روزنامههای اصلاحطلب اولین روز هفته را با تمرکز خبری بر سخنان محمود احمدینژاد آغاز کردند؛ «سکوت» احمدینژاد به روایت روزنامههای اصلاحطلب شکسته شد؛ او برای حضور در رقابتهای سیاسی «شرط» تعیین کرده است و «سودای» قدرت هنوز در میان حامیان وی وجود دارد؛ در همین راستا روزنامه اعتماد نوشت «حرف از انتخابات ریاستجمهوری ۹۶ هم به میان میآید. انتخاباتی که مجموعه همان اعضای جبهه پایداری که تا دیروز میگفتند ارتباطی با احمدینژاد ندارند معتقد میشوند که رییس دولت سابق پایگاه مردمی خوبی دارد. خودش هم هنوز همین اعتقاد را دارد و معتقد است که پایگاه مردمی خوبی دارد. در پاسخ به اصرارها برای آمدن به انتخابات ریاستجمهوری میگوید که «مردم خادمان واقعی خود را میشناسند و به بنده هم لطف دارند. کاش در بادرود روز ۲۸ صفر بودید و شعارهای مردم را میشنیدید با تمام این الطاف مردمی بنده هیچ برنامهای برای انتخابات مجلس و ریاستجمهوری ندارم مگر آنکه همانطور که گفتم ریسک شرایط بسیار بالا باشد.»
روزنامه مردمسالاری
ارگان رسمی حزب مردمسالاری شنبه را با تیترهای «ریشه حوادث 88 را باید در بداخلاقی مناظرات انتخاباتی جستجو کرد» و «بازتاب رزمایش «محمد رسولالله» در رسانههای خارجی» روانه پیشخوان مطبوعات کشور شده است.
· احمدینژاد؛ سودای قدرت
سعید پایند در صفحه سیاسی روزنامه مردمسالاری به رفتارهای سیاسی حامیان دولت در مقطع کنونی برای حضور در اریکه قدرت پرداخته است؛ این فعال اصلاحطلب پیرامون سودای قدرت این طیف سیاسی فعال کشور نوشت «حامیان احمدینژاد که در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 شکست تلخی خوردهاند و انتظار نداشتند به این راحتی قدرت را به رقیب واگذار کنند، بهطور جد به فکر تکاپو و بازسازی پایگاه سیاسی خویش افتادهاند و به همین خاطر تنها کانال حفظ مجدد سیاسیشان راهیابی دوباره به مجلس است یا بهعبارتیدیگر تنها راه حفظ و بقای آنها فتح کرسیهای بهارستان است. به نظر نگارنده؛ با توجه به اینکه حامیان احمدینژاد از عقبه سیاسی بالایی برخوردار نیستند و کارنامه درخشانی بر جای نگذاشتند و امروز هم در مجلس علیه دولت حسن روحانی کارشکنی میکنند، پس با این تفاسیر حامیان احمدینژاد بهخوبی آگاه هستند که تنها راه ادامه حیات سیاسیشان سرمایهگذاری برای انتخابات مجلس است و بدین منظور دانشگاه ایرانیان بهعنوان پایگاه انتخاباتی حلقه یاران احمدینژاد برای ورود به انتخابات آینده آماده کردهاند هرچند این مجموعه فعالیتها با سکوت و تکذیب نزدیکان رییسجمهور مواجه میشود، ولی آنچه که از فعالیتهای این گروه مشاهده میشود فعالیتهای انتخاباتی زودهنگام از طریق ابزارهای اینترنتی است.»
روزنامه ابتکار
روزنامه ابتکار شنبه را به تیترهای «پهنای باند اینترنت 10 برابر میشود» و «از بزرگانمان به بزرگی سخن بگوییم» اختصاص داد.
· روایت حاج حسین شریعتمداری از جفا به هاشمی
محمدعلی وکیلی در سرمقاله امروز روزنامه ابتکار به ارزیابی سرمقاله چند روز گذشته حاج حسین شریعتمداری در روزنامه کیهان که بهنقد سخنان آیتالله سید محمد خامنهای نسبت به رخداد مک فارلین پرداخته بودند؛ اقدام کرد؛ این روزنامهنگار اصلاحطلب نگرش مدیرمسئول روزنامه کیهان نسبت به حجتالاسلام هاشمی رفسنجانی را نادرست دانست و نوشت «متأسفانه نتیجهگیری حاج حسین در انتهای سرمقاله مهُر تائید بر روح ادعاهای آیتالله سید محمد خامنهای بود. آقای شریعتمداری در انتهای سرمقاله به عینه ادعاهای آیتالله را در خصوص عدم اطلاع حضرت امام (ره) از سفر مک فارلین تکرار کردند و تلویحاً چنین جلوه دادند که این سفر با هماهنگی آقای هاشمی و اطلاع نخستوزیر انجامشده است. این تفسیر مصداق همان جفایی است که جناب شریعتمداری در ابتدای مقاله به آن اشاره داشتند. عجیب است موضوعی که به تعبیر امام (ره) باعث رسوایی آمریکا و رئیسجمهور آن کشور شد و به اذعان همه دستاندرکاران بدون اطلاع مقامات کشورمان انجام پذیرفته بود، چرا بایست اینطور به نفع آمریکا مصادره شود؟! بههرحال آقای هاشمی در آن شرایط نماینده نظام بوده و مواضعش نیز مواضع نظام بود و بهتر آن است که آن مواضع را فارغ از نام هاشمی به اعتبار نظام مورد تائید قرار دهیم. اتفاقاً اشکال اساسی ادعاهای آیتالله سید محمد نیز همین است که ادعاهایش فقط علیه شخص آیتالله هاشمی نیست بلکه کلیت نظام را متأسفانه نشانه رفته است.»
روزنامه مردم امروز
روزنامه اصلاحطلب مردم امروز اولین روز کاری خود را با تیترهای «اختصاصی: پشت پرده وین» و «داغ بیپایان؟» میزبان نگاه خوانندگانش بود.
· صداوسیما؛ عصای دولت یازدهم
اکبر منتجبی در صفحه اتاق خبر روزنامه مردم امروز به تغییر رییس جام جم پرداخته است؛ این روزنامهنگار در یادداشت «عصای دولت» ابتدا به همگرایی صداوسیما با دولت نهم و دهم پرداخته است و سپس از روند جدایی آنان سخن گفت. دبیر اتاق خبر روزنامه مردم امروز سپس نسبت به تغییرات جدید در صداوسیما نوشت «صداوسیما ازآنجاییکه یکنهاد حاکمیتی است و بودجه خود را از دولت دریافت میکند، لازم است رعایت شئون مهمه دولت را بنماید؛ اما متأسفانه درگذشته برخی از مدیران این سازمان آنجا را با یک حزب سیاسی اشتباه گرفتند. متوجه نبودند که تضعیف دولت الزاماً راه آنها را به کاخ ریاست جمهوری هموار نمیکند. متوجه نبودند که نقد و مخالفت با برنامههای دولت، الزاماً مردم را هوادار و طرفدار حزب و گروه و باند آنها نمیکند. متوجه نبودند هنگامیکه دیوار بیاعتمادی بین این دو نهاد بالا برود، اولین ضربه را مردم و سپس حکومت میبیند. اکنون حضور محمد سرافراز در سازمان صداوسیما باید نقش «عصای دولت» را ایفا کند. پای سوم دولت باشد. گرهگشای مشکلات دولت باشد نه آنکه گرهها را سفتتر کند و تابلوها را بهاشتباه نشان مردم و دولت بدهد»
· ناگفتههای وین به روایت عضو تیم مذاکرهکننده هستهای
امیر حسین زمانینیا عضو تیم مذاکرهکننده هستهای که در هفته گذشته با حکم بیژن زنگنه به معاونت بینالملل و امور بازرگانی وزارت نفت منصوب شد؛ در گفتوگو با روزنامه مردم امروز به نقش عربستان سعودی درروند مذاکرات هستهای در هتل کوبورگ وین پرداخت. این عضو تیم مذاکرهکننده هستهای گفت «سه شب قبل از حضور «جان کری» در وین، وزرای خارجه آمریکا و عربستان سعودی یکدیگر را در پاریس ملاقات کرده بودند. ظاهراً آقای «سعود الفیصل» در زمان مذاکرات بازهم از وزیر خارجه امریکا خواسته بود تا به پاریس برود و دوباره با یکدیگر در آنجا دیدار کنند» وی درباره چرایی حضور کری در پاریس اظهار داشت «اینطور که ما متوجه شدیم آقای «جان کری» به آقای «سعود الفیصل» گفته بود که چون در مذاکرات هستند و مذاکرات هم جدی است نمیتواند به پاریس برود» عضو تیم مذاکرهکننده پیرامون واکنش تیم آمریکایی تصریح کرد «آمریکاییها به ما گفتند که مذاکراتشان با وزیر خارجه عربستان در مورد ایران نبوده است. حالا اینکه ما این حرف را چه طور تفسیر کنیم بحث دیگری است؛ اما بههرحال نمیتوان ازنظر دور داشت که انجام چنین سفری در شرایط حساس مذاکرات ایران و 1+5 بهنوعی بدسلیقگی بود»
روزنامه اعتماد
روزنامه اصلاحطلب اعتماد نیمتای بالای صفحه اول خود را به تیترهای «جامعه ما تماشاچی است» و «احمدینژاد: توطئه شدت یابد، میآیم» اختصاص داده است.
· احمدینژاد: توطئه شدت یابد، میآیم
«سکوت» احمدینژاد به روایت روزنامه اعتماد شکسته شد؛ او برای حضور در رقابتهای سیاسی «شرط» تعیین کرده است؛ گروه سیاسی روزنامه اعتماد نوشت «شاید بحثبرانگیزترین بخش اظهارات محمود احمدینژاد این بخش باشد. بخشی که هرچند وقت یکبار گفته میشد و کمی بعد تکذیب میشد اینبارهم با یک سیاست دوپهلو از سوی او مورداشاره قرارگرفته است. جایی که نمایندگان جبهه پایداری که این روزها سخت مشغول تهیه لیست انتخاباتیشان هستند و هرچند وقت یکبار به دیدن آیتالله مصباحیزدی میروند از رییس دولت سابق که این روزها از فعالیتش میپرسند برای آینده و او پاسخ میدهد که «بنده دیگر برای فعالیت سیاسی انگیزه شخصی ندارم چون اولاً تمام مراتب قدرت را در این کشور تجربه کردهام و ثانیاً ترجیح میدهم به فعالیتهای پژوهشی و آموزشی مشغول باشم اما اگر ابعاد این توطئهای که علیه رهبری در جریان است شدت پیدا کند بر پایه شناختی که از بنده دارید عافیتطلبی نمیکنم و با تمام ظرفیتهای فردی و اجتماعی خود به صحنه میآیم.» پاسخی که نیامدن همراه با احتمال آمدن در آن نهفته است.
پاسخی که مشخص نیست بالاخره محمود احمدینژادی که از نگاه خودش همه مراتب قدرت را تجربه کرده است بالاخره قصد بازگشت به این عرصه را دارد یا نه؟ یک ناامیدی همراه با کورسوی امید به نمایندگان جبهه پایداری میدهد. حرف از انتخابات ریاستجمهوری ۹۶ هم به میان میآید. انتخاباتی که مجموعه همان اعضای جبهه پایداری که تا دیروز میگفتند ارتباطی با احمدینژاد ندارند معتقد میشوند که رییس دولت سابق پایگاه مردمی خوبی دارد. خودش هم هنوز همین اعتقاد را دارد و معتقد است که پایگاه مردمی خوبی دارد. در پاسخ به اصرارها برای آمدن به انتخابات ریاستجمهوری میگوید که «مردم خادمان واقعی خود را میشناسند و به بنده هم لطف دارند. کاش در بادرود روز ۲۸ صفر بودید و شعارهای مردم را میشنیدید با تمام این الطاف مردمی بنده هیچ برنامهای برای انتخابات مجلس و ریاستجمهوری ندارم مگر آنکه همانطور که گفتم ریسک شرایط بسیار بالا باشد.»
روزنامه شرق
روزنامه اصلاحطلب شرق صفحه اول خود را به تیترهای «40 درصد اقتصاد ایران از مالیات معاف است» و «اگر متحجرین دستوپای مردم را نبندند بال پرواز باز است» اختصاص داد.
· حزب واحد اصلاحطلبی ممکن نیست
عبدالله رمضان زاده از فعالان فتنه 88 و از اعضای حزب منحله مشارکت امیدی به تشکیل حزب فراگیر و واحد در اردوگاه سیاسی اصلاحطلبان ندارد؛ وی معتقد است که «الآن یک تفاوت نسلی در ایران وجود دارد که شاید به لحاظ فکری بین نسل جدید و میانسال اصلاحطلب قرابت فکری دیده شود اما به لحاظ رفتاری متفاوتاند و این رفتارها گاهی گفتمانها را تغییر میدهد و باز منافع هم گاه گفتمانها را تحت تأثیر قرار میدهد. همه اینها باعث میشود که ازنظر من، این شکلگیری ممکن نشود.» سخنگوی دولت اصلاحات در پاسخ به اینکه آقای خاتمی نزدیک به یک ماه قبل در جمع جوانان حزب اعتماد ملی گفتند که ما سال ۸۴ اشتباه کردیم. اینکه چرا ایشان باید الآن این مسئله را مطرح کنند برای ما جای سؤال داشت. قطعاً در جمعهای درونی اصلاحات این بحث مطرحشده اما عمومیشدن آن آیا نشانه یا علت خاصی داشت؟ پاسخ داد «باید بپذیریم که ما اگر ائتلاف کرده بودیم، شرایط هشتساله دولت احمدینژاد برای کشور رخ نمیداد و ما انتخابات را برده بودیم؛ اما اینکه چهکسی باعث این عدم ائتلاف شد الآن وقت بیانش نیست، آنهم در شرایطی که دیگران مدام توی سرمان میزنند، اگر ما هم توی سرخودمان بزنیم دیگر چیزی از ما باقی نمیماند. به نظر من آقای خاتمی هم نخواستند بگویند چهکسی باعث این اتفاق شد. علت عدم ائتلاف هم ضرورتاً به طیف دور آقای خاتمی بازنمیگردد. این هم که میگویید شاید خواستهاند پالسی داده باشند، من در ذهن آقای خاتمی نیستم. نمیدانم. (با خنده)»
روزنامه آرمان امروز
روزنامه آرمان امروز صفحه اول خود را به تیترهای «جامعه غیر آزاد محروم است» و «قطع رانت هزینه دارد، روحانی تحمل کند» اختصاص داد.
· اصلاحطلبان آقای روحانی را غیر اصلاحطلب معرفی کردند
سعید حجاریان در گفتوگو با روزنامه آرمان بار دیگر به چگونگی توسعه در کشور
پرداخته است وی در انتهای این مصاحبه پیرامون نسبت روحانی با اصلاحطلبان اظهار داشت
«به دلایلی اصلاحطلبان آقای روحانی را غیر اصلاحطلب معرفی کردند. او وقتی به عرصه
آمد، عنوان کرد که من متعلق به هیچ جناحی نیستم و در سال 76 که آقای خاتمی کاندیدا
شد، بهصراحت خود را کاندیدای طیف چپ یا اصلاحطلبان امروز نامید اما آقای روحانی چنین
نکرد و بر فراجناحی و مستقل بودن تأکید داشت البته نباید فراموش کنید قشر بزرگی از
آنهایی که 24 خرداد 92 رأی دادند دلیلش اصلاحطلبان بودند که نتیجه آن، پیروزی آقای
روحانی بود. اصلاحطلبان برای این بر حمایت از آقای روحانی به توافق رسیدند که در آن
برهه شرایط کشور از جهات مختلف موردپسند جامعه نبود پس این جناح وظیفه خود میدانست
که برای پیروزی آقای روحانی تلاش کند. اصلاحطلبان به دنبال سهمخواهی در حمایت از
آقای روحانی نبودند و بهبود وضعیت کشور برایشان اهمیت داشت و دارد. پس از انتخابات
هم در همین راستا با دولت تعامل دارد و اگر کمکی خواسته شود دریغ ندارد اما این همراهی
به معنای نفی نقد نیست یعنی هرکجا که احساس شود، لازم است نکاتی به دولت گوشزد شود
سکوت نمیکنند.»
این فعال سیاسی اصلاحات سپس درباره فعالیت این جریان سیاسی در انتخابات آتی بهارستان تصریح کرد «ترکیب پارلمان بهتر خواهد شد به عبارتی شاهد مجلسی خواهیم بود که معتدلتر است و سود آن نصیب مردم میشود. از سوی دیگر با تغییر ترکیب مجلس و عدم راهیابی نیروهای تندرو به آن، شاهد همسویی بیشتری میان دولت و مجلس خواهیم بود. مجلس نهم آن تعامل مورد انتظار را با دولت یازدهم ندارد که نمونه آن استیضاح آقای فرجی دانا و نوع مواجه با گزینههای دیگر بود که به مجلس معرفی شدند. من قبلاً هم به ایسنا گفتم که مجلس دهم شبیه مجلس پنجم شود یعنی اقلیت قوی و تأثیرگذار از اصلاحطلبان وارد مجلس شوند و با توجه به شرایط موجود، چنین چیزی قابلقبول و راضیکننده خواهد بود. در مجلس پنجم، کارگزاران فراکسیونی قوی بودند. به نظر من حضور آقای ناطق نوری در مجلس بعدی بسیار مؤثر خواهد بود و من از حضور چنین نیروهایی در مجلس بعدی استقبال میکنم اما برخی از آنها اعلام کردند تمایلی برای حضور در مجلس بعدی ندارند.»
روزنامه ایران
روزنامه دولتی ایران، صفحه اول خود را به تیترهای «سفره غذای مردم آلوده نیست» و «میراث سههزارساله تاریخ به شناسنامه ایران بازگشت» اختصاص داد.
· تکذیب دخالت ایران در ترور پاپ ژان پل دوم
روزنامه دولتی ایران در ستون «دیگه چه خبر؟!» صفحه سیاسی این روزنامه به موج
رسانهای جدید دشمنان کشور پرداخته است و در همین راستا نوشت «به
فاصله چند روز بعد از فضاسازی علیه کشورمان به خاطر هویت ایرانی گروگان گیر سیدنی،
این بار طرح موضوع ترور پاپ ژان پل دوم باعث شد ادعاهایی علیه کشورمان مطرح شود. «محمدعلی
آقجا» شهروند ترکیه که در سال ۱۹۸۱
پاپ وقت را در واتیکان هدف گلوله قرار داده بود، هفته گذشته در گفتوگو با
تلویزیون صربستان مدعی شد ایران با موضوع ترور پاپ مرتبط بوده است.
به گزارش آسوشیتدپرس سفارت ایران در صربستان هم بلافاصله ادعای وی
مبنی بر نقش ایران، در ترور پاپ ژان پل دوم را تکذیب کرد. آقجا، بعد از ترور
ناموفق پاپ، دستگیر و به حبس ابد محکوم شد اما بعد از درخواست پاپ برای بخشودگی او
تا سال ۲۰۱۰ در ایتالیا
در زندان بود. او در بازجوییهای اولیه گفته بود با گروههای فلسطینی مرتبط است،
اما بعد سرویس جاسوسی بلغارستان و کا.گ.ب سازمان جاسوسی شوروی سابق را مقصر نامید.»