گروه سیاسی مشرق - روزنامه اصلاح طلب «شرق» امروز طی گفتگویی تفصیلی با صادق زیباکلام به بررسی نقش هاشمی رفسنجانی در دولت یازدهم پرداخت و نوشت "اکنون بسیاری دولت «روحانی» را همسو با «هاشمی» میدانند؛ چه از لحاظ فکری و چه از لحاظ عملی."
صادق زیباکلام با بیان اینکه رابطه دولت روحانی با هاشمی رفسنجانی یک رابطه رابطه رئیس و مرئوسی نیست میگوید: جهتگیری کلی دولت و سیاستهای آن، تا حدود خیلی زیادی همان جهتها و سیاستهای کلی است که آقای هاشمی به آن اعتقاد داشتهاند.
در ادامه بخش های مهم این گفتگوی تفصیلی را میخوانید؛
- خیلیها میگویند دولت یازدهم، همسو با آقای هاشمی است و آقای هاشمی پشت این دولت است. این دیدگاه بر چه اساسی است و آیا شما به آن اعتقاد دارید؟ اینطور نیست که این دولت، آقای روحانی یا سایر مسئولان، در کوچکترین کارها با آقای هاشمی مشورت کنند؛ مثلا اینکه استاندار و فرماندار را چه کسی بگذاریم. اصلا اینطور نیست. پس نهتنها رابطه رئیس و مرئوسی نیست بلکه ممکن است برخی نزدیکان آقای هاشمی گلهمند باشند و بگویند که با ما مشورت نکردهاند. اما جهت کلی دولت و سیاستهای آن، تا حدود خیلی زیادی همان جهتها و سیاستهای کلی است که آقای هاشمی به آن اعتقاد داشتهاند.
- آقای هاشمی خیلی اعتقادی به توسعه سیاسی نداشت که آقای روحانی هم ندارد. آقای هاشمی قائل به تنشزدایی با غرب حتی با آمریکا و بهبود رابطه با کشورهای عربی منطقه خلیجفارس بود که این دولت هم همینطور است.
- نکته دوم اینکه بیشتر کسانی که در دولت هستند و افراد مهمی هم هستند، همه از نزدیکان آقای هاشمی بودهاند. آقایان «جهانگیری»، «نعمتزاده»، «نوبخت»، «ترکان» و «ظریف» از جمله این افراد هستند. یعنی اگر به فرض آقای هاشمی الان رئیسجمهور بود، این افراد در کابینه ایشان هم بودند. بنابراین میشود گفت از نظر افراد هم، نزدیکیهایی بین آنها وجود دارد. پس هم از جهت استراتژی و جهانبینی و هم از جهت افرادی که همکاری میکنند، تفاوت زیادی بین آقای روحانی و آقای هاشمی نیست، ولی اینکه بگوییم آقای روحانی در كليه امور با آقاي هاشمي هماهنگي ميكنند، نه! اصلا اینطور نیست. درعینحال آقای هاشمی هم نمیخواهد به آقای روحانی خیلی نزدیک شود.
- اساسا یک مسئله خیلی مهم وجود دارد که نسبت اصلاحطلبان با دولت آقای روحانی چیست و کجاست؟ این سؤال اساسی است. برخی از اصلاحطلبان معتقد هستند نباید خودشان را به دولت آقای روحانی نزدیک کنند، برای اینکه اگر دولت آقای روحانی موفق نشود، آنها هزینهاش را ندهند. آنها معتقدند که ما باید از فاصله دور با روحانی حرکت کنیم که اگر آقای روحانی موفق نشد، به ما ارتباطی پیدا نکند. اما آقای هاشمیرفسنجانی و آقای خاتمی چنین نظری ندارند و خود من هم گفتهام که این نظر، نظر درستی نیست و ما باید با تمام وجود پشت دولت آقای روحانی بایستیم و از دولت ایشان حمایت کنیم.
- هیچ تردیدی ندارم که اگر آقای روحانی موفق نشود، داستان آقای احمدینژاد دوباره تکرار میشود.
- از دوم خرداد ٧٦ تا امروز، در این ١٨ سال، مواضع آقای هاشمیرفسنجانی بیشتر به سمت اصلاحطلبی، توسعه سیاسی، دموکراسی و رعایت حقوق شهروندی سوق پیدا کرده است. بخش عمده خصومتی که برخی اصولگرایان نسبت به ایشان دارند، بهدلیل این است که چرا هاشمی اینقدر لیبرال و آزادیخواه شده؛ چرا به آمریکا و غرب حمله نمیکند؛ این اتفاق در آقای هاشمیرفسنجانی افتاده است. با شناختی که از آقای هاشمی دارم معتقدم این اتفاق بهصورت طبیعی افتاده است و تظاهر نیست.