بعد از آن بود که ارتش عراق به خود آمد و تعداد زیادی بالگرد و هواپیما به صحنه نبرد اعزام کرد. شهر در محاصره قرار گرفت. نیروهای امنیتی و نظامی عراق بلافاصله در سامرا حکومت نظامی اعلام کردند و همه راههای منتهی به حرمین عسکریین (ع) را بستند و پلیس در استان صلاحالدین به حالت آمادهباش در آمد.
پس از بحرانی شدن شهر سامرا بلافاصله فرمانده نیروی زمینی ارتش عراق با 300 دستگاه خودروی زرهی با هدف حمایت از نیروهای امنیتی در جنگ با تروریستهای داعش وارد این شهر شدند. در نهایت، نیروهای امنیتی و نظامی عراق شهر سامرا را طی عملیاتی که در آن بالگردهای ارتش عراق نیز مشارکت داشتند، از عناصر تروریستی داعش پاکسازی کردند.
داعش چیست؟
«دولت اسلامی عراق و شام» موسوم به «داعش»، سازمانی با تفکر افراطگرایانه است که در اوایل اشغال عراق توسط ایالات متحده و بریتانیا تاسیس شد. این گروه در سال 2004 متعهد به وفاداری و حمایت از القاعده شده و به عنوان القاعده عراق مشهور شد. در 15 اکتبر 2006 این گروه به یک سازمان فراگیر برای گروههای شورشی عراق تحت عنوان حکومت اسلامی عراق تبدیل شد. این گروه متشکل از گروههای شورشی متعددی است که البته بخشی از آن از گروههای آموزش دیده گارد ریاست جمهوری سابق و فدائیان صدام هستند. هدف این گروه تاسیس خلافت اسلامی در مناطق سنینشین عراق و سپس گسترش آن به سوریه بود.
داعش در نیمه دوم سال 2013 نیز نزدیک به 1400 خانه را در عراق منفجر و ویران کرد. طی این حملات 1996 نفر کشته و 3021 نفر زخمی شدند. در نیمه اول سال 2014 پس از به آتش کشیدن چادر معترضین در استانهای سنینشین عراق توسط نیروهای امنیتی و عقب نشینی ارتش از دو شهر رمادی و فلوجه، نیروهای حکومت اسلامی عراق و شام از این فرصت استفاده کرده و نیمی از شهر فلوجه و قسمتی از شهر رمادی را به تصرف خود درآورده و در این دو شهر به ایجاد ایستگاههای ایست و بازرسی مبادرت کردند. عشایر عراق در نبود ارتش به مقابله با این گروه پرداختند. در نهایت داعش توانست کنترل کامل فلوجه را در دست بگیرد. ولی طی نبردی، سرکرده داعش در رمادی کشته و کنترل این دو شهر از دست آنان خارج شد.
برهه زمانی حمله به سامرا
عملیات هفته گذشته داعش در سامرا در حالی صورت میگیرد که ارتش عراق به مخفیگاههای داعش در رمادی و فلوجه در استان الانبار در غرب عراق یورش برده و درگیریهای داعش با ارتش آزاد سوریه و گردانهای اسلامی جنگی در مناطق شمال سوریه، شکستهای سنگینی را برای این گروه به همراه داشته است. همچنین قابل پیشبینی است که نیروهای داعش به زودی مجبور به عقب نشینی از فلوجه بشوند. به تعبیر دیگر سخت شدن کار برای داعش در فلوجه این گروه را برای فرار از شکست به گشودن جبهه دیگری این بار در سامرا کشانده است. ضمن آنکه این گروه تلاش کرد با تصرف شهر سامرا این شهر را مرکز اقدامات خود پس از فلوجه قرار بدهد. تصور داعش این است که با گسترش تفکر وهابیگری در سامرا شرایط برای پذیرش آنها در این شهر فراهمتر است و ضمنا به علت حضور حرمین عسکریین (علیهما سلام) تصرف این شهر برای داعش حرکتی نمادین به شمار میآمد.
علت دیگری را نیز میتوان برای اقدام شورشیان داعش در سامرا تصور کرد. برگزاری انتخابات در سوریه آنهم در فضایی امن، باعث شد برخی معارضان از اینکه از حضور در انتخابات سر باز زدند، پشیمان شوند. این مورد در کنار شکستهای میدانی پیاپی تروریستها در این کشور گروههایی مانند داعش را متمایل به عملیات و حضور بیشتر در عراق کرده است. به معنایی دیگر این گروههای ترویست تلاش میکنند شکست در سوریه را در عراق جبران کنند.
اما نکتهای که با توجه به غافلگیری دولت بغداد با این حادثه به ذهن متبادر میشود، میزان آمادگی و هوشیاری ارتش عراق است. این ماجرا به وضوح نشان میدهد ارتش عراق به سطح بالاتری از هوشمندی نیاز دارد که البته ریشه این مشکل را باید در جای دیگری جستوجو کرد. در واقع، تقصیر از مربیان و آموزشدهندگان نظامیان عراقی است که کسی جز نیروهای اشغالگر عراق نبودند. به نظر میرسد اشغالگران آمریکایی بهرغم برخورداری از تجهیزات، امکانات و مهارتهای فراوان در امور نظامی، حداقلهای خود را در اختیار نیروهای عراقی قرار دادهاند. با توجه به این امر، این نیروها برای داشتن هوشمندی بیشتر به تقویت نیازمندند تا بتوانند سر بزنگاه جلوی وقوع چنین حوادثی را سد کنند.