در لایحه بودجه نظامی آمریکا برای سال 2015 که به تصویب مجلس نمایندگان رسیده چند سرفصل کاملا به ایران اختصاص داده شده که در صورت تصویب سنا، لازمالاجرا خواهد بود. این سرفصلها دارای محتوای بسیار مهمی است که میتواند بر سرنوشت مذاکرات هستهای نیز تاثیر بگذارد.
سرفصلهای مختص ایران در لایحه بودجه نظامی آمریکا در سال 2015 عبارتند از:
· گزارش پیمانکاران طرف قرارداد با وزارت دفاع آمریکا که مبادلات قابل توجهی با دولت یا اشخاص ایرانی داشتهاند.
· گزارشهایی درباره برنامه هستهای ایران.
· دیدگاه کنگره درباره حضور آمریکا در منطقه خلیج فارس برای مقابله با ایران.
علاوه بر این سرفصلهای مختص ایران، در بخشهای متعدد دیگر نیز نام ایران به میان آورده شده که در ادامه به آنها اشاره میشود.
* اختیارات وزارت دفاع آمریکا درباره ایران
طبق این لایحه، اختیارات مختلفی به وزارت دفاع آمریکا برای مقابله با ایران در ابعاد گوناگون داده شده که به نمونههای مهم آن اشاره میشود:
· (بند 1255 لایحه) طبق این بند از لایحه، به وزارت دفاع آمریکا اجازه داده شده برای مقابله با حضور ایران در نمیکره غربی از تمامی امکانات و توانمندیهای اطلاعاتی خود بهره ببرد.
· (بند 1257لایحه: حق رژیم صهیونیستی برای دفاع از خود) طبق این بند، آمریکا متعهد شده برای دفاع از رژیم صهیونیستی در برابر تهدیدات برنامه هستهای و تجهیزات موشکهای بالستیک ایران، تجهیزات نظامی نوین در اختیار این رژیم قرار دهد.
· (بند 1262) بر اساس این بند، وزارت دفاع آمریکا ملزم شده طی 180 روز پس از تصویب این قانون، فهرست تمامی پیمانکاران و زیرمجموعهها و شرکای آنها را که با دولت ایران یا اشخاص ایرانی، مبادلات قابل توجه دارند، به کنگره ارائه کند.
· (بند 1263) مطابق این بند، رئیسجمهور آمریکا موظف است حداکثر 30 روز پس از تصویب این قانون، گزارشی درباره توافق موقت با ایران (با تکیه بر میزان پایبندی ایران به تعهداتش و وضعیت کلی برنامه هستهای ایران) به کنگره ارائه کند. ضمنا اگر توافق موقت هستهای با ایران تمدید شود یا طرفین به توافق جامع یا نهایی برسند، رئیسجمهور آمریکا موظف است طی 90 روز پس از آن، گزارشی با همان جزئیات مذکور (میزان پایبندی ایران به تعهداتش و وضعیت کلی برنامه هستهای ایران) درباره تمدید توافق موقت یا توافق جامع به کنگره ارائه کند.
· (بند 1264) در این بند چند حکم کلی و مهم درباره حضور آمریکا در خلیج فارس ذکر شده است: (نکته آن که در متن لایحه از واژه جعلی خلیج عربی استفاده شده است.)
1- ضرورت تداوم حضور آمریکا در منطقه خلیج فارس برای حمایت از متحدانش خصوصا کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس و رژیم صهیونیستی با هدف مقابله با ایران.
2- پیگیری راههای تامین امنیت منطقه خلیج فارس با هدف مقابله با ایران.
3- تعیین محل تامین مالی کامل پایگاههای نظامی آمریکا در خلیج فارس که با هدف مقابله با ایران و استفاده احتمالی از آنها برای عملیاتهای نظامی ایجاد شدهاند.
4- ضرورت تکمیل توافقهای نظامی و دفاعی آمریکا با کشورهای عربی خلیج فارس برای امکان دفاع بهتر از آنها در برابر ایران.
5- توافق موقت هستهای، بخش مهم ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران را لحاظ نکرده است.
6- توافق جامع هستهای با ایران باید تمامی مصادیق نگرانی آمریکا، آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل را چه در گذشته و چه در حال حاضر، را مورد توجه قرار دهد.
7- آمریکا باید به رغم مذاکرات هستهای، به اعمال فشار علیه شبکههای نظامی ایران در خلیج فارس و سایر نقاط جهان، ادامه دهد.
8- آمریکا باید از هرگونه انعقاد قرارداد با شرکتها و اشخاصی که تحریمهای آمریکا علیه ایران را نقض کردهاند، خودداری کند و از سایر متحدانش هم بخواهد به این رویه عمل کنند.
* پیششرطهای توافق جامع هستهای
در ادامه بند 1264 لایحه بودجه دفاعی آمریکا در سال 2015، درباره پیششرطهای توافق جامع هستهای با ایران به نکات حائز اهمیت اشاره شده است.
طبق این بند، آمریکا فقط به شروط ذیل با توافق جامع هستهای با ایران موافقت میکند:
1. ایران غنیسازی اورانیوم را متوقف کند.
2. ایران پیگیری، توسعه و نگهداری تمامی تسلیحات هستهای، بیولوژیکی و شیمیایی و موشکهای بالستیک و فناوری پرتاب موشک بالستیک خود را متوقف و به طوری که قابل راستیآزمایی باشد این تجهیزات خود را اوراق کند.
3. دولت ایران حمایت از تروریسم بینالملل را متوقف کند.