*وطن امروز
کاهش 40درصدی یارانه نقدی نان
گروه اقتصادی: لایحه بودجه سال آینده دیروز در حالی توسط رئیسجمهور تقدیم مجلس شد که با بررسی جزئیات آن میتوان ابهاماتی را در بودجهریزی بعضی بخشها مشاهده کرد. نکته قابل توجه این است که دولت در بودجه سال آینده سهم یارانه نان را نسبت به سال جاری 40درصد کاهش داده است و مشخص نیست تامین منابع لازم برای این بخش از کجا و چگونه جبران شود بنابراین این ابهام وجود دارد که قیمت نان در سال آینده همچنان افزایش یابد چرا که با کاهش سهم یارانه نان بیشک قیمت آن نیز باید بالا برود.
یکی دیگر از نکات جالب لایحه، افزایش 80درصدی بودجه نهاد ریاستجمهوری است که بیشترین افزایش در بین نهادها و وزارتخانههای دولتی محسوب میشود.
یارانه نقدی نان در بودجه سال جاری ۳۸۰۰ میلیارد تومان مصوب شده بود که در لایحه پیشنهادی سال آینده به ۲۳۰۰ میلیارد تومان کاهش یافت. البته در بودجه سال جاری یارانه نان 5 هزار میلیارد تومان و یارانه نقدی نان 3800 میلیارد تومان مصوب شده که امسال یارانه نان 5 هزار میلیارد تومان باقی ماند اما یارانه نقدی نان به 2300 تومان کاهش یافت. گفتنی است، یارانه شیر مدارس نیز در لایحه بودجه 94 همانند سال جاری 150 میلیارد تومان مصوب شده است. نکته قابل توجه دیگر در لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال آینده کاهش یارانه انرژی است. طبق بودجه امسال یارانه انرژی (مابهالتفاوت قیمت برق و سوخت نیروگاهها) 5300 میلیارد تومان مصوب شده بود اما دولت رقم این یارانه را برای سال آینده 4 هزار میلیارد تومان پیشنهاد کرده است. کاهش اعتبارات یارانهای انرژی در لایحه پیشنهادی بودجه 94 احتمال اجرای فاز سوم هدفمندی یارانهها را تقویت میکند.
سهم تولید از هدفمندی آب رفت
جزئیات لایحه بودجه ۹۴ حاکی است هر بشکه نفت ۷۲ دلار، هر دلار ۲۸۵۰ تومان، افزایش ۱۴ درصدی حقوق کارمندان و بودجه بدون فاز جدید هدفمندی یارانهها و اتکای ۳۳ درصدی بودجه به نفت از ویژگیهای دومین لایحه بودجه دولت یازدهم است. دیروز یکشنبه مصادف با 16 آذر 93 دومین لایحه بودجه دولت یازدهم توسط رئیسجمهور تقدیم مجلس شد. پس از سالهایی که سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور منحل شد، امسال این سازمان احیا شده و اولین بودجه دولت یازدهم با آرم این سازمان به مجلس ارائه شد. کسب اطلاع فارس از جزئیات لایحه بودجه سال 94 نشان میدهد، قیمت هر بشکه نفتخام در لایحه بودجه 72 دلار در نظر گرفته شده است. این در حالی است که بودجه سال 93 با نفت 100 دلاری بسته شده بود. حقوق کارمندان دولت سال آینده به میزان 14 درصد افزایش خواهد یافت که سال جاری این میزان 20 درصد در نظر گرفته شده است. قیمت دلار در لایحه پیشنهادی بودجه 2850 تومان در نظر گرفته شده است. همچنین سقف درآمد اجرای قانون هدفمندی یارانهها نیز همان 48 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده و با احتساب این موضوع نشان میدهد دولت در لایحه پیشنهادی قصدی برای اجرای فاز جدید هدفمندی یارانهها ندارد و به دنبال ثبات قیمتها در سال آینده است. علاوه براین 1300 میلیارد تومان یارانه مسکن و هزار میلیارد تومان برای اشتغال در نظر گرفته شده است که علاوه بر سهم تولید و بهداشت است. منابع عمومی دولت 224 هزار میلیارد تومان است و بودجه شرکتها نیز 8/0افزایش یافته و درآمدهای اختصاصی مؤسسات و شرکتها افزایش داشته است. با این وجود کل سقف بودجه نیز 4 درصد رشد داشته و به 840 هزار میلیارد تومان رسیده است و سقف مصوب امسال 803 هزار میلیارد تومان بود. واگذاری داراییهای سرمایهای برای سال آینده 73 هزار میلیارد تومان است که فقط شامل فروش نفت نیست و همراه با فروش اموال و داراییها محسوب میشود. سهم درآمد نفت 69 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. واگذاری داراییهای مالی حدود 31 هزار میلیارد تومان که شامل انتشار اوراق مشارکت، اسناد خزانه، صکوک اجاره و فروش شرکتهاست.
همچنین برای اولین بار صکوک اجاره به صورت مستقل در بودجه استفاده شده است. واگذاری تملک داراییهای سرمایهای که شامل فروش طرحهای نیمهتمام است هزار میلیارد تومان درنظر گرفته شده است و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول 1500 میلیارد تومان است. اعتبار طرحهای عمرانی در سال آینده 48 هزار میلیارد تومان خواهد بود که رشد حدود 16 درصدی دارد در حالی که امسال این اعتبار 41 هزار میلیارد تومان بود. اعتبارات هزینهای 166 هزار میلیارد تومان که 11 درصد رشد داشته است. در شرایطی که قیمت نفت کاهش پیدا کرده و سهم نفت از بودجه کاهش یافته است سهم طرحهای عمرانی 16 درصد رشد پیدا کرده در حالی که اعتبارات طرحهای جاری 11 درصد رشد داشته است. سهم درآمدهای نفتی در بودجه سال 94، 33 درصد شده است. درآمد مالیات سال آینده 72 هزار و 500 میلیون تومان خواهد بود. همچنین درآمدهای گمرک نیز 13 هزار میلیارد و 600 میلیون تومان در نظر گرفته شده است. مطابق تبصره ۲۱ لایحه بودجه ۹۴ کل کشور درباره هدفمندی یارانهها نشان میدهد دولت برای اولین بار ۲۳۰۰ میلیارد تومان را به مسکن جوانان و اشتغال اختصاص داده است. جزئیات لایحه بودجه 94 کل کشور نشان میدهد، دولت برنامهای برای اجرای فاز جدید هدفمندی یارانهها در سال آینده ندارد و کل منابع منابع و مصارف هدفمندی یارانه در تبصره 21 لایحه بودجه 94 مانند سال گذشته 48 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.
افزایش قیمت آب و برق
قیمت آب و برق در قالب تبصره هدفمندی یارانهها در لایحه بودجه سال ۹۴ افزایش مییابد. لایحه بودجه 94 پیشبینی کرده است در قالب هدفمندی یارانه 100 درصد منابع حاصل از افزایش قیمت برق و آب در سالهای 93 و 94 به حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور واریز و براساس مفاد ماده 8 قانون هدفمندکردن یارانهها به قسمت آب و برق اختصاص یافت. دومین لایحه بودجه دولت یازدهم در حالی توسط رئیسجمهور تقدیم مجلس شد که در آن نشان میدهد قیمت آب و برق در قالب هدفمندی یارانهها افزایش یابد.
آببها؛ 100 ریال، هر کیلووات برق؛ 30 ریال
در لایحه بودجه سال ۹۴ نیز همچون سالهای قبل وزارت نیرو از طریق شرکتهای آبفای شهری کشور مکلف است علاوه بر دریافت نرخ آببهای شهری، به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب مبلغ 100 ریال و هر کیلووات برق 30 ریال از مشترکان آب دریافت کند. براساس لایحه بودجه سال 94 وزارت نیرو از طریق شرکتهای آبفای شهری کشور مکلف است علاوه بر دریافت نرخ آببهای شهری، به ازای هر مترمکعب فروش آب شرب مبلغ 100 ریال از مشترکین آب دریافت و به خزانهداری کل کشور واریز کند. 100 درصد وجوه دریافتی تا سقف 390 میلیارد ریال از محل حساب مزبور صرفاً جهت آبرسانی شرب روستایی اختصاص مییابد. اعتبار مزبور براساس شاخص کمبود آب شرب سالم بین استانهای کشور در مقاطع 3 ماهه از طریق شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور توزیع میشود تا پس از مبادله موافقتنامه بین سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها و شرکتهای آب و فاضلاب روستایی استانها هزینه شود. وجوه فوق بهعنوان درآمد شرکت ذیربط محسوب نشده و مشمول مالیات نمیشود.
دریافت 30 ریال بهعنوان عوارض برق در قبوض
وزارت نیرو موظف است علاوه بر دریافت بهای برق به ازای هر کیلووات ساعت برق فروخته شده، مبلغ 30 ریال به عنوان عوارض برق در قبوض مربوط درج و از مشترکین برق به استثنای مشترکان خانگی روستایی و چاههای کشاورزی دریافت کند. وجوه حاصله به حساب خاصی نزد خزانهداری کل کشور واریز و حداکثر تا سقف 4 هزار میلیارد ریال صرفاً بابت حمایت از توسعه و نگهداری شبکههای برق روستایی و تولید برق تجدیدپذیر و پاک، توسط شرکت توانیر هزینه میشود.
معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد ماهانه
طبق لایحه پیشنهادی بودجه ۹۴ معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد ماهانه یک میلیون و ۱۵۰ هزار تومان در نظر گرفته شده که در سال ۱۳ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان میشود. طبق تبصره 9 لایحه پیشنهادی بودجه 94 کل کشور سقف معافیت مالیاتی موضوع ماده 52 قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران برای سال 94 مبلغ 13 میلیون و 800 هزار تومان در سال تعیین میشود و مازاد آن به نرخ 10 درصد برای بخش خصوصی و دولتی و سایر دستگاههای اجرایی ماده 5 قانون مدیریتی خدمات کشوری و ماده 5 قانون محاسبات عمومی کشور تعیین میشود. بر این اساس سقف معافیت مالیات حقوق در سال 13 میلیون و 800 هزار تومان و در ماه یک میلیون و 150 هزار تومان در نظر گرفته شده است. این سقف معافیت مالیاتی برای سال جاری یک میلیون تومان بوده است. البته طبق قانون معافیتهای مالیاتی به شرط انجام تکالیف قانونی مالیاتی است، مثلا اگر یک صنف مشمول، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را بموقع ارائه نکند یا اظهارنامه مالیات بر درآمد را در موعد مقرر پرداخت نکند، این معافیت درآمدی ماهانه یک میلیون و 150 هزار تومانی نیز لغو میشود.
نرخ مالیات بر ارزش افزوده به ۱۰ درصد میرسد
همچنین براساس لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال ۹۴ بناست مالیات بر ارزش افزوده با
۲ درصد افزایش به ۱۰ درصد برسد. علاوه براین دولت در لایحه بودجه ۹۴ پیشنهاد داده است سهم صندوق توسعه ملی ۲۰ درصد باقی بماند و سهم سالانه ۳ درصدی واریز نشود. همچنین در لایحه بودجه 94 پیشبینی شد مبلغ 13 هزار میلیارد ریال برای تأمین بخشی از یارانه سود تسهیلات تأمین مسکن حمایتی زوجهای جوان، اقشار آسیبپذیر، روستاییان، ساماندهی مسکن در بافتهای فرسوده، سکونتگاههای حاشیه شهرها و مسکن مهر اختصاص یابد.
تضعیف مدارس دولتی
وزیر سابق آموزش و پرورش با اشاره به اینکه طرح واگذاری مدارس به بخش خصوصی مدارس دولتی را تضعیف میکند بر مغایرت این طرح با حاکمیتی بودن آموزش و پرورش تاکید کرد. حمیدرضا حاجیبابایی، وزیر سابق آموزش و پرورش با اشاره اینکه واگذاری مدارس دولتی به بخش خصوصی با حاکمیتی بودن آموزش و پرورش مغایرت دارد، اظهار داشت: در سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری بر موضوع حاکمیتی بودن آموزش و پرورش تاکید شده است، نمیتوان در آموزش و پرورش هر اقدامی را که تمایل داریم، انجام دهیم و بگوییم این فعالیت در چارچوب حاکمیتی بودن است. وی به تسنیم بیان داشت: در طرح واگذاری مدارس دولتی به بخش خصوصی، شأن و منزلت فرهنگیان جریحهدار شده است و در طول 35 سال گذشته این حرکت برای نظام تعلیم و تربیت ناراحتکننده بود. شاهد بودیم با واگذاری مدارس دولتی نزدیک
مهر ماه معلم بالای 20 سال سابقه از مدرسه بیرون رفته و به جای دیگر میرود و مدرسه را با تمام امکانات به موسس بخش خصوصی تحویل میدهند و به خانوادههایی که به امید دولتی بودن مدرسه ثبتنام کردهاند اعلام میشود، مدرسه غیردولتی است.
واگذاری مدرسه 50 میلیاردی به بخش خصوصی
حاجی بابایی با اشاره به اینکه چند سوال مطرح است، عنوان کرد: میگویند 600 هزار تومان به ازای هر دانشآموز به موسس میدهیم وقتی مدرسه غیردولتی 12 میلیون تومان شهریه میگیرد و پایینترین میزان شهریه این مدارس 5 میلیون تومان است اگر به ازای هر دانشآموز 600 هزار تومان به موسس بخش خصوصی بدهیم بقیه این 5 میلیون را چه کسی میدهد؟ وقتی یک مدرسه دولتی را به موسس بخش خصوصی واگذار میکنیم، این مدرسه 50میلیارد تومان ارزش دارد آیا این را نیز محاسبه کردهایم که مدرسه را در اختیار موسس قرار دادهایم؟ آیا حساب کردهایم 50 میلیارد تومان در طول یکسال چقدر درآمدزایی دارد؟ وی خاطرنشان کرد: معلمانی که هفتههای آخر شهریور در مدارس
واگذار شده جذب شدهاند، چه زمانی دورههای آموزشی را طی کردهاند؟ از سوی دیگر نیروهای جذب شده در مدارس غیردولتی پس از چند سال کار کردن تقاضای استخدام میکنند. شخصیت معلمی را که از مدرسه دولتی خارج کرده و به مدرسه دیگر فرستادهاند چه کسی میتواند بازسازی کند.
تضعیف مدارس دولتی
حاجیبابایی خاطرنشان کرد: واگذاری مدارس دولتی به بخش خصوصی راهکار مناسبی برای جبران کمبود معلم نیست. هماکنون 8 درصد از دانشآموزان در مدارس غیردولتی تحصیل میکنند، میتوان این رقم را به 20 درصد نیز افزایش داد اما نمیتوان به این دلیل همه چیز را تغییر داد. طرح بسته حمایتی با واگذاری مدارس دولتی به بخش خصوصی منجر به ضعیف شدن مدارس دولتی میشود. وی با اشاره به اینکه سال آینده 25 هزار نیروی دانشگاه فرهنگیان وارد آموزش و پرورش میشوند، ادامه داد: از سوی دیگر جمعیت دانشآموزی رو به کاهش است و مشکل کمبود معلم برای یک مقطع زمانی است و پس از آن به وضعیت متعادل خواهیم رسید و باید وضعیت کنونی را مدیریت کرد. وزیر سابق آموزش و پرورش ادامه داد: نظام 3-3-6 مصوبه شورایعالی آموزش و پرورش در سال 89 است که یک بار هم در سال 67 مصوب شد. زمانی که بنده وزیر بودم از سال 89 زمینهسازی کردیم و در سال 91 این نظام را اجرا کردیم. کتاب و معلم را آماده و دورههای لازم را نیز گذاشتیم. باز از ما میپرسند که معلم را از کجا آوردهاید؟ دهها هزار معلمی که به صورت حقالتدریس، نهضتی، کار معین و شرکتی براساس آزمون مصوب مجلس دارای بیش از 10 سال سابقه بودند، تبدیل وضعیت کردیم و به دوره ابتدایی فرستادیم.
بازنشستگی 50هزار معلم
حاجیبابایی با طرح این سوال که چرا در مدت این دو سال کمبود معلم نداشتیم؟ افزود: هماکنون اعلام میشود که کمبود معلم داریم. طی 2 سال هر سال 25 هزار معلم بازنشسته شدند و در مجموع 50 هزار نفر بازنشسته شدند که 30 هزار نفر در دوره ابتدایی بودند و به جای آنها هیچ کسی را وارد نکردیم در چنین شرایطی چگونه انتظار داریم کمبود معلم نداشته باشیم؟ باید آزمونی برگزار میشد و 30 هزار معلم جایگزین میشدند. وی تصریح کرد: حدود
950 هزار نفر به غیر از تربیت معلم و دانشگاه فرهنگیان نیرو داریم همچنین 70 هزار نفر خدماتی، 30 هزار اداری، 15 هزار مامور در وزارتخانهها و مدارس غیردولتی، 25 هزار نفر در استثنایی، 200 هزار نفر مدیر، معاون و مربی بهداشت و پرورشی هستند که در مجموع 340 هزار نفر میشوند که تا 950 هزار نفر 610 هزار نفر باقی میماند از این تعداد 300 هزار نفر نیز در ابتدایی هستند و 300 هزار نفر در دبیرستان هستند پس نیروهای اضافه کجا هستند؟ البته در شهر تهران نیروی مازاد داریم.
*کیهان
مشاور سابق کروبی معتقد است تحریمهای اقتصادی میوه شجره منحوس فتنه بود.داریوش سجادی در وبلاگ خود نوشت: باور به اینکه تحریم ناشی از تقصیر دولت سابق بود اگر به انگیزه عوامفریبی نباشد قطعا ناشی از خودفریبی است. آنها که معتقد بودند تحریمها ناشی از مواضع تند احمدینژاد است، به این باور بودند که ادبیات فاخر و دیپلماسی لبخند و بلند کردن تابلوی «من آمدهام که ناز بنیاد کنم!» نافی تحریمهاست! باوری که اینک ایشان را موظف کرده تا پاسخگوی این پرسش باشند؛ چرا در دور جدید مذاکرات علیرغم سیاست تعاملی و اتخاذ گویش ادیبالممالکی تحریمها کماکان و محکم پابرجاست!؟ باورمندان به رویکرد «لبخند درمانی» در دیپلماسی خارجی ایران، غافلانه یا عامدانه بیالتفات به این واقعیت ماندهاند که مشکل آمریکا و تالیتلو آن برای ایران قبل از گویش متخذه دولتمردان ایرانی، گفتمان ساختارشکنانه ایران انقلابی در سامعه و سامانه و سیطره و ساختار غرب بنیاد و جهانشمولی است که تمامیت آن سیطره طی 3 دهه گذشته توسط این گفتمان نوظهور به چالش کشیده شده.
سجادی میافزاید: تحریمهای اقتصادی ایران، میوه منحوس «شجره فتنه» در زمین حاصلخیز شهر آشوبی 88 بود. فرآیندی که پاسی طلایی برای کوبیدن آبشار تخریبگرانه آمریکا در زمین منافع ملی ایران را فراهم کرد.
دفاع عضو کارگزاران از گرانتر شدن دلار!
عضو مرکزیت حزب کارگزاران از گرانتر شدن نرخ ارز دفاع کرد.سعید لیلاز که چند ماهی است به کارگزاران پیوسته در مصاحبه با نسیم، درباره نوسان اخیر نرخ ارز و دلار گفت: مقداری روانی و مقداری هم سیاسی بود. البته هر دوی آنها فروکش کرد. ولی یادتان باشد که قیمت دلار نمیتواند ثابت بماند. به تدریج باید برود به سمت بالا. معتقدم قیمت دلار جا دارد تا 3600 تومان هم در سال جاری افزایش داشته باشد اما نرم و آرام و به تدریج.(!)وی همچنین در پاسخ این سؤال که «درباره گرانی دلار در روزهای اخیر بحثهای متعددی صورت گرفته و تحلیلها متفاوت است، برخی از کارشناسان میگویند دولت خودش به دلیل جبران کسری بودجه، دلار را گران کرده. شما میگویید دولت بدون کسری بودجه اقتصاد را با توجه به کاهش 30 درصدی درآمدهایش مدیریت کرد. این نوع مدیریت کردن در بلندمدت اقتصاد را با چالش مواجه نمیکند؟» اظهار داشت: بله. ولی یک تعادلی باید داشته باشد. افزایش قیمت دلار یک حرکتی است در جهت اقتصاد مقاومتی(!) اینکه ما هنوز سالانه بین 5 تا 10 میلیارد دلار خرج سفر ایرانیها به تایلند و آنتالیا و دبی میکنیم کجایش به اقتصاد مقاومتی ربط دارد؟ این به خاطر ارزان بودن قیمت دلار است. البته از آن طرف هم باید تعادل رعایت شود. تعیین قیمت دلار یک امر بسیار پیچیده است. ولی مهمترین نکته درباره گران کردن دلار این است که باید همواره این گران کردن متناسب با تغییرات نرخ تورم صورت بگیرد.نوسان نرخ دلار در بازار آزاد طی روزهای اخیر به چه علت بوده؟
اصلاحطلبان و سبزها به آرامی حساب خود را از دولت جدا کنند
عضو متواری گروهک ملی - مذهبی از فتنهگران و گروههای ضد انقلاب خواست به دولت بنفش امید نبندند.مرتضی - ک در وبسایت روز آنلاین به آخرین سخنان رئیسجمهور در گرگان اشاره کرد و نوشت: روحانی هرچند تاکید کرد که به «وعدههای داده شده در انتخابات «وفادار» است، و هرچند تصریح کرد که «من به نسل جوان عزیز کشورم و مخصوصا به جوانان دانشجوی عزیز وعده میدهم که پای قولهای خود خواهم ایستاد»، اما در سخنی قابل تامل، اظهار داشت؛ «آنچه که من به شما وعده دادم، نجات اقتصاد کشور، احیای اخلاق در جامعه و تعامل سازنده با جهان بود. من پای وعده خود تا لحظه آخر و با همه توانم ایستادهام.»وی ادامه میدهد: شاید برای آن بخش از سبزها و کنشگرانی که تمام تخممرغهای خود را در سبد دولت بنفش گذاشته بودند، این تدقیق وعدهها و بازخوانی معنادار آنها - بیاشاره و توجه و تأکید به حوزه سیاست داخلی - مایوسکننده باشد، اما از وجه سلبی، تصریح اخیر روحانی میتواند هشداری مفید و راهبردی محسوب شود. بدین معنا که کنشگران سیاسی نسبتی واقعبینانهتر میان «خود» و «قوه مجریه» و «حکومت» برقرار کند.
عضو متواری گروهک ملی - مذهبی ادامه میدهد: یک روز پیش از سخنرانی روحانی، تقی کروبی (پسر مهدی کروبی) در مقام ارزیابی عملکرد دولت در مورد حبس سران جنبش سبز گفت: «درباره رفع حصر هیچ حرکت جدی از سوی دولت انجام نشده؛ بر اساس اخباری که از درون دولت به ما میرسد، اساسا موضوع آزادیهای سیاسی و فعالیتهای مدنی جامعه و رفع حصر رهبران جنبش سبز دغدغه مجموعه دولت نیست.» اینک روحانی با تاکید بر اقتصاد و سیاست خارجی و آنچه احیای اخلاق میخواند، تأیید میکند که گزارش و ارزیابی فرزند مهدی کروبی، دور از واقع نیست.وی که با حزب منحله مشارکت در ارتباط بوده، آنگاه از قول «حسین - ق» از اعضای فتنهگر و بازداشتی سازمان مجاهدین (انقلاب) تصریح کرد: سخنان روحانی تذکری است برای سبزها که اصلاحطلبی خود را مبتنی بر نیروی اجتماعی پی بگیرند و حرفهای تکراری و ملالآور مبنی بر لزوم سکوت به معنای حمایت از دولت نزنند.
گران کردن نان بدون ساماندهی یارانهها بیتفاوتی نسبت به کم درآمدهاست
اقتصاددانان نسبت به بیتدبیری دولت در گران کردن 40 درصدی قیمت نان و عدم جبران آن از طریق حذف یارانه دهکهای پردرآمد انتقاد دارند.
حجتالله عبدالملکی عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در این زمینه گفت: ما وقتی به لحاظ اقتصادی افزایش قیمت نان را تحلیل میکنیم ملاحظه میشود که این افزایش قیمت غیرمنطقی نیست ولو اینکه یارانه آرد تغییر نکرده باشد و دو سه سال است که قیمت نان ثابت مانده در حالی که غیر از آرد قیمت بقیه نهادهها افزایش یافته است و با این وجود منطقاً باید اجازه بدهیم افزایش قیمت صورت بپذیرد.وی در عین حال پیرامون اثرات افزایش قیمت نان خاطرنشان کرد: در اقتصاد همه چیز را باید به صورت بستهای نه منفرد نگریست و میبایست تمام اثرات جانبی یک برنامه یا سیاست را بررسی کرد. یکی از اثرات نامطبوع افزایش قیمت نان، فشاری است که به قشر کم درآمد جامعه وارد میشود. هر چند که میگوییم این افزایش قیمت تأثیری در لایههای میانی خانوارها ندارد ولی وقتی به سمت دهکهای سه یا چهار حرکت میکنیم میبینیم که فشار مضاعفی از این بابت به آنها وارد است. دولت نمیتواند نسبت به رفاه این اقشار کمدرآمد بیتفاوت باشد و تنها راهکار این است که دریافتی یارانهها ناموزون باشد و عدهای نیز از دریافت یارانه حذف بشوند. اما متأسفانه دولت راهکاری برای این موضوع ندارد.
عبدالملکی تصریح کرد: دولت جهت حذف یارانه برخی از خانوارها میگوید که فقدان بانک اطلاعاتی درباره چنین خانوارهایی مسبب عدم حذف آنها میشود. در صورتی که اولاً دولت به راحتی میتواند یک دهک را تشخیص و حذف کند و حذف این یک دهک برابر افزایش 30 درصدی به سایر دهکهای پایینی است. ثانیاً چرا دولت پس از سالها اجرای هدفمندی باید بگوید که بانک اطلاعاتی ندارد؟ الان که روز اول نیست که بگوییم که بانک اطلاعاتی نداریم چرا که چهار سال از اجرای این قانون میگذرد و دولت قبل یک بانک اطلاعاتی ناقص تهیه کرد و دولت فعلی نیز یک و نیم سال وقت داشته است که آن را تکمیل کند و حتی ستاد خاص نیز برای این قضیه تشکیل شده است. دولت باید به صورت شفاف پاسخ دهد که در راستای تهیه این بانک اطلاعاتی چه اقداماتی انجام داده است. باید مشخص شود که آیا دولت اعتقادی به لزوم چنین بانک اطلاعاتی احساس میکند؟ از سویی نیز صحبتهایی از سوی مسئولین مطرح میشود که تولید چنین بانک اطلاعاتی را به تعویق میاندازد و یا کلاً بانک اطلاعاتی قبل را نیز تخطئه میکند و خود مسبب به چالش افتادن حذف یارانه برخی دهکها میشود. به عنوان مثال چرا باید مسئولین دولتی مطرح کنند که ما به حسابهای اشخاص کار نداریم و سرکی در داراییهای مردم نمیکشیم. در حالی که در اقتصادهای پیشرفته دنیا تمام تراکنشهای اقتصادی افراد اعم از بانکی، ارزی، گمرکی و ثبت اسنادی به طور دقیق رصد میشود.
روحانی به همه بد گفت جز آمریکا!
اظهارات رئیسجمهور در مراسم روز 16 آذر با نکات قابل تأملی همراه بود.مهندسی و دستچین اغلب افراد حاضر در این مراسم که در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد در کنار حذف اسامی نمایندگان چند تشکل اصلی دانشجویی از فهرست پرسشگران و سخنگویان دانشجویان، چهرهای تشریفاتی، دولتی و شبه کارمندی را برای مراسم به تصویر کشید. این فضای بسته در حالی بود که روحانی چند روز پیش در گرگان گفته بود زمان امنیتی بودن فضا به سر آمده است.رئیسجمهور در سالگرد رویداد 16 آذر 1332 هیچ اعتراض صریح یا کنایهآمیزی نسبت به رژیم آمریکا و جنایتهای 70 ساله آن رژیم علیه ملت ایران نکرد و حال آن که دانشجویان در 16 آذر 32 در اعتراض به کودتای سیا و سفر معاون رئیسجمهور آمریکا به شهادت رسیدند. روحانی در عوض نیش و کنایههای خود را در میدانی بیحریف و دستچین شده! نثار منتقدان کرد و آنها را تازه به دوران رسیدهها و اقلیتی که از تحریمها سود میبرند معرفی کرد!
روحانی در این مراسم گفت: دانشجو باید منتقد، دیدهبان و ناظر باشد. اگر نگذاشتند دانشجو انتقاد کند، لااقل نسبت به دولت انتقاد کند. دیوار دولت فعلا از همه کوتاهتر است. هر کسی به هر بهانهای از گوجهفرنگی گرفته تا مسائل هستهای دولت را نقد میکند. دولت به انتقاد دلسوزانه و شرافتمندانه افتخار میکند، زیرا بدون نقد ما نمیتوانیم پیشرفت کنیم.وی در این بخش از سخنان خود روشن نکرد مرادش از «دانشجویان دولت را نقد کنند» کدام دانشجویان است؛ آنها که نمایندگانشان را برای طرح نقد خویش به جلسه راه ندادهاند؟ همچنین در این سخنان معلوم نشد اگر نباید از گوجه یا مسائل هستهای انتقاد کرد، دولت و رئیسجمهور محترم صلاح میدانند منتقدان با چه دوزی و از کدام مسائل و مصادیق انتقاد کنند؟! به عبارت دیگر خوب است دولت فهرست موضوعات مجاز (و غیرامنیتی) برای نقد دولت را ارائه کند! در غیر این صورت حکایت همان کسی خواهد شد که میگفت وقتی با من حرف میزنی دهانت را ببند.
با وجود همراهی نمایندگان مجلس با دولت و رأی اعتماد به وزیر علوم، آقای روحانی در بخش دیگری از اظهاراتش نمایندگان مردم را مقابل مردم قرار داد و آنها را صاحبان نفوذ و سر و سّر معرفی کرد.روحانی همچنین مهدی بازرگان رئیس گروهک نهضت آزادی را از بزرگان مبارزه معرفی کرد بیآن که به لواحق عملکرد وی در تقابل با انقلاب و نظام اشاره داشته باشد. حضرت امامخمینی(ره) بهمن سال 1366 در جواب نامه وزیر کشور وقت با بیان اینکه اگر نهضت آزادی سرکار میماندند سیلیای به اسلام میزدند که تا قرنها سر بلند نمیکرد منافقین را فرزندان عزیز مهندس بازرگان توصیف کردند و فرمودند ضرر گروهک نهضت آزادی از گروهکهای دیگر و حتی منافقین، این فرزندان عزیز مهندس بازرگان بیشتر و بالاتر است.
طالع اکبر گنجی بر ناصیه علی مطهری!
همکار سابق نشریات اصلاحطلب از علی مطهری خواست مانند اکبر گنجی آینه عبرت آیندگان نشود و از سرنوشت او عبرت بگیرد.داریوش سجادی که مدتی مدیر شبکه ماهوارهای هما و مشاور کروبی بوده در این باره مینویسد: پیش از شما بودند کسانی که همین مسیر زاویه با نظام را رفتند و به فراموش شدگی مبتلا شدهاند؛ اکبر گنجی نمونه نزدیک آن است که پیشتر از جنابعالی با طی همین مسیر بازیگر نقش اول نمایشنامهای شد که اینک جنابعالی عهدهدارش شدهاید. نقشی که به اعتبار فرو رفتن ایشان در خلسه شعف و هیجان ناشی از کف زدنهای شیدائیان مانع از آن شد تا بتواند تذکر دوستانه و خیراندیشانه امثال اینجانب را فهم کند. همان موقع به او نوشتم شیدائیان شما چون خود هیچ نیستند، میخواهند تو بجای آنها «باشی»! مایلند پوچی خود را با فهم قهرمانانه از تو، پنهان و انکار کنند.
وی میافزاید: سالها قبل از ظهور و حلول و جلوس قهرمانانه امروزین جنابعالی در آسیبشناسی این «ابتلا» خطاب به دکتر زیباکلام «شاذگوی همزاد جنابعالی» نیز این واقعیت را گوشزد کردم که «در منظومه قهرمانخواهی، شیدائیان قهرمان اساساً قهرمان را برای جبران کرختی و بیعملی و ابلوموفیزم تاریخی خود جعل میکنند. ایشان اساساً قهرمان را خلق کردهاند تا بجای آنها بخواند، فکر کند، تصمیم بگیرد، عمل کند، انقلاب کند، بجنگد و به وقت مقتضی بمیرد!».سجادی ادامه میدهد: بیشتر متأسف از آنم که مطمئنم علی مطهری امروز نیز مانند گنجی دیروز وقعی به این خیراندیشی نخواهد گذاشت و سرخوش و مشعوف از کف زدنهای «جنود فتنه» به همان جائی میرود که اسلافش رفتند!
با خاماندیشی و شاذگوئی و ناآشنائی با مصالح و ظرائف و مراتب و جوانب دنیای سیاست بر کرسی قهرمانی کسانی نشستن که از اساس با کلیت و ماهیت نظام مشکل دارند و مطمئناً در «فردای فرضی» تحقق رویای سرنگونی نظام به شما و امثال شما نیز به اعتبار وابستگیها و دلبستگیهای تان به «اسلام» رحم نخواهند کرد! «قهرمانی کردن» برای چنین جماعتی قبل از «فخاری» شایسته «شرمساری» است!
سجادی با اشاره به آلت دست قرار گرفتن امثال موسوی و کروبی در خدمت شیادان سیاسی مینویسد: این یک جنگ نیابتی است که بازیگردان اصلی در سایه نشسته و شما و امثال شما را به شکل نامحسوس مدیریت میکند. شما بازی خورده این بازی شدهاید.
*خراسان
پایان خوش نامه نگاری کارگران با مسئولان ارشد دولتی
پس از نامه تعدادی از کارگران یکی از شرکت های منحل شده دولتی در سالهای گذشته به مسئولان ارشد اجرایی کشورمان که در آن از مشکلات بازنشستگی خود سخن گفته بودند، این نامه در اختیار کارشناسان مربوطه قرار گرفته و پس از تایید مدارک و مشکلات موجود، یک مقام ارشد دولتی با صدور ابلاغیه ای به تعدادی از اعضای کابینه، از آنها خواسته است ایام دریافت مقرری بیمه بیکاری شاغلان در این شرکت که با اتمام دوره پرداخت مذکور بازنشسته می شوند، به عنوان سوابق بیمه ای تلقی و در محاسبه سنوات خدمت برای صدور احکام بازنشستگی پیش از موعد محسوب شود.
انتقاد از رفتار غلط مسئولان و تجار ایرانی با برخی کشورهای همسایه
*ایران
تشویق روحانی، خاتمی و سلیمانی در دانشگاه
حضور «حسن روحانی» در دانشگاه علوم پزشکی ایران با حاشیههایی همراه بود. در این برنامه کلیپی از چهرههای سیاسی مؤثر در 35 سال گذشته پخش شد. به گزارش «ایران» نکته قابل توجه تشویق و ابراز احساسات دانشجویان هنگام پخش تصویر سید محمد خاتمی و سردار قاسم سلیمانی در این نماهنگ بود. دانشجویان همچنین تشویق گرمی را برای حسن روحانی به عمل آوردند.
جزئیات بیشتر از فساد 12 هزار میلیاردی
سایت تابناک جزئیات بیشتری از فساد 12 هزار میلیاردی که اخیراً کشف شده را افشا کرد. بنا بر این گزارش دو بانک و یک مؤسسه و یکی از ایرلاینهای بزرگ کشور، درگیر فساد 12 هزار میلیارد تومانی جدید در نظام بانکی هستند. گفته میشود متخلفان تحت ضمانتنامهها و چکهای جعلی کلاهبرداری میکردند و تسهیلات کلان میگرفتند. تابناک ادامه داد: این فساد در برخی شعب بانک «ت» در استان کرمان رخ داده. بنابراین گزارش یکی از مراجع امنیتی پس از اطلاع از این موضوع، جزئیات آن را در نامهای به علی لاریجانی رئیس مجلس اعلام کرده است. گفته میشود متهم ردیف اول این پرونده، دارای سابقه بوده و پیش از این، تخلفاتی در یکی از بزرگترین بانکهای کشور داشته است.
فرار به جلو ارگان پایداریها در اختلاس تازه
یک سایت ارگان جبهه پایداری در اقدامی قابل تأمل تلاش کرد فساد 12 هزار میلیاردی را به دولت جدید نسبت دهد. این سایت در خبری با عنوان «رونمایی از فساد 12 هزار میلیاردی، تنها یک و نیم سال پس از استقرار دولت یازدهم» سعی کرد این فساد را به دولت جدید نسبت دهد. به گزارش «ایران»این در حالی است که «ولیالله سیف» رئیس کل بانک مرکزی در برنامه «نگاه یک» شنبه شب شبکه اول سیما اعلام کرد که فساد 12 هزار میلیاردتومانی یکی از بانکهای کشور طی سالهای 1385 تا 1391 رخ داده ولی کشف آن در سال گذشته بوده است.
شبکههای اجتماعی مانند آب ویروس دارند
امام جمعه مشهد با بیان اینکه شبکههای اجتماعی مانند آب ویروس دارند، گفت: شبکههای اجتماعی باید برای حذف محتوای فسق و فجور، فیلتر شوند. به گزارش ایرنا، آیتالله «سیداحمد علم الهدی» به مناسبت روز دانشجو و در دیدار با دانشجویان دانشگاههای مشهد این سخن را بیان کرد و افزود: این حرف من درباره شبکههای اجتماعی است، این حرف را میزنم و با هر کارشناس ارتباطات هم که لازم باشد سر هر میزی صحبت خواهم کرد.
تخلف بزرگ در واردات مرغ منجمد
روز گذشته در کمیته اقتصادی کمیسیون اصل نود مجلس یکی دیگر از تخلفات انجام شده در دولت قبل محرز شد. داوود محمدی دبیر کمیته اقتصادی کمیسیون اصل نود در گفتوگو با خبرنگار «ایران» گفت که در جلسه روز گذشته این کمیته که با حضور مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی کشور برگزار شد، گزارش واصله به مجلس در خصوص واردات گوشت مرغ منجمد در نیمه دوم سال 1391 با نرخ ارز مرجع و با هدف مقابله با تحریمها و ممانعت از افزایش قیمت گوشت مرغ در مقطع یاد شده، مورد بررسی قرار گرفت. به گفته نماینده قزوین در مجلس بررسیها حکایت از آن داشت که 765 تن از مرغهای وارداتی در قالب 35 کانتینر حسب نظر سازمان دامپزشکی فاسد بوده و لذا با حکم قضایی معدوم شده است. علاوه بر این 684 تن کسری مرغ وارداتی از میزان قرارداد منعقده نیز محرز شده است.
*قدس
سفر هیأت اهل سنت عراق به تهران
ایسنا: محمد الهایس، رئیس شورای ابناء العراق با اعلام خبر سفر هیأتی از عشایر اهل سنت عراق به ایران در آیندهای نزدیک گفت: این هیأت به منظور جلب حمایت تهران از عشایر اهل سنت در استانهای غربی در قبال داعش به تهران سفر خواهند کرد.
آخرین نفسهای دریاچه ارومیه
ایرنا: علیرضا منادی سفیدان نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اقدام جدی برای نجات دریاچه ارومیه صورت نگرفته است، گفت: این دریاچه آخرین نفسهای خود را می کشد.
کارون در محاصره فاضلاب
ایسنا: رودخانه کارون که روزگاری یکی از تمیزترین رودخانههای جهان محسوب میشد و جاذبهای ویژه برای شهر گرمسیری اهواز بود، به دلیل سوء مدیریت در کنترل فاضلاب شهری و صنعتی و کشاورزی تبدیل به محلی برای دفع فاضلابهای کثیف وخطرناک شده است.
پورتال شورای شهر تهران هک شد
قدس آنلاین: پورتال شورای شهر تهران دیروز صبح هک شد و کاربران زمانی که آدرس این سایت را وارد میکردند، با یک صفحه دیگر مواجه میشدند.
واگذاری امنیت اماکن زنانه به بانوان
تسنیم: سرهنگ کریم بیات رئیس مرکز انتظام پلیس پیشگیری ناجا با اشاره به استقبال مردمی از نگهبانان زن برای اماکن مختص بانوان، گفت: خوشبختانه مردم اقبال و استقبال خوبی نسبت به استفاده از نگهبانان محله داشتهاند؛ این استقبال به حدی است که فضا و اقبال به استفاده از نگهبانان زن در اماکن مختص زنان، همچون سالنهای ورزشی زنانه، پارک بانوان و … نیز افزایش داشته است.
زمان کنسرت کویتیپور
ایسنا: غلام کویتیپور، مداح اهل بیت(ع) پس از سالها فعالیت در حوزه حماسهخوانی و موسیقی مذهبی، نخستین کنسرت رسمی خود را برگزار میکند. این مداح قدیمی پس از لغو شدن برنامه کنسرتش در برج میلاد، قرار است ۲۶ و ۲۷ آذرماه در سالن وزارت کشور روی سن برود.
استفاده از شبکههای اجتماعی منعی ندارد
فرارو: علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه افتتاح بیستمین نمایشگاه الکامپ 2014 در جمع خبرنگاران درخصوص استفاده از شبکه های اجتماعی، گفت: شبکه های اجتماعی در حال حاضر آزادانه فعالیت می کنند و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
مؤسسه اعتباری که پول ندارد!
تابناک: محمدعلی پورمختار رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بحث انحلال موسسه اعتباری توسعه مطرح است، گفت: این مؤسسه به دلیل تخلفاتی که داشته و چون این تخلفات عمده بوده مورد توجه قرار گرفته است. وی اضافه کرد: یکی از تخلفات عمده موسسه یاد شده این است که در امر بیمه تعهدات بیشتر از اعتبار برای بیمهگذاران ایجاد کرده، به همین دلیل بسیار هستند بیمهگذارانی که برای گرفتن حق بیمه مراجعه میکنند اما اینها (پولی) ندارند که به بیمه گذاران بدهند.
تأیید مصرف مواد شیمیایی روی میوهها
باشگاه خبرنگاران: دکتر حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت گفت: مصرف مواد شیمیایی بر روی میوهها مشکل جدیدی نیست، در واقع سالهاست که از مواد شیمیایی بر روی میوهها استفاده میکنند، معمولا کمتر محصولی یافت میشود که از سم و کود در آن استفاده نشده باشد. وزیر بهداشت با بیان اینکه مردم حتما میوه بخورند، از مردم خواست میوههایی همچون سیب وخیار را با پوست مصرف نکنند.