گروه سیاسی مشرق - رسانههای
مکتوب همواره نقش عمدهای در هدایت افکار عمومی و جریان سازی رسانهای به
عهده دارند که در این بین جایگاه روزنامهها، جایگاه ویژهای است. به همین
منظور گروه سیاسی مشرق به تحلیل و بررسی محتوای روزنامههای متعلق به جریان
اصلاحطلب میپردازد.
*****
گویا نسل دومیها آرامش نسل اولیها را برهم زده اند؛ « پسران» علیه «پدران» ایستادهاند و آنان را وادار به پاسخگویی نسبت به سرنوشت اصلاحطلبی کردهاند؛ نسل اولیهایی که غزل خداحافظی از مناصب « قدرت» را خوانده بودند این بار از « قدرتیابی» جوانان هراسناک شدهاند و مخالفت تلویحی خود را ابراز مینمایند.
روزنامه اعتماد در گفت و گو با منتجبنیا از نسل اولیهای اصلاحات خبر از تشکیل «حزب فراگیر اصلاحات » میدهد تا جایگزین «تشكلهاي خرد و خنثي» شود که راوی واکنش شتاب زده نسل اولی هاست و روزنامه آفتاب یزد در صفحه گفت وگوی خود بر تشکل ندا میتازد. همچنین برخی از روزنامههای اصلاحطلب به بررسی آخرین وضعیت مذاکرات هستهای به روایت عراقچی از مذاکره کنندگان ارشد تیم هستهای کشورمان پرداختند.
روزنامه مردم سالاری
روزنامه اصلاح طلب مردم سالاری با تیتر یک «طرح ابقای هیات رییسه خبرگان رهبری تا سال آینده» و « باخت – باخت نتیجه تحریمها تا به امروز بوده است » روانه پیشخوان مطبوعات شده است.
در صفحه اول این روزنامه به اظهارات آيتالله سيدمحمود هاشمي شاهرودي نايب رييس اول مجلس خبرگان رهبري پرداخته شده است که ایشان بیان داشته اند « با توجه به اينکه اين دوره از مجلس خبرگان رهبري يک سال ديگر عمر دارد و همچنين انتخاباتهاي مربوط به هيات رييسه و کميسيونهاي خبرگان رهبري هر دو سال يک بار برگزار ميشود پايان اسفند ماه امسال زمان برگزاري انتخابات هيات رييسه و کميسيونها فرا ميرسد و هيات رييسه و کميسيونها مجددا بايد انتخاب شوند؛ اما به دليل اينکه يک سال از عمر اين دوره از خبرگان رهبري باقي مانده است شايد لزومي به اين کار نباشد به همين دليل کميسيون آييننامه مجلس خبرگان پيشنهادي مبني بر ابقاي هيات رييسه و همچنين اعضاي کميسيونهاي مجلس خبرگان به مدت يک سال مطرح کرده است. »
• ارزيابي و محاسبه: کارنامه يک ساله
سيدرضا اکرمي، رئيس شوراي فرهنگي نهاد رياست جمهوري در سرمقاله این روزنامه به بررسی کارنامه یک ساله دولت یازدهم می پردازد؛ وی برای این ارزیابی به دوازده محور از سخنان رئیس جمهور در کنفرانس خبر اشاره می کند.
روزنامه ابتکار
روزنامه ابتکار دهم شهریور 1393 را با تیتر «داعش عقب نشست» که خبر از آزادسازی شهر سلیمان بیک و پایان محاصره آمرلی است؛ آغاز کرده است.
• سیاستمداران ایرانی، ده روز روزه سکوت کنید
مصطفي داننده، در سرمقاله روزنامه ابتکار، به موج جدید « چالش يک سطل آب يخ » در شبکه های اجتماعی جهان پرداخته است و سپس پیشنهاد چالش ده روز روزه سکوت را به سیاستمداران ایرانی پیشنهاد می دهد و بیان می کند « از سياسيون کشور ميخواهم با توجه به شرايط ويژه کشور براي ده روز کاري، روزه سکوت بگيرند و اجازه بدهند کشور در آرامش کامل مسير خود را طي کند تا همگان ببيند اين سکوت چه کمکي به وحدت کشور ميکند. دولتمردان در اين ده روز در سخنان خود هيچ اشارهاي به گذشته، کارشکنيهاي مجلس و ديگر مشکلات نکنند. نمايندگان مجلس، ده روز فقط به مشکلات شهر خود بپردازند و از افترا زدن به اين و آن بپرهيزند. شخصيتهاي سياسي و احزاب نيز سعي کنند به چالش کمک کنند، تا فضايي به دور از تنش سياسي را حداقل براي ده روز تجربه کنيم.»
• چه کسي پوست موز مياندازد؟
روزنامه ابتکار در سرمقاله دیروز خود با عنوان «روحاني مواظب پوست موز باشد» از خطرهای احتمالی پیش روی دولت یازدهم و از وجود «استراتژي رسانه اي» از سوی طیف خاصی برای پاسخ گویی آقای حسن روحانی درباره فتنه 88، سخن گفته بود؛ این روزنامه نسبت به بازتاب این سرمقاله در سایت خبری جهان نیوز واکنش نشان و به چهار برداشت این سایت از سرمقاله دیروز خود پاسخ داده است و بیان داشته است « روحاني پيش از انتخابات رياستجمهوري شعار حمايت از فتنهگران سر داده است و اکنون بايد ميان آن شعار و خطوط قرمز نظام يکي را برگزيند.
اين موضوع نيز در ادامه برداشتهاي نويسنده جهان نيوز از سرمقاله روزنامه ابتکار است. اين در حالي است که نويسنده سرمقاله تاکيد کرده است که مخالفان روحاني در حال القاي اين موضوع هستند. طبيعي است که نويسنده نميتواند مدعي شود که « روحاني پيش از انتخابات رياستجمهوري شعار حمايت از فتنهگران سر داده است» چرا هر انسان پيگير و آگاه از مسائل همين يک سال پيش فضاي سياسي ايران، نميتواند چنين ديدگاهي داشته باشد. چرا که در هيچ کدام از شعارها و سخنرانيهاي انتخاباتي دکتر حسن روحاني شعار«حمايت از فتنه گران» ديده و شنيده نشده است.طبيعتا اعتراض سرمقاله به تلاش مخالفان دولت در خصوص مساوي شمردن راي دهندگان به روحاني با فتنه گران بوده است.»
روزنامه شرق
روزنامه شرق در شماره 2102 خود با تیتر اصلی«خط قرمزهای هسته ای ایران» به استقبال مخاطبانش رفته است که دربرگیرنده اظهارات آقای حسن روحانی در دیدار با وزیرخارجه فنلاند است. درصفحه اول این روزنامه بهمن کشاورز از حقوقدان های برجسته کشور در سرمقاله «آرامش؛ در چارچوب قانون» به بررسی حقوقی تفکیک قوا سه گانه و ابزارهای نظارتی قوه مقننه پرداخته است و سپس به بیان مقایسه آنچه در دولت پیشین گذشت با آنچه که از گزارش آقای آیتالله شاهرودی ریاست هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سهگانه درباره وضعیت یکسال گذشته ارتباط قوا آمده است، می پردازد و بیان می کند « میتوان فهمید تفاوت واضحی میان عملکرد دو دولت پیشین و کنونی وجود دارد. طرفه اینکه دولت قبلی با مجلس و قوهقضاییه شاید در شش سال اول تصدی، کاملا «همگرا» بودند و در دوسال آخر روی استقرار دولت، این همگرایی ابتدا به «واگرایی» و سپس به «تعارض» تبدیل شد. حال آنکه؛ دولت فعلی از آغاز کار، به هیچوجه، از نظر روابط با دوقوه دیگر وضعیت چالشی مشابه با کابینه پیشین نداشت.»
• کارنامه نمایندگان زن مجلس
مهدی قدیمی، خبرنگارپارلمانی روزنامه شرق در تعطیلات تابستانی مجلس به ارزیابی فعالیت های نمایندگان زن مجلس نهم پرداخته است و این گونه نسبت به فعالیت نه نفر نماینده زن بهارستان موضع گیری می کند « 9 صندلی وسط صحن از میان 290 کرسی پارلمان در کنار هم مینشینند، در مقابل مسایل جاری در صحن هم عموما رفتاری مشابه دارند. در فعل و انفعالات سیاسی کمتر تحرکی از آنها به چشم میآید و اگر هم شاهد تحرکی باشیم، بیشتر مربوط به یکی، دونفری است که دارای روابط سیاسی آشکار با برخی گروههای خاص نظیر جبهه پایداری هستند. اینگونه است که وقتی سایت خبری الف (متعلق به احمد توکلی) پشت پرده استیضاح فرجیدانا را منتشر میکند، میبینیم چهرهای نظیر «زهره طبیبزادهنوری» یکی از سازماندهندگان استیضاح بوده که در اعزام تیم به دانشگاههای مختلف برای جمعآوری مستندات علیه فرجیدانا ایفای نقش کرده است. او و فاطمه آلیا طرح استیضاح فرجیدانا را هم امضا کرده بودند. در کنار این دو، سومین زنی که طرح استیضاح وزیر علوم دولت روحانی را امضا کرد، «حلیمه عالی» نماینده زابل بود. »
روزنامه اعتماد
روزنامه اعتماد در شماره دهم شهریور 1393 با تیتر اصلی « تاسیس حزب فراگیر اصلاح طلبان » روانه کیوسک مطبوعات شد؛ این روزنامه در صفحه اول خود به ارزیابی شرایط تاسیس حزب فراگیر اصلاح طلبان می پردازد، این پیشنهاد در شرایط مطرح می گردد که چندی پیش جوانان اصلاح طلب حول صادق خرازی تلاش برای تاسیس حزب ندا (نسل دوم اصلاحات) را آغاز کرده بودند، خبر تشکل حزب نسل دوم اصلاحات با مخالفت شدید بسیاری از اصلاح طلبان نسل اولی همراه شد و خطر انحراف اصلاحات را به افکار عمومی گوشزد کردند؛ منتجب نیا از اعضای حزب اعتماد ملی پیشنهاد حزب فراگیر اصلاح طلبان را «براي جايگزيني تشكلهاي خرد و خنثي» طرح می کند؛ این عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی ابتدا به بیان ایرادات اصلاحات می پردازد و بیان می کند « البته ايرادي كه ما اصلاحطلبان داشتيم اين بود كه به جنبههاي ديني مردم در فعاليت سياسي توجه كمتري داشتيم. ما نميتوانيم سياست را منهاي ديانت تعريف كنيم. در واقع به دليل كم توجهي هم بود. كمتر به دنبال مراسم ديني و مذهبي ميرفتيم و بيشتر در مراسم سياسي و اجتماعي و فرهنگي و هنري شركت ميكردند.
كم توجهي به اين مساله موجب شده بود كه رقيب اين را بهانه كند. غير از اين موضوع اولين خطاي اصلاحطلبان نبود تعريف منسجم اصلاحات بود. دومين اشتباه اصلاحطلبان هم اين بود كه اصلاحات توسط بزرگان اصلاحطلب رها شده بود. كساني كه مسووليت در اصلاحات داشتند سرگرم اداره كشور بودند و البته حق هم داشتند. اولويت كارشان اين بود كه امورجاري كشور را انجام دهند. لذا آقاي خاتمي در جلسه با ما مطرح كردند كه من به عنوان رييسجمهور، فراحزبي و فراجناحي عمل خواهم كرد. ايشان پس از پيروزي در انتخابات در جلسات ويژه اصلاحطلبان كمتر حضور داشتند و به عنوان عضو مجمع روحانيون مبارز در جلسات كم شركت ميكردند.در حالي كه به نظرم آقاي خاتمي ميتوانست ميان رياستجمهوري و رياست يك حزب، ارتباط و تجميع برقرار كند.البته بايد بپذيريم خيلي از افراد ما سابقه كار تشكيلاتي و حزبي را نداشتند. از سوي ديگر انواع قرائتها از هر طرفي در اردوگاه اصلاحطلبان صورت ميگرفت و رقيب هم اتهاماتي را ميزد كه كاملا به ضرر اصلاحات بود. » و سپس با توجه به شرایط فعلی کشور پیشنهاد تشکیل حزب فراگیر اصلاح طلبان را می دهد و بیان می کند « بله اين ضرورت امروز و غير قابل انكار اصلاحطلبان است. ظرفيت و پتانسيل عملياتي شدن چنين ايدهيي هم وجود دارد. تقويت شوراي هماهنگي اصلاحطلبان ميتواند مقدمهيي براي تاسيس يك حزب فراگير اصلاحطلبي باشدتاتمام تشكلهاي سياسي و احزاب اصلاحطلب با حفظ سلايق زير يك چتر جمع شوند. اين معناي اين نيست كه فعالان سياسي مورد توجه قرار نگيرند و يا هويتشان را از دست بدهند و احزاب ناديده گرفته شوند چون وظيفه افراد در آن مجمع هم جمع بندي و هدايت همه احزاب خواهد بود. البته ما به اين سمت رفته ايم و تشكيل جبهه فراگير اصلاحطلبان قطعا شروع شده است.»
• فراکسیون اعتدال در کما
پس از ماهها کش و قوس برای تشکیل فراکسیون حامیان دولت یازدهم در بهارستان سرانجام خبر از عدم تشکیل این فراکسیون به میان آمد. روزنامه اعتماد در صفحه سیاسی خود به نقل از عابد فتاحی از نمایندگان اصلاح طلب مجلس و از اعضای پیگیر تشکیل فراکسیون اعتدال دلیل عدم تشکیل این فراکسیون را « مخالفت علي لاريجاني و يك «مقام عاليرتبه دولتي» براي تشكيل فراكسيون اعتدال در بهارستان » می داند.
روزنامه آرمان
روزنامه آرمان با تیتر اصلی «گشودن قفل پوسیده صندوقچه» میزبان نگاه های خوانندگانش بود.
• نقش «دهقان» در توزیع شبنامه تائید نشد
فرشاد اعظمی، خبرنگار سیاسی روزنامه آرمان در صفحه سیاسی این روزنامه به حواشی نامهای مهدی کوچکزاده درباره مدارک تحصیلی آقای حسن روحانی در صحن مجلس پرداخته است و سپس به عدم نقش دهقان نماینده چناران در توزیع آن در مجلس می پردازد و بیان می کند « جزئیاتی که البته روز شنبه پرده دیگری از زوایای پنهان آن برداشته شد تا نامی از محمد دهقانی در توزیع این نامه برده شود؛ کسی که پس از آن خوشحالیهای فراموشنشدنی در جایگاه هیاترئیسه به خاطر برکناری فرجیدانا نامش را به صفحات و تیترهای مطبوعات برگرداند. این خبر اگرچه به فاصله 24 ساعت از سوی برخی اعضای هیاترئیسه تکذیب شد ولی نتوانست دیدگاه محمد دهقانی را علیه آیتا... هاشمی، سیدمحمد خاتمی، اصلاحطلبان و دولت یازدهم کتمان کند تا دهقانی همان «دهقانی» بماند. »
• هماورد با کیهان
مطهره شفیعی در یادداشت « گشودن قفل پوسیده صندوقچه» نسبت به سرمقاله دیروز حسین شریعتمداری واکنش نشان می دهد؛ خبرنگار روزنامه آرمان که روزنامه کیهان را « روزنامه خاص» می خواند در ادامه بیان می کند « سرمقالهنویس کیهان و اساس یادداشت وی بر قیاسی معالفارق استوار شده که از ایشان بعید مینماید. اگر بخواهیم به سیاق روزنامه خاص قضاوت کنیم ما هم میتوانیم از ایشان بپرسیم چرا این روزها که عملکرد برخی دولتمردان سابق با اما و اگرهای بسیاری روبهرو شده و بعضا پای ایشان به دادگاه نیز کشانده میشود شما سکوت اختیار کرده و آن وقت اگر یک نخودی را نزدیکان دولت جابهجا کنند وااسفا راه میاندازید تازه بعد هم مشخص میشود آن نخود درست جابهجا شده است.
انتقاد از مسئولان به گفته آقای رئیسجمهور حق است اما تخریب حق نیست. باید طبق گفته آقای روحانی همگی تلاش کنیم لباس تقلبی نقد را از تن تخریبگران دربیاوریم و کمک کنیم به دولت تا بتواند در تحقق شعارهایش موفق باشد. چراکه مردم به این شعارها رای دادند و منتظرند این وعدهها عملی شود. سنگاندازی در برابر دولت یعنی ایستادگی مقابل خواسته مردم. مراقب باشیم ناخواسته در مسیر کسانی قدم برنداریم که بیش از هرچیز دنبال منافع باندی و جناحی هستند.»
روزنامه ایران
روزنامه دولتی ایران با تیتر اصلی «موج حمایت مدنی از تولید ملی» روانه پیشخوان شده است که روایت کننده تشکیل کمپینی با هدف تبلیغ و تشویق کاربران شبکه های اجتماعی به استفاده از تولیدات داخلی است.
• تندروها چه میخواهند؟
جمشید رضایی در سرمقاله «اقلیت تندرو به دنبال چیست؟» به ارزیابی اهداف گروه های تندرو از سنگ اندازی در برابر پیشرفت اقدامات دولت یازدهم می پردازد و بیان می کند« در این میان گروهی نیمه پنهان و با خط مشی تندروانه که نه بزرگ را از مردم دریافت کردهاند، همچنان حاضر به رعایت الزامات قانونی نیستند و تا آنجا که توانستهاند پیش پای دولتمردان سنگاندازی کردهاند. این در حالی است که اگر بنا بر اداره کشور مطابق دیدگاههای چنین جریانی بود، میبایستی رأی مردم را بدست میآوردند که در انتخابات چنین اتفاقی رخ نداد و عجالتاً دیدگاههای کسانی رأی آورده که صراحتاً هرگونه تندروی در عرصه داخلی و خارجی را مردود اعلام کردند. معنای چنین سخنی این است که اگر قرار باشد انتخاباتی برگزار شود و بعد از انتخابات باز هم کشور به شیوه سابق اداره شود؛ در اینصورت برگزاری انتخابات فلسفه وجودی خود را از دست میدهد یا اساساً نیازی به برگزاری انتخابات نیست.»
روزنامه آفتاب یزد
روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد با تیتر « رد گم کنی موافقان استیضاح » از حرکت چراغ خاموش اقلیت مجلس برای استیضاح دیگر وزرای کابینه دولت یازدهم، روز دوشنبه را آغاز نموده است.
• مقاومت در برابر متوهمان
در سرمقاله روزنامه آفتاب یزد به موضع گیری آقای حسن روحانی نسبت به سوال روزنامه کیهان درباره مرزبندی نسبت به فتنه 88 پرداخته است و بیان داشته « اینکه متوهمان بر دولت فشار می آورند تا پاستور نشینان هم مانند آنان فکر و اقدام کنند مقاومت جانانه دولت را طلب می کند. سوال، تذکر، استیضاح، تخریب و حتی بدتر از این ها نباید باعث شود که حسن روحانی و تیم همراهش در برابر جماعت متوهم کوتاه بیاید. تجربه می گوید لازمه زیست متوهمان وجود جو بی قانونی است و آنان نیاز دارند دولت بی قانون باشد تا بتوانند به حیات خود ادامه و بلوا ایجاد نمایند.»
• نواختن بر طبل استیضاح
روزنامه اصلاح طلب آفتاب با وجود گفته های پژمان فر از سوی بهارستان و اکرمی از سوی دولتی ها مبنی بر تعامل مجلس و دولت همچنان بر طبل استیضاح می کوبد؛ این روزنامه این چنین به تحلیل هدف استیضاح های بعدی می پردازد « جبهه مخالفان دولت اکنون برای گرفتن امتیاز از دولتیان باید آن را به کار بندند. پس نباید فکر کنیم که مخالفان دولت پس از استیضاح فرجی دانا از سرسازگاری با دولت بلند می شوند، خیر؛ این جماعت تنها و تنها به ضربه وارد کردن به رئیس جمهور و دولت وی می اندیشد و از هر فرصت و تلاشی در این مسیر فرو نمی کاهد. و این زنگ خطری است برای دولت روحانی و جریان اصولگرای معتدل. چرا که هر موفقیت در این مسیر برای جبهه پایداری، شکاف و گسل ایجاد شده بین اصولگرایان معتدل را افزایش می دهد.اما نباید فراموش کنیم همه کسانی که این چنین بی محابا بر طبل استیضاح می کوبند، لاجرم به این سوال افکار عمومی باید پاسخ دهند که چه اندازه تصمیم و رفتارآنها با اصل منافع ملی سازگار است »
• تشکل ندا بداند، اصلاحات صاحب دارد
اختلاف در اردوگاه اصلاح طلبان برای پذیرش و یا عدم پذیرش حزب در شرف تاسیس «ندا» همچنان ادامه دارد وحتی مخالفت تلویحی خاتمی را هم به همراه داشته است؛ روزنامه آفتاب در گفت و گو با فیاض زاهد به این موضوع پرداخته است؛ این فعال اصلاح طلب ابتدا به شخصیت محوری حزب ندا، صادق خرازی می پردازد و این چنین از ایشان یاد می کنند « اگر بخواهیم صریح باشم تا آنجایی که من آقای صادق خرازی را می شناسم، چون ایشان در حوزه سیاست خارجی و یک دیپلمات ارشد فعالیت کرده، هیچ گاه از ایشان چه در تئوری و چه در نوشته ها و چه در جلسات خصوصی تئوری پردازی ندیده ام که حالا بگوییم جمعیت متفکر اصلاح طلب بیایند برای نجات جنبش اصلاحی الگو، برنامه و تئوری ارائه بدهند » و سپس این گونه نسبت به فعالیت عمومی این حزب واکنش نشان می دهند « اگر آقای خرازی و دوستانشان مدعی جریان اصلاح طلبی هستند، اصلاح طلبی صاحب دارد و واکنش ایجاد خواهد کرد. اما اگر ندا به عنوان یک جریان و نیروی سیاسی بخواهند عمل کنند هیچ کس حق ندارد به آنها بی احترامی کند. بیایند حرف هایشان را به افکارعمومی بزنند. من در بحث تئوری به این موضوع پرداخته ام. دوستان «ندا» بیایند حرف هایشان را بزنند اگر افکار عمومی به اینها پاسخ داد، حرفی نیست و انتخابات را ببرند ولی با برند، آرم و پرچم خودشان. »
روزنامه اعتماد در گفت و گو با منتجبنیا از نسل اولیهای اصلاحات خبر از تشکیل «حزب فراگیر اصلاحات » میدهد تا جایگزین «تشكلهاي خرد و خنثي» شود که راوی واکنش شتاب زده نسل اولی هاست و روزنامه آفتاب یزد در صفحه گفت وگوی خود بر تشکل ندا میتازد. همچنین برخی از روزنامههای اصلاحطلب به بررسی آخرین وضعیت مذاکرات هستهای به روایت عراقچی از مذاکره کنندگان ارشد تیم هستهای کشورمان پرداختند.
روزنامه مردم سالاری
روزنامه اصلاح طلب مردم سالاری با تیتر یک «طرح ابقای هیات رییسه خبرگان رهبری تا سال آینده» و « باخت – باخت نتیجه تحریمها تا به امروز بوده است » روانه پیشخوان مطبوعات شده است.
در صفحه اول این روزنامه به اظهارات آيتالله سيدمحمود هاشمي شاهرودي نايب رييس اول مجلس خبرگان رهبري پرداخته شده است که ایشان بیان داشته اند « با توجه به اينکه اين دوره از مجلس خبرگان رهبري يک سال ديگر عمر دارد و همچنين انتخاباتهاي مربوط به هيات رييسه و کميسيونهاي خبرگان رهبري هر دو سال يک بار برگزار ميشود پايان اسفند ماه امسال زمان برگزاري انتخابات هيات رييسه و کميسيونها فرا ميرسد و هيات رييسه و کميسيونها مجددا بايد انتخاب شوند؛ اما به دليل اينکه يک سال از عمر اين دوره از خبرگان رهبري باقي مانده است شايد لزومي به اين کار نباشد به همين دليل کميسيون آييننامه مجلس خبرگان پيشنهادي مبني بر ابقاي هيات رييسه و همچنين اعضاي کميسيونهاي مجلس خبرگان به مدت يک سال مطرح کرده است. »
• ارزيابي و محاسبه: کارنامه يک ساله
سيدرضا اکرمي، رئيس شوراي فرهنگي نهاد رياست جمهوري در سرمقاله این روزنامه به بررسی کارنامه یک ساله دولت یازدهم می پردازد؛ وی برای این ارزیابی به دوازده محور از سخنان رئیس جمهور در کنفرانس خبر اشاره می کند.
روزنامه ابتکار
روزنامه ابتکار دهم شهریور 1393 را با تیتر «داعش عقب نشست» که خبر از آزادسازی شهر سلیمان بیک و پایان محاصره آمرلی است؛ آغاز کرده است.
• سیاستمداران ایرانی، ده روز روزه سکوت کنید
مصطفي داننده، در سرمقاله روزنامه ابتکار، به موج جدید « چالش يک سطل آب يخ » در شبکه های اجتماعی جهان پرداخته است و سپس پیشنهاد چالش ده روز روزه سکوت را به سیاستمداران ایرانی پیشنهاد می دهد و بیان می کند « از سياسيون کشور ميخواهم با توجه به شرايط ويژه کشور براي ده روز کاري، روزه سکوت بگيرند و اجازه بدهند کشور در آرامش کامل مسير خود را طي کند تا همگان ببيند اين سکوت چه کمکي به وحدت کشور ميکند. دولتمردان در اين ده روز در سخنان خود هيچ اشارهاي به گذشته، کارشکنيهاي مجلس و ديگر مشکلات نکنند. نمايندگان مجلس، ده روز فقط به مشکلات شهر خود بپردازند و از افترا زدن به اين و آن بپرهيزند. شخصيتهاي سياسي و احزاب نيز سعي کنند به چالش کمک کنند، تا فضايي به دور از تنش سياسي را حداقل براي ده روز تجربه کنيم.»
• چه کسي پوست موز مياندازد؟
روزنامه ابتکار در سرمقاله دیروز خود با عنوان «روحاني مواظب پوست موز باشد» از خطرهای احتمالی پیش روی دولت یازدهم و از وجود «استراتژي رسانه اي» از سوی طیف خاصی برای پاسخ گویی آقای حسن روحانی درباره فتنه 88، سخن گفته بود؛ این روزنامه نسبت به بازتاب این سرمقاله در سایت خبری جهان نیوز واکنش نشان و به چهار برداشت این سایت از سرمقاله دیروز خود پاسخ داده است و بیان داشته است « روحاني پيش از انتخابات رياستجمهوري شعار حمايت از فتنهگران سر داده است و اکنون بايد ميان آن شعار و خطوط قرمز نظام يکي را برگزيند.
اين موضوع نيز در ادامه برداشتهاي نويسنده جهان نيوز از سرمقاله روزنامه ابتکار است. اين در حالي است که نويسنده سرمقاله تاکيد کرده است که مخالفان روحاني در حال القاي اين موضوع هستند. طبيعي است که نويسنده نميتواند مدعي شود که « روحاني پيش از انتخابات رياستجمهوري شعار حمايت از فتنهگران سر داده است» چرا هر انسان پيگير و آگاه از مسائل همين يک سال پيش فضاي سياسي ايران، نميتواند چنين ديدگاهي داشته باشد. چرا که در هيچ کدام از شعارها و سخنرانيهاي انتخاباتي دکتر حسن روحاني شعار«حمايت از فتنه گران» ديده و شنيده نشده است.طبيعتا اعتراض سرمقاله به تلاش مخالفان دولت در خصوص مساوي شمردن راي دهندگان به روحاني با فتنه گران بوده است.»
روزنامه شرق
روزنامه شرق در شماره 2102 خود با تیتر اصلی«خط قرمزهای هسته ای ایران» به استقبال مخاطبانش رفته است که دربرگیرنده اظهارات آقای حسن روحانی در دیدار با وزیرخارجه فنلاند است. درصفحه اول این روزنامه بهمن کشاورز از حقوقدان های برجسته کشور در سرمقاله «آرامش؛ در چارچوب قانون» به بررسی حقوقی تفکیک قوا سه گانه و ابزارهای نظارتی قوه مقننه پرداخته است و سپس به بیان مقایسه آنچه در دولت پیشین گذشت با آنچه که از گزارش آقای آیتالله شاهرودی ریاست هیات عالی حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سهگانه درباره وضعیت یکسال گذشته ارتباط قوا آمده است، می پردازد و بیان می کند « میتوان فهمید تفاوت واضحی میان عملکرد دو دولت پیشین و کنونی وجود دارد. طرفه اینکه دولت قبلی با مجلس و قوهقضاییه شاید در شش سال اول تصدی، کاملا «همگرا» بودند و در دوسال آخر روی استقرار دولت، این همگرایی ابتدا به «واگرایی» و سپس به «تعارض» تبدیل شد. حال آنکه؛ دولت فعلی از آغاز کار، به هیچوجه، از نظر روابط با دوقوه دیگر وضعیت چالشی مشابه با کابینه پیشین نداشت.»
• کارنامه نمایندگان زن مجلس
مهدی قدیمی، خبرنگارپارلمانی روزنامه شرق در تعطیلات تابستانی مجلس به ارزیابی فعالیت های نمایندگان زن مجلس نهم پرداخته است و این گونه نسبت به فعالیت نه نفر نماینده زن بهارستان موضع گیری می کند « 9 صندلی وسط صحن از میان 290 کرسی پارلمان در کنار هم مینشینند، در مقابل مسایل جاری در صحن هم عموما رفتاری مشابه دارند. در فعل و انفعالات سیاسی کمتر تحرکی از آنها به چشم میآید و اگر هم شاهد تحرکی باشیم، بیشتر مربوط به یکی، دونفری است که دارای روابط سیاسی آشکار با برخی گروههای خاص نظیر جبهه پایداری هستند. اینگونه است که وقتی سایت خبری الف (متعلق به احمد توکلی) پشت پرده استیضاح فرجیدانا را منتشر میکند، میبینیم چهرهای نظیر «زهره طبیبزادهنوری» یکی از سازماندهندگان استیضاح بوده که در اعزام تیم به دانشگاههای مختلف برای جمعآوری مستندات علیه فرجیدانا ایفای نقش کرده است. او و فاطمه آلیا طرح استیضاح فرجیدانا را هم امضا کرده بودند. در کنار این دو، سومین زنی که طرح استیضاح وزیر علوم دولت روحانی را امضا کرد، «حلیمه عالی» نماینده زابل بود. »
روزنامه اعتماد
روزنامه اعتماد در شماره دهم شهریور 1393 با تیتر اصلی « تاسیس حزب فراگیر اصلاح طلبان » روانه کیوسک مطبوعات شد؛ این روزنامه در صفحه اول خود به ارزیابی شرایط تاسیس حزب فراگیر اصلاح طلبان می پردازد، این پیشنهاد در شرایط مطرح می گردد که چندی پیش جوانان اصلاح طلب حول صادق خرازی تلاش برای تاسیس حزب ندا (نسل دوم اصلاحات) را آغاز کرده بودند، خبر تشکل حزب نسل دوم اصلاحات با مخالفت شدید بسیاری از اصلاح طلبان نسل اولی همراه شد و خطر انحراف اصلاحات را به افکار عمومی گوشزد کردند؛ منتجب نیا از اعضای حزب اعتماد ملی پیشنهاد حزب فراگیر اصلاح طلبان را «براي جايگزيني تشكلهاي خرد و خنثي» طرح می کند؛ این عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی ابتدا به بیان ایرادات اصلاحات می پردازد و بیان می کند « البته ايرادي كه ما اصلاحطلبان داشتيم اين بود كه به جنبههاي ديني مردم در فعاليت سياسي توجه كمتري داشتيم. ما نميتوانيم سياست را منهاي ديانت تعريف كنيم. در واقع به دليل كم توجهي هم بود. كمتر به دنبال مراسم ديني و مذهبي ميرفتيم و بيشتر در مراسم سياسي و اجتماعي و فرهنگي و هنري شركت ميكردند.
كم توجهي به اين مساله موجب شده بود كه رقيب اين را بهانه كند. غير از اين موضوع اولين خطاي اصلاحطلبان نبود تعريف منسجم اصلاحات بود. دومين اشتباه اصلاحطلبان هم اين بود كه اصلاحات توسط بزرگان اصلاحطلب رها شده بود. كساني كه مسووليت در اصلاحات داشتند سرگرم اداره كشور بودند و البته حق هم داشتند. اولويت كارشان اين بود كه امورجاري كشور را انجام دهند. لذا آقاي خاتمي در جلسه با ما مطرح كردند كه من به عنوان رييسجمهور، فراحزبي و فراجناحي عمل خواهم كرد. ايشان پس از پيروزي در انتخابات در جلسات ويژه اصلاحطلبان كمتر حضور داشتند و به عنوان عضو مجمع روحانيون مبارز در جلسات كم شركت ميكردند.در حالي كه به نظرم آقاي خاتمي ميتوانست ميان رياستجمهوري و رياست يك حزب، ارتباط و تجميع برقرار كند.البته بايد بپذيريم خيلي از افراد ما سابقه كار تشكيلاتي و حزبي را نداشتند. از سوي ديگر انواع قرائتها از هر طرفي در اردوگاه اصلاحطلبان صورت ميگرفت و رقيب هم اتهاماتي را ميزد كه كاملا به ضرر اصلاحات بود. » و سپس با توجه به شرایط فعلی کشور پیشنهاد تشکیل حزب فراگیر اصلاح طلبان را می دهد و بیان می کند « بله اين ضرورت امروز و غير قابل انكار اصلاحطلبان است. ظرفيت و پتانسيل عملياتي شدن چنين ايدهيي هم وجود دارد. تقويت شوراي هماهنگي اصلاحطلبان ميتواند مقدمهيي براي تاسيس يك حزب فراگير اصلاحطلبي باشدتاتمام تشكلهاي سياسي و احزاب اصلاحطلب با حفظ سلايق زير يك چتر جمع شوند. اين معناي اين نيست كه فعالان سياسي مورد توجه قرار نگيرند و يا هويتشان را از دست بدهند و احزاب ناديده گرفته شوند چون وظيفه افراد در آن مجمع هم جمع بندي و هدايت همه احزاب خواهد بود. البته ما به اين سمت رفته ايم و تشكيل جبهه فراگير اصلاحطلبان قطعا شروع شده است.»
• فراکسیون اعتدال در کما
پس از ماهها کش و قوس برای تشکیل فراکسیون حامیان دولت یازدهم در بهارستان سرانجام خبر از عدم تشکیل این فراکسیون به میان آمد. روزنامه اعتماد در صفحه سیاسی خود به نقل از عابد فتاحی از نمایندگان اصلاح طلب مجلس و از اعضای پیگیر تشکیل فراکسیون اعتدال دلیل عدم تشکیل این فراکسیون را « مخالفت علي لاريجاني و يك «مقام عاليرتبه دولتي» براي تشكيل فراكسيون اعتدال در بهارستان » می داند.
روزنامه آرمان
روزنامه آرمان با تیتر اصلی «گشودن قفل پوسیده صندوقچه» میزبان نگاه های خوانندگانش بود.
• نقش «دهقان» در توزیع شبنامه تائید نشد
فرشاد اعظمی، خبرنگار سیاسی روزنامه آرمان در صفحه سیاسی این روزنامه به حواشی نامهای مهدی کوچکزاده درباره مدارک تحصیلی آقای حسن روحانی در صحن مجلس پرداخته است و سپس به عدم نقش دهقان نماینده چناران در توزیع آن در مجلس می پردازد و بیان می کند « جزئیاتی که البته روز شنبه پرده دیگری از زوایای پنهان آن برداشته شد تا نامی از محمد دهقانی در توزیع این نامه برده شود؛ کسی که پس از آن خوشحالیهای فراموشنشدنی در جایگاه هیاترئیسه به خاطر برکناری فرجیدانا نامش را به صفحات و تیترهای مطبوعات برگرداند. این خبر اگرچه به فاصله 24 ساعت از سوی برخی اعضای هیاترئیسه تکذیب شد ولی نتوانست دیدگاه محمد دهقانی را علیه آیتا... هاشمی، سیدمحمد خاتمی، اصلاحطلبان و دولت یازدهم کتمان کند تا دهقانی همان «دهقانی» بماند. »
• هماورد با کیهان
مطهره شفیعی در یادداشت « گشودن قفل پوسیده صندوقچه» نسبت به سرمقاله دیروز حسین شریعتمداری واکنش نشان می دهد؛ خبرنگار روزنامه آرمان که روزنامه کیهان را « روزنامه خاص» می خواند در ادامه بیان می کند « سرمقالهنویس کیهان و اساس یادداشت وی بر قیاسی معالفارق استوار شده که از ایشان بعید مینماید. اگر بخواهیم به سیاق روزنامه خاص قضاوت کنیم ما هم میتوانیم از ایشان بپرسیم چرا این روزها که عملکرد برخی دولتمردان سابق با اما و اگرهای بسیاری روبهرو شده و بعضا پای ایشان به دادگاه نیز کشانده میشود شما سکوت اختیار کرده و آن وقت اگر یک نخودی را نزدیکان دولت جابهجا کنند وااسفا راه میاندازید تازه بعد هم مشخص میشود آن نخود درست جابهجا شده است.
انتقاد از مسئولان به گفته آقای رئیسجمهور حق است اما تخریب حق نیست. باید طبق گفته آقای روحانی همگی تلاش کنیم لباس تقلبی نقد را از تن تخریبگران دربیاوریم و کمک کنیم به دولت تا بتواند در تحقق شعارهایش موفق باشد. چراکه مردم به این شعارها رای دادند و منتظرند این وعدهها عملی شود. سنگاندازی در برابر دولت یعنی ایستادگی مقابل خواسته مردم. مراقب باشیم ناخواسته در مسیر کسانی قدم برنداریم که بیش از هرچیز دنبال منافع باندی و جناحی هستند.»
روزنامه ایران
روزنامه دولتی ایران با تیتر اصلی «موج حمایت مدنی از تولید ملی» روانه پیشخوان شده است که روایت کننده تشکیل کمپینی با هدف تبلیغ و تشویق کاربران شبکه های اجتماعی به استفاده از تولیدات داخلی است.
• تندروها چه میخواهند؟
جمشید رضایی در سرمقاله «اقلیت تندرو به دنبال چیست؟» به ارزیابی اهداف گروه های تندرو از سنگ اندازی در برابر پیشرفت اقدامات دولت یازدهم می پردازد و بیان می کند« در این میان گروهی نیمه پنهان و با خط مشی تندروانه که نه بزرگ را از مردم دریافت کردهاند، همچنان حاضر به رعایت الزامات قانونی نیستند و تا آنجا که توانستهاند پیش پای دولتمردان سنگاندازی کردهاند. این در حالی است که اگر بنا بر اداره کشور مطابق دیدگاههای چنین جریانی بود، میبایستی رأی مردم را بدست میآوردند که در انتخابات چنین اتفاقی رخ نداد و عجالتاً دیدگاههای کسانی رأی آورده که صراحتاً هرگونه تندروی در عرصه داخلی و خارجی را مردود اعلام کردند. معنای چنین سخنی این است که اگر قرار باشد انتخاباتی برگزار شود و بعد از انتخابات باز هم کشور به شیوه سابق اداره شود؛ در اینصورت برگزاری انتخابات فلسفه وجودی خود را از دست میدهد یا اساساً نیازی به برگزاری انتخابات نیست.»
روزنامه آفتاب یزد
روزنامه اصلاح طلب آفتاب یزد با تیتر « رد گم کنی موافقان استیضاح » از حرکت چراغ خاموش اقلیت مجلس برای استیضاح دیگر وزرای کابینه دولت یازدهم، روز دوشنبه را آغاز نموده است.
• مقاومت در برابر متوهمان
در سرمقاله روزنامه آفتاب یزد به موضع گیری آقای حسن روحانی نسبت به سوال روزنامه کیهان درباره مرزبندی نسبت به فتنه 88 پرداخته است و بیان داشته « اینکه متوهمان بر دولت فشار می آورند تا پاستور نشینان هم مانند آنان فکر و اقدام کنند مقاومت جانانه دولت را طلب می کند. سوال، تذکر، استیضاح، تخریب و حتی بدتر از این ها نباید باعث شود که حسن روحانی و تیم همراهش در برابر جماعت متوهم کوتاه بیاید. تجربه می گوید لازمه زیست متوهمان وجود جو بی قانونی است و آنان نیاز دارند دولت بی قانون باشد تا بتوانند به حیات خود ادامه و بلوا ایجاد نمایند.»
• نواختن بر طبل استیضاح
روزنامه اصلاح طلب آفتاب با وجود گفته های پژمان فر از سوی بهارستان و اکرمی از سوی دولتی ها مبنی بر تعامل مجلس و دولت همچنان بر طبل استیضاح می کوبد؛ این روزنامه این چنین به تحلیل هدف استیضاح های بعدی می پردازد « جبهه مخالفان دولت اکنون برای گرفتن امتیاز از دولتیان باید آن را به کار بندند. پس نباید فکر کنیم که مخالفان دولت پس از استیضاح فرجی دانا از سرسازگاری با دولت بلند می شوند، خیر؛ این جماعت تنها و تنها به ضربه وارد کردن به رئیس جمهور و دولت وی می اندیشد و از هر فرصت و تلاشی در این مسیر فرو نمی کاهد. و این زنگ خطری است برای دولت روحانی و جریان اصولگرای معتدل. چرا که هر موفقیت در این مسیر برای جبهه پایداری، شکاف و گسل ایجاد شده بین اصولگرایان معتدل را افزایش می دهد.اما نباید فراموش کنیم همه کسانی که این چنین بی محابا بر طبل استیضاح می کوبند، لاجرم به این سوال افکار عمومی باید پاسخ دهند که چه اندازه تصمیم و رفتارآنها با اصل منافع ملی سازگار است »
• تشکل ندا بداند، اصلاحات صاحب دارد
اختلاف در اردوگاه اصلاح طلبان برای پذیرش و یا عدم پذیرش حزب در شرف تاسیس «ندا» همچنان ادامه دارد وحتی مخالفت تلویحی خاتمی را هم به همراه داشته است؛ روزنامه آفتاب در گفت و گو با فیاض زاهد به این موضوع پرداخته است؛ این فعال اصلاح طلب ابتدا به شخصیت محوری حزب ندا، صادق خرازی می پردازد و این چنین از ایشان یاد می کنند « اگر بخواهیم صریح باشم تا آنجایی که من آقای صادق خرازی را می شناسم، چون ایشان در حوزه سیاست خارجی و یک دیپلمات ارشد فعالیت کرده، هیچ گاه از ایشان چه در تئوری و چه در نوشته ها و چه در جلسات خصوصی تئوری پردازی ندیده ام که حالا بگوییم جمعیت متفکر اصلاح طلب بیایند برای نجات جنبش اصلاحی الگو، برنامه و تئوری ارائه بدهند » و سپس این گونه نسبت به فعالیت عمومی این حزب واکنش نشان می دهند « اگر آقای خرازی و دوستانشان مدعی جریان اصلاح طلبی هستند، اصلاح طلبی صاحب دارد و واکنش ایجاد خواهد کرد. اما اگر ندا به عنوان یک جریان و نیروی سیاسی بخواهند عمل کنند هیچ کس حق ندارد به آنها بی احترامی کند. بیایند حرف هایشان را به افکارعمومی بزنند. من در بحث تئوری به این موضوع پرداخته ام. دوستان «ندا» بیایند حرف هایشان را بزنند اگر افکار عمومی به اینها پاسخ داد، حرفی نیست و انتخابات را ببرند ولی با برند، آرم و پرچم خودشان. »