هر بشکه نفت صادراتی ایران در حالی این روزها در سطوح ۵۵ تا ۵۷ دلاری معامله می شود که متوسط ارزش نفت خام صادراتی ایران در روزهای ابتدایی تابستان سال جاری حدود ۱۱۰ دلار در بازارهای جهانی معامله می شد.
در این بین هر چند صادرات نفت ایران در آستانه سال ۲۰۱۵ میلادی رشدی حدود ۱۱ درصدی را تجربه کرد و برای نخستین بار در طول دو سال گذشته ایران بیش از یک میلیون و ۷۰ هزار بشکه نفت به مشتریان سنتی خود عرضه کرد اما بازهم افزایش صادرات بشکههای نفت ایران در سایه سنگین کاهش قیمتها قرار گرفته است.
از سوی دیگر، هر چند در روزهای پر تلاطم نفت در بازار جهانی ایران هیچ گونه دیپلماسی مشخصی برای اجرا در دست ندارد اما به نظر می رسد ائتلاف و تبانی برخی از کشورهای عربی عضو اوپک و ایالات متحده آمریکا برای استمرار سقوط آزاد قیمت جهانی طلای سیاه برنامه ریزی کرده اند.
در نخستین روز از معاملات نفتی در سال جدید ۲۰۱۵ میلادی متوسط بهای هر بشکه نفت خام برنت با کاهش ٥٧ سنتی به بشکهای ٥٧ دلار و ٣٣ سنت رسید و نفت خام آمریکا هم با کاهش ٨٥ سنتی، بشکهای ٥٣ دلار و ٢٧ سنت معامله شد که این مبلغ، ٤٥ درصد کمتر از بهای یک سال پیش آن است.
نکته قابل توجه ان است که منصور معظمی معاون برنامهریزی وزارت نفت هم با تائید زیانهای کاهش و سقوط آزاد قیمت جهانی طلای سیاه از افزایش ۹۰ میلیارد دلاری دارایی های نفتی آمریکا و زیان ۱۱۰ میلیارد دلاری نفتی روسیه در بحران کاهش قیمت ها خبر داد و تاکید می کند: هیچ گونه آسیبی به صنعت نفت ایران با استمرار کاهش قیمت نفت وارد نخواهد شد.
خواب جدید آمریکا برای بشکههای نفت
با وجود این کاهش قیمت، ایالات متحده آمریکا یک شوک جدید نفتی به بازار تحمیل کرد تا زمینه تندتر شدن سراشیبی سقوط آزاد طلای سیاه در ادامه سال ۲۰۱۵ میلادی فراهم شود.
بر این اساس دولت اوباما با لغو ممنوعیت ٤٠ ساله صادرات نفت تولید شده در آمریکا، زمینه صادرات شیل اویل بسیار سبک این کشور را به بازارهای جهانی فراهم کرده است.
دفتر صنعت و امنیت که مسئول تنظیم مقررات صادرات ایالات متحده آمریکا، اعلام کرده است: دولت به برخی شرکتها مجوز فروش میعانات سبک گازی را به خارج کشور اعطا کرده که پیش بینی می شود این سوک جدید نفتی آمریکا منجر به سقوط بیشتر ارزش طلای سیاه در بازار جهانی شود.
سقوط طلای سیاه و رویاهای نفتی آمریکا
به گزارش مهر، توليد نفت آمريكا از اوايل دهه ۱۹۷۰ میلادی روند نزولي خود را آغاز كرد و از حدود ۱۰ ميليون بشكه در روز به ۵ ميليون بشكه در روز در سال ۲۰۰۸ میلادی كاهش یافت.
به عبارت دیگر، آمريكا از بزرگترين توليدكننده نفت در دهه ۱۹۸۰ به بزرگترين واردكننده نفت جهان در دهه هاي اخير تبديل شد اما توليد نفت آمريكا از سال ۲۰۰۸ میلادی تاکنون با روندي صعودي از ۵ ميليون بشكه در روز به حدود ۹ ميليون بشكه در روزهای پایانی سال ۲۰۱۴ افزايش يافته است.
بر اساس روند موجود و وضعيت ميادين در حال توليد، پيش بيني ميشود توليد نفت آمريكا در سال ۲۰۱۵ میلادی به بيش از ۹.۵ ميليون بشكه در روز افزايش يابد.
علی خواجوی کارشناسان بازار نفت در یک نشست تخصصی درباره قیمت تمام شده تولید نفت نامتعارف در آمریکا، گفت: کميسيون صنعتي منطقه داكوتاي شمالي که بيش از ۳۰ درصد از كل نفت منابع غيرمتعارف آمريكا را توليد میکند و يکي از بزرگترین کانون هاي توليد منابع غيرمتعارف آمریکا بوده اعلام کرده که متوسط هزينه سرمايه گذاري اوليه (capex) و هزينه عملياتي بهره برداري (Opex)براي توليد از منابع غير متعارف اين منطقه ۲۱ دلار در هر بشکه است.
وی تاکید می کند: به اين مبلغ، ۱۸ دلار ماليات و بهره مالکانه اضافه ميشود و با احتساب ۱۰ درصد نرخ بازگشت سرمايه براي سرمايه گذاران، کل هزينه بهره برداري و سرمايه گذاري به همراه ماليات و بهره مالكانه توليد از منابع غيرمتعارف اين حوضه به حدود ۵۰ دلار در هر بشکه می رسد.
جزئیات سقوط آزاد درآمدهای نفتی ایران
به گزارش مهر، همزمان با برنامه ریزی هماهنگ کشورهای عربی و آمریکا برای تداوم کاهش بیشتر قیمت جهانی نفت خام در سال ۲۰۱۵ میلادی، براساس آمارهای موجود حتی در صورتی که قیمت نفت در محدوده بشکه ای ۵۵ دلار در سال ۲۰۱۵ میلادی ثابت باقی بماند، درآمدهای نفتی ایران به حدود نصف کاهش می یابد.
بر اساس توافق ایران با کشورهای عضو گروه ۱+۵ به طور روزانه امکان صادرات یک میلیون بشکه نفت خام به پالایشگرهای پنج مشتری سنتی ترکیه، چین، کره جنوبی، هند و ژاپن وجود دارد.
در صورتی که قیمت هر بشکه نفت خام در بازار جهانی حدود ۱۰۰ دلار باشد، درآمد روزانه صادرات نفت ایران ۱۰۰ میلیون دلار و درآمدهای سالانه آن به بیش از ۳۶ میلیارد دلار خواهد رسید.
این در حالی است که اگر قیمت هر بشکه نفت در محدوده ۵۰ تا ۵۵ دلار در سال ۲۰۱۵ میلادی ثابت باقی بماند، این درآمدها به روزانه ۵۵ میلیون دلار و سالانه به حدود ۱۸ میلیارد دلار کاهش می یابد.
از سوی دیگر کارشناسان و موسسات معتبر بین المللی از برنامه ریزی برخی از کشورهای عربی عضو اوپک و آمریکا برای کاشه قیمت نفت تا سطوح بشکه ای ۴۰ دلار در سال ۲۰۱۵ میلادی خبر می دهند که در این صورت درآمد روزانه نفت ایران به ۴۰ میلیون دلار و درآمد سالانه به حدود ۱۴ تا ۱۴.۵ میلیارد دلار کاهش می یابد.