گروه بینالملل مشرق - برای مخاطبان گزارشهای تحولات سوریه، از تازهترین تحولات میدانی جبهه «دمشق و حاشیه دمشق» گزارشهایی رسیده است که مطالعه آن را به علاقهمندان "تحولات در صحنه" سوریه توصیه میکنیم؛ با ما همراه باشید.
غوطه شرقیه صحنه تظاهرات و اعتراضات به تروریستها/ فرار ساکنان به مناطق تحت کنترل دولت سوریه
منطقه غوطه شرقیه دمشق از جمله مناطقی بود که از ابتدای وقوع بحران تروریستی تکفیری در کشور سوریه به اشغال گروههای مختلف تروریستی زیرمجموعه القاعده ، داعش و جبهه اسلامی درآمده است. ساکنان این منطقه عموما دارای علاقه به دشمنی با شیعیان، علویها و مسیحیون بوده و طی 4 سال اخیر نقش فراوانی در کشتار شهروندان سوری از سایر فرق اسلامی و ادیان آسمانی داشته اند.
به دنبال گسترش حملات تروریستهای تکفیری از مبدا غوطه شرقیه به سمت محلات مسکونی شهر دمشق ، ارتش سوریه با پشتیبانی گروههای مجاهدین شیعه (لشگر فاطمیون،حزب الله سوریه و لبنان و مجاهدین عراقی) طی عملیاتهای متعددی موفق به ایجاد شبه حصار در اطراف غوطه شرقیه شده و در فاز دوم نیز عملیات پاکسازی بخشهای مختلف غوطه شرقیه را به اجرا درآورد که با موفقیت کامل همراه بوده است.
در ماههای نخست محاصره تقریبی غوطه شرقیه، ساکنان آن طی تظاهراتهایی ضمن درخواست برای ایجاد امارت اسلامی (مشابه حکومت داعش در بخشهایی از سوریه و عراق) دولت ، ارتش و شهروندان ساکن دمشق را به حمله سراسری و ساقط کردن نظامی قانونی حاکم بر سوریه تهدید می کردند.
در این میان ، سازمان ملل و صلیب سرخ طی مذاکراتی با دولت سوریه موافقت آن را برای ارسال انبوهی از مواد غذایی، دارویی و پوشاک به داخل غوطه شرقیه جلب کرده بودند. دولت سوریه نیز به نوبه خود بطور مرتب صدها تریلی حاوی اقلام دارویی و غذایی برای ساکنان قدرنشناس غوطه شرقیه ارسال می کرد که کلیه این کمکهای انسان دوستانه مستقیما به انبارهای تدارکاتی گروههای تروریستی همچون القاعده و جبهه اسلامی و ارتش آزاد وارد شده و بصورت جیره بندی و محدود بدست ساکنان غوطه می رسید.
با ادامه محاصره و اجرای موج جدید عملیاتهای پاکسازی غوطه شرقیه، گرسنگی و محدودیتهای محاصره منطقه به ساکنان غوطه فشار آورده و اختلافات میان گروههای تروریستی بر سر میزان بهره مندی از تدارکات موجود در انبارهای متعدد غذا، دارو و پوشاک، بالا گرفت. به موازات این اختلافات اقدام گروه جیش الاسلام وابسته به اخوان المسلمین برای سیطره بر کل غوطه شرقیه و به زانو در آوردن سایر گروههای تکفیری موجب تشدید اختلافات میان آنها شده و موج وسیعی از نبردهای شدید ، ترورهای فرماندهان و اعضای این گروهها و حملات به مناطق تحت سیطره یکدیگر آغاز شد.
شدیدترین این نبردها طی ماههای اخیر به حمله داعش به اردوگاه آوارگان فلسطینی نشین یرموک باز میگردد که موجب تشکیل ائتلافی از گروههای وابسته به ارتش آزاد و حبهه اسلامی شده و به سایر محلات تحت سیطره این گروهها مانند "القابون، برزه و تشرین در شمال شهر دمشق و غوطه شرقیه نیز کشیده شده و طی آن صدها نفر از دو طرف کشته و زخمی شده اند.
ائتلاف ارتش آزاد و جبهه اسلامی با بسیج صدها نفر از نیروهایشان حملات وسیعی را برای شناسایی و دستگیری گروهها و عناصر هم پیمان و وابسته به داعش اجرا کردند و صدها نفر از افراد داعش را طی این جستجوها کشته، زخمی یا دستگیر کرده اند. با گذشت هفته ها از این درگیریها ، هیچگونه اخباری از وضعیت دستگیر شدگان منتشر نشده و این موضوع در کنار تشدید گروسنگی و محاصره مناطق مذکور از سوی ارتش و دفاع وطنی سوریه موجب لبریز شدن خانواده های ساکن در غوطه شرقیه شده است.
بخشی از این خانواده ها از طریق دو معبر ایجاد شده از سوی ارتش سوریه در شمال و جنوب غوطه شرقیه دسته دسته از این منطقه می گریزند و خود را از شر زندگی زیر شمشیر تکفیریهای وحشی خلاص می کنند. بخش دیگری از این خانواده ها که به دلیل وابستگی به داعش، القاعده و مشارکت فرزندانشان در جنایات علیه نظامیان و شهروندان سوری امکان خروج از غوطه را ندارند، زندگی با ذلت و خفت و تحت سایه ترس از کشته شدن زیر حملات ارتش سوریه یا درگیریهای شدید داخلی میان گروههای تکفیری را تحمل می کنند.
روز گذشته شهر سقبا در مرکز غوطه شرقیه دمشق صحنه تظاهرات دهها نفر از ساکنان آن بود. این افراد که گروهی متشکل از زنان ، مردان و کودکان بودند ، نسبت به گسترش گرسنگی و بی خبری از دستگیر شدگان درگیریهای داخلی گروههای تروریستی اعتراض کردند.
آماده شدن مدافعان حرم حضرت زینب (س) برای دفاع از مناطق حاشیه حرم
به دنبال وقوع برخی تحولات در مناطق حاشیه ای شهرک شیعه نشین "السیده زینب(س)" واقع در حاشیه جنوبی شهر دمشق، مدافعان حرم اقدام به تشدید تدابیر امنیتی داخل و حاشیه آن کرده اند. در همین زمینه یک مجموعه از جوانان ساکن این منطقه که از ابتدای بروز بحران در سوریه نقش فعالی در مبارزه با تروریستهای تکفیری و حفاظت از حرم ایفا کرده اند، در حال افزایش سطح آمادگیها برای حمایت از این شهرک 100 هزار نفری هستند.
واحد رسانه ای این گروه با انتشار تصاویری از ایجاد استحکامات و تقویت مراکز استقرار این مبارزان در خطوط تماس با تروریستهای در مناطق نزدیک به شهرکهای ببیلا، یلدا و بیت سحم واقع در نوار شمالی منطقه سیده زینب (س) خبر داده اند.
سیطره داعش بر بخشی از آزاد راه تدمر - دمشق
گروه تروریستی تکفیری داعش با انتشار تصاویری از سیطره نیروهایش بر بخشی از آزاد راه تدمر (حمص) - دمشق خبر داده است. در این تصاویر سیطره این گروه بر پاسگاه ایست و بازرسی و تامین امنیت این مسیر ارتباطی به نمایش در آمده است. تصرف این منطقه در ادامه پیشروی های اخیر داعش در مناطق حاشیه شرقی استان حمص می باشد که از دو هفته پیش با حمله و اشغال شهرهای السخنه و تدمر آغاز شده است.