گروه سیاسی مشرق - از ابتدای روی کار آمدن دولت یازدهم ، بحث وزارت علوم و رییس دانشگاه تهران بهعنوان نماد علمی و بزرگترین دانشگاه کشور، تبدیل به جنجال بیش ازیک ساله شده است و هرازگاهی به دلیل انتصابات و اقدامات مسؤولین دولت اعتدال در حوزه وزارت علوم، موج جدیدی از انتقاد و حمایت در کشور به وجود میآید.
فرجیدانا اولین وزیر رد صلاحیت شده دولت یازدهم در اقدامی نادر و در تاریخ 29 بهمن سال 92، با برکنار کردن دکتر رهبر از ریاست دانشگاه تهران، دکتر "محمدحسین امید" معاون مالی اداری خود را بهعنوان اولین سرپرست دانشگاه تهران منصوب کرده بود.
فرجی در 19 خرداد امسال برای دومین بار متوالی نیلی را بهعنوان سرپرست دانشگاه تهران انتخاب کرده بود و بر اساس مهلت 6 ماه قانونی برای معرفی رییس دانشگاه تهران به شورای عالی انقلاب فرهنگی، به دلیل اختلاف میان اکثریت اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی با شخص نیلی، وزیر علوم وقت هیچگاه ایشان را به شورا معرفی نکرده بود.
منصور کبگانیان عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره قرار دادن دو سرپرست متوالی برای دانشگاه تهران توسط وزیر وقت میگوید: "سرپرست برای این است که دوران گذاری برای مشخص شدن رئیس در نظر گرفته شود. مگر میشود دو سرپرست پشت سر هم برای یک دانشگاه منصوب شود؟ این برای نخستین بار است که چنین اتفاقی میافتد. وزارت علوم حتماً دراینباره توضیحی خواهد داشت؛ معمولاً در آییننامه مدیریت دانشگاهها، سرپرستی ششماهه است، هرچند دراینباره یک خلأ قانونی در آییننامه مدیریت وجود دارد و حالا از این خلأ چیزهای جدیدی درمیآید؛ ازجمله اینکه معاون وزیر سرپرست یک دانشگاه میشود و خود این سرپرست تقریباً با حضور یک سرپرست دیگر عزل میشود یا تغییر مییابد."
در حال حاضر، آنچه تبدیل به یکی دیگر از بحرانهای خودساخته دولتی شده است، معرفی «محمود نیلی احمدآبادی» بهعنوان وزیر پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت علوم به مجلس است.
بر اساس تنش خودساخته در اقدامات دولت برای وزارت علوم، شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به معرفی نیلی احمدآبادی برای تصدی وزارت علوم واکنش نشان دادند.
قاضیزاده نماینده مشهد دراینباره گفت: معرفی نیلی توهین به مجلس است. وی به همان دلایلی که برای ریاست دانشگاه تهران مورد تأیید قرار نگرفت، صلاحیت بر عهده گرفتن وزارت علوم را نیز ندارد.
وی در
گفتگو با خبرگزاری دانشجو گفت: به نظر میرسد دولت محترم قصد تمسخر مجلس را دارد.
کسی که برای ریاست یک دانشگاه مورد تأیید قرار نگرفته چطور برای تصدی پست وزارت
معرفی میشود؟ این چیزی جز توهین به مجلس نیست
نماینده مردم تهران با اشاره به واکنشهای منفی نمایندگان گفت: دولت نیز نظر مساعدی نسبت به گزینه پیشنهادی خود ندارد و اعتقاد ما این است که وی گزینه اصلی دولت نیست. آتش تهیهای که از قبل، دولت علیه مجلس درست کرده بود این را نشان میدهد.
وی در بیان دلایل مخالفت خود در خصوص وزیر پیشنهادی دولت گفت: کسی که قرار است عهدهدار اداره یک وزارتخانه بشود باید حداقلهای صلاحیت اداره آن وزارتخانه را داشته باشد و تجربه مدیریتیاش این را نشان بدهد. آن هم در مواجهه با جریانات تندروی که طی یکسال و نیم گذشته هر کاری که خواستهاند در مملکت انجام دادهاند.
نادران عدم صلاحیت
سیاسی گزینه پیشنهادی دولت را در سطوح بعدی قلمداد کرد و تصریح کرد: موضوع
اصلی، صلاحیتهای اجرایی و مدیریتی است که وی فاقد آنهاست. در کشور
قحطالرجال وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا عدم رأی به نیلی
احمدآبادی باعث اختلاف بین دولت و مجلس نمیشود گفت: چگونه رئیس جمهور یک
هفته قبل و در جمع نخبگان علیه مجلس حرف میزند و باعث اختلاف نمیشود.
دولت از معرفی وزیر پیشنهادی به دنبال چیست؟
درباره علل معرفی نیلی به مجلس، جای تردید نیست که رییسجمهور به عنوان رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی مطلع هستند که برای هر اقدامی در کشور، نیاز به پیوست فرهنگی است و این پیوست توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تهیه میشود، لذا معرفی نیلی به عنوان مردودی شورا، اقدامی خلاف منطق محسوب میشود و باید این سؤال را از آقای رییسجمهور پرسید که چرا شخصی را بهعنوان وزیر علوم به مجلس معرفی کرده است که در مدت 6 ماه از دوران سرپرستی، نتوانسته است نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی با ریاست آقای روحانی را جلب کند؟
در این بین و بر اساس واکنش نمایندگان مجلس به معرفی نیلی، میتوان چند سؤال را در مواجهه با این اقدام دولت متصور شد؛
· آیا دولت یازدهم به دنبال دور زدن شورای عالی انقلاب فرهنگی است؟
· آیا این اقدام دولت، دهن کجی به بزرگترین نهاد فرهنگی کشور که رییس جمهور ریاست آن را بر عهده دارد، محسوب نمیشود؟
· آیا این اقدام منجر به ایجاد تنش و اختلاف میان دولت و مجلس نمیشود و معنای تمسخر مجلس را به ذهن متبادر نمیکند؟
· آیا دولت به پیگیر دوقطبی کردن فضای سیاسی و علمی کشور با استفاده از رد صلاحیت وزیر پیشنهادی است؟
· آیا گزینه اصلی دولت شخص دیگری است؟
. در صورت احتمال ناچیز تأیید صلاحیت نیلی، آیا این اقدام دولت تقابل میان عالیترین نهاد فرهنگی کشور و مجلس شورای اسلامی، محسوب نمیشود؟
· آیا با رد صلاحیت وزیر پیشنهادی و انتصاب مجدد سرپرست برای بزرگترین مرکز علمی کشور، اهداف نظام از پیشرفت و شتاب در عرصه حرکت علمی و فناوری محقق میشود؟
· بر اساس حکم رهبر انقلاب برای آغاز دور جدید شورای عالی اقلاب فرهنگی، شتاب رشد علمی کشور نباید به هیچ بهانهای حتی اندکی کاهش یابد، بلکه باید روز به روز بر آن افزوده شود، آیا این اقدام رییس جمهور در جهت جلوگیری از اندکی کاهش از شتاب علمی محسوب می شود؟