به گزارش مشرق، محمودرضا خواجهنصیری، مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادارکه برای اولین بار در سال 93 با فارس گفتوگویی تفصیلی انجام داد، درباره آخرین تحولات به ویژه در تجهیز صندوق توسعه بازار سهام، نشست اضطراری وزیر اقتصاد با حقوقیها برای تزریق منابع سنگین به بورس و نظر دولت درباره بازار سرمایه، تدوین بسته کامل سیاستی برای تقویت بورس و استراتژی مدون حمایت از بازار، شفافسازی و به تشریح آنها پرداخت.
اکنون سیاست کلی صندوق توسعه بازار پس از تجهیز منابع جدید چیست و آیا این برنامه مقطعی خواهد بود؟
خواجهنصیری:برنامه صندوق توسعه از مجموعه برنامههای سیاستی در راستای ثبات بازار طراحی شده است. تلاش برای شفافیت و تعامل با صنایع و مسئولان از جمله دیگر برنامههای سیاستی است. بنابراین صندوق توسعه بازار با هدف تزریق نقدینگی و بازارگردانی و رساندن بازار به شرایط متعادل است.
برنامه این صندوق درازمدت است که خوشبختانه منابع تجهیز شده با همراهی سایر نهادها روز به روز افزایش خواهد یافت،تا این صندوق همواره در کنار بازار باشد.
نگاه صندوق فراگیر است با این مفهوم که هدف ما ثباتبخشی است و این ثبات نیازمند انجام عملیات همهجانبه و طولانیمدت است، بنابراین پایانی برای فعالیتهای ثبات بخشی صندوق متصور نیست.
ضمن آنکه اکنون بازار نیازمند تزریق منابع است که این نقدینگیها در راستای بازارگردانی خواهد بود.
دقیقاً استراتژیهای این صندوق چیست و آیا تا رسیدن بازار به شرایط کاملاً متعادل به فعالیتهای حمایتی که دغدغه بیشتر سهامداران است ادامه خواهد داد و آیا منابع این صندوق به طور کافی تجهیز شده است چرا که بازار پس از مدتی افزایش قیمت با فشار عرضه مواجه میشود.
خواجهنصیری: استراتژیهای مدونی برای صندوق توسعه بازار سهام طراحی شده که در حقیقت مبتنی بر ایجاد ثبات و ایجاد شرایط نقد شوندگی در عین حفظ نشاط و طراوت بازار است و بر اساس این استراتژیها صندوق عمل خواهد کرد.
با وجود صندوق توسعه تعادل به عرضه و تقاضا و بازارگردانی عمومی توسعه مییابد و در کنار آن نیز از بعد شفافیت در بسته سیاستی رایزنیبا صنایع، شرکتها و مسئولان دولتی گنجانده شده و به موازات تعادل در بازار که توسط صندوق توسعه انجام میشود، رساندن اطلاعات دقیقتر و شفاف افزایش خواهد یافت.
در کنار همه این موارد دیگر نهادها برای بازارگردانی در بازار حضور مؤثری خواهند داشت؛ در بسته سیاستی سازمان بورس نگاهی پایدار به توسعه بازار خواهد شد.
با توجه به منابع تزریق شده در صندوق توسعه بازار بیشتر چه نمادهایی و یا بهتر بگوییم چه صنایعی مورد توجه خواهند بود؛ اکنون بسیاری از سرمایهگذاران شاید در نمادهایی که در دیدرس صندوق توسعه نباشند سرمایهگذاری کردهاند و اکنون بیش از 50درصد در زیان هستند، آیا با نگاهی یکسان به صنایع منابع تزریق خواهد شد یا خیر؟
خواجهنصیری: جزئیات عملیات صندوق بر اساس استراتژیهای تدوین شده توسط مدیریت صندوق انجام میشود و بر رعایت استراتژیها و تزریق نقدینگی نظارت خواهد شد و همان طور که گفته شد، نگرانی از بابت تداوم فعالیتهای این صندوق وجود ندارد و قطعاً کلیت بازار در این صندوق مورد توجه خواهد بود.
در مجموعه نهاد ناظر، بیشتر بر تقویت صندوق توسعه بازار متمرکز بودیم و نسبت به موضوع مد نظر سهامداران و سرمایهگذاران مبنی بر حمایت از بازار حساسیت داریم، بنابراین اراده به حمایت از بازار بیش از پیش چه در دولت و چه در سازمان بورس وجود دارد.
با توجه به اینکه اخیراً وعدههای بسیار خوبی از حمایت از بازار توسط وزیر اقتصاد داده شده آیا واقعاً دولت اعتقادی به حمایت از بازار دارد و یا اینکه چیزی غیر از عمل کردن به آن عنوان میکند؟
خواجهنصیری: همان طور که وزیر امور اقتصادی و دارایی تأکید کردهاند رویکرد دولت به تقویت بازار سرمایه به عنوان بازاری مولد و تأثیرگذار است و برنامه دولت حمایت از صنایع و افزایش شفافیت خواهد بود.
دولت معتقد است که باید نقدینگیها در جامعه به سمت بازار سهام تزریق شود و پیش از اتخاذ تصمیمات کلان اقتصادی در آینده بازار سرمایه را قطعاً در نظر خواهد گرفت؛ ورود جدی وزیر هم حاکی از نگاه ویژه دولت به بازار سهام است.
آیا در روند حمایت صندوق با تزریق نقدینگی سهام شرکتهای خاصی مد نظر هست و اینکه برای افزایش شاخص بورس روی سهام خاصی تأکید دارید و یا کلیت بازار برای شما مهم است، چرا که سرمایهگذاران در اکثر صنایع بورسی نسبت به خرید سهام اقدام کردهاند؟
خواجهنصیری: استراتژی صندوق بر فعالیت بازارگردانی و بهبود وضعیت کلی بازار است و عملیات آن مبتنی بر افزایش نقدشوندگی و ایجاد شرایط با ثبات است.
انتخاب سهم و شرکت بر اساس راهبردهای صندوق توسعه بازار خواهد بود و این راهبردها نگاهی کلان به بهبود مؤلفههای بازار دارد. کما اینکه خریدها در صندوق به گواه آمار متنوع بوده و در مجموع شرکتهای بورسی و فرابورسی به صورت همهجانبه و فراگیر منابع تزریق میشود.
لذا با در نظر گرفتن چنین هدفی کلیت بازار قوت و ثبات معاملاتی در مجموعه سهام بازار مدنظر است و رویکرد شاخص محور بر فعالیت صندوق حاکم نیست.
واقعیت این است که استراتژیهای صندوق توسعه مبنی بر نگاه کلان هست و باید در نظر بگیریم که هدف صندوق ایجاد ثبات و بستری متعادل در بازار است و بر این اساس بازار بر اساس مولفههای بنیادی حاکم بر صنایع و شرکتها حرکت خواهد کرد.
آیا قیمت سهام شرکتها به وضعیت سابق بازخواهند گشت و اینکه زیان سهامداران که طی ماههای اخیر با توجه به تصمیمات خلقالساعه رقم خورد، جبران میشود؟
خواجهنصیری: اینکه ارزش سهام شرکتها به قیمتهای قبلی بازمیگردد وابسته به شرایط بنیادی حال و آینده هر شرکت متفاوت است. در بازاری که ثبات وجود دارد، ما معتقدیم با توجه به اطلاعات حاکم بر بازار فضای عمومی بازار، شرکتها و متغیرهای کلان اقتصادی و سیاسی وضعیت آینده بازار رقم میخورد،؛ اما با توجه به سیاستهای اتخاذ شده آینده مثبت خواهد بود.