شود. چقدر از اين مجموعه فعاليت هدفمند بوده است؟ اين سوال من پاسخ کاملي نداشت. 

واقعا ايمان آوردم که در حرفه‎ات آدم فوق‎العاده‎اي هستي. سه روز معطل جواب ماندي و دوباره سوال را ارسال کردي. ميان هنرمندان، مخصوصا فيلمسازان، ميل شديدي وجود دارد که پس از دوران سياه بوش، يک رنگين‎پوست يا يک زن بر کرسي رياست‎جمهوري بنشيند. رياست‎جمهوري يک زن در ايالات متحده را پيش‎بيني کرديم و همچنان خانم کلينتون احتمال دارد نامزد کسب مقام رياست‎جمهوري باشد. همان‎طور که ظريف در ايران سوداي رياست‎جمهوري دارد. من آمريکايي متوجه خنده‎‎هاي ظريف به‎ جان کري مي‎شوم که چه معنا‎هايي مي‎توانند داشته باشند. ما يک آلبوم از لبخند‎ها و ري‎اکشن‎‎هاي ظريف نسبت به ‎جان کري تهيه کرده‎ايم. ما اينجا اتاق‎‎هاي مشورت داريم و با تيم نويسنده موضوعات مختلفي را رصد مي‎کنيم. 

قصد بعدي شما با اين تيم نويسنده و اتاق فکر چيست. باز هم جمهوري اسلامي را هدف قرار خواهيد داد؟ 

با روند مذاکرات فعلي فکر نکنم. فعلا ايران از دستور کار خارج است. من و الکس تصميم داريم در مورد بهار عربي دو سريال بسازيم. فعلا در مرحله تحقيق و نگارش فيلمنامه هستيم. 

اما يادتان باشد شما با ساخت ميهن تنفر و انزجار ضد‎آمريکايي را در ميان ايرانيان گسترش داديد. شما به ايرانياني در آمريکا نزديک هستيد که حاکميت پرافتخار و مستقل جمهوري اسلامي را قبول ندارند اما از گزينه نظامي نيز متنفرند.

نه اين‎طور هم نيست. خيلي از ايرانيان مقيم آمريکا براي حمله اسرائيل به ايران لحظه‎شماري مي‎کنند. البته تاکيد مي‎کنم ما در سريال نشان داديم که آمريکا عملا دخالتي در حمله نظامي به ايران ندارد و اسرائيل خودسرانه اقدام به انجام چنين کاري کرده است و ايالات متحده و لزوما سيا به خنثي کردن آسيب‎‎هاي پس از حمله نظامي اسرائيل به ايران مي‎پردازد. 

پس شما از گزينه حمله نظامي به ايران خوشحال هستيد؟ 

رعب و وحشت گاهي بد نيست. براي تسري اين رعب و وحشت، سريال خودمان را به‎صورت رايگان در اختيار شبکه فارسي‎وان قرار داديم تا با دوبله فارسي بيشتر ديده شود. اين حرف‎‎هاي من مي‎دانم باعث وحشت مي‎شود اما وحشت براي ملت شما بد نيست! 

ما هشت سال جنگ را تجربه کرده‎ايم و از جنگ واهمه نداريم. لطفا سريالي بسازيد که حقوق اتمي ملت ايران را به دولتمردان آمريکايي يادآور شود! 

براي تاثيرگذاري بيشتر، فکر مي‎کنم پرداختن به بهار عربي واجب‎تر است

منبع: هفته نامه پنجره، شماره 183، شنبه 28 دی 92

مخاطبان محترم گروه فرهنگی مشرق می توانند مقالات، اشعار، مطالب طنز، تصاویر و هر آن چیزی که در قالب فرهنگ و هنر جای می گیرد را به آدرس culture@mashreghnews.ir ارسال کنند تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 86
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 10
  • ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    "جالب اينجاست تيم سازنده آرگو به ايران آمده بود و مديران سينمايي ايران در دولت گذشته بيشترين تعامل را براي ساخت فيلم آرگو داشتند. " آقاي شمقدري كه دم از رايزني براي اسكار فرهادي مي زدند منظورشون اين بود؟ حالا اين كار جدا محاكمه لازم نداره؟
  • ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    بهت زده شدم!
  • ۱۴:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    اونایی که از امریکا میترسن نیازی به این سریالها ندارند.ما هم که ارزشی واسه سریالهاتون قائل هستید حتی اگر برترین آثار سینمایی و رسانه ای باشند
  • محمد ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    از مشرق برای این مصاحبه فوق العاده تشکر میکنم! تو این دوران بهترین مصاحبه است که خوندم! ولی خدایا! دارم دیوانه میشم!هاوارد گوردون، با صداقت چه حرفهایی رو گفته! تا جنگ هم پیش رفته! به این میگن تفکر آمریکایی و برای مزدورهای ایرانی نسب متاسفم! شما لیاقت انسانیت رو هم ندارید!
  • ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    این هم نشاندهنده این است که گروههای ... درراس فرهنگ مملکت دست بدست اجانب داده اند
  • yaser ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    کاش آقای حسن عباسی یکم هدفمند صحبت میکرد،ایشون معلوماتش زیاده و دشمن شناسیش هم عالیه ولی متاسفانه سخنرانیهاش هدفمند نیست،میاد تو جمع بزگان حرف از یوگی میزنه،هممون قبول داریم که کارتون یوگی همونطور که آقای عباسی گفتن هست ولی این رو باید به خردسالا بگن نه بزرگسالا،کاش یکم بیشتر به موضوع و لحن و مخاطب سخنرانی هاش دقت میکرد.اگر کارگردانامون از مشاوره های افرادی چون عباسی و طالب زاده استفاده میکردن،این یارو گوردون جرات نمیکرد کارگردانا و فیلمامونو مسخره کنه. تو آمریکا چندین نفر تهیه کننده و فیلمنامه نویس و کارگردان همکاری میکنن تا یه فیلم یا سریال تاثیر گذار بسازن ولی ما فقط سخنرانی(تحلیل اهداف فیلم و سریال) میکنیم.ظرفیت بزگی هم که در انیماتورهامون هست توسط یه کارگردان جوون داره به هدر میره،عوض اینکه مثل آمریکا شروع کنیم به یارگیری و جبهه بندی قبل از شروع جنگ،داریم با انیمیشن هایی مثل راشل کوری فقط حمله و قدرت نمایی و...میکنیم که به قول آمریکایی ها همش مصرف داخلی داره.سینمامون واقعا بی صاحب شده.و دیگر هیچ...........
  • عمار ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    یک کم خلاصه تر بنویس آدم حال داشته باشه بخونه...
  • yaser ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    عجبا،کی قراره از تعقیب و گریز و بگیر و ببند و محاکمه و مجازات و...دست برداریم؟ جواب هنر رو باید با هنر داد نه شلاق! :|
  • ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    احمق یهود رعب و وحشت درمیان جهود معنا دارد نه در میان شیفتگان شهادت پست فطرت لعین
  • ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    ازکوزه همان برون تراود که در اوست از ان کله تاست معلوم است که انباشته از پهن خوکهاست
  • ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    خدارا شکر که دشمنان ما را از احمقها افرید سردمداران شما همچون ریگان و بوش و کلینتون و جان خری و اوباما و...معروف به حماقتند تو و امثال تو که عددی نیستید در مقابل 5000 سال تمدن بیفرهنگ بیبته بی اصل و نسب سرخپوست کش ششلول بند بی نزاکت
  • م ص ی ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    خاک بر سر هنرمندان بی غیرتمون! حضرت علی میگه حاضرم ۱۰تا از یارام رو بدم و یکی از یارای معاویه رو بگیرم! هنرمندان انقلابی کجایید! بیاید و جای هنرمندان بی غیرت رو بگیرید! البته با تمام تفاسیر بالا باید به آقای هاوارد گوردون و مدیران دیگر این کمپانی بگم «««««««««««««««««««««« از عصبانیت بمیرید »»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
  • ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    قیافه منحوس این یارو را که میبینم یاد پت ومت میافتم خدایا ایا اینها هم مخلوقات تو هستند؟
  • نعیم ۱۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    جالب این جاست که این جا به کارگردان ها و هنرمندان متعهد ما هزار جور انگ می چسبانند. حالا هم گیر دادن چرا این قدر میلیارد خرج فیلم مجیدی کردید. راست می گویند با اون می شد 50 فیلم ساخت که در جشنواره های خارجی کلی خرس و پلنگ و هزارپای طلایی برنده شد.
  • معین ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    کاملا دروغه تیم ارگو اصلا به ایران نیومد و در ترکیه فیلم برداری شد در ضمن کارگردان ارگو هم جورج کلونی نبود بن افلک بود دیگه تا ته اش رو بخون
  • ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    وقتي كه دكتر حسن عباسي به واژه استكبار جهاني اشاره مي كند و مي گويد اينها اصلا منطق صحبت و تفاهم حاليشان نيست راست مي گويد. اين آقا خودش را در قامت يك ژنرال مي داند كه هر كاري را بخواهد براي پيروزي ارتشش انجام مي دهد.
  • مهدی ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    خوشم میاد رُک تمام حرف هاشو زده..
  • ۱۵:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    مصاحبه خیالی بدی نیود .
  • ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    ما هم خیلی ترسیدیم
  • ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    هه...... جوانان ايراني را از جنگ ميترساند.
  • ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    خودم را توليدکننده ميهن‎پرستي مي‎دانم که اهداف آمريکايي برايش ارزشمند است. به صنعت سينما احترام مي‎گذارم و از آن به‎عنوان ابزاري هدفمند براي کشورم استفاده مي‎کنم.
  • میترا1 ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    خدای من ! تفکراتش دقیقا مثل هنرمندان و روشنفکران وطنی و بعضی از مسئولین وطنی ! در مورد هنر و هنرمندانه ! که اعتقاد دارن هنر از سیاست بدوره !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 همون هنرمندانی که هالیوود واسشون مدینه ی فاضله ست و همون مسئولینی که دموکراسی و ارزشهای غربی را اینجا لغور میکنند ! خدایاااااااااا اللهم عجل لولیک والفرج خدایا ما را از دست نادانان نجات بده
  • ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    فیلم ارگو که توی ترکیه فیلم برداری شده ! چقدر راحت سرکار میرین ! این بابا راست و دروغ را قاطی کرده !
  • میترا1 ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    خدای من ! تفکراتش دقیقا مثل هنرمندان و روشنفکران وطنی و بعضی از مسئولین وطنی ! در مورد هنر و هنرمندانه ! که اعتقاد دارن هنر از سیاست بدوره !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 همون هنرمندانی که هالیوود واسشون مدینه ی فاضله ست و همون مسئولینی که دموکراسی و ارزشهای غربی را اینجا لغور میکنند ! خدایاااااااااا اللهم عجل لولیک والفرج خدایا ما را از دست نادانان نجات بده
  • مهدی ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    آقا معین عزیز ی فیلم برای تهیه کنندشه.تهیه کننده ی آرگو جورج کلونیه
  • ۱۶:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    در متن خبر آمده که هفته نامه پنجره این مصاحبه را انجام داده است.
  • سید اصولگرا ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    این قسمت از این مصاحبه خیلی ناراحت کننده و تأمل برانگیز هست: "به اعتقاد من اصلا حرف احمقانه‎اي است که بگوييم سينما را از سياست جدا فرض کنيم. به‎نظر من تهيه‎کنندگي سينما، اصولا هنري سياسي است. --- اين عده قليل فيلمسازان ايراني که خيلي برايشان احترام قائل هستم، فيلم‎‎هاي تحقير‎آميزي درباره ملت خود ساخته‎اند. اين طيف از فيلمسازاني که آثارشان شبيه سينماي دهه 70 و 80 کشور‎هاي کمونيستي است، سبب تحقير ملت‎‎هاي خودشان مي‎شوند. من که مواضعم نسبت به دولت و مردم ايران روشن است. --- شما وقتي قدرت متمرکز در حوزه توليد سينمايي نداريد و دلخوش به جشنواره‎‎هايي مثل کن و برلين هستيد که به حقير نشان دادن ملت خودتان مي‎انجامد، عملا سينماي خود را به بيراهه برده‎ايد." چی می شد ما هم آثاری در مقابله با این ها در سطح جهانی می ساختیم؟ چرا به جنگ نرم و قدرت رسانه ای بی توجه هستیم؟ حالا یه سری از کارگردان های ما باز برن یه سری لوکیشن های خاص رو انتخاب کنن و تصویربرداری کنن و برن جایزه بگیرن!!! خیلی ناراحت کننده هست، خیلی!
  • ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    اصلا خرابم کردی با این حرفت این یه خط یه دنیا حرف داره
  • میترا1 ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    خدای من ! تفکراتش دقیقا مثل هنرمندان و روشنفکران وطنی و بعضی از مسئولین وطنی ! در مورد هنر و هنرمندانه ! که اعتقاد دارن هنر از سیاست بدوره !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 همون هنرمندانی که هالیوود واسشون مدینه ی فاضله ست و همون مسئولینی که دموکراسی و ارزشهای غربی را اینجا لغور میکنند ! خدایاااااااااا اللهم عجل لولیک والفرج خدایا ما را از دست نادانان نجات بده
  • ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    لطفاً مصاحبه با اقای شمقدری در همین باره که در پنجره چاپ شده را نیز منتشر کنید.
  • mersad128 ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    شما چه جووری به این برداشت رسیدید:؟ "شما با چه رويکردي سراغ ساخت سريال‎‎هايي از اين دست مي‎رويد؟ چنين رويکرد دروغ‎پردازانه‎اي کارکرد دارد؟ بله حتما کارکرد دارد. من اعتقاد دارم سينما ابزار توجيه سياست‎ورزي است. به اين جمله که گفتم خيلي اعتقاد دارم. خودم را توليدکننده ميهن‎پرستي مي‎دانم که اهداف آمريکايي برايش ارزشمند است. به صنعت سينما احترام مي‎گذارم و از آن به‎عنوان ابزاري هدفمند براي کشورم استفاده مي‎کنم. البته با توليد سريال در رسانه‎اي فراگيرتر مثل تلويزيون تاثير بيشتري بر افکار عمومي مي‎گذارم. من با اعتقاد کامل به قانون اساسي ايالات متحده و افکاري ميهن‎پرستانه سريال 24 و هوم‌لند را ساختم. "
  • ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    بد نیست سینما گران ما این مصاحبه رابخوانند بلکه کمی شرم کنن بعضیا هرچند نرود میخ آهنین درسنگ درمورد شرم بر اون ایرانی هایی بی شرف و بی غیرتی که تشویقش کردن
  • ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    "ما تمام قدرت رسانه‎اي خود را در 30 سال گذشته به‎کار گرفته‎ايم تا ايراني‎‎ها نتوانند تصويري از جامعه، دولت‎‎ها و دولتمردان خود به دنيا ارائه کنند." البته در این راه هنرمندنماهای غرب زده ما سرباز خط مقدم شما بودند یانکی وحشی.
  • اصغر فرشادی خیلی شادی ۱۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    تحویل بیگیر اصغر خان!
  • ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    این یک سند است برای نهادها و مسئولین فرهنگی و کارگردان ها و برنامه راز و رئیس جمهور بفرستید باز هم از این مصاحبه ها انجام دهید
  • ۲۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    از این دعاها نکن چون یهو دیدی مارو از دست شما نجات داد :))
  • ۲۰:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    به خدا اگه غیر از لطف امام زمان به این کشور نبود همون سال دوم انقلاب سقوط میکرد البته خدا هم جواب این اشخاصو داده و شما نقشه و طرح میریزید و خدا هم نقشه و طرح میریزد و خدا بهترین طرح ریزانه
  • ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    اینم نگفته تو ایران گرفتن عزیزم میان ایرانو میبینن که فضای نزدیک بسازن !
  • ۲۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    با اندیشه جواب بدین نه احساسات. فکر میکنین چرا گفته که فقط پنجره حق انتشار مطلب رو داره؟
  • صرفا جهت اطلاع ۲۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    مصاحبه جالبی هستش!! یه رو نوشت برا ریس جمهور -اصلاح طلبان-اصغر خان-هاشمی بفرستید!!! از سوالات خوب پنجره نمیشه گذشت!
  • ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    این چی میگه ؟!!!!!!!!!!!!! من هوملندو دیدم به زبان اصلی هم دیدم زبانمم خیلی خوبه ،حس ترس چیه ؟ چه ترسی روالقا میکرد ؟ نمیدونم چرا این این حرفو زده ؟ شاید خودشون فیلمهای مارو میبینن میترسن ! وقتی این فیلمو نگاه میکنی انگارداری یه قسمت داستان پت ومتو میبینی . این امریکایی هاهم اخرشنا ،خودشون خودشون رو تحویل میگیرن ! ...... ولی من تو کفه اون همه تبریکهای مختلف ازشخصیتهای مختلف سیاسی واجتماعی وهنری و .... به فرهادیم . همه جا حتی تو شبکه های تلویزیونی اول همه تبریک میگفتن به اقای فرهادی به خاطر گرفتن اسکار !!!! خیلی بامزه است ! مخصوصا الان یاده صحبتهای احسان علیخانی واقای شهاب مرادی تو یه برنامه تلویزیونی ،طرفداریه احسان از گرفتن اسکار فرهادی بود وموضع گرفتن اقای شهاب مرادی به حرفهای احسان وبعدم یکی به دوی احسان بااقای شهاب مرادی و.... ............. میگن عدو شود سبب خیراگرخدا بخواهد ، اگراین اقا نگفته بود مامحال بود بفهمیم جایزه فرهادی سرکاری بوده ویا محال بود بفهمیم بعضیا تو داخل با عوامل فیلم ارگو همکاری کردن!یا تلاش کردن فرهادی اسکارو بگیره . ...... جناب فرهادی تحویل بگیر وخواهشا بعدازاینم زیاد کلاسه اسکارتو به رخ بقیه نکش !بقیه هم لطفا بعدازاین انقدرفرهادی فرهادی واسکاراسکارنکنن!
  • ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    دوستان به نظر من از این دو کار گردانی که اسمشون برده شده باید قدردانی بشه که یه آمریکایی از فیلماشون ترسیده
  • امیر ۲۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    مصاحبه به شدت مشکوک و پر از تناقض و سرشار از اشتباهه! یا خیالیه یا در ترجمه دچار اشکالات فراوانیه! اگرچه به شدت تکاندهنده است.
  • سینا ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    ان شاء الله از جشنواره عمار بچه های برخواهند خواست که پوز این باطل گرایان رو به زمین بزنند
  • ۲۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    عمار محترم این مصاحبه ارزش خوندن رو داره
  • ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    در هر صورت بالاخره یه سایت خبری اومده این رو پخش کرده اونم مشرق بوده نکنه از سایت روزنامه بهار و شرق و ... این انتظار رو داشتی؟
  • اسمال ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    اقای کار گردان ما رو نترسونید ما گناه داریم به خدا
  • sسیدمحمد ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    سلام.. مصاحبه خوبی بود تا حال و روز سینمای ما مشخص بشه. با بازیگران و هنرمندان سینما که صحبت می کنی می بینی چنان غرق تکنیک و مسائل تئوریک و آکادمیک سینما شدن که هدف گذاری و اعتقادات ایران اسلامی به کلی از یادشون رفته و بعضی ها هم اصلا اعتقاد ندارن. یک سینماگردان صهیونیست اینجوری به ارزشهای بی ارزش اسرائیل و آمریکا اعتقاد داره درحالی که روانه چند صدنفر مسلمان به بهانه های مختلف کشته می شن و جالب اینکه هنوز آونها مدعی آزادی و دموکراسی هستند . مشرق این مصاحبه را برای سینما گرای عالم جاهل ارسال کن. شاید بخونن و اثری داشته باشه.
  • ۲۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    این خورده نوکر استعمار که داره اینطور رک اعتراف میکنه پس چرا هنوز عده ای فکر میکنن که اربابش(ایالت متحده) دلش برای مردم ما سوخته؟
  • ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۸
    0 0
    ok
  • پوریا ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    واقعا از این فرد خوشم اومد! نه از اصرار اون بر بد جلوه دادن ایران، نه از تفکر اون مبنی بر نشان دادن ناحق؛ بلکه از پشتکار، تلاش! چیزی که یک ذره در بسیاری از فیلمسازان ایرانی نیست! با خیلی از جمله هاش حال کردم. مخصوصا این یکی: "اين عده قليل فيلمسازان ايراني که خيلي برايشان احترام قائل هستم، فيلم‎‎هاي تحقير‎آميزي درباره ملت خود ساخته‎اند." گاهی خوبه دغدغه ی پول نداشته باشیم. گاهی هم برای خود خدا، بالا بردن پرچم حق، نشان دادن اسلام تلاش کنیم...
  • علی ۰۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    ای خدا جائی هست مافیا حضور نداشته باشه واقعا بعضی ها وصف العیش مبارزه با امریکا هستند ته دلشان سینه چاکان امریکا تشریف دارن
  • مجید ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    عزیز من موقع جنگ شماهایین که سوراخ موش اجاره می کنین ما در جنگ قبل و ان شا الله آخر الزمان نشانتان می دهیم ترس یعنی چه. آنروزی که یک یهودی در اسراییل نماند و همه هلاک شدند معنای ترس را می فهمی. خداوند در قران می فرماید شما یهودیان هر کدام دوست دارید هزار سال عمر کنید و خداوند خوب راه را به ما نشان داده. ترساندن شما باعث می شود لال شوید ما در جنگ چمران داشتیم.باکری داشتیم.همت داشتیم.سلیمانی داریم . هزاران سردار بی نشان دیگر داشتیم و داریم که شما هرگز چنین افرادی را نه داشتید و نه دارید. بی صبرانه منتظر نبرد بعدی هستیم
  • راد ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    ما با جشنواره ی عمار کارای بزرگی خواهیم کرد... خواهیم دید ....
  • افشین تهران ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    تو که فکر میکنی ایرانی وایران را خوب میشناسی وتیم ومشاور داری بدون که هیچی نمیدونی چون ما از حمله انگلی مثل اسراییل که هیچ از حمله شما هم نمترسیم.همین جوانهای ژل زده وجین پوشی که تو خیابانهامیبینی اگه پای عزت واقتدار کشورشون پیش بیادانچنان غیرتی از خودشون بروز میدن که شما تو فیلمهایتان ازش قهرمان میسازیدوارزوی داشتنش را دارید پس این شما ها هستید که بایداز جنگ با ما بترسید چون اگه اتفاق بدی برای ما بیفته این شما هستید که باید تو صف های کیلومتری بنزین معطل وایسین ودر کارخانه هایتان را ببندید.ما از مبارزه با شما نمهراسیم چون هدف داریم واز همه مهمتر خدارا داریم که شما ها اصلا در این مورد تفکری ندارید.ما به اصول فداشدن در راه اسلام وایران معتقدیم واز مولایمان امام حسین پیروی میکنیم اما شما از اصول ژنرال کاستر سرخپوست کش پیروی میکنید.مطمئن باش خورشید پشت ابر نمیمونه وشماها هم خیلی دلتون را به اصلاح طلبها خوش نکنید چرا که پای وطن که در میان باشه اونها هم پای کارندوما همه پیرو ولایت وفرماندهی کل قوا حضرت امام خامنه ای هستیم اما شماها چی؟پس باز هم با صدای بلند فریاد میزنیم ...مرگ بر امریکا...مرگ بر اسرائیل جانی...تا چشمای کورت در بیاد.
  • احمد ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    اگه این مصاحبه خبالی نباشه نشون میده که بر حلاف تفکر بعضیا که میگن غربی ها هنوز ملت مارو نشناختن للکه کاملا شناختن و در صدد ضربه زدن هستن حتی بصورت علنی تنها راه قوی شدن از هر نوغ هست نظامی اقتصادی فرهنگی و..
  • ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    اميدوارم جشنواره هايي مثل عمار در اينده نزديک پاسخى باشه به جسارت هاي اين صهيونيست ها
  • ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    از صحبتاش معلومه کی تفکرات رادیکالی داره...!
  • ۰۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    عزيزم مشرق اصلا راه نميدن بهش که بخاد با يک آمريکايي مصاحبه کنه در ثاني سوادش در حد زير ديپلمه
  • ۰۲:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    ولي من تمامش رو خوندم با رسانه هاي باز ميشه به خيلي از امور رسيد
  • ۰۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    ولي من تمامش رو خوندم با رسانه هاي باز ميشه به خيلي از امور رسيد
  • ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    متاسفانه ما ایرانی ها در داخل با زد و خوردهای جناحی منافع ملی را خودمون با دست خودمون نابود میکنیم . ولی ببینید امریکایی ها چقدر قشنگ همیشه به فکر منافع ملیشون هستند حتی وقتی که میدونند خودشون شیطان هم هستند. ما متاسفانه خیلی قشنگ منافع کشورمون را در دعواهای سیاسی به باد میدهیم و صلا احساس شرم هم نمیکنیم.. من 26 سال است در خارج ایران زندگی میکنم خدا شاهد است یکبار هم جلوی غریبه ها از کشورم بد نگفته ام چرا که فکر میکنم خودمان را کوچک میکنیم و روی ما حساب بد میکنند. ولی متاسفانه امثال اقای فرهادی و انهایی که ایشان را یاری دادند اصلا عنده توهم هستند انگار با واقغیات زندگی نمیکنند وهمیشه دنبال این هستند که بگویند تمام تقصیرها گردن خودمان است و اصلا دشمنی وجود ندارد! ای خدا کاش یاد میگرفتیم مسایل خودمان را خودمان بین خود حل میکردیم و پیش غاریبه ها شکایت نمیکردیم.کاش ایرانی جماعت یاد میگرفت حتی سر سوزنی از منافع ملی خرج نکند حتی موقعی که عصبانی و قاط زده است. کاش اینقدر نگاه گل و بلبلی را میام ما شایع نبود و واقعیات را با وجود تلخی هایش بهتر درک میکردیم .کاش ما در تصمیم گیریها مقدرای صبور تر بوده و منافع ملی را دستخوش تعضصبات فردی و گروهی نمیکردیم.اگر همه ایرانیها همین یک موضوع را رعایت میکردند انوقت میدیدیم چه نیروی عطیمی برای پیشرفت و تعالی معجزه اسا در کشور بسرعت پیدا میشد. افسوس که چقدر سخت است برای عده ای که از همین یک مرحله بگدرند افسوس
  • مهدی ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    گل گفتی . زنده باد مجیدی
  • مهدی ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    یعنی با این حرفش تف کرده تو صورت قشر به اصطلاح روشن فکر و هنرمند غربزده جامعه هنری و سینمایی ایران .
  • ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    اتفاقا مخاطبش در مورد کارتون یوگی باید بزرگسالان باشند ، آخه خردسا چی میفهمه که یوگی داره به پیامبر توهین می کنه ، اون کارتون رو میبینه نه خباثت پشتش رو ، داره به بزرگترها گوشزد میکنه که هرچیزی رو نباید به بهانه سرگرمی بودن برای کودکان پخش کرد
  • ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    فیلمبرداریش توی ترکیه بوده، اما باید محیط ایران بازسازی میشده و ایران رو باید میدیدند !!!
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    یعنی خاک بر سر هنرمندان !!!! داخلی
  • هادی ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    وای خدای من 000خباثت این امریکایی ها واقعا قابل شمارش نیست مخصوصا اونجایی که میگه مایک البوم کامل از لبخندهای طریف به جان کری تهیه کرده ایم خدا شر این ادمهارو به خودشون برگردونه
  • آرش ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    دقیقا همین طور است . اگر جناب دکتر عباسی سیستماتیک و برنامه ریزی شده عمل کنند تاثیر گذاری بسیاری خواهند داشت. به خاطر همین عدم دقت ایشان بعضی وقتها فکر میکردم که عمدا برای یهود تبلیغ میکنند.
  • ساسان ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    سزیال خوبی هست به محتواش کاری ندارم
  • ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    گذشته از راست یا دروغ بودن حرفهای این صهیونیست،چیزی که خیلی جالبه تلاش مذبوحانه این صهیونیستها برای به تعویق انداختن زمان نابودی دولتشونه! چون خودشون هم میدونن که اجل دولتشون به دست ایرانیهاست و به امید خدا وعده قرآن درباره نابودی و سرکوب طغیانگران بنی اسرائیل به زودی تحقق پیدا می کنه
  • نیما ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    مصاحبه فوق العاده ای بود ، از پنجره ممنونم. اما چند تا نکته: 1. فقط آدم های ضعیف هستند که در مقابل این گروه که عقبه فکری بزرگی رو پشت سرش داره و کاملا هدفمند در خدمت سیاست های کشورشون داره فعالیت میکنه ، اقدام به توهین و ناسزا گویی میکنه. 2. این مصاحبه واقعا یه جزوه آموزشی برای جنگ نرم میتونه باشه ، حتی برای آقای عباسی و حتی برای آقای کیارستمی و من و شما! 3. از اینکه در جبهه مخالف ، اینچنین افراد هوشمندی رو دیدم لذت بردم. 4. بهتره یه پله بالاتر از خودمون رو ببینیم ، گروهی فکر کنیم و جهانی عمل کنیم.
  • ساسان ۱۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    سزیال خوبی هست به محتواش کاری ندارم
  • حامد ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    تکان دهنده ترین بخشها: "جالب اينجاست تيم سازنده آرگو به ايران آمده بود و مديران سينمايي ايران در دولت گذشته بيشترين تعامل را براي ساخت فيلم آرگو داشتند، در عوض از تيم سازنده آرگو (که براي بازسازي لوکيشن‎‎ها آمده بودند) قول گرفتند که به فيلم «جدايي» در اسکار راي بدهند، خيلي احمقانه بود. تيمي که به ايران آمده بود آماده مي‎شد که فيلمي به‎زعم شما عليه ايران بسازد. آن وقت مديران شما در فکر گرفتن چند راي بيشتر براي اسکار بودند." "اگر قدرت رسانه‎اي ايران مانند قدرت سياسي‎اش باشد ديگر از آمريکا و دموکراسي جهاني اثري باقي نخواهد ماند." "شما وقتي قدرت متمرکز در حوزه توليد سينمايي نداريد و دلخوش به جشنواره‎‎هايي مثل کن و برلين هستيد که به حقير نشان دادن ملت خودتان مي‎انجامد، عملا سينماي خود را به بيراهه برده‎ايد." "از تحليل‎‎هاي او براي نگارش سريال ميهن خيلي استفاده کرديم (حسن عباسي)." "سريال خودمان را به‎صورت رايگان در اختيار شبکه فارسي‎وان قرار داديم تا با دوبله فارسي بيشتر ديده شود."
  • حامد ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    خیلی باحاله حیفه یه بار نخونیش، با این حال مهمترین بخش هاشو در یک کامنت گذاشتم.
  • عماد ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    عمار بی حوصله یعنی کشک. یعنی اسم بی مسمی
  • حامد ۲۰:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    نگفته که در ایران ساختند گفته برای الگو برداری از لوکیشن ها به ایران آمدند
  • حمید ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    صنعت سینما باید قوی بشه وحمایت همه جانبه دولت رو داشته باشه دیدید که فیلمهاشون رو ارزان میدن که فیلمهای ایرانی از رونق بیفته......
  • اسماعیل ۲۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    آقا چرا درست نمی خونی؟ گفته اومدند ایران تا لوکیشن های مشابه روببینند برند اونجوری بسازند. نگفت که اومدند ایران ساختند
  • محمد رضا ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    بعضی فیلم سازان عزیز این مصاحبه رو بخونن و درس بگیرن کارگرداني که از ايران آمد و اسکار گرفت (اصغر فرهادي) هم همين جمله را گفت (ما ملت صلح دوستي هستيم) اما هيچ آمريکايي عاقلي آن را باور نمي‎کند. همه ما به حماقتش خنديديم. در عوض از تيم سازنده آرگو (که براي بازسازي لوکيشن‎‎ها آمده بودند) قول گرفتند که به فيلم «جدايي» در اسکار راي بدهند، خيلي احمقانه بود. تيمي که به ايران آمده بود آماده مي‎شد که فيلمي به‎زعم شما عليه ايران بسازد. آن وقت مديران شما در فکر گرفتن چند راي بيشتر براي اسکار بودند. ضمن اينکه در سال 2011 کمپاني سازنده آرگو قبل از برگزاري اسکار با حمايت کاخ سفيد، مهماني خاصي را ترتيب داده بود که در آکادمي فيلم جدايي برنده شود تا اين جايزه براي ايراني‎‎ها اشتياق‎برانگيز باشد و سال بعد جايزه گرفتن آرگو پيام‎‎هاي سياسي مرتبط را منتقل کند. اگر من جاي مديران شما بودم ديگر فيلمي به اسکار نمي‎دادم. من فيلم «گذشته» فرهادي را ديده‎ام. از جدايي بهتر است. اما چرا برگزيده نشد؟ مثلا فيلم معروف «طبيعت بي‎جان» متعلق به همان فيلمساز کمونيستي که در آلمان بود و در دوره جواني وقتي براي درمان سرطان اينجا آمده بود در کلاس‎هايش شرکت کردم. اين طيف از فيلمسازاني که آثارشان شبيه سينماي دهه 70 و 80 کشور‎هاي کمونيستي است، سبب تحقير ملت‎‎هاي خودشان مي‎شوند. من که مواضعم نسبت به دولت و مردم ايران روشن است. اما فيلم‎‎هاي کيارستمي به يک شوخي روشنفکري شبيهند و نمي‎توانند علاقه‎مندان هنر سينما را راضي نگه دارند. شما وقتي قدرت متمرکز در حوزه توليد سينمايي نداريد و دلخوش به جشنواره‎‎هايي مثل کن و برلين هستيد که به حقير نشان دادن ملت خودتان مي‎انجامد، عملا سينماي خود را به بيراهه برده‎ايد. همان‎طور که ظريف در ايران سوداي رياست‎جمهوري دارد. من آمريکايي متوجه خنده‎‎هاي ظريف به‎ جان کري مي‎شوم که چه معنا‎هايي مي‎توانند داشته باشند. ما يک آلبوم از لبخند‎ها و ري‎اکشن‎‎هاي ظريف نسبت به ‎جان کري تهيه کرده‎ايم. ما اينجا اتاق‎‎هاي مشورت داريم و با تيم نويسنده موضوعات مختلفي را رصد مي‎کنيم. ( خدا بهمون رحم کنه!!! :-) ظریف بشه رییس جمهور!!! فکر کنم کل کشورو با مذاکره بر باد بده!)
  • دوست دارمشرق نیوز ۲۱:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۹
    0 0
    مشرق جان ازصحت وسقمش مطمئنی شماکم دشمن ندارید نکنه فردا جعلی ازآب دربیاد
  • ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    0 0
    جالب اینه که غیرتشون تو کفر بیشتر از غیرت ماها تو دینمونه.اگه ازین مصاحبه کسی جون بده حق داره.
  • ۰۰:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    0 0
    ما را ز سر بریده می ترسانی...؟!!! ما گر ز سر بریده می ترسیدیم در مجلس عاشقان نمی رقصیدیم
  • ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    0 0
    دقیقا بر عکس سینما گران ایرانی
  • مهدي ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    0 0
    خيلي خوب بود. فقط ناقلا مث اينكه شرط عدم تكثير مصاحبه رو ...
  • mahmod ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۳۰
    0 0
    بی همه چیزا برای مخدوش کردن کشورمون دست به چه کارای کثیفی میزنند ولی اینو باید بدونند تا ایرانی هست ایران هم هست شما باید اول من ایرانی رو از سر راهتون بردارید بعد به این کشور دست درازی کنید مرگ بر امریکا مرگ بر کمپانی فاکس مرگ برهاوارد گوردون

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس