به گزارش مشرق، خوردن
مواد غذایی ضروری برای حفظ سلامتی و استحکام بدن لازم است. فقط باید
بدانید که کدام خوراکی ها؛ ارزش غذایی بالاتری دارند. در فرهنگ های مختلف
تهیه غذا به روشهای گوناگونی صورت می گیرد که در نتیجه ترکیب های بیشماری
از مواد غذایی حاصل میشود.
سمنو داراى ویتامین هاى K-E-A و گروه ویتامین هاى B12,B8, B5, B3, B1 و مواد مهم دیگر مانند: فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است.
سمنو مغذى و انرژى زا است و بویژه براى ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است و داروى طول عمر و آرامش اعصاب است.
سمنو شیرافزا است از این رو هم براى مادران شیرده و هم به علت مقوى بودن براى زنان باردار بسیار مفید است.
به گفتهي پزشكان از دیگر موارد مفید درمانى آن مىتوان به اثرات شفابخش در درمان سو ءهاضمه، نازایى، سنگ کیسه صفرا و اختلال صفرا، پادرد، کندى ضربان قلب، ریزش مو، لاغرى، واریس، قندخون و دیابت، رشد قد، بى خوابى عصبى، تصلب شرائین و کلسترول، ضعف حافظه، بیماران دوره نقاهت،MS، بهت زدگى، پرکارى تیروئید، اسکیزوفرنیا، سایکوز، ترمیم زخم ها، فلج مغزى، مقاومت در برابر عفونت، بهبودى زخم هاى قرنیه، بیمارى رینود، اکرودینى، کولى باسیلوز، برى برى، شارکو، هوابلعى، مخملک، کوریزاى مزمن، پیسوریازیس، تب برفکى، کم خونى هیپوکروم، آرتروز، ، آرتروز پا و شبیکه، پارکینسون، هپاتیت، یرقان، یرقان نوزادى، کمک به ترمیم شکستگى استخوان به عنوان غذا و کمک درمانى مفید و مؤثر است.
در داخل این غذا که تزئین بخش سفره هفتسین است، بادام هاى شیرین (سنگى) مىریزند که نماد و مایه برکت است. این بادام ها را پس از پختن از سمنو خارج مىکنند.
بادام، حاوى ویتامین E و B1 و مقدار فراوانى از فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، سدیم، آهن، قند، مواد ازته و چربى است که به هنگام طبخ سمنو، جذب آن شده و باعث مقوى شدن بیشتر این غذا مىگردد. مصرف سمنو باعث تقویت عمومى بدن بویژه استخوان ها مىگردد و غذاى بسیار مفیدى براى زنان بویژه زنان باردار محسوب مىشود.
طرز تهیه
مواد لازم :
گندم ۱ کیلو
آرد گندم ۳الی ۴ کیلو
بادام یا فندق یا پسته
طرز تهیه سمنو:
ابتدا گندمها را خوب تمیز کرده شسته و در ظرفی می ریزیم و روی آنها را با آب سرد به مدت دو روز می پوشانیم , در این فاصله چند بار آب آن را عوض می کنیم , زمانی که نوک گندمها سفید شد , در صافی ریخته تا آب آن خارج شود , سپس گندمها را در یک پارچه تمیز و مرطوب ریخته و در دیس قرار می دهیم و در جای نسبتاً گرمی گذاشته یکی دو روز به این صورت بماند. در این فاصله روزی یکی دو بار کمی آب روی پارچه می پاشیم تا خشک نشود.
(باید توجه داشته باشیم آب زیاد باعث ترشیدگی گندمها می شود ) بعد از دو روز که گندمها ریشه داد, پارچه را از روی آنها برداشته و در ظرف مناسب می ریزیم , سپس پارچه ای مرطوب روی گندمها می کشیم و باز روزی یکی دو بار روی آنها راکمی آب می پاشیم تا زمانی که گندمهاساقه پیدا کنند و کمی بلند شوند . پارچه را بر می داریم و زمانی که ساقه نقره ای رنگ شد , قبل از اینکه شکفته و سبز شود آن را برای سمنو استفاده می کنیم .
حال گندم نقره ای شده را چرخ کرده، آن را در ظرفی ریخته مقداری آب روی آن می ریزم و خوب مخلوط می کنیم . از صافی رد کرده مواد موجود در صافی را بین دو دست فشار داده تا کاملاً شیره آن خارج شود .
آردگندم را در ظرفی ریخته شیره گندم تهیه شده را به تدریج به آرد اضافه کرده و هم می زنیم بطوری که گلوله نداشته باشد . (باید توجه داشت که مقدار شیره در حدی باشد که مایه را کاملاً رقیق کند) روی حرارت قرار داده و مایه را کاملاً هم می زنیم تا زمانی که به جوش آید و غلیظ شود . این مایه باید مرتب هم زده شود زیرا سمنو زود ته می گیرد.
آنقدر زدن را ادامه می دهیم تا اب آن کاملاً تبخیر شده و به شکل حلوا در آید و رنگ آن کمی سرخ شود (باید متذکر شویم که در سمنو شکر یا روغن اضافه نمی شود , زیرا جوانه گندم بطور طبیعی مقداری شیرینی و چربی دارد) مجدداً بتدریج مقداری آب به سمنو اضافه کرده ,هم می زنیم تا گلوله نشود و مایه یکدست و رقیق شود. حرارت را ملایم نموده وگاهی آن را هم می زنیم تا زمانی که کاملاً غلیظ شود و به صورت سمنو در آید .
در آخر پسته ، فندق یا بادام را در سمنو ریخته بعد از 20 الی 30 دقیقه حرارت را خاموش کرده و مورد استفاده قرار می دهیم . قابل ذکر است که این غذای سنتی ایرانی برای کودکان بسیار مفید و مغذی می باشد.
فهرست مواد مغذی
سمنو
توجه فرمائيد كه این مقادير مربوط به مواد مغذي موجود در 100 گرم از است.
گندم
آرد گندم
پسته
فندق
بادام
سمنو داراى ویتامین هاى K-E-A و گروه ویتامین هاى B12,B8, B5, B3, B1 و مواد مهم دیگر مانند: فسفر، کرومیوم، روى، سلنیوم، آهن و مس است.
سمنو مغذى و انرژى زا است و بویژه براى ورزشکاران پرورش اندام بسیار مفید است و داروى طول عمر و آرامش اعصاب است.
سمنو شیرافزا است از این رو هم براى مادران شیرده و هم به علت مقوى بودن براى زنان باردار بسیار مفید است.
به گفتهي پزشكان از دیگر موارد مفید درمانى آن مىتوان به اثرات شفابخش در درمان سو ءهاضمه، نازایى، سنگ کیسه صفرا و اختلال صفرا، پادرد، کندى ضربان قلب، ریزش مو، لاغرى، واریس، قندخون و دیابت، رشد قد، بى خوابى عصبى، تصلب شرائین و کلسترول، ضعف حافظه، بیماران دوره نقاهت،MS، بهت زدگى، پرکارى تیروئید، اسکیزوفرنیا، سایکوز، ترمیم زخم ها، فلج مغزى، مقاومت در برابر عفونت، بهبودى زخم هاى قرنیه، بیمارى رینود، اکرودینى، کولى باسیلوز، برى برى، شارکو، هوابلعى، مخملک، کوریزاى مزمن، پیسوریازیس، تب برفکى، کم خونى هیپوکروم، آرتروز، ، آرتروز پا و شبیکه، پارکینسون، هپاتیت، یرقان، یرقان نوزادى، کمک به ترمیم شکستگى استخوان به عنوان غذا و کمک درمانى مفید و مؤثر است.
در داخل این غذا که تزئین بخش سفره هفتسین است، بادام هاى شیرین (سنگى) مىریزند که نماد و مایه برکت است. این بادام ها را پس از پختن از سمنو خارج مىکنند.
بادام، حاوى ویتامین E و B1 و مقدار فراوانى از فسفر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، گوگرد، سدیم، آهن، قند، مواد ازته و چربى است که به هنگام طبخ سمنو، جذب آن شده و باعث مقوى شدن بیشتر این غذا مىگردد. مصرف سمنو باعث تقویت عمومى بدن بویژه استخوان ها مىگردد و غذاى بسیار مفیدى براى زنان بویژه زنان باردار محسوب مىشود.
طرز تهیه
مواد لازم :
گندم ۱ کیلو
آرد گندم ۳الی ۴ کیلو
بادام یا فندق یا پسته
طرز تهیه سمنو:
ابتدا گندمها را خوب تمیز کرده شسته و در ظرفی می ریزیم و روی آنها را با آب سرد به مدت دو روز می پوشانیم , در این فاصله چند بار آب آن را عوض می کنیم , زمانی که نوک گندمها سفید شد , در صافی ریخته تا آب آن خارج شود , سپس گندمها را در یک پارچه تمیز و مرطوب ریخته و در دیس قرار می دهیم و در جای نسبتاً گرمی گذاشته یکی دو روز به این صورت بماند. در این فاصله روزی یکی دو بار کمی آب روی پارچه می پاشیم تا خشک نشود.
(باید توجه داشته باشیم آب زیاد باعث ترشیدگی گندمها می شود ) بعد از دو روز که گندمها ریشه داد, پارچه را از روی آنها برداشته و در ظرف مناسب می ریزیم , سپس پارچه ای مرطوب روی گندمها می کشیم و باز روزی یکی دو بار روی آنها راکمی آب می پاشیم تا زمانی که گندمهاساقه پیدا کنند و کمی بلند شوند . پارچه را بر می داریم و زمانی که ساقه نقره ای رنگ شد , قبل از اینکه شکفته و سبز شود آن را برای سمنو استفاده می کنیم .
حال گندم نقره ای شده را چرخ کرده، آن را در ظرفی ریخته مقداری آب روی آن می ریزم و خوب مخلوط می کنیم . از صافی رد کرده مواد موجود در صافی را بین دو دست فشار داده تا کاملاً شیره آن خارج شود .
آردگندم را در ظرفی ریخته شیره گندم تهیه شده را به تدریج به آرد اضافه کرده و هم می زنیم بطوری که گلوله نداشته باشد . (باید توجه داشت که مقدار شیره در حدی باشد که مایه را کاملاً رقیق کند) روی حرارت قرار داده و مایه را کاملاً هم می زنیم تا زمانی که به جوش آید و غلیظ شود . این مایه باید مرتب هم زده شود زیرا سمنو زود ته می گیرد.
آنقدر زدن را ادامه می دهیم تا اب آن کاملاً تبخیر شده و به شکل حلوا در آید و رنگ آن کمی سرخ شود (باید متذکر شویم که در سمنو شکر یا روغن اضافه نمی شود , زیرا جوانه گندم بطور طبیعی مقداری شیرینی و چربی دارد) مجدداً بتدریج مقداری آب به سمنو اضافه کرده ,هم می زنیم تا گلوله نشود و مایه یکدست و رقیق شود. حرارت را ملایم نموده وگاهی آن را هم می زنیم تا زمانی که کاملاً غلیظ شود و به صورت سمنو در آید .
در آخر پسته ، فندق یا بادام را در سمنو ریخته بعد از 20 الی 30 دقیقه حرارت را خاموش کرده و مورد استفاده قرار می دهیم . قابل ذکر است که این غذای سنتی ایرانی برای کودکان بسیار مفید و مغذی می باشد.
فهرست مواد مغذی
سمنو
توجه فرمائيد كه این مقادير مربوط به مواد مغذي موجود در 100 گرم از است.
گندم
انرژي | 348.8 | كيلوكالري |
آب | 12 | گرم |
كربوهيدرات | 69.96 | گرم |
پروتئين | 12.44 | گرم |
چربي | 2.102 | گرم |
خاكستر | 1.905 | گرم |
فيبر خوراكي | 1.802 | گرم |
كلسيم | 38.16 | ميلي گرم |
فسفر | 385.2 | ميلي گرم |
آهن | 3.816 | ميلي گرم |
پتاسيم | 75.27 | ميلي گرم |
سديم | 9.011 | ميلي گرم |
ويتامين ب1 | 0.452 | ميلي گرم |
ويتامين ب2 | 0.131 | ميلي گرم |
نياسين | 4.594 | ميلي گرم |
قند | 2 | گرم |
مالتوز | 0.085 | گرم |
ساكاروز | 0.332 | گرم |
آرد گندم
انرژي | 352.7 | كيلوكالري |
آب | 12 | گرم |
كربوهيدرات | 73.5 | گرم |
پروتئين | 12.61 | گرم |
چربي | 1 | گرم |
خاكستر | 0.502 | گرم |
كلسيم | 25.05 | ميلي گرم |
فسفر | 93.29 | ميلي گرم |
آهن | 5.124 | ميلي گرم |
روي | 2.47 | ميلي گرم |
مس | 0.389 | ميلي گرم |
پتاسيم | 99.29 | ميلي گرم |
سديم | 12.01 | ميلي گرم |
منيزيوم | 139.9 | ميلي گرم |
ويتامين آ ( رتينول) | 2.004 | واحد |
بتاكاروتن | 14.03 | ميكرو گرم |
آ.توكوفرول | 1.23 | ميلي گرم |
ويتامين ب1 | 0.94 | ميلي گرم |
ويتامين ب2 | 0.47 | ميلي گرم |
ويتامين ب6 | 0.322 | ميلي گرم |
نياسين | 8.41 | ميلي گرم |
فولات | 48.06 | ميكرو گرم |
اسيد چرب اشباع | 0.194 | گرم |
اسيد چرب با چند پيوند غير اشباع | 0.65 | گرم |
اسيد چرب با يك پيوند غير اشباع | 0.159 | گرم |
قند | 1.678 | گرم |
گلوكز | 0.64 | گرم |
ساكاروز | 0.399 | گرم |
فروكتوز | 0.322 | گرم |
پسته
انرژي | 493 | كيلوكالري |
آب | 3 | گرم |
كربوهيدرات | 14.08 | گرم |
پروتئين | 21.13 | گرم |
چربي | 42.25 | گرم |
فيبر خوراكي | 10.56 | گرم |
فيبر محلول | 0.317 | گرم |
فيبر نامحلول | 10.25 | گرم |
كلسيم | 70.42 | ميلي گرم |
فسفر | 528.2 | ميلي گرم |
آهن | 5.07 | ميلي گرم |
روي | 3.169 | ميلي گرم |
مس | 1.408 | ميلي گرم |
پتاسيم | 950.7 | ميلي گرم |
سديم | 739.4 | ميلي گرم |
منيزيوم | 140.8 | ميلي گرم |
بتاكاروتن | 22.99 | ميكرو گرم |
آ.توكوفرول | 5.211 | ميلي گرم |
ويتامين اي | 2.845 | ميلي گرم |
ويتامين ب1 | 0.528 | ميلي گرم |
ويتامين ب2 | 0.239 | ميلي گرم |
ويتامين ب6 | 0.563 | ميلي گرم |
فولات | 58.1 | ميكرو گرم |
اسيد چرب اشباع | 7.042 | گرم |
اسيد چرب با چند پيوند غير اشباع | 14.08 | گرم |
اسيد چرب با يك پيوند غير اشباع | 21.13 | گرم |
فندق
انرژي | 587 | كيلوكالري |
آب | 5 | گرم |
كربوهيدرات | 16.7 | گرم |
پروتئين | 12.6 | گرم |
چربي | 62.3 | گرم |
فيبرخام | 3 | گرم |
فيبر خوراكي | 12 | گرم |
فيبر محلول | 0.36 | گرم |
فيبر نامحلول | 11.6 | گرم |
كلسيم | 204 | ميلي گرم |
فسفر | 336 | ميلي گرم |
آهن | 4.15 | ميلي گرم |
روي | 6.63 | ميلي گرم |
مس | 1.3 | ميلي گرم |
پتاسيم | 703 | ميلي گرم |
سديم | 1.9 | ميلي گرم |
منيزيوم | 184 | ميلي گرم |
ويتامين آ ( رتينول) | 6.7 | واحد |
آ.توكوفرول | 7.41 | ميلي گرم |
ويتامين اي | 36 | ميلي گرم |
ويتامين ب1 | 0.59 | ميلي گرم |
ويتامين ب2 | 0.21 | ميلي گرم |
ويتامين ب6 | 0.59 | ميلي گرم |
نياسين | 1.15 | ميلي گرم |
فولات | 72 | ميكرو گرم |
اسيد چرب اشباع | 6.84 | گرم |
اسيد چرب با چند پيوند غير اشباع | 15.6 | گرم |
اسيد چرب با يك پيوند غير اشباع | 24.5 | گرم |
OLFA | 74 | گرم |
LIFA | 19 | گرم |
قند | 4.64 | گرم |
گلوكز | 2.14 | گرم |
گالاكتوز | 0.357 | گرم |
بادام
انرژي | 554.8 | كيلوكالري |
آب | 4 | گرم |
كربوهيدرات | 7.809 | گرم |
پروتئين | 21.03 | گرم |
چربي | 78.76 | گرم |
خاكستر | 2.806 | گرم |
فيبر خوراكي | 8.779 | گرم |
فيبر محلول | 0.201 | گرم |
فيبر نامحلول | 8.587 | گرم |
كلسيم | 222.3 | ميلي گرم |
فسفر | 285.2 | ميلي گرم |
آهن | 3.307 | ميلي گرم |
پتاسيم | 413.4 | ميلي گرم |
سديم | 11.02 | ميلي گرم |
ويتامين ث | 1.703 | ميلي گرم |
ويتامين ب1 | 0.159 | ميلي گرم |
ويتامين ب2 | 0.519 | ميلي گرم |
نياسين | 2.403 | ميلي گرم |
قند | 5.654 | گرم |
مالتوز | 0.353 | گرم |
ساكاروز | 4.947 | گرم |
مخاطبان محترم گروه اجتماعی مشرق می توانند اخبار،
مقالات و تصاویر اجتماعی خود را به آدرس shoma@mashreghnews.irارسال کنند
تا در سریع ترین زمان ممکن به نام خودشان و به عنوان یکی از مطالب ویژه مشرق منتشر
شود.
در ضمن گروه اجتماعی مشرق در صدد است با پیگیری
مشکلات ارسالی شما از طریق کارشناسان و مشاوران مجرب پاسخی برای ابهامات مخاطبان
عزیز بیابد.