بالگردهای شاهد285 به عنوان محصولاتی ایرانی با قابلیت هدفیابی رزمی، اجرای آتش در درگیری‌ های نزدیک، پرواز با سرعت بالا در ارتفاع پائین و شلیک موشک‌های هدایت شونده و بمب‌های هوشمند و نیز پرواز در شرایط جغرافیایی متنوع، توانمندی اجرای مأموريت‌های نظامی را به خوبی دارا هستند.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، توسعه گونه‌های مختلف از یک محصول همواره در صنایع دفاعی دنیا مرسوم بوده است. این امر از این رو که هزینه‌های لازم برای طراحی، آزمایش و توسعه را کاهش می‌دهد مورد توجه قرار دارد. ضمن اینکه بخش زیادی از مسیر کسب اطمینان را نمونه اول پیموده است.

در ایران، مجتمع صنايع هوايي شاهد پس از موفقيت در ساخت بالگرد ترابري شاهد278 که در ادامه با توسعه گونه مجهز به سلاح آن نیز همراه شد کار روی بالگرد رزمي و تهاجمي سبک را بر اساس آن در دستور کار قرار داد که در سال 1385 به ساخت بالگرد شاهد285 منجر شد. اين بالگرد از نوع تک‌نفره و براي اجراي مأموريت‌هاي نظامي از جمله گشت رزمي، پشتيباني از نيروهاي زميني و عملیات ضد زره توسعه يافته است.

بالگرد شاهد278 توسط صنعت مذکور در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توسعه داده، در سال 1380 آماده آزمایش شد و در سال 91 گواهینامه نوع (TC) خود را دریافت داشت. پس از آماده شدن برای تولید انبوه، فناوری‌های این بالگرد به صنایع هواپیماسازی ایران (هسا) در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح منتقل و با تولید انبوه، تا کنون چندین فروند از آن وارد خدمت در نیروهای نظامی و غیرنظامی کشورمان شده است.

بالگردهای رزمی شاهد285 
بالگردهای شاهد278 در خدمت نهادهای مختلف


خانواده بالگردهای شاهد

مأموريت‌های اصلی شاهد278 شامل گشتي و شناسايي، جابجايي فرماندهان، کنترل هوايي، آموزش خلباني نظامي و تجاري، کنترل ترافيک شهري، آمبولانس هوايي و حمل مصدوم، گشت حفاظت محيط زيست و بازديد خطوط نفت و گاز و برق است.

اما بر مبنای همین توانمندی‌ها و با توجه به اصل توسعه یک محصول که در ابتدا به آن اشاره شد گونه مسلح از این بالگرد توانمند ساخته شده است. این بالگرد در مأموريت شناسايي و گشت رزمي توانایی اجراي عمليات گشت‌زني در حال حمل سلاح و درگيري با واحدهاي شناسايي شده دشمن در صورت لزوم و سنجش ميزان توانمندي آنها و تسليحات در اختيار آنان را دارد. در واقع بالگردهاي سبک مانند شاهد 278 مسلح، به دليل ابعاد کوچک‌تر و مانورپذيري بالاتر براي اجراي اين طیف از مأموريت‌ها مناسب‌تر هستند.

بالگرد مسلح شاهد 278 حاصل توسعه منطقی شاهد278 است که به تسلیحات تهاجمی سبک از جمله 2 پرتابگر 7 فروندی راکت 2.75 اینچی (70 میلیمتری) که 500 تا 8هزار متر برد دارد و یک قبضه تیربار 7.62 میلیمتری دوربین‌دار با برد مؤثر1500  متر و برد نهایی 4000 متر و نرخ آتش 700 تا 800 گلوله بر دقیقه در زیر بدنه و نزدیک به دماغه مجهز شده است.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
بالگرد شاهد 278 مسلح در حال شلیک راکت

ورود شاهد 285

اما بالگرد شاهد285 که از آن با نام AH-85 نیز یاد می‌شود به عنوان يک بالگرد سبک و پر تحرک، در رده بالگردهاي رزمی و تهاجمی قرار دارد. طرح این بالگرد نیز پس از توسعه برای تولید انبوه به صنایع هسا در اصفهان منتقل شده است.

این گونه بالگردها در پشتيباني از نيروهاي زميني، حمله به مواضع نيروهاي دشمن با اجراي آتش روي آنها، انهدام سنگرهاي سلاح و حمله به ادوات نيمه سنگين و سنگين (تانک‌ها، نفربرها و ...) که منجر به کاهش فشار روي نيروهاي خودي یا جلوگیری از پیشروی دشمن مي‌گردد مورد استفاده قرار می‌گیرند.

لازم به ذکر است سابقه به کار گیری بالگردهای مخصوص مأموریت تهاجمی به جنگ ویتنام باز می‌گردد. گونه‌های بالگرد AH-1 کبرا که اولین بالگرد رزمی به معنی واقعی محسوب می‌شود از آن دوران تا کنون در حال خدمت در ارتش‌های دنیا هستند. اما کاربردهای رزمی محدودتر منجر به طراحی و ساخت بالگردهای رزمی سبک شده است.

 
بالگردهای رزمی شاهد285
تحویل اولین نمونه بالگرد شاهد285 تهاجم زمینی

بالگرد شاهد285 پس از رونمایی با حضور فرمانده کل سپاه در سال 1388 برای اولین بار در نمایشگاه هوایی کیش در سال 1389 در معرض دید عموم قرار گرفت که گونه دریایی این بالگرد با نام AH-85C با دو پرتابگر 4 فروندی موشک سدید-1 در سالن و گونه تهاجم زمینی AH-85A با دو پرتابگر 7 فروندی راکت در بخش نمایش پروازی حضور داشتند.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
بالگرد شاهد285 تهاجم زمینی در نمایشگاه کیش 1389

بالگرد شاهد285 با استفاده از سازه، موتور، سامانه انتقال توان و دُم شاهد278 ساخته شد است. در واقع برای ساخت AH-85، از دم به سمت جلوی بالگرد شاهد278 تحت بازطراحی قرار گرفته تا یک بالگرد تهاجمی تک‌نفره حاصل شود.

بخش‌هایی از بدنه و پره‌هاي اين بالگرد از جنس مواد مرکب (کامپوزیت) غير فلزي ساخته شده که ضمن کاهش وزن پرنده، عدم ايجاد خوردگي و زنگ‌زدگي و در نتيجه امکان کار در محیط‌هاي گوناگون را به دنبال دارد.

جذب و مستهلک نمودن ارتعاشات توليدي موتور و همچنين عمر و دوام بالاتر قطعات مربوطه نيز از ويژگي‌هاي استفاده از اين مواد پيشرفته است که باعث کاهش هزینه‌هاي تعمير و نگهداري در طول دوره عمر پرنده گشته و استفاده از اين بالگرد کاملاً بومي را داراي صرفه اقتصادي بيشتري مي‌نمايد.

به گزارش مشرق، استفاده گسترده از مواد کامپوزيتي غير فلزي پیشرفته علاوه بر کاهش وزن پرنده که باعث افزايش وزن محموله قابل حمل مي‌شود فوايد ديگري همچون جذب و کاهش انرژي امواج راداری نیز دارد.

بخش‌های مختلف این بالگرد در کشور و توسط صنایع داخلی تولید می‌شوند از جمله اجزاء سازه، بخش‌های مختلف بدنه و دم، شیشه‌های کابین، سیم‌کشی‌ها، سامانه‌های مورد نیاز خلبان شامل نمایشگرهای پیشرفته دیجیتال، اهرم کنترل پرواز و کنترل موتور، قطعات مختلف موتور، سامانه انتقال توان و اجزاء آن، پره اصلی و دم و محورهای آنها و بسیاری اجزاء دیگر.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
موتور بالگردهای شاهد

هر دو پره اصلی و دم بالگرد شاهد285 مانند شاهد278 دارای دو پره هستند. پایدارسازهای افقی و عمودی در دم این بالگردها به شکل T نصب شده‌اند. به نظر مي‌رسد در طراحي شکل بدنه، سعي بر ايجاد قابليت‌هاي پنهان‌کاري راداري شده است که در استفاده از سطوح شکسته با زاويه‌هاي غير 90 درجه، نمود دارد.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
سامانه انتقال توان به پره اصلی و پره دم در بالگردهای شاهد

با توجه به اينکه بالگردهاي خانواده شاهد در زمره اولين بالگردهاي ايراني هستند که به توليد انبوه رسيده و وارد يگان‌هاي عملياتي شده‌اند و طراحان ايراني در ايجاد تغييرات لازم بر روي آنها تلاش زيادي داشته‌اند.

استفاده حداکثري از طرح‌ها، قطعات و سامانه‌هاي يکسان، باعث کاهش چشمگير زمان توسعه طرح، هزینه‌هاي طراحي و توليد، فرايند آموزش خدمه پروازي و تعمير و نگهداري گرديده و امکان استفاده از قطعات مشترک هر يک از دو گونه را بر روي ديگري در شرايط محيط رزمي فراهم مي‌کند که به افزايش آمادگي عملياتي اين بالگردها در يگان‌هاي مربوطه نيز مي‌انجامد.

بنابر ظاهر، پره‌هاي اصلي و پره‌هاي دم و بخش دم در دو بالگرد شاهد 278 و 285 مشابه است. با توجه به اطلاعات منتشره از توان موتور و بيشينه وزن برخاست اين دو بالگرد قاعدتاً باید موتور و سامانه انتقال توان نيز مشترک باشند که جزء مهمترين بخش‌هاي هر بالگردي هستند.

روند بهسازی‌های AH-85

بالگرد شاهد285 از زمان اولین معرفی تا کنون تغییرات مختلفی داشته که نشانگر ادامه کار توسعه و بهینه‌سازی بر اساس تجربیات عملیاتی و پروازی آن است. البته مرزبندی کاملاً مشخصی برای تغییرات گونه‌های A و B نمی‌توان ارائه کرد و در نمایشگاه‌های مختلف مشخصات پروازی و عملکردی اعلام شده برای AH-85A نیز در برخی پارامترها متفاوت است.

ابزار حمل جنگ‌افزار در بالگرد AH-85، یک بازوی لوله‌ای شکل در هر طرف بدنه است که هر کدام دارای دو جایگاه برای برای نصب سلاح است. نحوه اتصال سلاح‌ها در گونه B این بالگرد تکامل یافته و مستحکم‌تر شده. همچنین قطعه اتصال راکت‌انداز 7 فروندی به جایگاه حمل سلاح نیز تغییر کرده و از نحوه نصب عمودی به اتصال با زاویه به سمت خلاف بدنه تغییر کرده است.
 

بالگردهای رزمی شاهد285
اتصال راکت انداز 7 فروندی به بازوی حمل سلاح در AH-85A
 
بالگردهای رزمی شاهد285
اتصال راکت انداز به بازوی حمل سلاح در AH-85B

مشخص‌ترین تغییر در ظاهر این بالگرد، جابجایی محل نصب تیربار آن است. بررسی تغییرات تیربار این بالگرد از این جهت اهمیت دارد که تیربار، سلاح همیشه همراه این بالگرد بوده و به نوعی وسیله حفاظت از خود بالگرد در برابر نفرات زمینی هم محسوب می‌شود. این تیربار در ابتدا زیر دماغه بالگرد نصب شده بود به شکلی که به نظر می‌رسید قابلیت تحرک با دو درجه آزادی دارد (مانند توپ 20 میلیمتری بالگرد کبرا).

در نمونه تولیدی مشاهده شده در نمایشگاه سال 1389 کیش این تیربار به صورت ثابت در دماغه و کمی عقب‌تر نصب شد و در نمونه حاضر در نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه (گونه B) به صورت ثابت به زیر بدنه و نزدیک دماغه منتقل شده است.

در صورتی که تیربار نمونه اول دارای قابلیت چرخش به اطراف بوده می‌توان نتیجه‌گیری نمود که با توجه به تک‌نفره بودن این بالگرد و کنترل تیربار توسط خلبان، اساساً امکان توجه وی به اهدافی خارج از مسیر پرواز بسیار کم بوده و از این بابت در نمونه‌های بعدی، تیربار به شکل ثابت در آمده است. همانطور که در بالگردهای تکنفره Ka-50/52 ساخت شرکت با سابقه کاموف روسیه همین رویه دیده می‌شود.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
تغییرات تیربار بالگرد شاهد285 تهاجم زمینی از نمونه اول (سمت راست) تا آخرین نمونه
 
بالگردهای رزمی شاهد285
در AH-85B تیربار به زیر بدنه منتقل شده؛ اتصال تسلیحات به بازوی حمل سلاح نیز تغییر کرده است

همچنین مسیری برای عبور نوار فشنگ در سمت چپ بدنه بالگرد در AH-85B تعبیه شده است. با مقایسه ابعاد می‌توان نتیجه گرفت تیربار استفاده شده در گونه جدید، بزرگ‌تر از تیربار استفاده شده در AH-85A بوده و احتمالاً کالیبر آن 12.7 میلیمتر است که طبیعتاً مشخصات عملکردی بالاتری نسبت به تیربار قبلی خواهد داشت.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
تیربار و مسیر تغذیه نوار فشنگ در سمت چپ بدنه AH-85B

از دیگر تغییرات ظاهری می‌توان به وضعیت موشک‌های هوا به سطح سدید اشاره کرد. در AH-85A، 4 فروند موشک سدید-1 در هر سمت بالگرد نصب شده بود که این موشک‌ها دارای محفظه پرتاب بودند.

در AH-85B نحوه قرارگیری موشک‌های جدید سدید، مشابه بیشتر موشک‌های سدید مشاهده شده روی پهپاد شاهد129، بدون محفظه پرتاب است. در نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه در هر سمت بالگرد دو فروند موشک نصب شده بود. البته تصاویر منتشر شده نشان دهنده آزمایش این سامانه جدید نصب موشک در AH-85A نیز هست که در گونه B به همراه سایر تغییرات قابل مشاهده است.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
پرتابگر 4 فروندی موشک سدید-1 در AH-85A در نمایشگاه کیش 1391
 
بالگردهای رزمی شاهد285
موشک‌های اپتیکی سدید با اتصال جدید در جایگاه حمل سلاح AH-85A

به نظر می‌رسد موشک‌های سدید-1 مشاهده شده در نمایشگاه هوایی کیش دارای هدایت لیزری بوده و دو نوع موشک سدید موجود در نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضا دارای جستجوگر از نوع اپتیکی (دید مرئی یا تصویرساز حرارتی) است.

وجود این نوع جستجوگر احتمال خودکار بودن موشک (شلیک کن و فراموش کن) را تقویت می‌کند. موشک سدید نصب شده روی بالگرد شاهد285 با طول حدود 140 سانتیمتر دارای بیشترین برد 4هزار متر بوده و زمان پرواز بیشینه آن در حدود 30 ثانیه است و برای شکافتن زره ادوات دشمن از سرجنگی خرج گود بهره می‌برد.
 

بالگردهای رزمی شاهد285
نصب دو فروند موشک سدید در AH-85B

یکی از موارد مهم اعلام شده در زمینه تسلیحات جدید قابل به کار گیری در AH-85B استفاده از بمب‌های هواپرتاب است. بمب هوشمند 342 که دارای هدایت GPS یا ترکیب GPS/INS است با طول حدود 1.5 متر دارای جرمی کمتر از 50 کیلوگرم بوده و مدت زمان پرواز آن 35 ثانیه است. این بمب با برخورداری از سرجنگی ترکشی قابلیت مناسبی در انهدام مراکز تجمع غیرمحافظت شده دشمن و انهدام خودروهای سبک آنها خواهد داشت.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
موشک‌های سدید در نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضای سپاه

استفاده بالگردها از بمب‌های هواپرتاب امری بی‌سابقه نیست اما موارد نادری از آن مشاهده شده. مشهورترین کاربرد این سلاح توسط بالگردها به حمل 3 فروندی بمب‌های سقوط آزاد توسط بالگردهای UH-1 ارتش لبنان در سال 2007 و به کار گیری علیه گروه‌های تروریستی باز می‌گردد. مشابه همین روند توسط ارتش اکوادر نیز به اجراء در آمده است.
 

بالگردهای رزمی شاهد285
حمل بمب توسط بالگرد UH-1

بالگرد شاهد285 از ارتباط داده‌ای با پایگاه زمینی برای هدایت تسلیحات نیز بهره‌مند بوده و با این روش می‌تواند نقش حامل هوایی تسلیحات را بر عهده داشته باشد. با توجه به حمل 4 فروند از موشک‌های جدید سدید در AH-85B امکان کاهش فاصله زمانی بین شلیک این موشک‌ها با اتکاء به ایستگاه زمینی وجود خواهد داشت.

پایه‌ها (اسکید) بالگرد شاهد285 از دیگر تفاوت‌های ظاهریAH-85B  نسبت به A و C است. در بالگرد مشاهده شده در نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضا، پایه‌ها بلندتر شده‌اند. یکی از دلایل این امر ایجاد فضا برای نصب تیربار جدید است.
 

بالگردهای رزمی شاهد285
تفاوت ارتفاع پایه‌های AH-85B (تصویر بالا)  و AH-85A (تصویر پائین)

موشک‌های دوش‌پرتاب سطح به هوا برای کاربری هوا به هوا از جمله سلاح‌های موشکی هستند که در آینده ممکن است به فهرست تسلیحات بالگردهای رزمی شاهد285 افزوده شوند. این امر پیش از این در بالگردهای نظامی دنیا سابقه داشته است.

به کار گیری چنین سلاحی روی بالگرد نیاز عملی خود را نیز اثبات کرده است. در جریان جنگ تحمیلی 8 ساله عراق علیه کشورمان بارها بالگردهای رزمی دو کشور با یکدیگر رو به رو شدند که خلبانان بی‌نظیر هوانیروز ارتش جمهوری اسلامی ایران با استفاده از موشک‌های ضد زره و هوا به سطح BGM-71 تاو موفق به سرنگونی چند بالگرد عراقی شدند.

البته بالگردهای کبرای کشورمان افتخار مشابه دیگری نیز رقم زده‌اند از جمله انهدام یک هواپیمای جنگنده در حال پرواز عراقی با شلیک متعدد راکت! بنا بر این تجهیز بالگردهای تهاجمی از جمله شاهد285 به موشک‌های دوش‌پرتاب مانند میثاق که کمتر از 17 کیلوگرم جرم دارند برای درگیری مؤثر با بالگردهای دشمن در صحنه نبرد زمینی بسیار مفید خواهد بود.

از دیگر تسلیحاتی که امکان استفاده از آن در بالگردهای شاهد285 محتمل خواهد بود موشک هوا به سطح و ضد زره و ضد شناور شفق است. این موشک 60 کیلوگرمی دارای برد 8 تا 10 کیلومتر بوده از جستجوگر تصویرساز حرارتی (IIR) بهره می‌برد.

تا کنون در تصاویر اندکی، سامانه الکترواپتیکی برای شناسایی و هدفگیری روی این بالگرد دیده شده است. یکی از مکان‌های مناسب برای نصب چنین سامانه‌ای بر روی کابین این بالگرد بوده هر چند که به طور معمول چنین سامانه‌هایی در دماغه بالگرد نصب می‌شوند تا بیشترین زاویه دید را نسبت به محیط پیرامون داشته باشند.
 

بالگردهای رزمی شاهد285
شلیک راکت توسط شاهد285؛ سامانه‌ای که احتمالاً سامانه الکترواپتیکی پایدار شده است بالای کابین دیده می‌شود

تجهیزات کابین خلبان

یکی از مهمترین تغییرات از نمونه اول بالگرد شاهد285 تا کنون، به روز رسانی تجهیزات کابین خلبان است. در حالی که در شاهد285 رونمایی شده در سال 88 و نمایشگاه سال 89 از نمایشگرهای عقربه‌ای (آنالوگ) در کابین گونه تهاجم زمینی استفاده شده بود، در نمایشگاه سال 91 کیش این نمونه به دو نمایشگر جدید چند منظوره (MFD) دیجیتال مجهز شده بود.

 لازم به ذکر است در بالگرد شاهد278 نیز از 2 نمايشگر چند منظوره مشابه نمونه به کار رفته در شاهد285 استفاده شده است.
 
بالگردهای رزمی شاهد285بالگردهای رزمی شاهد285
نمایشگرهای کابین شاهد285 تهاجم زمینی در نمایشگاه کیش 1389
 
بالگردهای رزمی شاهد285بالگردهای رزمی شاهد285
نمایشگرهای کابین شاهد285 تهاجم زمینی در نمایشگاه کیش 1391

این در حالی است که شاهد285 دریایی از ابتدا دارای یک نمایشگر چند منظوره نسبتاً بزرگ نصب شده روبروی خلبان و یک نمایشگر کوچک نصب شده در سمت چپ و پائین مجموعه ادوات و نمایشگرها بود.

 این نمایشگر احتمالاً همانند صفحه کنترل بالای آن مربوط به رادار جستجوی سطحی موجود در این بالگرد است. در کابین قایق‌های تندرو مجهز به رادار نیز صفحه کنترل مربوطه مشاهده می‌شود که نشان از مشابه بودن رادار مورد استفاده دارد.
 
بالگردهای رزمی شاهد285
نمایشگرهای کابین شاهد285 دریایی (AH-85C)

به گزارش مشرق، در AH-85B که قاعدتاً از نمایشگرهای دیجیتال پیش گفته بهره‌مند است با افزوده شدن نمایشگر سربالا (HUD: Head Up Display) کمک شایانی به خلبان در هنگام نبرد و پرواز در ارتفاع پائین می‌شود.

در نمایشگر سربالا اطلاعات مهم پروازی روبروی خلبان و در خط دید او نسبت به محیط بیرون به نمایش در می‌آید تا در شرایط حساس پروازی، خلبان نیازی به پائین آوردن سر و نگاه به مجموعه ادوات و نمایشگرها نداشته باشد.
 

بالگردهای رزمی شاهد285
نمایشگر سربالا در کابین AH-85B

تا کنون جزئیاتی از سامانه‌های مخابراتی این بالگرد منتشر نشده اما با توجه به محصولات تولید شده از این دست در وزارت دفاع، انواع بیسیم‌های برد بلند با قابلیت جهش فرکانسی و رمزکننده‌های خودکار علاوه بر سامانه تبادل داده با ایستگاه زمینی از جمله تجهیزات موجود در این بالگرد است.

گونه دريايي

به گزارش مشرق با استفاده از طرح بالگرد شاهد285 يک گونه دريايي هم توسعه داده شده که داراي شباهت‌هاي ظاهري بسياري با گونه زميني است و AH-85C ناميده شده است. از جمله تفاوت‌هاي شاهد285 دريايي و زميني، نصب يک رادار جستجوي سطحي در دماغه شاهد285 دريايي است.

همانطور که اشاره شد این سامانه داراي شباهت‌هايي با رادارهای موجود در شناورهاي دريايي تندرو است و از اين رو برد آن دستکم بين 30 تا 40 کيلومتر تخمين زده مي‌شود. اين رادار به جاي تيربار تک لول نصب شده است. تفاوت جزئی نیز در سقف کابین شاهد285 دریایی با در مقایسه با AH-85A دیده می‌شود.
 

بالگردهای رزمی شاهد285
تحویل اولین نمونه بالگرد شاهد285 دریایی

رنگ استتار آبي روشن، براي محیط‌هاي دريايي در اين گونه به کار گرفته شده و تاکنون دو نوع سلاح موشکي بر روي آن ديده شده. يک فروند از موشک‌هاي شناخته شده ضد کشتي «کوثر» با وزن 120 کيلوگرم و برد حدود 25 کيلومتر (که در اثر شليک از بالگرد در حال حرکت، افزايش هم مي‌يابد) در هر سمت این بالگرد نصب شده است.

همچنين موشک سديد-1 به صورت چهار فروندي در هر طرف این بالگرد قابل نصب است که می‌تواند در عملیات علیه شناورهای کوچک یا استحکامات ساحلی دشمن مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر موشک شفق که پیشتر به آن اشاره شد احتمالاً امکان نصب موشک‌های ضد کشتی ظفر که در رده وزنی سبک طبقه‌بندی می‌شوند نیز در بالگرد AH-85C وجود دارد.
 

بالگردهای رزمی شاهد285
بالگرد شاهد285 دریایی در نمایشگاه کیش 1389

مشخصات فیزیکی و پروازی

به گزارش مشرق، مشخصات ابعادی بالگردهای شاهد285 از اولین نمونه تا کنون تغییراتی چندانی نداشته و شامل طول 11.84 متر، عرض کلی بالگرد (با احتساب جایگاه حمل جنگ‌افزار) 2.78 متر، ارتفاع بالاترین نقطه بالگرد از زمین 3.04 متر (گونه‌های A و C)، قطر پره اصلی 10.16 متر، قطر پره دم 1.57 متر، جرم خالی 820 کیلوگرم (گونه A و C) و بیشترین جرم قابل پرواز 1450 کیلوگرم است.

همچنین موتور مورد استفاده در همه این نمونه‌ها یکسان بوده و توان این موتور توربوشفت، 420 اسب بخار است.

با این وجود گونه‌های مختلف این بالگرد دارای مشخصات عملکردی متفاوتی هستند که احتمالاً بخشی از این تفاوت ناشی از نصب تجهیزات عملیاتی متفاوت در آنها است. درصدی از اختلاف‌ها نیز می‌تواند ناشی از تفاوت در زیرسامانه‌های AH-85B باشد که امیدواریم در آینده با انتشار اطلاعات بیشتر علت این تفاوت‌ها و روند بهسازی‌ها آشکار شود.

به عنوان مثال بنا بر اطلاعات ارائه شده در نمایشگاه نیروی هوافضا، بالگرد شاهد285 توانایی پرواز تا ارتفاع 20هزار پا معادل حدود 6069 متر را دارد. البته در این شرایط برای ایجاد امکان فعالیت خلبان، تجهیز به سامانه اکسیژن مورد نیاز است. این میزان سقف پرواز، افزایشی نزدیک به 50 درصد را نسبت به گونه‌های قبلی نشان می‌دهد. همچنین میزان سوخت و محموله جنگی قابل حمل توسط AH-85B در حدود 500 کیلوگرم است.

در جدول زیر، مشخصات عملکردی گونه‌های مختلف بالگرد شاهد285 ارائه شده است:
بالگردهای رزمی شاهد285
 
بالگردهای شاهد285 به عنوان محصولاتی بومی با قابلیت جستجو و هدفیابی و شناسایی رزمی، توان اجرای آتش در درگیری‌های نزدیک، توانایی پرواز با سرعت بالا در ارتفاع پائین و شلیک موشک‌های هدایت شونده و بمب‌های هوشمند و امکان پرواز مناسب در شرایط جغرافیایی متنوع توانمندی اجرای مأموريت‌های نظامی را به خوبی داشته و گام مهمی در کم اثر کردن تحریم‌های فروش سامانه‌های پیشرفته هوایی به کشور محسوب می‌شوند.

این بالگردها از کارائی تأثیرگذاری در صحنه نبرد زمینی برخوردار هستند همانطور که بالگردهای کبرا در دوران جنگ تحمیلی 8 ساله این واقعیت را نشان دادند. همچنین در برابر گروه‌های تروریستی مسلح به سلاح‌های نیمه سنگین امکان ایفای نقش مؤثر برای بالگردهای تهاجم زمینی وجود دارد.

البته با توجه به گسترش تهدیدات موشک‌های دوش‌پرتاب، نیاز به نصب سامانه‌های هشدار دهنده شلیک موشک، سامانه‌های کاهش بازتاب فروسرخ موتور و گازهای خروجی آن و نیز فریب دهنده‌های موشک‌های حرارتی بر روی این بالگردها وجود دارد. افزایش برد دورایستایی سلاح‌های مورد استفاده در آنها نیز راهکار مؤثر دیگری در افزایش بقاپذیری رزمی است.

ممکن است در گونه تهاجم زمینی شاهد285، برای افزایش بقاپذیری رزمی از صفحات زرهی و مقاوم سبک ساخته شده در کشور در بخش‌های حساس استفاده شده باشد یا در نمونه‌های آتی این تغییر اعمال شود. در بالگردهای تهاجم زمینی استفاده از سطوح مقاوم در اطراف قسمت‌های حساس بالگرد کمک شایانی به کاهش آسیب‌پذیری آن در برابر نفوذ گلوله می‌نماید.

گونه‌های مختلف بالگردهای شاهد به تولید انبوه رسیده و ضمن افزایش روند تجهیز به سامانه‌های پیشرفته در آینده، بخشی از بار عملیاتی تهاجم زمینی بالگردهای کبرا را نیز بر عهده می‌گیرند. امید می‌رود با حفظ و بهبود روند تولید انبوه این محصولات که از مطالبات مهم مقام معظم رهبری و فرمانده کل قوا در نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوافضا بوده است شاهد پرواز بالگردهای شاهد285 در رژه نیروهای مسلح باشیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 159
  • در انتظار بررسی: 12
  • غیر قابل انتشار: 22
  • رهگذر ۲۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    8 3
    بيشتر بسازيد غيورمردان مملكتمان. بيشتر ... اجرتان با خدايي كه همين نزديكي است... پيشوازي زيبا براي مهدي فاطمه (عج) ...
  • مهدی ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 2
    ببخشید این شاهد 285 دوربین جولوش داره یا نه چون توی تصاویر هیچ دوربینی ندیدم
  • ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    3 0
    یکم زشته
  • ابوالفضل ۲۳:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    3 1
    شانسش در مقابل آپاچی ساخت امریکا و تایگر ساخت اروپا و میل ساخت روسیه چقدره؟
  • اهوازی ۲۳:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 2
    اتفاقات عراق و سوریه بهترین فرصت برای آزمایش نیروها و تسلیحات نظامی ایران در یک میدان نبرد است
  • سیا ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    3 2
    بنظرتون خدایی می تونه دربرابر اپاچی یا سوپر کبرا مقاومت کنه... سامانه دید در شب داره? اگر نمونه تجربیه ؛خوب مسئله چیز دیگری است اما تولید انبوه فکر نکنم فکر درستی باشه این هلی کوپتر قرن 20تومه .حضرات توجه کنید قرن 21میم.. با تشکر
  • ممد پاشا ۲۳:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    3 0
    آقا این گزارش پخش نکنید بهتره چون من بیشتر پی میبرم که ایران الان از نظر تجهیزات هوایی واقعا عقبه...
  • ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    بسیار عالیه و امیدوار کننده است ، درود به مدافعان وطن ، اما فراموش نکنیم که در مراحل بعد ، باید به فکر ساخت هلیکوپترهای خاص امداد ، آتش نشانی ، باربری و ... هم باشیم . مثلا امروز بخاطر کم بودن هلیکوپترهای امداد ، هلیکوپترهای نیروی انتظامی به امکانات بیمارستانی مجهز شده اند ، شاید 40 فروند هلیکوپتر تخصصی امداد احتیاج باشد ، جنگل های کشور می سوزند بالگردی نیست که کمک کند آتش زودتر خاموش شود . هر چند می شود توپولف ها را هم با تغییر کاربری ، به آتش نشان جنگل تبدیل کرد . برای حفاظت از محیط زیست هم هلیکوپتر مخصوص نیاز است ، چراکه نیروی انسانی نمی تواند همه جا را پوشش دهد .
  • ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    1 0
    باعث افتخاره، ولی کاش کمی هم به قیافش رسیده بودن! مثه قوطی حلبیه! فرم ایرودینامیک هم که کلا بیخیال بودن ظاهرا! خدا کنه کاراییش اوکی باشه. ایران 140 که آبرومونو برد!
  • ۲۳:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۶
    0 0
    کاش صنعت خودرو سازی ما یک تکانی بخودش می داد
  • ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    2 0
    ماشاء الله به سوی رقابت های واقعی و توان های نظامی پایدار مستقل
  • ۰۰:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    موتور ؟ قسمت حمل سلاح بايد بزرگ تر باشه که سلاح بيشتري بتواند حمل کند
  • علی 1994 ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    از لحاظ ظاهری خیلی بهتر شده ولی هنوز امیدواریم بهتر بشه. مشرق ممنون.
  • ۰۰:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    موتور ضعیف"و پایین بودن سطح تکنولوژی الکترونیک مشخصه
  • ۰۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    قیافش خوب نیست..
  • علی ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دمتون گرم
  • محمد ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    احسنت بر اراده و توانمندی ایرانی. ولی خداییش به لحاظ ظاهری و اون صلابت و وحشتی که باید در دشمن بوجود بیاره، خیلی ضعیف هستش.
  • منتظر ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    بدون حاشيه زنده باد ايران و ايراني
  • منتظر ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    بدون حاشيه زنده باد ايران و ايراني
  • ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    انشالله در نسل بعدی روتور اصلی 4 پره بشه و بتونیم روتور عقب رو هم به داخل ساختار بال منتقل کنیم تا به توانایی بیشتر و صدای کمتر دست پیدا کنیم
  • ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 1
    بسیار عالیه و امیدوار کننده است ، درود به مدافعان وطن ، اما فراموش نکنیم که در مراحل بعد ، باید به فکر ساخت هلیکوپترهای خاص امداد ، آتش نشانی ، باربری و ... هم باشیم . مثلا امروز بخاطر کم بودن هلیکوپترهای امداد ، هلیکوپترهای نیروی انتظامی به امکانات بیمارستانی مجهز شده اند ، شاید 40 فروند هلیکوپتر تخصصی امداد احتیاج باشد ، جنگل های کشور می سوزند بالگردی نیست که کمک کند آتش زودتر خاموش شود . هر چند می شود توپولف ها را هم با تغییر کاربری ، به آتش نشان جنگل تبدیل کرد . برای حفاظت از محیط زیست هم هلیکوپتر مخصوص نیاز است ، چراکه نیروی انسانی نمی تواند همه جا را پوشش دهد .
  • ۰۱:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    10 تا رو می فرستادین عراق داییش رو می زد اروپا امریکا پاشون باز نمی شد
  • صداقت ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    حداقل از ملخ 4 پره استفاده می کردن
  • مهدی ۰۱:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    امکانات نسبتا خوبی داره ولی طراحی نوع نظامیش بازار پسند نیست
  • شکارچی ۰۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    باید به جمر مجهز بشه!وهمچنین موشک های دوش پرتاب برای درگیری با بالگرد های دشمن!که احتملا میشه.همچنین سرعتش پایین بنظر میاد.ولی دست طراحاش درد نکنه که اینارو ساختن در ضمن یه ایول باید گفت به خلبانای هوا نیروز که با راکت هواپیما رو زدن!!باورنکردنیه!! ولی یه سوال باقی میمونه که چرا زمانی که از 14 امبولانس هوایی تو 14 استان رو نمایی کردن هرچی فیلم تو تلویزیون نشون داد از بالگرد شاهد 287به عنوان امبولانس هوایی استفاده نشده بود که بومیه ؟؟؟؟و هرچقدر که بخوایم میتونیم تولید کنیم؟؟
  • ۰۲:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    2 0
    چرا انقدر نمایشگرهای کابین شاهد285 تهاجم زمینی در نمایشگاه کیش 1391 انقدر كهنه و كثيف هست؟ چرا روي ظاهر و كيفيت ظاهري كار نمي‌كنن!
  • حامد ۰۲:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    3 0
    گزارش پرو پیمونی بود، دستت درد نکنه. اما باید عرض کنم که مهمترین قسمت این بالگرد یعنی موتور آن از نوع C20 آلیسون ساخت رولز رویس است. پس این بالگرد یک بالگرد صددرصد بومی نیست!
  • ناشناس ۰۲:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    2 0
    واسه شروع خوبه اما اصلا خوب نیست بدرد جنگ به هیچ عنوان نمی خوره با گولوله کلاش میفته . من 10 تا سال پیش تو یکی از روستاها ایران از نزدیک دیدم به مکانیک روستایی هلیکوبتر ساخت تا 7.8 متر بلند می شد بهش هشدار دادن از کلانتری و مجبور شد خرابش کنه
  • ۰۳:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    با اينا ميشه از 10 كيلومتر مرز سراوان محافظت كرد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ۰۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    ظاهرش زشته و ابهت نداره .
  • ۰۳:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    روز به روز در حال بهتر شدن هستیم در بحث بالگرد و هواپیما ولی رک بگویم در ساخت بالگرد و هواپیما عقب هستیم و نیاز به یک جهاد علمی در این ضمینه داریم شخصا احساس میکنم باید سرمایه گذاری زیادی روی بحث موتورهای توربوفن و توربو جت شود در این حوزه
  • علی ۰۵:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    5 1
    اینو میبینم یاد پراید می افتم !
  • شهیدزنده ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    ایران عزیز و قدرتمند خاریست در چشم صهیونیسم حرامزاده. منافقین کوردل و جاسوس به زعم خودشان باید بروند و خودشان را آتش بزنند زیرا هراسشان از پیشرویهای همگانی کشورمان بیش از رژیم جعلی و کودک کش صهیونیستی است.آفرین بر عزم آهنین مردم با صلابت جمهوری اسلامی ایران برای داشتن فرزندان غیرتمند و با هوش در را ه اعتلای نام ایران.
  • بهرام ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دم سرهنگ ها گرم خدا قوت
  • علي رمضاني ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    سلام خداقوت دلاوران خوش فكروباغيرت.اي ولله......سربازان حضرت وليعصر(عج)
  • مهر ۰۷:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    2 0
    دستتون درد نکه ولی یکم هم به طراحی ظاهری اهمیت بدید. انگار اسباب بازیه
  • کامران ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    2 0
    مشرق جان ! فکر نمیکنی گذاشتن ریز و جزئیات اطلاعات در این مورد کار درستی نباشه ! شاید تا حدودی فن آوری شاهد دست دشمن بیافته !
  • ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    آورین
  • ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دستشان طلا باد خداوندا خودت انها را یاری نما با خودباوری و ایمان می توان به قلعه های ایمان و علم صعود کرد
  • مهدی ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دم بچه های سپاه گرم و خدا حفظشون کنه ، زیر سایه بانوی بزرگ عالم حضرت زهرا مستدام و موفق باشند انشاءالله .
  • ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    باتشكر از تلاش متخصصان مسلمان ايراني/ لطفا موشك هاي آنها را با قدرت تخريب بالا براي موارد خاص بسازيد همانگونه كه در حمله غزه رژيم صهيونيستي با موشكهاي به ظاهر كوچكي كه از اف 16 ها شليك مي كرد يك ساختمان 10 واحدي را به راحتي فرو مي ريخت.
  • ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    موفق باشيد اي دلاوران ايران. جالب بود.
  • رضا ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    جالب بود !
  • ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    3 0
    اینها واقعین ....یعنی میتونند پرواز هم کنند؟
  • hosein ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 0
    چه دل خوشی داری تو مشرق شلیک به تحریم....!
  • سید مهدی ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    بله، خیلی هم خوب. ایشالله به سرنوشت آنتونوف هامون دچار نشه.
  • ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    بسیار جالب بود اما ای کاش در طراحی دماغه شاهد285 کمی دقت میشد لااقل بهتر طراحی میشد مثل قوطی کبریت نباشه یه دوربین حرارتی یا ...درنوک دماغه کم دارد
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دست مریزاد واقعا گزارش کامل و خوبی بود اما نکته ایی که در اخر گزارش در مورد سلاح های دوش پرتاب و لزوم وجود سامانه های فریب در این بالگرد و همچنین برخورداری از سلاح های دور ایستا اشاره کردید نکته ی حساس و بسیار مهمی است که ضامن بقا پذیری این بالگرد است وگرنه به راحتی شکار میشه
  • ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    برای شروع خوبه ولی خیلی ساده و ابتدایی به نظر میاد انشاا گونه های پیشرفته تر و مخوف ترش تولید بشه البته هرچه زودتر تا بیش از این عقب نموندیم
  • ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    میشه بفرمایید یک بالگرد رزمی بایک خلبان چه جوری و با کدام منطق !! هم هدایت را انجا میده و هم عملیات جنگی را ؟
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    3 2
    شما بپرس اصلا قادره بپره یا نه؟
  • ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    نکته ی قابل تامل و توجهی هست مشرق لطفا توضیح بده
  • ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 1
    راستی قاهر 313 چی شد؟
  • کوروش کبیر ۰۹:۰۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خدا قوت و آرزوی موفقیت برایتان داریم و پیشنهاد می کنم از تجربیات هلیکوپتر آپاچی آمریکا استفاده بشود مثلا برای حفظ خلبان در آپاچی کارایی انجام شده که نقص جلوی دید بودن خلبان در هلیکوپتر کبری حل شده ولی در هلی کوپتر ما این نقص وجود دارد همچنین آپاچی از پشت یک تپه هدف طرف دیگر تپه را می زند که به استتار هلی کوپتر و فرار از دوش پرتاپ ها و دیگر پدافند ها کمک می کند
  • کوروش کبیر ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خدا قوت و آرزوی موفقیت برایتان داریم و پیشنهاد می کنم از تجربیات هلیکوپتر آپاچی آمریکا استفاده بشود مثلا برای حفظ خلبان در آپاچی کارایی انجام شده که نقص جلوی دید بودن خلبان در هلیکوپتر کبری حل شده ولی در هلی کوپتر ما این نقص وجود دارد همچنین آپاچی از پشت یک تپه هدف طرف دیگر تپه را می زند که به استتار هلی کوپتر و فرار از دوش پرتاپ ها و دیگر پدافند ها کمک می کند
  • کوروش کبیر ۰۹:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خدا قوت و آرزوی موفقیت برایتان داریم و پیشنهاد می کنم از تجربیات هلیکوپتر آپاچی آمریکا استفاده بشود مثلا برای حفظ خلبان در آپاچی کارایی انجام شده که نقص جلوی دید بودن خلبان در هلیکوپتر کبری حل شده ولی در هلی کوپتر ما این نقص وجود دارد همچنین آپاچی از پشت یک تپه هدف طرف دیگر تپه را می زند که به استتار هلی کوپتر و فرار از دوش پرتاپ ها و دیگر پدافند ها کمک می کند
  • محمد ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    ( بالگردهای شاهد285 به عنوان محصولاتی ایرانی با قابلیت هدفیابی رزمی، اجرای آتش در درگیری‌ های نزدیک، پرواز با سرعت بالا ) میگم ای کاش موتور هواپیمای مسافربری سرنگون شده اوکراینی در تهران ، یکی از موتورهای همین بالگردها بود ، نه موتور بالگرد اوکراینی ، موتور بالگرد فوق ، پرواز کردن در هوای گرم تهران طراحی نشده بوده ، که سرنگون شد .
  • ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خخخخ یعنی جوک گفتیا فن آوری ما دست اونا بیوفته؟ این شاهد همینجوریشم ۱۰سال از هلکوپترهای روز دنیا عقبه
  • علي رمضاني ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    سلام خداقوت دلاوران خوش فكروباغيرت.اي ولله......سربازان حضرت وليعصر(عج)
  • مهر ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خدارو خوش می یاد تو اون مملکتهم اگه در ایران جنگ شد همین حرفا رو بزنن
  • کوروش کبیر ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خدا قوت و آرزوی موفقیت برایتان داریم و پیشنهاد می کنم از تجربیات هلیکوپتر آپاچی آمریکا استفاده بشود مثلا برای حفظ خلبان در آپاچی کارایی انجام شده که نقص جلوی دید بودن خلبان در هلیکوپتر کبری حل شده ولی در هلی کوپتر ما این نقص وجود دارد همچنین آپاچی از پشت یک تپه هدف طرف دیگر تپه را می زند که به استتار هلی کوپتر و فرار از دوش پرتاپ ها و دیگر پدافند ها کمک می کند
  • ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    امیدوارم کیفیتش مثل خودروهای داخلی نباشه
  • قلی ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    یاد ایران 140 افتادم اونموقع هم میخواستیم بویینگ و ایرباس رو ورشکست کنیم.
  • حسین ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    از یکم یه خورده بیشتر
  • ۰۹:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    بالای کابین خلبان نصب میشه...
  • بهزاد ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خونی که در رگ ماست / هدیه به رهبر ماست ان شاالله با ساخت تجهیزات بومی توان نظامی کشور هر روز بیشتر از قبل گردد تا دشمنان این نظام جرات هیچ گونه کج اندیشی را در ذهن نداشته باشند .
  • ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    اینا رو همین پشت بازارچه خیریه میفروشند از همون جا خریدن ؟
  • حاج احمد ۱۰:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    قط شکل ظاهریش خیلی بد فرمه
  • ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    زیاد زشته
  • ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    شانس یکیش یا شونصدتاش!!!! جنگ غیر متقارن، حساب کتاب خطی نداره.
  • ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    درسته حرفت اما یک لشکر مورچه راحت یک فیل رو می کشن.
  • ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    اینها رو بهترین نخبگان با امکانات سرهنگها طراحی می کنن.
  • صراطي ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    كاملا موافقم.اين باعث ميشه كه تجربه نيروهاي نظامي ايران افزايش پيدا كند.
  • ۱۰:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    سایت مشرق ! رها کن فریب دادن مردم را با این اسباب بازی ها
  • ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    یه شاهد بدید به صداوسیما تا شاهد تصاویر مزخرف هوایی از مراسمات ملی نباشیم.
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    برای نمونه های اولیه و سبک خوبه بیشتر با جنگ نیرو های چریکی خوبه ولی با به هلکوپترهای سنگین نیاز داریم
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    برای نمونه های اولیه و سبک خوبه بیشتر با جنگ نیرو های چریکی خوبه ولی با به هلکوپترهای سنگین نیاز داریم
  • ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    یک فیل رو آره ولی یک لشگر فیل رو چطور؟
  • ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خدا کنه مثل ايران 140 نشه
  • ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    مهم اینه خودمون ساختیم و کم کم هم بهترش رو هم میسازیم. هنوز جای کار زیاد داریم. به متخصصان کشور تبریک میگم.
  • حجت ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    این بزن در روه مثل کبرا. تو زمان جنگ باوجود برتری میل اما چند بزرگ بود به راحتی شکار می شد
  • علی ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    بعضی هاشون تا حدودی بد پک و پوزنند . آخه جنگی ها ظاهرشون هم باید جنگی نشون بده در طبیعت مورچه های سرباز و کارگر با هم تفاوت دارنند مورچه های کارگر مثل موتور گازیند و موچه های سرباز مثل موترهای تریل شاسی بلند ، خوب مبارک اسلام و مسلمین باشد ، ان شاالله که آدم ها به آدمیت برسند و مسایل و مشکلاتشون را با بحث و گفتگو حل کنند که دیگر نیازی به ابزار جنگی نباشد
  • حجت ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    نه اینکه آمریکا و رژیم صهیونیستی لنگ اینجور اطلاعاته!
  • اهوازي ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    جناب مهر جرا نبايد از مسلمانان و مسيحيان و ايزدي ها و عرب ها و كردها و تركمانان در برابر داعش و بعثي ها دفاع كنيم؟چرا مغالطه ميكنيد؟مگر قرار است مردم را بكشيم؟اگر دولت عراق و سوريه از ما رسما بخواهند كه كمك كنيم با توجه به قطع نامه اخير شوراي امنيت كه نام داعش و جبهه النصره و.... را رسما در آن ذكر شده چرا به مردم عراق و سوريه كمك نكيم؟
  • ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    گل گفتی مثل اینکه ادم خودش رو مسغره کنه
  • ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خخخخ جک میگی /
  • ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    لشکر فیل چطور بیاد اینجا داداش؟ مگه موشکهامون خوابن؟
  • محسن ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    درود بر خادمین میهن
  • فدایی ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دوستان نترسید این بالگرد برای 10 سال پیشه ما هستش.توان هوایی ما رو لطفا با 285 نسنجید.
  • احمدي ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    منم يه دختر 15 ساله ميشناسم كه توي آشپزخانه خونشون انر‍ژي هسته اي درست ميكرد.
  • ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    کسانی که جنگ را تجربه کرده اند با دیدن این توانائی ها احساس غرور خاصی میکنند که قابل گفتن نیست همیشه دعا گوی این افتخار آفرینان بوده و هستم
  • ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    حتی زحمت نکشیدند یک مسلسل چرخان بر روی دماغه بگذارند و باید برای هدفگیری مسلسل خود بالگرد بچرخه.
  • حامد ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دوست عزیز اولا که ما بالگرد طوفان2 ساختیم که قابل رقابت با مواردی که گفتید هست. برای اینکه ساخت این بالگردو درک کنید مثالی عملی برای شما میزنم: در جنگ جهانی دوم آلمان تانکی با نهایت تکنولوژی ساخت بنام تایگر اما بدلیل فناوریهای بالا و درنتیجه کندی در ساخت و همچنین هزینه های بالا، در تعداد کم تولید شد اما از آنطرف شوروی تانک تی34 را با تکنولوژی پایین و ارزان، در تعداد بالا ساخت. نتیجه جنگ در بعد زرهی به نفع شوروی شد. حالا قضیه این بالگرد هم به همین صورت است.
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    موتور هليكوپتر كبرا را گذاشتن روي آن و شكل و بدنه اش را عوض كردند و اسمش را گذاشتند هيكوپتر ملي چيزي مثل سمند ملي يا هواپيماي ايران 140 !.تمام اين كارها خودنمايي است و ميخواهيم بگوييم ما در همه زمينه ها توانمنديم دلايل حرفهايم علاوه بر موارد مذكور ، هيچوقت سازمان نظامي پيشرفتهاي نظامي خودرا به راحتي براي دشمن آشكار نميكند
  • فروشی نیستم ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    برادر گل بالگرد سبک رو برای اورژانس هوایی استفاده نمیکنند. باید ظرفیت حمل چندین مجروح رو داشته باشه.
  • ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    باید رو طراحی خیلی بیشتر کار بشه
  • بی خودرو ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    شرکت های خودرو سازی فقط به فکر افزایش قیمت باشند و دیگر هیچ... که مغزشان اذیت میشه.
  • فروشی نیستم ۱۳:۰۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    ابوالفضل جان شما رو چه حسابی این بالگرد 850 کیلوگرمی رو با آپاچی و تایکر مقایسه میکنی؟ میشه یه توضیح بدی بالگرد رزمی سبک چیه؟ ان بالگرد رو باید با اِی اِچ 6 و اُ اِچ 58 مقایسه کنی برادر نه با آپاچی. در هر دو مورد خیلی کاربردی تر هست.
  • فروشی نیستم ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    برادر سیا لطف کن توجه داشته باش مقایسه ات اشتباه به وزن ها توجه داشته باش. رقیب آپاچی و سوپر کبرا به مرحله رونمایی برای عموم نرسیده، چون سطح تکنولوژیش خیلی بالاتره. ولی بدون بالگردی داریم که با اونها مقابله کنه اما رو نماییش زمان مناسبی میخواد.
  • ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    واقعا خنده داره:)) ممنون مشرق که زمینه ی خنده و شادی مردم و فراهم میکنی :))
  • اهوازي ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    كوروش تو بخواب كه ما بيداريم.در ضمن پيام رو يكبار بفرست.اين اينترنت هم تقريبا مثل چاپار زمان خودته براي يك پيام فقط يك اسب ميفرستند.خوب بخوابي سلام ما را هم به داريوش برسان و از جانب ما ببوس رويش.
  • کوروش کبیر ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خدا قوت و آرزوی موفقیت برایتان داریم و پیشنهاد می کنم از تجربیات هلیکوپتر آپاچی آمریکا استفاده بشود مثلا برای حفظ خلبان در آپاچی کارایی انجام شده که نقص جلوی دید بودن خلبان در هلیکوپتر کبری حل شده ولی در هلی کوپتر ما این نقص وجود دارد همچنین آپاچی از پشت یک تپه هدف طرف دیگر تپه را می زند که به استتار هلی کوپتر و فرار از دوش پرتاپ ها و دیگر پدافند ها کمک می کند
  • گودرزي ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    با سلام وعرض خسته نباشيد اگر فقط يك پيچش هم ايراني باشه بي نهايت ارزشمنده تا چه رسد به توليد داخل كل آن.نمي دانيد وابستگي نظامي چقدر درد آور است .هواپيماهاي روسي نهايت خفت وخواري بود دستان شما را مي بوسم
  • فدایی ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دوستان نترسید این بالگرد برای 10 سال پیشه ما هستش.توان هوایی ما رو لطفا با 285 نسنجید.
  • ناشناس ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    مشرق : با این سرعت رشد تکنولوژی به نظرت ((نظرات در حال بررسی)) را زیاد طولش نمیدی!!!!!!! یه کم به این بخشت سرعت بده..... اهمیت بهش بده ما همیشه حمایتد میکنیم میگی نه نظرسنجی کن. خداییش نظرم را منعکس کن
  • محمد22 ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    ايران الآن جنگنده هاي هم رده با دشمنانش نداره، درست!!!! هليكوپتر هاش هم به اندارزه اونا و با امكانات اونا نيست، درست!!!!! ولي اين برداشت رو نكنيد كه در دنياي امروز كسي كه امكانات بهتري داره توي جنگ برنده ميشه امروزه جنگ دوبخشه توانايي زدن ضربه و توانايي تحمل ضربه اسرائيل با تانك هاي پيشرفته اش بايد غزه رو شخم مي زد و فلسطيني ها رو مي ريخت توي دريا ولي نتونست نه به دليل تكنولوژي برتر حماس بلكه به دليل توانايي حماس در استفاده از ابزار ي كه داره و قدرت بيشتر در تحمل ضربه !!! تصور كنيد آمريكا به ايران حمله نظامي كنه و اون وقت آيا تحمل ضربات متعدد ابران رو در سراسر دنيا عليه منافعش رو داره؟؟ اگه يه شير از 4 متري بيوفته پايين بلند ميشه و ميره جنگ ولي اگه يه فيل از يك متري بيوفته خوراك لاشخور ها ميشه!!!!
  • ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    1 2
    من فقط تو كف جايگاه حمل سلاح اين بالگرد و اون كابل سفيدي كه مثل كابل ديش ماهواره آويزونه هستم آخه مؤمن ناسلامتي اين يك پرنده جنگي هستش يه روپوشي يه قابي يه محافظت از كابلي چيزي اگه يك تير بخوره به اون كابل يا اينكه در اثر برخورد يك جسم كنده بشه كه سلاح تعطيله
  • ۱۴:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    يه گروه از متخصصان جمع کنيد بعد از اين همه سال بتونند يه موتور بسازند
  • علی ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    برای شروع بسیارعالی است.چندنکته:زوایای تنددرپنجره ودرهاقدری بدجلوه میکند.سیمهای رابط به لانچرپرتاب بایدنامریی شوند.شیشه جلومیتواندقدری قوس داشته باشدتامانع برخوردبادشود.بازوهای بغل خیلی بلندبنظرمیرسد.قسمت دم وموتورنیازبه تقویت بیشتری داردهرچندبه وزن می افزاید.سرعت ان برای مبارزه کم است.کاش میتوانستم ازنزدیک نوکری کنم!به ذوق فنی خودم یقین دارم!
  • ناصر ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    کلا ایرونی جماعت شیک و با ابهت طراحی نمیکنند
  • سلامی ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خواهشا مقاله ای در مورد علل پیشرفت آمریکا در صنایع هوایی منتشر کنید با تشکر
  • ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    با اونها هم می توانیم مقابله کنیم شما غصه نخور
  • ۱۵:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    شما برو پیش روانپزشک چون حالت زیاد خوب نیست ناشناس11:56تو هم برو یه کم سواد یاد بگیر عمو
  • ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    دست چینی ها و روس ها و کره شمالی درد نکند.
  • ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    آره زودباشين كه هنگامه پيكار نزديكه
  • ۱۵:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    بالاخره بايد از يه جايي شروع كرد . با حلوا حلوا دهن شيرين نميشه ضمنا اينا به درد داعش كه ميخوره
  • علی ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    بعد از انقلاب تازه شروع کردیم هر چند قبل از انقلاب یکی از بهترین سازنده های اسیا بودیم در کل جای خوشحالی داره،ولی امیدوارم به سرنوشت انتونوف 140گرفتار نشه و دستوری پپرواز نکنه
  • ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    پسر خوب این کشورها نه عاشق چشم و ابروی من وتو ان نه انقدر وقت دارن که بشینن برای ما سلاح بسازن جیگر.
  • علیا ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    ماشین عروس نیست که. من اصن دوست دارم زشت ترین هلیکوپتر دنیا باشه. ولی در عوض کارآمد ترین و خوفنام ترین باشه
  • ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    توضیح داده شد درباره ی آیرودینامیکش و زوایای غیر 90 درجه. قیافه برای آمریکایی ها خوبه که کل هیبتشون به تبلیغاتشونه
  • ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    چرا اونوقت؟ میشه کارشناسانه توضیح بدی؟
  • ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    هم دم نخبگان رم و هم دم سرهنگ ها. خب سرهنگ ها مدیریت صحیح دارند که این نخبه ها تونستند چنین کاری کنند.
  • ۱۷:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    سفارش دیگه؟ شیشه هاش هم دودی کنیم؟ ایربگ؟ فلاش. حسگر دنده عقب؟ فندک و جا سیگاری؟ ضبط صوت دی وی دی خور؟
  • ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    زشت نیست کمی بیشتر کارتنی هستش طراحیش
  • ایرانی ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    علی خان قبل از انقلاب چی بودیم؟؟؟؟؟؟؟؟؟ قبل از انقلاب در زمینه ی ساخت سلاح هیچی هم نبودیم هر چی داریم به خاطر جنگ و انقلاب هست
  • ایرانی ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    پسر جان همچین هلیکوپتری در هیچ جای دنیا نیست در ضمن هیچ کشوری در دنیا تکنولوژی سلاح پیشرفته به ایران نمیدهد هر چی هست از مهندسی معکوس و تاش مهندسان داخلی هست
  • ۱۹:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    تمام زحماتی که برای رادارگریز کردن این بالگرد کشیده شده با آن شفت بلندی که برای انتقال قدرت موتور به پره ی اصلی استفاده شده بر باد رفته!
  • ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    با این زیرساخته های گسترده صنعت هلکوپرسازی در ایران ساخت این قوطی حلبی واقعا باعث خجالته
  • دکتر ۲۰:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    شاهد تولید انبوه نشده متاسفانه موتور خوبی برای تولید انبوه پیدا نشده
  • فروشی نیستم ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    نمیتونم جلوی خنده ام رو بگیرم. اصلا میدونی موتور کبرا چه شکلیه؟ پایه ی این بالگرد بل 206 هست. دمتون گرم با نظرات کارشناسانتون.
  • حشمت الاطباء ۲۲:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    مشرق جونم،یک گزارش مبسوط در مورد سدید تهیه کن خدا خیرت بده.
  • سرباز امام سید علی ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    خاک بر دهانت این هلیکوپتر چیزی از بقیه کم نداده.
  • ۲۲:۴۷ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    عجیبه در همه زمینه ها صاحب نظریم.
  • حجت ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۷
    0 0
    همون هیکل مانع خیلی از جنگ ها و شکست دشمن از قبل می شه
  • ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    کبراش با اون عظمت 4 پره نیست
  • ۰۲:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    شبیه پراید پرنده هست. مسخره هست که این اخبار را منتشر کنید.
  • ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    آخه پس چرا تو خودرو سازی اینقذر ضعیفیم؟؟؟
  • محمد22 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    من هم وقتي ديدمش احساس كردم بدنه اش شبيه هليكوپتر رادار گريز آمريكاست ولي نه كاملا احتمالا دارن رو ي رادار گريزي اين نوع كار مي كنن با توجه به آر كيو 170 و اصول طراحي رادار گريز ها اي ن انتظار مي ره كه اين نوع هليكوپتر ها هم رادار گريز بشن
  • RSL ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    دوست عزیز آمریکا که با آپاچی به ایران حمله نمیکنه !!!
  • RSL ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    این قرار نیست با اونا مقابله کنه ماموریتش یه چیز دیگه ست.پدافند با اونا مقابله میکنه
  • RSL ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    پروژه های بعدی بهتر میشه
  • ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    زیرساخت های گسترده؟! ما حتی پیچ مهره اینارو تحریم شدیم
  • ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    دوربین جلو؟ نه بابا این فقط یکی پشتش داره
  • ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    حالا دوربینش چند مگه؟
  • سید ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    البته جای تحسین داره ولی واقعیت اینه که این پیشرفتها توسطِ نخبگان درجه 3 کشور حاصل شده اگه از نخبگان دانشگاههای برتر کشور همچون شریف و تهران و ... به صورت تیمی استفاده میشه شاهد پیشرفتهایی خواهیم بود که اینها در مقابلش هیچه
  • ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    جنگنده هاوسلاح های تولیدروسیه راداشتم تماشامیکردم بعد این تصاویررادیدم(تویکیش حالت خلبان طوریه که (نمایشگاه کیش 89)منو یاد ژست افراد برای استارت زدن پیکان می انداخت) راستش دپرس شدم. انشاالله هرروزدستاورد های بهتری ببینیم.
  • ka ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۸
    0 0
    حتی بالگرد کاموف-50 روسیه ملقب به کوسه سیاه که جزء بهترین بالگردهای تهاجمی هست هم افسر تسایحات مستقل نداره البته کار خلبان رو سخت میکنه ولی درکل کار غیرممکنی نیست.در مورد مسلسل بابرجک گردان هم بعضی از بالگردها مثل کاموف 52 برای افزایش دقت وبرد مسلسل زیر دماغه در بلندتر وثابت در نطرگرفته اند.درکل این موارد در طراحی مزایاومعایبی دارد که بستگی داره بالگرد بیشتر برای چه ماموریتی ساخته شده.
  • اکبر ۰۳:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۹
    0 0
    مرد مومن اینجوری که تو فکر میکنی تقریبا حس میکنم ما با مردم کره شمالی فرقی نداریم این میگم که همه بدونند فکر نکنی این جزو تاپ سیکرتهای هوا فضاست . طرح اولیه موتور این هلکوپتر برمیگرده به سال 1958. شرکت رویس رولز چند سالی روی این موتور کار کرد و قدرتش بالا برد الان روی بیشتر هلکوپترهای سبک دنیا نصب شده مخصوصا 206-bell222sp-bell407 و خیلی هلکوپترهای دیگه. مشرق لطف کن کامنت من حذف نکن.
  • اکبر ۰۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۹
    0 0
    من این عقیده رو دارم احتیاجی به ساخت و طراحی نمونه جدید هلکوپتر تهاجمی سنگین نداریم چون با روند تولیدی که ما داریم 20 سال دیگه دست ارتش میافته.معلوم نیست چی از آب دربیاد .ah-1j بومی شده کشور ماست با قابلیتهایی که متخصصین ما دارند خیلی راحت تر میشود تاو کبرا رو به سوپر کوبرا تبدیل کرد کاری که آمریکا در نیروی دریایی انجام داد این چند تا مزیت داره اولا یک هلکوپتر آیرودینامیک هست احتیاج نداریم سرمایه رو به باد بدیم آخرش بشه این که نشه بهش نگاه کرد دوما تسلیحات سوپر کبرا همین الان تو کشور موجوده فقط الکترونیک این پرنده و بالچهها جزو تعقیرات اساسی هستند . این میتونه ناوگان هواگرد نظامی رو یک جنبشی بهش بده
  • حسین ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۳/۰۵/۲۹
    0 0
    فرق این ها بابالگرد طوفان چیه؟ به نظر شما سپاه وصنایع دفاع موازی کاری نمی کنند؟بهترنیست ساخت هلی کوپتردرکشورزیرنظریک نهاد قراربگیره؟
  • نادر ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۴
    0 0
    اگر این بالگرد تهاجمی ترین بالگرد نظامی دنیا هم باشد باز مسئله مهمتری وجود دارد وآن این است که در سال چند تا از اینها را می توانیم تولید کنیم؟
  • ميرزا ۲۲:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    موشك سديد چيه ديگه
  • هنی ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۵
    0 0
    خوب است
  • ۰۳:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۱
    0 0
    واقعا شما که چرت پرت میگی با پرچم ایران ایرانی هستی بابا این پرچم کثیف نکن تو تا حالا تو خونت نیمرو درست نکردی از هلیکوپتر چی سرت میشه
  • ایران ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۰۴
    0 0
    عالی است
  • احمد ۰۶:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۷
    0 0
    جلوی هلکوپتر چرا آیرو دینامیک نیست و پهن است زیرا از سرعتش می کاهد.
  • احمد ۰۶:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۰۷
    1 0
    جلوی هلکوپتر چرا آیرو دینامیک نیست و پهن است زیرا از سرعتش می کاهد.
  • بهنام IR ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۵/۱۲/۱۸
    1 1
    خخخخخ.واقعا خسته نباشید اینکه گلابدره خخخ الان تو امریکا و کانادا ادمایی هستند که تو یه گاراژ واسه سرگرمی از این پرنده های سبک میسازند و تو مسابقات محلی شرکت میکنند حتی شرکت های کوچیکی هستند که تمام قطعاتو میسازند و به سفارش مشتری به تدریس ارسال میکنند و خریدار خودش سر هم بندی میکنه و باهاش پرواز میکنه .خخخخ زشته بخدا خارجیا بهمون میخندن ماها تو خواب خرگوشی هستیم و خبر از رشد تکنولوژی نداریم هر چیزیو که میبینیم میپره فک میکنیم خیلی چیز پیشرفته ایه.چیزایی که تو امریکا اسباب بازی و وسیله ی تفریح اینجا تکنولوژی نظامیه و اخه تحقیر تا چه حد حداقل نشون ندید این مزخرفاتو .
  • چنگیز IR ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۱۹
    0 0
    همه چیش خوبه عالیه ولی قیافه باید یه خورده خشن تر باشه فقط همین

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس