الرای الیوم در گزارش خود نوشت: "شیخ صباح الاحمد الصباح" امیر کویت طی سالهای گذشته با وجود آنکه پا به سن گذاشته به عنوان کبوتر صلح به پایتخت کشورهای حاشیه خلیج فارس سفر میکرد تا در این سفرها اختلافات مرزی میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس یا بحرانهای سیاسی را برطرف کند.
کویت در منجمد کردن اختلافات میان قطر و سه کشور عربستان، امارات و بحرین نقش بسزایی ایفا کرد
وی نقش بسزایی در حل اختلافات میان امارات و عمان درباره موضوع "جاسوسی" ایفا کرد که این موضوع روابط میان این دو کشور همسایه را متشنج کرده بود. شیخ صباح طی سالهای اخیر در تلاش برای حل اختلاف بزرگ میان عربستان، امارات و بحرین از یک سو و دولت قطر از سوی دیگر بوده است. این اختلاف آنقدر بزرگ بود که بیم متلاشی شدن شورای همکاری خلیج فارس میرفت. اگر چه تلاشهای کویت نتوانست باعث بازگشت سفیران عربستان، امارات و بحرین به قطر شود اما دست کم توانست این اختلافات را منجمد کرده و جنگ رسانههای میان این کشورها را تا حدودی متوقف کند.
کویت هم اکنون نیازمند میانجی برای حل اختلافات خود با عربستان است
الرای الیوم نوشت: هم اکنون کویت نیازمند میانجیگری است که به حل اختلافهای ناگهانی با عربستان سعودی بپردازد. کویت و عربستان درباره چاه نفتی "الخفجی" و بندر الزور که در منطقه بی طرفی میان دو کشور قرار دارد اختلاف دارند و این اختلافات باعث واکنش منفی و غضبناک عربستان شده به گونهای که عربستان تولید نفت از چاه نفتی مشترک بین دو کشور را که روزانه 350 هزار بشکه نفت تولید میکرده و درآمدهای آن میان دو کشور تقسیم میشده، متوقف کرده است. تنها کشور در میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که در حال حاضر صلاحیت میانجیگری را دارد عمان است و بعید نیست که این اقدام را نیز آغاز کرده باشد اما انتظار میرود همانند همیشه ترجیح میدهد که پنهان کاری کند و هیچ خبری در این باره به رسانهها درز نیابد. همین پنهانکاری باعث تقویت نقش عمان به عنوان میانجیگر و اعتماد دیگران به این کشور شده است. این روند در مذاکرات میان ایران و آمریکا در پایتخت عمان که مدت شش ماه به طول انجامید و کسی از آن مطلع نشد اتخاذ شد.
نتایج سفر کوتاه سه روز پیش شیخ صباح به ریاض و دیدار وی با عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان و همچنین واکنش ریاض به درخواست کویت در تولید مجدد نفت از چاه نفتی الخفجی و خارج کردن تجهیزات شرکت نفتی شفرون از بخش کویتی منطقه بی طرف میان دو کشور، مشخص نیست چون هیچ بیانیه رسمی پس از این دیدار منتشر نشده و خبرهای منتشر شده تنها درباره حضور مقامات عربستانی در استقبال از امیر کویت بوده است.
عربستان از همگرایی و نزدیکی کویت به ایران ناخرسند است
الرای الیوم در ادامه این مقاله نوشت: عربستان به دیده شک و تردید به همگرایی کویت و ایران مینگرد و از تلاش کویت برای توافق با ایران درباره میدان گازی بزرگ مشترک در منطقه الزور که میان سه کشور عربستان، کویت و ایران مشترک بوده ناخرسند است.عربستان تلاش میکند با تزریق بیش از اندازه نفت به بازارها، اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار داده تا کسری بودجه این کشور افزایش یافته و توانایی این کشور در حمایت از همپیمانانش مانند نظام سوریه و انصارالله در یمن و حزبالله لبنان و گروههای عصائبالحق و کتائب العباس در عراق با مشکل مواجه شود. از سوی دیگر با کاهش قیمت نفت به 80 دلار برای هر بشکه، کویت نیز با کسری تجاری بزرگی مواجه شده چون این کشور بودجه خود را بر اساس 100 دلار برای هر بشکه نفت تنظیم کرده بود. کویت برای مقابله با این کسری تجاری اقدامات ریاضتی و کاهش بوجه عمومی را اتخاذ کرده است. از سوی دیگر کویت نیازمند بهرهبرداری از میدان گازی بزرگی که در منطقه مشترک میان سه کشور قرار دارد، است. بهره برداری از این میدان گازی نه فقط برای استفاده از درآمدهای آن بوده بلکه برای برطرف کردن نیاز این کشور به گاز طبیعی است که هم اکنون این نیاز را با واردات از قطر برطرف میکند. از سوی دیگر، کویت تلاش میکند که هیچ درگیری با ایران نداشته باشد چون از هرگونه تاثیر منفی این درگیری بر اوضاع داخی این کشور و توازن طائفهای خود هراس دارد. اما در مقابل عربستان از هیچ کسری در بودجه رنج نمیبرد و تولید کنونی نفت این کشور حدود 10 میلیون بشکه در روز بوده که میتواند در صورت نیاز این تولید را به 12 میلیون بشکه در روز برساند.
الرای الیوم در این مقاله نوشت: نکته قابل توجه آن است که ورود کویت به بحران میان کشورهای حوزه خلیج فارس در حالی روی میدهد که نشست آتی سران شورای همکاری خلیج فارس یک ماه و نیم دیگر در دوحه قطر برگزار خواهد شد و امیر کویت تلاش زیادی انجام داد تا این نشست برگزار شود و با تحریم سه کشور عربستان و امارات و بحرین همراه نشود.
رسانههای کویتی خواستار دفاع دولت این کشور از منافع کویت در برابر عربستان شدهاند
اما روزنامههای کویتی خارج شدن از دایره سکوت را آغاز کرده و به بحث و
صحبت کردن درباره این اختلافات پرداخته و از دولت خواستهاند که از حقوق
کویت در منطقه بی طرف و چاههای گازی و نفتی در این زمینه دفاع کنند.
روزنامه "الجریدة" که مالک آن "محمد جاسم الصقر" رئیس سابق پارلمان کویت
بوده و به عدم اعتمادش به عربستان معروف است در مقالهای به قلم "جاسم
السعدون" کارشناس اقتصادی به این موضوعات پرداخت.
اگر اختلافات کویت و عربستان حل نشود آروزهای شورای همکاری خلیج فارس بر باد میرود
اختلافات میان کویت و عربستان در این برهه از زمان در صورتی که حل نشود به تشدید خواهد انجامید و آرزوهای شورای همکاری خلیج فارس و سازمانهای آن و آرزوهایی که بر اساس آن، شورای همکاری خلیج فارس تاسیس شد بر باد خواهد داد.
سال 2014، سال مشکلات و بحرانها در شورای همکاری خلیج فارس بود و این بدان معنا نیست که سال آینده بهتر از امسال خواهد بود و شاهد حل بحرانهای کنونی خواهیم بود. پس در صورتی که شیخ صباح الاحمد که کبوتر صلح کشورهای حوزه خلیج فارس خود به جانبداری بپردازد و بی طرف باقی نماند و بالهایش قادر نباشند که به پروازهای خود به پایتخت کشورهای حوزه خلیج فارس ادامه بدهد، باید شاهد عمق فاجعه و بحرانهای زیادی باشیم.
کبوتر صلح خلیج فارس هم اکنون خود نیازمند کبوتر صلح است و نیازمند حل بحرانهای قدیمی سرباز زده با همسایه سعودی خود است.