کد خبر 389863
تاریخ انتشار: ۲۷ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۷

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی گفت: ایران در توافقنامه ژنو پذیرفته غنی‌سازی ۲۰ درصد و کار تکمیل راکتور اراک را تعطیل کند و سوخت آن را نسازد، اما باید دید که در مقابل چه چیزی تحصیل کرده است؟

عباسی: تکمیلبه گزارش مشرق، فناوری هسته‌ای از جمله تکنولوژی‌های برتر در عصر حاضر است که دستیابی به آن از نظر راهبردی امتیاز ویژه‌ای برای هر کشوری محسوب می‌شود.

با این وجود علیرغم پیشرفت‌های فراوان ایران اسلامی در این حوزه، همچنان برخی شبهات درباره میزان توانمندی کشورمان در حوزه فناوری هسته‌ای و نیز به‌ صرفه بودن سرمایه‌گذاری‌های کلان در این بخش و مقاومت در برابر زورگویی‌های جهانی توسط برخی "بی‌انصافان" مطرح می‌شود.

به‌ سراغ فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی و از دانشمندان مطرح کشور در این حوزه رفتیم و در سلسله گفت‌وگوهایی به بررسی توانمندی کشور در این حوزه و نیز کاربردهای این فناوری برتر پرداخته‌ایم که بخش ششم از این سلسله گفت‌وگوها پیش روی شماست:

فریدون عباسی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در تحلیل مذاکرات هسته‌ای و جایگاه جمهوری اسلامی در مذاکرات، اظهار داشت: مذاکرات مسیر خود را طی می‌کند و یک شروع متفاوتی در دولت یازدهم داشته و ما امیدواریم حتما خطوط قرمز را رعایت کنند. دولت حتما باید به این نکته توجه کند که در داخل کشور باید شرایطی ایجاد شود تا صاحبان اندیشه و متخصصان مختلف، عرصه مناسب و در خور شأن خود را در داخل کشور مشاهده کنند.

وی مسیر مذاکرات را زاییده فکر خاصی در جامعه دانست و تصریح کرد: بعد از پرونده هسته‌ای می‌خواهیم در برابر سایر موضوعات چه روشی را در پیش بگیریم؟ به هر تقدیر تکلیف حال حاضر ما این است که ما از تیم مذاکرات دفاع کنیم، چون به فرموده مقام معظم رهبری اینها فرزندان کشور هستند و شاید هم یک مقداری دیدگاه‌شان با دیدگاه دیگران متفاوت باشد.

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ادامه داد: ما باید ضمن دفاع از تیم مذاکره‌کننده کشورمان بر خط قرمز نظام تاکید کنیم و بخواهیم که روی خط قرمزها ایستادگی کنند. گروه مذاکره‌کننده ایرانی نباید تفکر قبیله‌ای داشته باشد، بلکه باید از خرد جمعی استفاده کند. اگر روی خط قرمزها که حفظ استقلال کشور و حفظ دستاوردهای ماست بایستیم، قاعدتا باید برنده باشیم و دلیلی ندارد که طرف مقابل در مذاکرات از ما امتیاز بگیرد، چرا که ما کار خودمان را انجام می‌دادیم و آنها بودند که در پوشش مقررات جهانی که خودشان تدوین کردند از این مقررات سوءاستفاده و تلاش کردند کشور ما را درگیر چالش کنند.

عباسی با اشاره به اینکه آنها تلاش دارند جمهوری اسلامی در کار نباشد، یادآور شد: آمریکایی‌ها در گذشته با روش‌های مرسوم نتوانستند ما را شکست دهند. در موضوع هسته‌ای متمرکز شده‌اند و تلاش دارند تا رفتار کشور ما را عوض کنند یا موضوعات موشکی ما را محدود کنند. حالا ما می‌خواهیم چه انجام دهیم؟ آیا می‌خواهیم رفتارمان را عوض کنیم؟

وی ادامه داد: عده‌ای هستند که می‌گویند اصلا ما چرا انقلاب کردیم! اینها یک تعداد افرادی هستند که باید رهایشان کنیم و بگذاریم کار بیهوده خودشان را انجام دهند، اما ملت می‌خواهند با عزت زندگی کنند و انتظارشان از مذاکرات در سطحی است که می‌خواهند گفتمان انقلاب حفظ شود و مخالفند که دیپلمات‌های ما جا بزنند.

رئیس انجمن هسته‌ای ایران با بیان اینکه باید بدانیم که گفتمان انقلاب اسلامی به چه معنایی است، گفت: اگر روی این تکیه کنیم، تیم مذاکره‌کننده هم با عزت جلو می‌رود و طرف مقابل باید گفتمان جمهوری اسلامی را بپذیرد و حق ندارند ما را محدود کند.

**در یک سال گذشته چه چیزی به دست آورده‌ایم؟

فریدون عباسی در ارزیابی فرسایشی شدن روند مذاکرات و انجام توافق سیاسی و موکول کردن جزئیات به آینده، تاکید کرد: در این یک‌ سالی که گذشته ما چه چیزی به دست آورده‌ایم؟ سرمایه کشور را توانستیم بازگردانیم یا مسکنی به ما داده‌اند که ما را درگیر کنند؟ مشکل خاصی حل نشده است.

وی ادامه داد: به نظر من اگر ما غنی‌سازی 20 درصد را فقط در حد نیازمان انجام می‌دادیم و فقط آن را مقداری پایین می‌آوردیم و همین‌طور که کار تبدیل را انجام می‌دادیم غرب هم تحریم‌ها را حذف می‌کرد، این کار بهتری بود. در برنامه اقدام مشترک باید گنجانده می‌شد که امتیازدهی و امتیازگیری به چه صورتی باشد و به طور مشخص، چه چیزی در مقابل چه چیزی اجرا شود.

دانشمند هسته‌ای کشورمان حاصل مذاکرات یک سال اخیر را چشم‌گیر ندانست و تصریح کرد: من مطلب قابل ملاحضه‌ای ندیدم. مشاهده کنید که با حرکت‌های سیاسی و اقتصادی که در دنیا در خصوص نفت انجام شده، درآمد کشور هم پایین آمده، بنابراین عرصه تقابل ما با دیگران به موضوع هسته‌ای ختم نمی‌شود.

وی افزود: ما موضوعات مختلف منطقه‌ای و جهانی داریم که ایران در آن نقش تعیین کننده‌ای دارد و بهتر است ما از سایر ابزارهای‌مان استفاده کرده و درست مذاکره کنیم. باید دیگران خود را با ما تنظیم کنند.

** نباید با وعده‌های توخالی مردم را فریب دهند

فریدون عباسی نظام اسلامی را دارای ساختاری قدرتمند دانست که نشان داده در کوتاه مدت با روحیه انقلابی و تمدن بزرگ، تحول اساسی در کشور ایجاد کرده و یادآور شد: این بزرگ‌ترین اهرم ماست. باید به مردم امید دهیم. اگر در داخل همراهی داشته باشیم و با وعده تو خالی مردم را فریب ندهیم، مردم هم ایستاده‌اند. مردم هر کاری انجام داده‌اند بدون چشم‌داشت بوده است.

**ایران پذیرفته غنی‌سازی 20 درصد و کار تکمیل راکتور اراک را تعطیل کند و سوخت آن را نسازد اما در مقابل هیچ چیز نگرفته است

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر همان مسیر توافق موقت ژنو ادامه دارد و مذاکرات تمدید شده با توجه به توافق پیشین آمریکا با این توجیه که تحریم‌ها جدید نیست ما را تحریم می‌کند، این حفره و خلاء چگونه باید رفع شود؟ توضیح داد: ایران در توافقنامه ژنو پذیرفته که برخی از فعالیت‌های خود را تعطیل یا کم کند و در برخی جاها مانند غنی‌سازی 20 درصد و کار تکمیل راکتور اراک را تعطیل کند و سوخت آن را نسازد، همه اینها امتیازاتی است که ما به طرف مقابل داده‌ایم و اما سوال این است که ما چه چیزی گرفته‌ایم؟ از نگاه من هیچ چیز نگرفته‌ایم.

وی افزود: من معتقدم همان غنی‌سازی 20 درصد کافی بود. ما باید آن را کم می‌کردیم و نیاز به تعطیلی نبود. صحبت از فردو و سایر چیزهای دیگر به این معنا است که ما خیلی بیش از حد انتظار به خواست آنها عمل کردیم. خب حالا نظر این بوده و لذا عده‌ای رفتند و آن را امضا کردند، اما چه به دست آوردند؟ توانستند مشکلات جامعه را حل کنند یا اینکه فقط یک کار فرسایشی انجام شد؟

**هسته‌ای می‌خواهیم چکار؛ آقایان با هواپیمای شخصی بروند انگلیس و سواحل قناری تفریح کنند!

رئیس انجمن هسته‌ای ایران با اشاره به اینکه ما دچار روند فرسایشی هستیم، اظهار داشت: برخی می‌گویند که اصلا برنامه هسته‌ای را برای چه خواستیم؟ بی‌خود برای کشور دردسر درست کرده‌ایم. این دیدگاه در مسائل دیگر هم بیان می‌شود که ما برای چه می‌خواهیم به دریاها برویم و با اقیانوس‌ها چکار داریم؟ چرا خودمان را به دردسر بیاندازیم؟ می‌خواهیم در قطب جنوب چکار کنیم؟ همه اینها قابل بحث است.

وی ادامه داد: برخی می‌گویند همین که برویم باغ‌های کرج و شمال و یا جزیره کیش را بگردیم کافی است و اگر برخی آقایان هم می‌خواهند بیشتر تفریح کنند بروند سواحل قناری، فرانسه، انگلیس و اندونزی و بهترین هواپیما هم در اختیارشان است. اگر بخواهیم این‌طور فکر کنیم در خیلی از چیزها باید کوتاه بیاییم. این تفکر محدود است. آیا ما می‌خواهیم با این تفکر پیش برویم؟ اگر بخواهیم این‌طور فکر کنیم در خیلی از مسائل باید کوتاه بیاییم.

فریدون عباسی با این بیان که"تفکر برخی افراد اصلا به حدود هسته‌ای هم محدود نمی‌شود و همین افراد که می‌گویند برنامه هسته‌ای ما به درد نمی‌خورد معتقدند اصلا ما با اسرائیل چه کار داریم و چرا باید فلسطین را تقویت کنیم و چرا افاغنه را در کشور راه می‌دهیم؟" خاطرنشان کرد: همان تفکری که با حضور افاغنه مسلمان در کشور مخالف است، معتقد است ما چه کار به رژیم‌صهیونیستی داریم و کسانی که برای مذاکرات هم این خط را دنبال می‌کنند در این اندیشه هستند که این مسائل به ما چه مربوط است!

**باید ماهواره داشته باشیم و نگذاریم هر وقت خواستند شبکه‌های ما را از ماهواره حذف کنند

وی اضافه کرد: ما مسلمان هستیم و نمی‌توانیم بگوییم به ما مربوط نیست. افاغنه و فلسطینی‌ها مسلمان هستند و ما باید از آزادی‌خواهی در جهان حمایت کنیم. رسانه و تلویزیون ما باید روی آنتن برود و نباید اجازه دهیم که کشوری هر وقت خواست تلویزیون ما را قطع کند.

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به تحولات قدرت و نظم جهانی، تاکید کرد: ملت‌های جهان امروز متوجه می‌شوند که استعمار جدید و نظم جهانی چیست. متوجه می‌شوند که چطور به اسارت گرفته شدند. اگرچه تاوان آن را ایران می‌پردازد، اما این دیدگاه در آینده پیروزی ما را در پی دارد. این تحریم‌ها نشان می‌دهد که چگونه حمل و نقل جهان را چند شرکت بیمه در دست گرفتند و قفل کرده‌اند؟ چطور پرچم جعلی روی کشتی‌ها می‌زنند و دنیا را کنترل می‌کنند.

**برای برخی سازشکاران همین که بتوانند ویزای چند کشور را بگیرند کافی است

فریدون عباسی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران تابوها را شکست و این استعماری که زیر زرق و برق تکنولوژی امروز پنهان شده، نشات گرفته از رشد الکترونیک در دنیاست و ایران این را برای ملل آشکار کرده است. مطمئنا کسانی که به امروز نگاه می‌کنند، نمی‌توانند تحولی که در 50 سال آینده اتفاق می‌افتد را درک کنند، چون خوشی خود را به چند سفری که امروز می‌خواهند در دنیا انجام دهند و بتوانند ویزا بگیرند محدود دانسته‌اند و اینها می‌توانند به سازش دلخوش باشند.

رئیس انجمن هسته‌ای ایران گفت: معتقدم باید با آمریکا و غرب در حد خودشان مبارزه کنیم و در بهداشت، آموزش در دانشگاه‌ها، صنایع و تولید اندازه ما باید به گونه‌ای باشد که به آنها بقبولانیم که در دنیا قدرت هستیم و در این صورت با ما تعامل خواهند کرد.

عباسی در پاسخ به سوالی مبنی بر برخی عقب‌نشینی‌های دولت اصلاحات در زمینه مذاکرات هسته‌ای و تاثیر فتنه 88 بر مذاکرات، خاطرنشان کرد: وقتی توقف مذاکرات هسته‌ای را دامن زدند، نماینده آمریکا در مذاکرات به‌ صورت غیرمنطقی از مذاکره طفره می‌رفت. این کار به این معنا بود که منتظر بودند که در انتخابات ایران اتفاق خاصی که آنها پیش‌بینی کرده بودند، رخ داده و جامعه ناامن شود.

وی در پایان خاطرنشان کرد: در همین فتنه شعارهایی داده شد و عوامل بیگانه تصور کردند که جناح اپوزیسیون داخلی ایران را می‌شود تقویت کرد و با تحریم فشار ایجاد کرد. بالاخره تیم مذاکره‌کننده ما با یک دیدگاه و فلسفه‌ای برای مذاکرات رفتند و این دیدگاه ممکن است با نگاه ما متفاوت باشد، مادامی که تیم مذاکره‌کننده کشور روی خط قرمز‌ها بایستد، ما از آنها حمایت می‌کنیم.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 6
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • جانباز ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
    0 0
    آیا شما در طول دو تا سه سال گذشته به داروخانه ها مراجعه کرده اید ؟ در حال حاضر داروی نایاب نداریم . این دلیل خوبی برای موفقیت آمیز بودن مذاکرات است
  • ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
    0 0
    واقعا؟!!!
  • سلمان ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
    0 0
    آیا شما از بین رفتن عزت ملی در پی تغییر آقای ابوطالبی رو دیدید یا عدم تحقق مواد توافقنامه در باره عدم تحریم جدید یا تحویل قطعات هواپیما تهدید به حملات نظامی و یا لغو تحریم خودروسازی و اخراج دانشجویان خارج از کشور تمام اینها نشانه عدم پیروزی ما در مذاکرات هست شما بحث بهتر شدن وضعیت دارو و درمان رو می کنید من ثبات مدیریتی که ایجاد شده رو در این امر موثرتر می دونم تا مذاکرات ؛ در ضمن خودم در سال 92 عزیزی رو به خاطر مسایل درمانی از دست دادم پس برای ما ژست نگرانی برای بیماران رو نگیر داروهای داخلی هم کیفیتشون خیلی خوبه سرطان مادر خودم هم با همین داروهای داخلی بهبود پیدا کرد در حالیکه یکی از فامیل هامون با وجود هزینه بالای چهل پنجاه میلیون تومنی با استفاده از داروهای خارجی فوت کرد
  • علیرضا ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
    0 0
    ماهم میخوایم به سطحی برسیم که دیگه همین دارو نشه اهرم فشاری علیه ما اگر واقعا داروی نایاب نداریم واقعا خبری خوبی هست ولی باید آینده رو هم دید.
  • حسین 1400 ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
    0 0
    واقعا به اینکه مخاطب مشرق هستم افتخار میکنم. اینجا میشه چکیده ای از رسانه های اصلاح طلب، غربی های جنگ طلب، صلح طلب، تکفیری، اصولگرا، منافقین و همه همه رو یکجا بررسی کرد. اما وقتی رسانه های اصلاح طلب سر میزنی فقط ترجمه از فلان سایت خارجی، فلان روزنامه خارجی، منابع مطلع! و به گفته...! معتبرترینشون هم که تحلیل های حسینیان و حجاریان رو تکراری منتشر میکنه! دست مریزاد و من الله توفیق
  • ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
    0 0
    تحلیلت تو حلقم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس