آنگونه که سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه ایران و عضوارشد تیم مذاکره کننده هستهای پس از اعلام این توافق توسط محمدجوادظریف و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جمع خبرنگاران عنوان کرد:مذاکرات فشردهای در خصوص شرایط و چگونگی این تمدید صورت گرفت و نهایتاً یک سند توضیحی یک صفحهای به صورت غیر رسمی (non-paper) آماده شد.
طرفین در این سند توضیحی یکصفحهاینحوه تمدید دوره گام اول توافق ژنو را بیان کردهاند.
بر اساس این سند دولت آمریکا متعهد شده است با همان شرایط و ضوابط تفاهم ژنو که در واقع آزادسازی مبلغ 4.2 میلیارد دلار را در مقابل رقیق سازی و اکسیدسازی مواد 20 درصد مقرر ساخته بود، این بار مبلغ 2 میلیارد و 800 میلیون دلار از داراییهای مسدود شده جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور را ظرف این چهار ماه آزاد کند.
خبرنگار فارس مطلع شد که این مبلغ در شش قسط 500 میلیون دلاری و دو قسط 400 میلیون دلاری، در فواصل زمانی تقریباً هر سه هفته یک بار به شرح زیر پرداخت خواهد شد:
* قسط اول : 500 میلیون دلار در روز 10 مرداد 1393 (اول اوت 2014)
* قسط دوم: 500 میلیون دلار در روز 3 شهریور 1393 (25 اوت 2014)
* قسط سوم: 400 میلیون دلار در روز 26 شهریور 1393 (17 سپتامبر 2014)
* قسط چهارم 500 میلیون دلار در روز 18 مهر 1393 (10 اکتبر 2014)
* قسط پنجم : 500 میلیون دلار در روز 12 آبان 1393 (3 نوامبر 2014)
* قسط ششم : 400 میلیون دلار در روز 2 آذر 1393 (23 نوامبر 2014)
براساس این گزارش، در این سند Non- Paper مقرر شده است که دو طرف به اجرای مؤثر و به موقع اقدامات مندرج در برنامه اقدام مشترک همچنان ادامه دهند.
آنگونه که خبرنگار فارس مطلع شده، آمریکا در این سند توضیحی پذیرفته است که پرداخت به موقع این مبالغ را به نحوی ممکن کند که از بروز اشکالات و تأخیراتی که در شش ماهه گذشته رخ داده بود خودداری شود.
علاوه بر این کشورهای اروپایی و آمریکا پذیرفتند که در اجرای مؤثرتر لغو تحریمهای بیمه، شرایطی را در نظر بگیرند که با توجه به کوتاه بودن تمدید چهار ماهه تفاهم ژنو، چنانچه خسارتی در طول دوره چهار ماهه رخ دهد، پرداخت مربوطه بعد از چهار ماه نیز بتواند صورت گیرد. این تـعهد جدیـد از سوی آمریکا اطمینان خاطر بیشتری برای شرکتهای بیمهگذار، به خصوص برای بیمه حمل و نقل دریایی از جمله بیمه نفتکشها برای حمل نفت ایران، ایجاد خواهد کرد و برخی از تردیدهای آنها را پوشش خواهد داد.
براساس این سند توضیحی، جمهوری اسلامی ایران نیز اعلام کرده است که برنامه از پیش طراحی شده خود را برای تهیه سوخت راکتور تحقیقاتی تهران ادامه خواهد داد و به طور مشخص 25 کیلو از اکسید 20 درصد خود را به صفحههای سوخت برای مصرف راکتور تحقیقاتی تهران تبدیل خواهد کرد.
ایران همچنین براساس برنامه طراحی شده خود، مواد غنی شده زیر 2 درصد خود را، که اضافات ناشی از فرآیندهای ناقص قبلی میباشد، به هگزافلوراید اورانیوم طبیعی برخواهد گرداند تا آماده غنی سازی مجدد شوند.
براساس این سند توضیحی یک صفحهای غیر رسمی (non-paper) دو ابهام مشخص در اجرای توافق ژنو که نسبت به نحوه دسترسی آژانس به کارگاههای ساخت قطعات و نیز تولید سانتریفیوژهای جدید بود نیز در این سند توضیحی، به گونهای که هیچ تعهدی فراتر از توافق ژنو برای جمهوری اسلامی ایجاد نکند، مرتفع شده است.
لازم به ذکر است بر اساس توافق وزرای خارجهایران و 1+5 به همراه کاترین اشتون در ژنو سه در تاریخ سوم آذر ماه قرار شد در ازای برخی اقدامات از سوی ایران مبلغ 4.2 میلیارد دلار از درآمدهای بلوکه شده ایران حاصل از فروش نفت طی هشت قسطبه حساب بانک مرکزی ایران واریز شود که مرضیه افخم روز چهارشنبه اول مرداد ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران از پرداخت قسط هشتم خبر داد و روز پنجشنبه نیز خبرگزاری رویترز در خبری اعلام کرد که هندآخرین قسط مربوط به توافقنامهژنو به مبلغ550 میلیون دلار را به حساب ایران واریز کرده است و بر این اساس کل هشت قسط مربوط به شش ماه اول گام نخستاین توافقنامه به حساب ایران واریز شد.
البته پرداخت قسط آخر منوط به تأیید پایبندی ایران به تعهداتش براساس توافقنامه ژنو توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود که روز یکشنبه 29 تیرماه آژانس با صدور گزارشی این موضوع را تأیید کرد.