به گزارش مشرق به نقل از خبرگزاري ميراث فرهنگي، در پي زلزله بي سابقه 9 ريشتري ژاپن و بروز خطر انتشار مواد راديو اکتيو از سه نيروگاه انرژي هسته اي دراين کشور، موزه ها و سايت هاي اتمي درامريکا و کشورهاي ديگر جهان، شاهد رشد بي سابقه توريست هاي علاقمند به بازديد از اين مراکز شده اند.
به گزارش آسو شيتدپرس سه سايت و موزه اتمي در امريکا از جمله ذخيره گاه هسته اي هنفورد در پي بروز حادثه سونامي و زلزله اخير ژاپن شاهد رشد بي سابقه بازديد کنندگان ازاين مراکز شده است.
ذخيره گاه هسته اي هنفورد در جنوب شرقي واشنگتن که يکي از مراکز اصلي ساخت بمب اتمي در دو دهه گذشته بوده و اکنون با وجود دو دهه توقف فعاليت به عنوان آلوده ترين سايت جهان شهرت دارد، سالانه تعداد بي شماري توريست را به خود جذب مي کند. توريست ها دراين سايت مي توانند از دورشاهد فعاليت کارکناني باشند که با لباس هاي سفيد ويژه ، خاک آلوده به جيوه را از مراکز دفن براي نگهداري در محفظه هاي شيشه اي مخصوص زباله هاي اتمي حمل مي کنند. اما اين سايت امسال به حدي از سوي توريست ها مورد استقبال قرار گفته که به گفته مقامات موزه از هم اکنون تا پايان سال رزرو شده است.
بنا به همين گزارش موزه موشکي تيتان نيز که زماني از محرمانه ترين مراکز کشور محسوب مي شد ، امسال تورويژه اي در 35 متري اعماق زمين طراحي کرده است. اين تور همچنين شامل گشت و گذار در ويرانه هاي سايت موشکي در نواحي بياباني است که طي مدت 20 سال گذشته کاملا متروکه بوده است.
موزه ملي تاريخ و علوم هسته اي آلبوکرک نيز با هدف ارائه دستاوردهاي ويژه در زمينه علوم هسته اي از تاريخ آغازين شکل گيري فعاليت هاي اتمي تا جنگ سرد تا عصر پزشکي مدرن هسته اي تور ويژه اي را براي توريست ها ارائه کرده است. دراين موزه انواع راکت هاي و موشک هاي مورد آزمايش در بيابان هاي نيو مکزيکو و انواع بمب هايي که در ناکازاکي و هيروشيما منفر شد،در فضاي خارجي موزه به بييندگان عرضه مي شود. در اين بازديد ها مسائلي چون چرخه اورانيوم و نيز مسائل علمي در آزمايشگاه کوچک موجود در اين موزه به کودکان و دانش آموزان آموزش داده مي شود.
سايت اتمي معروف به سايت آزمايش تيتاني نيز که محل اولين تست بمب اتمي در 16 جولاي 1945 درمنطقه جنوب مرکزي نيو مکزيکو که به انفجار دو بمب مشهور ناکازاکي و هيروشيما در پايان جنگ جهاني دوم انجاميد هر سال در دو ماه مارچ و اکتبر به روي بازديد کنندگان گشوده مي شود. تور بازديد از اين سايت شامل طرح طبقه صفر است که زماني محل نگاهداري از بمب اتمي در صد پايي بر روي يک برج فلزي بوده است.
موزه آزمايش هاي اتمي در لاس وگاس نيز که زماني محل نگهداري انواع تجهيزات اتمي مورد آزمايش در سايت هاي محرمانه ملي نوادا و نيز محل آزمايش انواع تسليحات اتمسفري که از سال 1951 تا 62 در اين مکان بوده، اکنون دارايي هاي خود را در اختيار بينندگان قرار مي دهد.
اما مقامات موزه اعلام کرده اند که به دليل استقبال علاقمندان و افرايش تعداد توريست ها، رزوقبلي براي بازديد کنندگان حتي تا شش ماه آينده پر شده است.
فاجعه اخير در ژاپن علاوه برامريکا انتظار مي رود سبب تعجيل در اجراي طرح هاي بازديد توريستي دولت اکراين در منطسقه چرنوبيل از اواخر بهار جاري شود. اين تورها شامل بازديد از سايت هايي است که 25 سال پيش شهد بدترين سانحه نيروگاه هسته اي در تاريخ بود که اين شهر را به شهر ارواح مبدل کرد. بنا به همين گزارش کار تورگردان هاي خصوصي تقريبا از سال گذشته در اين منطقه آغاز شده و هزينه اي بالغ بر 250 دلار براي هر نفر دارد.
در خود ژاپن نيز دو موزه صلح هيروشيما و موزه بمب اتمي ناکازاکي که به آثار و بقاياي مربوط به حوادث جنگ جهاني دوم و حمله بمب اتمي امريکا به اين کشور و نيز تلاش هاي بعدي براي بازسازي و توسعه صلح انجام شده اختصاص داشت، گزارش هاي ويژه لحظه به لحظه درباره يادمان ها و ابزارها و تجهيزات گوناگون دراين زمينه به بينندگان ارائه مي کند.
بنا به همين گزارش به نقل از «جوزپ گونييو» مهندس انرژي هسته اي در پايگاه اطلاع رساني انرژي هسته اي ژاپن موسوم به «توريست هسته اي»، اين سايت اينترنتي که معمولا درحدود 94 هزار بازديدکننده درماه دارد، از ماه مارچ يعني زمان وقوع سونامي و بروز سانحه در نيروگاه هاي هسته اي ژاپن ، شاهد 119 درصد رشد در تعداد بازديدکنندگان اين سايت بوده است.
nucleartourist.com
فاجعه سال 1986 در اوکراين تحت حکمراني شوروي، باعث آزاد شدن 12 ميليارد ميليارد بکاکورل راديواکتيويته شد، که 30000 برابر مجموع راديواکتيويته آزاد شده از کل تاسيسات هستهاي جهان در يک سال است و کارشناسان هسته اي فرانسه اعلام کرده اند که ميزان راديو اکتيوي که ممکن است در نيروگاه هاي ژاپن ازاد شود مي تواند به ميزان آزاد شده در نيروگاه چرنوبيل برسد.