نیروهای بعثی در عراق به دو شیوه وارد فعالیت مسلحانه شدند، در شیوه اول نیروهای بعثی شروع به همکاری با القاعده عراق کردند و به پست‌های اصلی این گروه رسیدند، در شیوه دوم نیروهای بعثی به صورت مستقل گروه های مسلحی را تاسیس کردند که گروه جیش الطریقه النقشبندیه مهم ترین گروه مسلح بعثی در عراق است.

نیروهای بعثی عراق از سبیل های دیروز تا ریش های انبوه امروز/ در حال تکمیل شدن
گروه بین‌الملل مشرق - حزب بعث یکی از احزاب سیاسی بر پایه تفکر ناسیونالیسم عربی است که در دهه چهل میلادی به دست میشل عفلق تاسیس شد، این حزب از سال 1968 تا سال 2003 به مدت  35 سال حکومت را در عراق در دست داشت و حزب بعث در این سال ها در تمامی بخش های دولت عراق حضور داشت، امروز بعد از گذشت ده سال از سقوط نظام صدام، با شروع ناآرامی ها در عراق، دوباره نام حزب بعث بر سر زبان ها آمده است و از این حزب به عنوان یکی از عوامل ناآرامی های اخیر عراق نام برده می شود، در این مقاله نقش حزب بعث در ناآرامی های عراق می پردازیم:

حزب بعث در عراق صرفا یک اسم نبود، حزب بعث در زمان حکمرانی صدام، به تشکیلات بزرگی مبدل شده بود که در همه مناطق عراق حضور داشت و با کار تشکیلاتی، افراد بسیاری را جذب خود کرده بود. با سقوط صدام، بسیاری از نیروهای شاخص حزب بعث، از ترس کشته شدن به دست مردم، مخفی شدند، اما پس از گذشت چند سال از سقوط صدام، بسیاری از نیروهای بعثی با فشار نیروهای اشغالگر آمریکایی بر سر پست هایشان در دولت و ارتش عراق بازگشتند، این گونه شد که نیروهای بعثی که به دنبال مخفی گاه بودند، امروز به فکر بازپس گرفتن قدرت از مردم عراق هستند.

نیروهای بعثی در عراق به دو شیوه وارد فعالیت مسلحانه شدند، در شیوه اول نیروهای بعثی شروع به همکاری با القاعده عراق کردند و به پست های اصلی این گروه رسیدند، در شیوه دوم نیروهای بعثی به صورت مستقل گروه های مسلحی را تاسیس کردند که گروه جیش الطریقه النقشبندیه مهم ترین گروه مسلح بعثی در عراق است.


نیروهای بعثی عراق از سبیل های دیروز تا ریش های انبوه امروز/ در حال تکمیل شدن

نیروهای بعثی عراق از سبیل های دیروز تا ریش های انبوه امروز/ در حال تکمیل شدن

بعثی هایی که وهابی شدند


امروز بسیاری از نیروهای رده بالای داعش بعثی هستند، سوالی که در اینجا پیش می آید این است که چگونه افرادی با عقیده پان عربیسم، به نیروهای جنگجوی وهابی مبدل شدند ؟
برای پاسخ به این سوال باید به تاریخ نگاه دوباره ای بندازیم.

صدام در دهه پایانی حکومتش و پس از جنگ کویت و انقلاب مردم عراق (انتفاضه شعبانیه)، سیاست جدیدی را به نام حمله الایمانیه را آغاز کرد، ظاهر این سیاست اسلامی کردن برنامه های دولت عراق و گسترش برنامه های مذهبی در سطح کشور عراق بود و  در دهه نود میلادی برنامه های دینی و قرآنی در سطح کشور عراق و حتی در داخل حزب بعث گسترش پیدا کرد، اما در واقع باطن این سیاست صدام، اجازه ورود دادن به جریان وهابیت در عراق بود.

حکومت صدام که تا پیش از دهه نود با هر گونه جریان اسلام گرایی در عراق برخورد می کرد و تنها بر روی مفاهیمی همچون امت واحد عربی تاکید می کرد، پس از شروع سیاست حمله الایمانیه، برای ترویج مفاهیم اسلامی البته با قرائت وهابی کوشش کرد، در دهه آخر حکومت صدام کتاب های وهابی در عراق توزیع می شد و روزنامه های بعثی عراق شروع به نشر مقالاتی با هدف نشر اندیشه های وهابیت کردند.

نیروهای بعثی عراق از سبیل های دیروز تا ریش های انبوه امروز/ در حال تکمیل شدن

در دهه نود میلادی، پای مبلغان وهابی در کشور عراق باز شده بود و در بسیاری از مساجد اهل سنت و دانشگاه های عراق، مبلغان وهابی فعالیت می کردند، علاوه بر این در ماه های پایانی حکومت عراق و پیش از شروع جنگ، نیروهای القاعده به صورت علنی وارد عراق شدند تا مقدمات فعالیت مسلحانه را در این کشور فراهم کنند.

در ابتدای فعالیت القاعده عراق، فرماندهان این گروه عموما غیر عراقی بودند که چندان هم با وضعیت عراق آشنا نبودند، به همین دلیل نیروهای بعثی با وارد شدن در ساختار القاعده به کمک این گروه آمدند و کم کم به رده های بالا این گروه رسیدند، امروز در رده های مختلف فرماندهی القاعده عراق که امروز به داعش معروف شده است، ظاهر ماجرا این است که یک سری نیرو با عقیده وهابی در حال فرماندهی داعش هستند، اما در باطن، این افسران بعثی هستند که در حال اداره میدانی این گروه هستند.

افسران بعثی، دوره های مختلف نظامی و امنیتی را گذرانده بودند و تجربه نظامی داشتند، آنها در سرویس اطلاعاتی صدام حضور داشتند و شناخت قوی از مناطق عراق داشتند، به همین دلیل گزینه های مناسبی برای برای رهبری گروه های مسلح همچون داعش بر ضد دولت عراق بودند.

نیروهای بعثی عراق از سبیل های دیروز تا ریش های انبوه امروز/ در حال تکمیل شدن

جریان التقاطی اسلام گرای بعثی در عراق

نیروهای بعثی پس از سقوط صدام علاوه بر حضور در گروه داعش، رهبری برخی از گروه مسلح را در عراق به عهده گرفتند، گروه جیش الطریقه النقشبندیه، یکی از مهم ترین گروه هایی است که نیروهای بعثی رهبری آن را بر عهده گرفتند، این گروه که از سال ها پیش در مناطق سنی نشین عراق فعالیت دارد، امروز در کنار داعش، با نیروهای نظامی عراق در نبرد است.

رژیم صدام در دهه نود میلادی، فضا را برای فعالیت گروه های صوفی مسلک در عراق باز کرد، اما شرایطی را فراهم کرد تا اینکه نفرات شاخص حزب بعث، در راس این گروه های صوفی مسلک قرار بگیرند، از جمله این طریقت های صوفی گرا، طریقت نقشبندیه بود که ابراهیم عزت الدوری معاون اول صدام حسین، قطب این طریقت در مناطق عرب سنی نشین عراق شد.

ادبیات گروه جیش الطریقه النقشبندیه، یک ادبیات التقاطی است که آمیزه ای از مفاهیم ناسیونالیسم عربی با برخی از مفاهیم اسلامی است، این گروه عزت الدوری را رهبر جهاد در عراق می داند و دولت عراق را یک دولت صفوی می خواند.

پس از سقوط صدام، تعدادی از نظامیان بعثی که در ارتش صدام خدمت می کردند، به گروه جیش الطریقه النقشبندیه پیوستند، نیروهای این گروه با توجه آموزش‌هایی که در ارتش صدام دیدند، از دانش نظامی بالایی برخوردار هستند و عملیات های متعددی را بر ضد نیروهای عراقی انجام دادند، همچنین این گروه کارگاه های متعددی را در عراق برای تولید راکت و بمب ایجاد کرده است.



گروه جیش الطریقه النقشبندیه، در ابتدای شروع فعالیتش، سعی در ارائه چهره ای موجه از خود داشت، به همین دلیل عنوان می کرد که تنها به دنبال جنگ با نیروهای اشغالگر آمریکایی است و ریختن خون عراقی ها را حرام می داند، اما پس از خروج نیروهای آمریکایی از عراق، این گروه به فعالیت مسلحانه خود ادامه داد و با ادعای اینکه نیروهای نظامی عراقی، امتداد نیروهای اشغالگر آمریکایی هستند، به حملاتش به نیروهای نظامی عراقی و مردم عراق ادامه داد.

گروه جیش الطریقه النقشبندیه از شش ماه پیش، با شروع پیشروی داعش در عراق، این پیشروی را انقلاب مردم عراق بر ضد دولت صفوی خواند و نیروهای این گروه در کنار گروه داعش، با نیروهای نظامی عراق درگیر شدند، گروه جیش الطریقه النقشبندیه در هفته های اخیر سعی کرده است که کنترل برخی از مناطق سنی نشین عراق را از دست داعش بگیرد تا اداره این مناطق در دست فرماندهان بعثی باشد، اما با واکنش منفی داعش مواجه شده است.

نیروهای بعثی عراق از سبیل های دیروز تا ریش های انبوه امروز/ در حال تکمیل شدن

آینده اتحاد دو جریان بعث و وهابیت در عراق

گرچه هم اکنون داعش در کنار گروه های دیگر مسلح بعثی با نیروهای مسلح عراق می جنگد، اما در نهایت این اتحاد بین این گروه ها ادامه نخواهد داشت و داعش همان گونه که در مناطق تحت سیطره خودش در سوریه تمام گروه ها رقیبش را از بین برد، یک روزی هم تمام گروه های مسلح را در عراق از بین خواهد برد تا داعش، قدرت مطلق در عراق باشد.

از سوی دیگر، اختلافات بین نیروهای بعثی و نیروهای وهابی در داخل گروه داعش، اختلافی دیرینه است و دو گروه به دنبال حذف گروه رقیب هستند تا تنها خودشان قدرت را در داخل گروه داعش، داشته باشند، پیش بینی می شود با تثبیت مناطق تحت سیطره داعش در عراق، نیروهای وهابی این گروه، به بهانه التقاطی بودن تفکرات نیروهای بعثی، به دنبال تصفیه این افراد باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 20
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ۰۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    بعثیا سوراخ دعا را به خیال خودشون پیدا کردن ... اما ... و اما خدا ...
  • ۰۱:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    قلبهای کافران از هم جداست
  • رضا ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    با عرض پوزش از دوستان.سگ سگه دیگه فرقی نمیکنه.خدا لعنت شون کنه.
  • دیوونه ۰۱:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    خر همون خره پالونش عوض شده
  • کریمی ۰۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    احتمالا این هم از نشانه های سفیانی باشد.
  • ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    اینها از هم پاشیده خواهند شد. منتظر باشید.
  • ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    تحلیل خوبی بود. کاشکه نام نویسنده مطلب رو هم میزدید تا نوشته های بعدی این نویسنده رو هم دنبال کنم
  • م ل اراکی ۰۶:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    با سلام. چیز عجیبی نیست. روشنفکران و سیاستمداران منطقه ما همیشه به جدول میزنند. یک روز چپ چپ هستند یک روز دیگر وهابی، یک روز سوسیالیست هستند یک روز دیگر طرفدار غرب.
  • ۰۸:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    نیروهای بعثی عراق از حرم سراهای دیروز تا جهاد نکاح های امروز!
  • دیوونه ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    خر همون خر پالونش عوض شده
  • ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    ریش و سبیل بماند، در هر صورت تا 40 یا 50 سال دنیای مسیحیت و ... را بیمه کردند، دیگه کسی سمت اسلام قدم بر نخواهد داشت، هالیوود هزارتا فیلم هم می ساخت نمی تونست اینجور اسلام رو بد نشون بده، ای ...
  • محمد ۱۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    در ایران خودمان نیز برخی اینگونه بوده
  • شکارچی بعثی ها ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    حالا که از سوراخ هاشون بیرون امدن، وقت شکارشان است!
  • ایرانی ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    از کی تا حالا ریش گذاشتن بد شده؟
  • حسین ۱۴:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    بچه ها سوره ابراهیم آیه 43 وعده خداست
  • جواد ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    لعنت خدا بر دشمنان امیر المومنین (ع)
  • ۱۶:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    سگ حیوان وفاداری است. به او توهین نکنید.
  • ناشناس ۱۷:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۳
    0 0
    الهی آمین
  • محسن ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۴
    0 0
    1- پادشاهی حاکم بر عربستان طی تمامی سالهای گذشته هرگز تلاش نکرد تا دشمنی و خباثت علیه تفکر ، باورها و وجود شیعیان را پنهان کند وهابیت تا قبل از انقلاب حتی سرکوب باورهای دینی سایر مذاهب اسلامی را نیز مورد برخورد قرار می داد اما پس از انقلاب اسلامی و با هدایت محور آمریکا و انگلیس این خباثت و دشمنی بر روی شیعیان متمرکز شد. 2- طی سالهای گذشته و با توجه به جایابی تفکر و حضور ملموس جمهوری اسلامی ایران در سیاستهای منطقه و جهان که طبعا به کم رنگی نفوذ و سیطره سنتی این کشور در جهان اسلام منجر گردید باعث گردید تا جریان وهابی با جدیدت و عزم بیشتری برای مقابله با تفکر شیعه مقابله کند. 3- گسترش نفوذ راهبردی ایران در جهان اسلام انگیزه بالایی برای همسویی و همگرایی جبهه غربی و عربی علیه کشورمان را فراهم کرد لذا در تمامی سالهای پس از انقلاب اسلامی و در تمامی جبهه گیری ، توطئه ها و فشارهای وارده به کشورمان حضور مشترک جبهه غربی و عربی با محوریت آمریکا و عربستان قابل مشاهده است. 4- حداقل از سالهای آغازین 2000 بارها مقامات ارشد آمریکایی و عربی به ایران بعنوان مهترین دغدغه و مشکل سیاست خارجی خود اشاره کردند به صراحت ایران را مهمترین دشمن منافع خود معرفی کردند ایران در تمامی این سالها بعنوان غیر این کشورها معرفی شد لذا برای آسیب پذیری تا حذف این غری بارها بارها به اقدام مشترک پرداختند. 5- صدام پس از کسب قدرت تام در عراق دو اقدام اصلی تهاجم به خاک ایران و قتل عام شیعیان را در دستور کار داشت طالبان نیز پس از کسب قدرت در افغانستان ضمن تهاجم به کونسلگری ایران قتل عام شیعیان را مجاز می دانست و جالب توجه اینکه هر دو حکومت ضد شیعی پس از تحمل ناکامی و شکست در برابر قدرت نظامی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران به بهانه هایی محکوم به برکناری و حذف از قدرت بودند. 6- سرنگونی حکومتهای صدام و طالبان توسط اقدام مستقیم جبهه غربی و عربی و اقدامات زیرکانه و بسیار دقیق کشورمان که به گسترش نفوذ آرام اما ماندگار در دو کشور گردید بارها و آشکارا مقامات عربی نسبت به عملکرد مقامات آمریکایی که به گسترش نفوز راهبردی ایران در دو کشور منجر گردیده به صراحت انتقاد کردند مقامات عربستانی ، قطری ، اردونی و مصری بارها به مقامات ارشد آمریکایی متذکر شدند که شما با قدرت نظامی خود و پول ما زمینه حضور موثر ایران را فراهم کردید. 7- عبداله پادشاه اردن در همین شرایط به وجود هلال در حال گسترش شیعه اشاره کرد و از جبهه غربی و عربی درخواست کرد که برای کنترل هلال شیعه به رهبری ایران به فکر باشند پادشاه اردن معتقد بود هلال شیعه یا گستره حضور موثر شیعیان از سوریه تا شمال افریقا با مدیریت و راهبری جمهوری اسلامی به شدت در حال گسترش می باشد و بسیاری از ملتهای مسلمان غیر شیعه علی الخصوص جوانان و تحصیلکردگان در کشورهای اسلامی در حال تبعیت از تفکر شیعیان می باشند. 8- پیروزیهای سیاسی و نظامی حزب الله لبنان در برابر گروههای داخلی وابسته به جبهه غربی و عربی این کشور و تهاجم چندباره و گسترده نظامی رژیم صهیونیستی و اعلام رسمی رهبری جزب الله به تبعیت محض از مقام معظم رهبری بر این حساسیت افزود حساسیتی که با پیروزی فوق العاده حماس و جهاد اسلامی تحت حمایت ایران در فلسطین اشغالی در برابر جریان محمود عباس مورد حمایت جبهه غربی و عربی و تهاجم چند باره رژیم اشغالگر فلسطین بر قدرت راهبردی ایران افزود بطوریکه کسینجر در مقاله ای توضیح داد که جبهه غربی و عربی به رهبری آمریکا در رویارویی همه جانبه با ایران بسیار بسیار کوچک در لبنان و سپس در غزه به زانو درآمده و شکت خورد. 9- جبهه غربی بر خلاف جبهه عربی علی رغم دیدگاه مشترک در خصوص لزوم مقابله با نفوذ راهبردی فزاینده جمهوری اسلامی ایران می دانند که در جهان اسلام شیعیان در مقایسه با پیروان سایر مذاهب از عقلانیت ، سیاستهای متعادل و رفتار قابل پیش بینی برخوردارند عملکرد گروههای قدرتمند شیعه مانند حزب الله لبنان در مقایسه با گروههای وابسته با سایر مذاهب از طالبان ، القاعده و داعش حتی تا اخوان هرگز رفتار افراطی و مغایر با شئونات بین المللی نداشتند لذا جبهه غربی در عین همراهی با جبهه عربی برای ایجاد کمربند فشار مذهبی و نظامی علیه ایران همچنان نگران گسترش حضور گروهای افراطی است که قابل اعتماد ، کنترل و پیش بینی نیستند. 10- مسئولین و دستگاههای ذی ربط کشورمان طی تمامی سالهای گذشته بدون توجه به اهمیت مفاهیم مرتبط با منافع و امنیت ملی تلاش کردند تا مشکلات و ضرورتهای رفتار بین المللی ایران را در چارچوب اهمیت ارزشها مورد توضیح قرار دهند در حالیکه شاید بنابردلایلی برای بخشی از جامعه از اهمیت همسانی برخوردار نباشند لذا ضروری و بوده است که مسئولین با ذکر واقعیات طراحی جبهه غربی و عربی برای برخورد حتی خونین با وجود و ماهیت ایران به ضرورتهای مقابله همه جانبه و مستمر تأکید کنند مردم کشورمان باید بدانند که جبهه ای واقعی و حاضر در حوزه پیرامونی کشورمان با دنباله هایی هر چند قابل کنترل داخلی در صدد نابودی حاکمیت شیعه در ایران هستند باید بدانند که جبهه عربی و غربی مذکور به چیزی کمتر از نابودی مذهب جعفری رضایت نخواهد داد باید بدانند که گروههای در حال افزایش تکفیری مبتنی بر تفکر وهابی نابودی شیعیان را واجب می دانند باید بدانند که برای دفاع از کشورمان و نفوذ راهبردی که به ماندگاری شیعه و ایرانی شیعه می انجامد راهی جز ایستادگی و درک و.اقعیات نداریم.
  • ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
    0 0
    تازه فهمیدی؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس