***
عدم توجه کنگره به هشدارهای اوباما درباره وتو کردن تحریمهای جدید علیه ایران
روزنامه صهیونیستی جروزالمپست در گزارشی با هدف فضایسازی علیه برنامه صلحآمیز هستهای ایران همچنان بر وجود اختلاف نظر بین اوباما و کنگره جدید آمریکا بر سر تصویب تحریمهای جدید علیه ایران تاکید داشته و مینویسد: برغم هشدارهای مکرر اوباما درباره وضع تحریمهای جدید علیه ایران، کنگره جدید آمریکا به رهبری جمهوریخواهان در نظر دارد لایحهای را تصویب نماید تا در صورت شکست مذاکرات بین ایران و گروه 5+1، تحریمهای سختگیرانهای را علیه ایران به تصویب برساند. به گفته منابع آگاه در کنگره، این لایحه احتمالاً این هفته آماده میشود.
اعضاء کمیته روابط خارجی کنگره آمریکا استدلال میکنند که این لایحه که پیشنویس آن از یک سال قبل آماده شده است به هیچ وجه توافقنامه موقت بین تهران و قدرتهای بزرگ دنیا را بهخطر نخواهد انداخت، بلکه برعکس باعث عقبنشینی بیشتر ایران در مذاکرات هستهای خواهد شد.
سناتور باب منندز سناتور ارشد دموکرات در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در اینباره گفت: تمامی حرف من این است که اجازه دهید تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع کنیم اما آن را تا ماه جولای اجرایی نکنیم.
کشورهای مخالف سیاستهای آمریکا سرانجام به مشکل خوردند
روزنامه واشنگتنپست به تاثیر کاهش بیسابقه قیمت نفت بر سه کشور مخالف سیاستهای آمریکا یعنی ایران، روسیه و ونزوئلا میپردازد و مینویسد: با کاهش شدید قیمت نفت جالب است که به واکنش سه کشور ایران، روسیه و ونزوئلا نگاهی کنیم.
نیکلاس مادورو در سفری به دور دنیا بدنبال گرفتن وام یا بازگرداندن نفت به قیمت هر بشکه 100 دلار بود. از طرفی دیگر، روسیه نیز با کاهش شدید درآمدهای خود مواجه شده است. در ایران نیز بحثی توسط رهبری و رئیسجمهور این کشور مطرح شد مبنی بر اینکه آیا باید چشم بهسوی دنیا داشته باشیم و یا اقتصاد مقاومتی را دنبال نماییم.
تمامی این سکانسها نشان میدهد که تا چه حد کاهش قیمت نفت پیامدهای شدیدی برای اقتصاد سه کشوری داشته است که بین 68 تا 95 درصد درآمدهای ارزی خود را از محل فروش نفت بهدست میآوردند. بنظر میرسد که ونزوئلا با بحران شدیدی مواجه شود. پوتین هم برای بهبود شرایط داخلی روسیه مجبور خواهد بود تجاوزات خارجی بیشتر انجام دهد. ایران هم باید بین همکاری با آمریکا و اروپا و شرایط اقتصاد مقاومتی یکی را انتخاب کند.
آسیبپذیری اوباما
روزنامه خلیج تایمز بنبست سیاسی بین کنگره و کاخسفید را بیحاصل خوانده و مینویسد: اوباما در مواجه با کنگره و مخالفت با سیاستهای وی در شرایط بدی قرار گرفته است. این مساله که اوباما بدنبال حمایت کامرون نخستوزیر انگلیس است تا پیامی به کنگره برساند نشانه درماندگی وی است. همچنین گزارش شده است که اوباما شخصاً تلفنی با برخی سناتورهای صحبت کرده است تا آنها را از تصمیمشان مبنی بر وضع تحریمهای جدید علیه تهران در شرایط سرنوشتساز فعلی منصرف نماید. اما کنگره آمریکا صبر و شکیبایی اندکی در بحث توافق هستهای با ایران دارد، توافقی که میتواند شرایط بلندمدت ژئواستراتژیک منطقه را تغییر دهد.
آیا ایران دادستان آرژانتینی را بقتل رسانده است؟
پایگاه دیلی بیست همسو با رسانههای معاند با مانور درباره قتل آلبرتو نیسمن دادستان آرژانتینی به پررنگ شدن فضای ایرانهراسی کمک کرده و مینویسد: یک سناتور آمریکایی که ادعا میکرد مدارکی دال بر دست داشتن ایران در ماجرای بمبگذاری مرکز یهودیان آیما در بوینسآیرس دارد روز یکشنبه در منزل خود به ضرب گلوله بقتل رسید. چندی پیش دولت آرژانتین تلاش کرده بود تا مانع از آن شود که وی این ادعا را طرح کند.
نویسنده این مقاله در ادامه مدعی میشود، اگرچه پلیس علت مرگ را خودکشی اعلام کرده است، اما با توجه به سوابق ایران در 20 تا 30 سال گذشته در عملیاتهای فرامرزی میتوان علت مرگ وی چیز دیگری دانست.
افزایش مراکز خرید پرزرق و برق در ایران
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به رشد قارچگونه مراکز خرید مجلل در تهران و شهرستانهای ایران اشاره کرده و مینویسد: صدای موتورهای پرقدرت ماشینهای معروفی از قبیل پورشه و مرسدس بنز در فضای محله زغفرانیه طنین اندازد میشود. این ماشینها صف کشیدهاند تا وارد پارکینگ طبقاتی مرکز خریدی بهنام پالادیوم شوند.
ایران با وجود قیمت پایین بیسابقه نفت، خزانه تقریباً خالی، و تحریمهای اقتصادی غرب با چالش اقتصادی خطرناکی روبروست. این درحالیست اتفاقات دیگری در ایران در حال رخ دادن است: سرمایهداران درصدد هستند تا 400 مرکز خرید را در سراسر کشور تاسیس کرده که از این میان 65 مرکز فقط در تهران ایجاد خواهد شد.
تا حدی این شرایط ما را بهیاد گذشته نهچندان دوری میاندازد که ایران از محل فروش نفت 700 میلیارد دلار درآمد بدست میآورد و به همین خاطر مردم ایران بدنبال تجملگرایی و ساخت مراکز خرید عظیم افتادند.
به ادعای این گزارش، تکثر این مراکز چیز دیگری نیز به ما میگوید: حضور شرکتهای ساختمانسازی و سرمایهگزاری وابسته به سپاهپاسداران و نیرویانتظامی.
یک تحلیلگر مسائل اقتصادی در این باره میگوید: در شرایط تحریم، زمانی که جای دیگری برای سرمایهگزاری وجود ندارد، ساخت مراکز خرید تنها کار پردرآمد در ایران است.
نوسنده این مقاله این دست کارها را مغایر با شعارهای انقلاب میداند، شعارهایی که مصرفگرایی را نماد غرب و مخالف ایدئولوژی اسلام درنظر میگیرند و ادامه میدهد: بانکها، اشخاص متمول، بنیادهای ثروتمند، سازمانهای معاف از مالیات که هدف آنها باید حمایت از فقراء باشد، هر چند وقت یکبار مرکز خریدی را با نام جدیدی افتتاح میکنند. این نشاندهنده این است که مردم ایران در شرایطی که اقتصاد کشور تحت کنترل دولت است بسیار علاقمند هستند تا به دنیای مدرن بپیوندند.