به گزارش مشرق، ماشین دودی نخستین قطار بین شهری بود که به وسیله اولین خط آهن ایران، تهران را به شهرری متصل کرد و در سال۱۲۶۱ هجری شمسی، امتیاز آن را مهندسی فرانسوی به نام میوبواتال از ناصرالدین شاه قاجار دریافت کرد.
این لوکوموتیو نزد مردم به ماشین دودی معروف شد. ماشین دودی دو ایستگاه داشت. یکی در خیابان دروازه خراسان و دیگری در حرم حضرت شاه عبدالعظیم بود.
از نکات جالب این است که این بخش از حمل و نقل تهران در آن زمان توسط بخش خصوصی اداره می شده و دولت دخالتی در امور آن نداشته است.
این ماشین دودی اکنون در پارک و محوطه باز خانه فرهنگ و نگارخانه کوثر نگهداری میشود. این قطار شهری یا همان ماشین دودی تهران - ری از چند قسمت تشکیل میشد. واگن لوکوموتیو یا آتشخانه که در آن لوکوموتیوران، قطار را هدایت میکرد و یک واگن شاهی، واگن آبدارخانه، واگن وزرا، واگن خدمه، چند واگن مخصوص زنان، هشت واگن برای مردان و هشت واگن نیز مخصوص بار و کالاهای تجاری بود.
اکنون اما مسافران آن معتادان شدهاند. معتادانی که به گفته عباس یدری مسئول فرهنگی فرهنگسرای کوثر، این لوکوموتیو تاریخی را تخریب کردهاند.
این مقام مسئول روز گذشته در جمع خبرنگاران میراث فرهنگی گفت که صندلیهای این قطار چوبی است و توسط معتادان برای روشن کردن آتش تخریب شده است. به نحوی که اکنون در این قطار صندلی وجود ندارد. بنابراین پیشنهاد می شود که حصار اطراف این ماشین دودی بلندتر شده تا معتادان نتوانند به این محوطه وارد شوند.
قدیمیترین ماشین دودی ایران که در پارک کوثر مستقر است این روزها پاتوق معتادانی شده که حتی صندلیهای این ماشین دودی را هم برای تسکین دردهای خود دود کردهاند!
منبع: مهر