به گزارش مشرق، در ماههای اخیر درحالی شاهد کاهش شدید قیمت نفت هستیم که چند روز پیش رسانه های جهان در خبری اعلام کردند شرکت نفت سعودی آرامکو عربستان قیمتهای رسمی نفت خام را در ماه نوامبر (آبان و آذر) برای مشتریان آسیایی خود کاهش می دهد.
* رویترز: کاهش قیمت نفت عربستان پیشنهاد کابینه اوباما
به عنوان مثال خبرگزاری رویترز طی گزارشی کوتاه اعلام کرد این تصمیم عربستان در بحبوحه درخواست برخی از اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت مبنی بر اقدام در جهت افزایش قیمتهای نفت و همزمان با کاهش بهای شاخص جهانی نفت خام برنت به پایین ترین سطح در دو سال اخیر صورت گرفت و پس از اعلام قیمتهای عربستان سعودی در ماه آینده میلادی شاخص جهانی بهای نفت خام برنت برای معاملات آینده باز هم روند نزولی پیدا کرد.
برخی تحلیلگران نفتی، اعلام کاهش قیمت نفت برای بازارهای آسیایی را تلاش عربستان برای کاهش قیمت ها به دلایل سیاسی می دانند.
از سوی دیگر احتمال می رود کاهش قیمت نفت عربستان پیشنهاد کابینه اوباما باشد تا از طریق آن ولادیمیر پوتین را تحت فشار قرار دهد یا ایران را در مذاکرات بر سر برنامه هسته ای خود نرم تر کند.
*وال استریت ژورنال: حراج نفت اوپک توسط عربستان
پس از اعلام رسمی کاهش قیمت نفت عربستان روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی درباره تصمیمات عجیب اعضای عرب اوپک که به سقوط بیشتر قیمت نفت در بحبوحه کاهش قیمت ها انجامیده است، نوشت: عدم هماهنگی در اوپک در حال تشدید حراج نفت این سازمان است.
بر اساس گزارش این روزنامه، عدم هماهنگی در سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در حال تبدیل شدن به یک جنگ قیمت و تضعیف سلطه این سازمان نفتی روی بازار جهانی نفت و تشدید حراج اخیر نفت این سازمان است.
همزمان با تضعیف اتحاد سیاسی اعضا به دلیل ناآرامی ها در خاورمیانه، رقابت تولیدکنندگان برای حفظ مشتری و در بحبوحه عرضه زیاد نفت آمریکا و همچنین رشد کند اقتصادی در آسیا، شکاف بین اعضای اوپک بیشتر شده است.
* الیوم السابع: کاهش قیمت نفت در عربستان و کویت دردسر ایجاد می کند
سایت خبری الیوم السابع به نقل از مقامات اوپک می گوید عربستان سعودی این هفته به شکل یکجانبه قیمت فروش نفت خود برای تحویل در ماه آینده را بدون مشورت با دیگر اعضای اوپک کاهش داد.
این تصمیم بسیاری از ناظران بازار نفت را که انتظار داشتند عربستان برای کمک به افزایش قیمت ها تولید خود را کاهش دهد غافلگیر کرد و باعث شد قیمت نفت بیش از پیش سقوط کند،حتی این تصمیم عربستان با اقدام مشابهی از سوی کویت مبنی بر کاهش قیمت نفت خود بدون اطلاع به دیگر اعضا همراه شد.
این مقام مسئول سازمان اوپک تصریح می کند اگر اعضای این سازمان همکاری نکنند همه به دردسر خواهند افتاد و قیمت ها بیش از پیش کاهش می یابد.
*اوپک منحل می شود؟
محمود صلاح یکی از تحلیلگران کویتی بازار انرژی نفت در گفتوگو با خبرنگار فارس می گوید از زمان تاسیس اوپک در سال 1960 میلادی این سازمان درگیر اختلافات داخلی بین اعضا بوده است، اعضای این سازمان هنگام تصمیم گیری برای کاهش و یا افزایش تولید دسته جمعی خود برای نفوذ روی قیمت ها در بازار، پشت درهای بسته تصمیم گیری می کنند، اما به گفته مقامات و تحلیلگران اوپک، در ماه های اخیر اختلافات بین آن ها به شکل قابل توجهی زیاد شده است،که این امر نفوذ این سازمان را در این برهه کاهش داده است.
وی ادامه میدهد اعضای اوپک که بیش از یک سوم نفت جهان را در روز تامین می کنند در گذشته برای جلوگیری از افزایش و یا کاهش قیمتها هماهنگ عمل می کردند اما امروز شاهد اختلافات شدید بین اعضای این سازمان هستیم زیرا عدهای به دنبال افزایش قیمت نفت و عده ای به دنبال کاهش شدید قیمت نفت خام در بازارهای جهانی هستند.
این کارشناس انرژی خاطرنشان می کند براین اساس به نظر میرسد یک جو دو قطبی در میان اعضای اوپک در حال شکل گیری است که این جو می تواند آینده این سازمان را با خطر مواجه کند.
محمود صلاح اظهار می کند: روند کنونی به گونه ای پیش می رود که یا سازمان اوپک در آینده نزدیک منحل خواهد شد و یا عربستان به همراه یک یا دو کشور دیگر از بین کشورهای عضو اوپک خارج و کشورهای دیگری مانند روسیه جایگزینشان خواهد شد.
تصمیمات برخی اعضای اوپک به کاهش شدید قیمت نفت در ماههای آینده منجر شده و فضای سازمان کشورهای تولیدکننده نفت را به سوی دوقطبی شدن پیش میبرد.
منبع: فارس