کد خبر 328691
تاریخ انتشار: ۲۸ تیر ۱۳۹۳ - ۲۳:۰۹

به رغم اعتمادسازی بسیار سخاوتمندانه انجام شده از سوی دولت آقای روحانی، آمریکا همچنان به فرآیند توافق جامع با ایران به عنوان نوعی «مجازات» ایران نگاه می‌کند.

به گزارش مشرق، مهدی محمدی طی یادداشتی در وطن امروز به تحلیل مذاکرات وین 6 پرداخت و نوشت: تمدید مذاکرات میان ایران و 1+5 اتفاق چندان با اهمیتی نیست. از بیش از یک هفته قبل روشن بود این مذاکرات تمدید خواهد شد و 2 طرف در موقعیتی نیستند که یک توافق جامع را تا 30 تیر نهایی کنند.

سوال اصلی این است که چرا چنین شد؟ به عبارت دیگر، مساله این است که دقیقا چه عواملی منجر به این شد که توافق جامع میان 2 طرف نهایی نشود؟
مهم‌ترین نکته‌ای که در اینجا باید به آن توجه کرد این است که از حیث مذاکراتی، اتفاق ویژه‌ای رخ نداده است. مذاکرات به شکل سابق ـ والبته در چارچوب یک توافق موقت جدید ‌ـ ادامه پیدا خواهد کرد، با این تفاوت که دقیقه نودی که تصور می‌شود توافق نهایی در آن انجام خواهد شد، 4ماه به تعویق افتاده است. آمریکایی‌ها از هم‌اکنون گفته‌اند تمدید دیگری در کار نخواهد بود. آقای ظریف هم اعلام کرده است موعد اصلی توافق از ابتدا، ماه نوامبر بوده است. همه این سخنان یک معنا بیشتر ندارد و آن هم تصویرسازی از 24 نوامبر 2014 به مثابه روز سرنوشت است. در واقع هر دو طرف می‌گویند تا سپتامبر (شهریور) وضعیت مذاکرات را بازنگری خواهند کرد، سعی می‌کنند ایده‌ها و راه‌حل‌های جدید پیدا کنند و دوباره سر میز مذاکرات بازخواهند گشت با این تفاوت که این بار می‌دانند چاره‌ای جز توافق ندارند. این نوع نگاه به مساله دارای این ایراد جدی است که کل مساله را در اختلاف‌نظرهای فنی و مذاکراتی خلاصه می‌کند و این امر را نادیده می‌گیرد که آنچه در اصل مانع از نتیجه بخشی مذاکرات وین 6 شد، الگوی راهبردی مذاکره آمریکا و نوع نگاه کلان آن به روندی است که در حال طی کردن آن با ایران است. مهم‌ترین پیام وین 6 آنگونه که من می‌فهمم این است که در نوع نگاه آمریکا به مذاکرات، مشکلات راهبردی وجود دارد که تا تصحیح نشود، احتمال نتیجه‌بخشی آن همچنان بسیار پایین باقی خواهد ماند.
نکات زیر روایتی اجمالی از این مساله است.
1ـ قبل از هر چیز، مساله این است که به رغم اعتمادسازی بسیار سخاوتمندانه انجام شده از سوی دولت آقای روحانی، آمریکا همچنان به فرآیند توافق جامع با ایران به عنوان نوعی «مجازات» ایران نگاه می‌کند. این موضوع بی‌نهایت مهم است. در یک هفته گذشته هم جان کری و هم وندی شرمن، بیش از یک بار به خبرنگاران گفته‌اند ایران نباید انتظار داشته باشد یک مذاکره پایاپای با آن انجام شود، چرا که ایران – به زعم آنها- بیش از 2 دهه تعهدات هسته‌ای خود در قبال جامعه بین‌المللی را نقض کرده و بنابراین در واقع این ایران است که باید برای جبران گذشته خود یک روند سختگیرانه اعتمادسازی را بپذیرد و از جمله برنامه غنی‌سازی خود را در طول این مدت بشدت محدود کند. نکته کلیدی در اینجا این است که آمریکا در مذاکرات وین 6 این موضوع را شفاف کرده است که همچنان کاملا به ایران بی‌اعتماد است، نیاز عملی ایران را مبنایی برای محاسبه ظرفیت غنی‌سازی آن در آینده نمی‌داند و مفهوم Break out را هم به این دلیل ابداع و به طرف ایرانی تحمیل کرده است که عقیده دارد ایران همچنان باید به دلیل گذشته‌‌اش مجازات شود. این یکی از مهم‌ترین مسائلی است که تا تعیین تکلیف نشود، از دل مذاکرات نتیجه‌ای بیرون نخواهد آمد. اگر آمریکا بخواهد به توافق جامع به عنوان نوعی مجازات علیه ایران نگاه کند، این توافق در بهترین حالت چیزی بیش از یک «صدقه جاریه» از آب درنخواهد آمد.
2- مساله دوم این است که آمریکا حاضر به مذاکره درباره چشم‌انداز نیست. مذاکرات وین 6 نشان داد آمریکا انرژی خود را بر این متمرکز کرده است که اولا برنامه فعلی ایران را تا حد یک برنامه سمبلیک محدود کند، ثانیا زمان توافق نهایی را چنان بلند ببیند که هیچ کس نتواند پیش‌بینی کند در پایان دوره‌ای چنین طولانی وضعیت سیاسی، اجتماعی و... دو طرف چگونه خواهد بود و ثالثا علاوه بر همه اینها، حتی در این شرایط هم حاضر نیست روشن کند در دورنما و چشم‌انداز، وضعیت برنامه غنی‌سازی ایران چگونه خواهد بود. ایران این موضوع را روشن کرده است که 190 هزار سو غنی‌سازی را برای همین امروز نمی‌خواهد اما توافق درباره وضعیت اکنون برنامه غنی‌سازی را مشروط به این کرده است که آمریکا بپذیرد ایران در چشم‌انداز اجازه توسعه غنی‌سازی تا این حد را خواهد داشت. اصلی‌ترین اختلاف در وین 6 – آن مقدار که با اطلاعات موجود می‌توان فهمید- این بوده است که 2 طرف نه فقط درباره آن مقدار از وضعیت کنونی برنامه که می‌تواند حفظ شود اختلاف داشته‌اند، بلکه اختلاف بزرگ‌تر آنها درباره چشم‌انداز برنامه غنی‌سازی ایران بوده و اینکه آیا پس از طی یک دوره محدود اعتمادسازی، ایران اجازه غنی‌سازی بدون محدودیت را خواهد داشت یا نه.
آمریکایی‌ها تا امروز زیر بار چنین تعهدی نرفته‌اند و متاسفانه پاراگراف آخر توافق ژنو – که بشدت ضعیف و مبهم نوشته شده – هم در موقعیتی نیست که چنین مساله‌ای را تعیین تکلیف کند. رابرت آینهورن هفته گذشته به درستی گفت استراتژی ایران این است که محدودیت‌های موقت را بپذیرد تا بتواند زمانی در آینده عدم محدودیت دائمی داشته باشد. درست است که درباره میزان این محدودیت‌ها هم اختلاف جدی وجود دارد ولی اختلاف حادتر این است که آیا اساسا از دید آمریکا هرگز دورانی از عدم محدودیت برای برنامه غنی‌سازی ایران فراخواهد رسید؟ اطلاعات موجود نشان می‌دهد آمریکایی‌ها به دنبال دائمی‌کردن برخی محدودیت‌ها بر برنامه غنی‌سازی ایران هستند و حاضر نیستند هیچ «دورنمای فارغ از محدودیتی» را برای برنامه ایران بپذیرند. به لحاظ راهبردی معنای این موضع آمریکا این است که در برنامه هسته‌ای ایران اجزایی وجود دارد که هرگز درباره آن اعتماد ایجاد نخواهد شد و این به نوبه خود ناشی از دیدگاه بنیادی‌تری در آمریکاست که اساسا غنی‌سازی را بخشی از حقوق ایران طبق NPT نمی‌داند چه رسد  که به ادعای برخی دوستان در داخل، آن را به رسمیت شناخته باشد. تا زمانی که آمریکا مبنای تفسیری خود از معاهده NPT را تغییر ندهد بسیار بعید است در 24 نوامبر یا هر زمان دیگری توافقی جامع میان ایران و 1+5 حاصل شود.
3ـ مساله سوم این است که آمریکا همچنان کل فرآیند را براساس استراتژی فشار- مذاکره استوار کرده و این راهبرد دست نخورده باقی مانده است. همین حالا که طرف ایرانی می‌گوید در نگارش متن توافق نهایی 65 درصد پیشرفت حاصل شده، باز هم موتور محرکه مذاکرات از دید آمریکایی‌ها این است که دائما بگویند اگر توافق نشود ایران با تحریم‌های جدیدی مواجه خواهد شد. حتی آقای عراقچی هم وقتی خواسته اصلی‌ترین دلیل تمدید مذاکرات در قالب یک توافق موقت جدید را بیان کند گفته است اگر این کار انجام نمی‌شد تحریم‌ها به وضعیت قبلی بازمی‌گشت. حتی اگر سخنان مقام‌های دولتی را مبنا قرار بدهیم، این مقدار اعلام اضطرار در مقابل تحریم‌ها نه منطق مذاکراتی دارد و نه منطق سیاسی. هنوز 2 هفته از روزی که آقای رئیس‌جمهور اعلام کرد کاسه تحریم‌ها ترک خورده و هیچ بندزنی را یارای تعمیر آن نیست، نگذشته است. اگر دولت به واقع نیازمند یک توافق خوب است یک بار برای همیشه باید ادبیاتش را با واقعیت منطبق کرده و این محاسبه را در ذهن آمریکایی‌ها اصلاح کند که (بنا بر ادعای آنها) هدف اصلی برای ایران لغو تحریم‌هاست نه حفظ برنامه هسته‌ای. تا زمانی که آمریکایی‌ها تصور کنند ایران بر سر دوراهی لغو تحریم و حفظ دستاوردهایش در زمینه هسته‌ای اولی را انتخاب می‌کند، دائما تلاش خواهند کرد به جای نگاه کردن به مقصد، چنین دوراهی‌ای را بر سر راه ایران ایجاد کرده و تقویت کنند. استراتژی یکی به نعل و یکی به میخ درباره نیاز یا عدم نیاز کشور به لغو تحریم‌ها، میزان پیوند آن با مذاکرات و میزان توان دولت برای اداره کشور بدون لغو تحریم‌ها، آمریکایی‌ها را در این باره که ایران فقط برای لغو تحریم مذاکره می‌کند دچار سوءتفاهم بیشتری خواهد کرد و در این وضعیت لغو تحریم دقیقا همان چیزی خواهد بود که دولت به آن نمی‌رسد.
4ـ در 4 ماه آینده یک نبرد سهمگین رسانه‌ای و سیاسی برای تغییر محاسبات ایران آغاز خواهد شد. در این باره تردیدی وجود ندارد که کسانی در داخل کشور نیز سعی خواهند کرد پازل آمریکا را پر کرده و برای اثرگذاری فشارهای آن بر محاسبات ایران مقدمه‌چینی و کارسازی کنند. خدمت و خیانت جریان‌ها و نیروهای سیاسی در این بازه زمانی؛ در تاریخ به ثبت خواهد رسید و برای همیشه ماندگار خواهد شد. اگر ایرانیان به واقع اراده کنند تغییر دادن محاسبات و پیشنهادات آمریکا در این مدت نشدنی نیست به این شرط که عده‌ای بالاخره تکلیف خود را روشن کنند که کدام سوی میدان ایستاده‌اند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • ناشناس ۲۳:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۸
    0 0
    آخرش توافق می شود یا نمی شود؟ اگر توافق بشود بهتر است یا توافق نشود بهتر است؟تحریم خوب است یا شرایط بدون تحریم؟چیکار باید بکنیم؟
  • ۰۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    احتمالا اخرمزكرات براي اب خوردن هم بايد ازامريكا اجازه بكيريم
  • ناشناس ۰۲:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    مرگ بر امریکا مرگ بر ضد ولایت فقه
  • YasharTurk ۰۳:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    اگر بعضی مسئولان کشور از رویای پوچ صلح با امریکا برای نجات ایران بیدار نشوند امریکا کار ایران و دین را یکجا تمام میکند چون امریکا مشکلش با ایران تمام شدنی نیست تا انموقع که ایران کشوری بشود با حکومت غیر دینی تا ارام ارام ملتش را با حکومت بی دینش بی دین کند چون تا زمانی که کشوری مردمش دیندار واقعی باشند نمیتواند ان کشور را استعمار کند یعنی اگر اشپز دوتا باشد اش بدرد نمیخورد پس برای حکومت واستعمار بر یک کشور نمیشود مردمانش دین را سر لوحه خود بکنند که تمام قوانینش در راستای عدالت محوری ، استحکام خانواده ، استحکام جامعه وضد استعماری باشند و باید بی دین باشند چاره کار اول روی کار اوردن حکومت بی دین دوم تحریف دین وتبدیل دین به دین امریکایی ( همانطور که امام بزرگوار درباره اسلام امریکایی فرموده بودند) وسوم استعمار بی انتهای ملت فریب خورده
  • siamak ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    اگه به دولت به خاطر عدم نتیجه گیری در مذاکرات از داخل فشار وارد بشه ممکنه به توافقی به مراتب بدتر از توافق اولیه تن بده.پس بهتره خیلی باب این موضوع زیاد باز نشه بلکه فقط تا جاییکه ممکنه خطوط قرمز پر رنگ بشه.
  • رضا ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    در پرتو عنايات ولي عصر (عج) و تا وقتي حضرت آقا سايه اش بالا سر ما هست نگران نيستيم
  • ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    غذبی ها زرنگ هستند - تا وقتی دولت آقای هامش و خاتمی بود آنها نمی توانستند کاری کنند حتی با وجود دو جنگ عظیم در اطراف کشور - اما وقتی مدیریت بی کفایت جلو آمد ، به راحتی و بدون وجود جنگ کشور تا خرخره در تحریم ها فرو رفت -
  • ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    مروز دوران فاصله گیری غرب از ارتجاع عرب و اهل سنت است و تعامل با ایران غرب با ظور آیت الله سیستانی و چند سال تعامل با او فهمید با تشیع می تواند کار کند نظام ایران هم فهمید غیبتش از صحنه جهانی یعنی چاق شدن وهابی و برخی اعراب .....
  • مهمان ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    پیر فرزانه چه زیبا پیش بینی میکرد:...خوشبین نیستم....
  • ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    "اگر ایرانیان به واقع اراده کنند تغییر دادن محاسبات و پیشنهادات آمریکا در این مدت نشدنی نیست" در مورد هشت سال زمامداری احمدی نژاد محاسبات آمریکایی ها تغییری نکرد و روز به روز تحریمها بیشتر شد حالا به چه دلیل در این چهار ماه باید محاسبات آمریکایی ها تغییر کند؟
  • بهرنگ ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    توافق نشدچون قرارنبودتوافق بشه
  • بهار ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    فقط خود دولته که اصرار به نتیجه گرفتن داره!والا این همه مردم تو راهپیمائی 22بهمن سال قبل اومدن که بگن هسته ای براشون یعنی عزت واقتدار ایران واهل کوتاه اومدن نیستند.عکسهاش که تو اینترنته به پلاکاردهاش نگاه کن.
  • شکوفه ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    ولی خود ایشون هم مرتب تذکر میدهند وبه خطوط قرمز تاکید دارند.پس ما هم باید همینطور باشیم.
  • ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    ارتجاع عرب که مسلمان نیست مزدور قدرت طلب امریکاست.ایت الله سیستانی هم که یکی از برهم زنندگان خواب امریکا برای اشغال دائم عراق بود.ایران هم اگه از صحنه جهانی غائب بود الان امریکا در سوریه وعراق وافغانستان تودهنی نمیخورد ودست وپا نمیزد ونوچه اش اسرائیل تو غزه زمین گیر نمیشد.ارتش چهارم دنیا رو یه باریکهء چندسال در محاصره،زمین گیر نمیکرد.
  • ناشناس ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    خاتمی که کل تاسیسات هسته ای رو تعلیق کرده بود و در مقابل امریکا التماس میکرد که اجازه بدهید ما 4 تا سانتریفیوژ داشته باشیم آنها هم میگفتند اجازه نمیدهیم !
  • علی اصغر کوثری ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    همه ما سر کاریم اینها توافق کردند و صحنه سازی می کنند و یواش یواش عقب نشینی می کنند تا جلو تنش عمومی را بگیرند.
  • ناشناس ۱۱:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    امیدواریم تیم مذاکره کننده تا آخر با قدرت و صلابت از حقوق مسلم هسته ای دفاع کنه و از خطوط قرمز عقب نشینی نکنه و بدانند که توافق نکردن بهتر از توافق بد است .
  • ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    اولین باریه که با مهدی محمدی موافقم
  • جواد ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    سلام راستی مگر تحریم پیامبر وپیروانش در شعب ابطالب کارساز بود؟ ویا تحریم ابا عبدالله درقحطی آب کارسازشد؟ درسته که درجنگ 8ساله خیلی چیزهاراازدست دادیم ولی آیا با وجود تحریم های 36سلاه انصافا هنوز سرپاهستیم یانه؟ عزت وشرف کسب شده انقلاب راباچیزی عوض نکنیم. انها اعتقادات مارا هدف گرفته اند مسئولین بصیرت داشته باشید.
  • bwmcdunx ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    20
  • mjcagccs ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۹
    0 0
    20

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس