دکتر محمد خوش چهره: اگر در ۸ سال پیش دولت قبل فقط مقداری در هزینه کرد دریافتی های نفتی رفتار عقلایی نشان میداد دیگر هم اکنون شاهد بحران های اقتصادی موجود نبودیم .

به گزارش مشرق ،اگر بخواهیم عملکرد اقتصادی دولت را در ۸-۷ ماه اخیر مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم ، به راحتی میتوان اذعان کرد دولت با گذاشتن تمركز، توان و ظرفيت خود در محيط بيروني، از ظرفيت‌هاي محيط داخلي متناسب با شرايطي كه داريم و هزينه‌هاي ناشي از غفلت ، تا الان خوب عمل نكرده است.

واقعیت این است که اقتصاد ایران هم اکنون دارای شرایط ویژه ای است و برای خروج از این شرایط ویژه باید مدیریتی ویژه اتخاذ کرد . شدت مشكلات به‌گونه‌اي است كه با نسخه‌هاي عادي و مديريت معمولي، درمان اقتصاد ایران جواب نمي‌دهد.

شايد بعضي از دوستان در دولت از نظر سابقه، تجربه و توان مديريتي كارنامه خوبي داشته باشند، اما اين موضوع ناديده گرفته مي‌شود كه ما در شرايط مديريت بحران هستيم. ما به ظرفيت‌هاي بالاتري نياز داريم؛ ضمن احترام و ارج نهادن بر تجربه و تلاش دوستانم در دولت باید به آنها متذکر شوم مدیریت روزهای بحرانی ، مدیرانی از جنس "جهادی" میخواهد و شاید در این بین مدیریت جهادی مهم ترین ویژگی باشد که مدیران ما باید به مفاد آن عمل کنند . 

برای توضیح مفصل "مدیریت روزهای بحرانی" تیم فوتبالی را مثال میزنم كه ۵ گل عقب است . اين تيم براي مساوي كردن يا برنده شدن، به طور قطع با مربي‌ها، بازيكن‌ها و تاكتيك‌هاي قبلي جواب نمي‌گيرد؛ حالا جدا از اين‌كه اين تاكتيك‌ها خوب يا بد بوده است. دولت اگر بخواهد همان آهنگ قبلي را پيش بگيرد، گل‌هاي بيشتري مي‌خورد؛ يا اين‌كه با همين ۵ گل خورده مي‌ماند و بازنده از ميدان بيرون مي‌‌رود.

بنابراین فقط تغییر شیوه قبلی و اجرای یک مدیریت جهادی میتواند بازی را متحول کند . مدیریت اقتصادی نیز درست مانند بازی فوتبال است . واقعیت این است که اقتصاد ایران مانند تیمی است که شرایط خوبی در حال حاضر ندارد و تنها یک مدیریت جهادی و جلوگیری از برخی مسائل میتواند اقتصاد را از نابه سامانی خارج کند . 

لذا برای تغییر وضعیت ، لازم است ، دولت در برخی نگرش‌ها و ظرفيت‌هاي خود نیز تغيير ايجاد كند .


آنچه كه كار دولت را سخت مي‌كند، اين است كه در شرايط سخت وارد ميدان شده و شعار و ادعاي سختي هم داشته است؛ شعار تدبير و اميد. این شعاری است که بیانگر فعالیت در مسیر درست و کارشناسی شده است .  يعني اگر بعضي از اتفاقات مردم را به سمت نااميدي ببرد و بعضي از تصميمات مبين عدم تدبير و تعقل باشد، هزينه‌هاي زيادي را براي اين دولت به‌دنبال دارد.
شايد براي يك دولت ديگر و در يك شرايط عادي اين‌گونه نباشد، اما اين دولت در شرايط غيرعادي جلو آمده است؛ ضمن اين‌كه بايد دولت را درك و براي حمايت از دولت تلاش كرد.

یادمان باشد تدبیر و امید یعنی دیگر اجازه خطا و آزمایش وجود ندارد ؛ به عنوان مثال اگر در ۸ سال پیش دولت قبل فقط مقداری در هزینه کرد دریافتی های نفتی رفتار عقلایی نشان میداد دیگر هم اکنون شاهد بحران های اقتصادی موجود نبودیم  و از دلارهای نفتی (۷۰۰ میلیارد دلار) بهره هایی بیش از این می بردیم .

حرف آخر این است كه دولت باید با تمركز بر توان و ظرفيت خود در محيط بيروني، از ظرفيت‌هاي محيط داخلي متناسب با شرايطي كه داريم به بهترین نحو استفاده کرده و اشتباهات دولت قبلی را نکند .

دکتر محمد خوش چهره - عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 1
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۱/۱۷
    0 0
    فعلا که دولت فعلی نشون داده نمی تونه یه طرح ساده و محدود مثله سبد کالا را مدیریت کنه پس بهتر در مورد دولت قبل صحبت نکنید

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس