شورای دولتی چین با انتشار سند مربوط به راهبرد دفاعی تاکید کرد که به افزایش اقدامات خود برای حفاظت از دریاهای آزاد ادامه خواهد داد. پکن همچنین از کشورهای همسایه به خاطر اقدامات تحریک آمیز در جزایر واقع در دریای جنوبی چین به شدت انتقاد کرده است.
انتشار این سند راهبردی در شرایطی است که تنش بین چین و کشورهای همسایه بر سر مناطق مورد اختلاف در دریای جنوبی چین، افزایش یافته است.
چین ادعای مالکیت 90 درصد دریای جنوبی چین را مطرح کرده و سعی نموده است تا با ساخت جزایر مصنوعی این ادعای خود را تقویت بخشد. فیلیپین، تایوان، مالزی، برونئی و ویتنام نیز ادعای مالکیت بخشی از این دریا را مطرح کردهاند.
یانگ یوجون سخنگوی وزارت دفاع چین تاکید کرد که فعالیت های پکن در جزایر مورد اختلاف در دریای جنوبی چین، قابل قیاس با ساخت مسکن و جاده در سرزمین اصلی این کشور است. از نظر حاکمیت ارضی، هیچ اختلافی بین این دو وجود ندارد. برخی کشورها با انگیزه های پنهانی به صورت ناعادلانه ای حضور نظامی چین در منطقه را زیر سئوال می برند و این مساله را حساس می کنند. فعالیت های جاسوسی و شناسایی در منطقه رو به افزایش است و چین تدابیر لازم را برای پاسخ اتخاذ خواهد کرد.
پس از پرواز یک فروند هواپیمای جاسوسی آمریکا بر فراز دریای جنوبی چین و مناطقی که چین در حال ساخت جزایر مصنوعی است، پکن نارضایتی شدید خود را نسبت به این اقدام اعلام کرده است.
هونگ لی سخنگوی وزارت خارجه چین تاکید کرد که ارتش چین هواپیمای آمریکایی را از منطقه دور کرده است. وی این اقدام آمریکا را تهدیدی برای جزایر چین در دریای جنوبی چین ارزیابی کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه چین تصریح کرد: چین به شدت منطقه مذکور را زیر نظر دارد و اقدامات مناسب و لازم را برای جلوگیری از ضربه وارد شدن به امنیت جزایر چینی در دریا و هوا، انجام خواهد داد.
یک مقام رسمی آمریکایی نیز پیش از این تصریح کرد که اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا خواستار بررسی گزینه هایی شامل ارسال هواپیماهای نظامی و کشتی های جنگی به نزدیکی مناطق مورد اختلاف در دریای جنوبی چین شده است.
این اقدام می تواند تلاش های چین برای گسترش نفوذ خود در منطقه را با چالش جدی روبرو کند.