به گفته منابع خبری، دستگیری شلبی 39 ساله از سوی ماموران "سیا"بدون وجود هرگونه اتهام قضایی و صرفا به دلیل ارتباط شخصی وی با رهبر پیشین القاعده و بر اساس شماره تلفن بدست آمده در تلفن همراه "خالد شیخ محمد مسئول کل عملیات نظامی القاعده" صورت گرفته و وی طی 9 سال اخیر تحت شدید ترین شکنجه های جسمی و روحی قرار داشته است.
گفته می شود که از سال 2006 به دلیل اعتصاب غذای عبدالرحمن الشلبی در داخل زندان غیرقانونی گوانتانامو، زندانبانهای آمریکایی اقدام به خوراندن اجباری غذا به وی از طریق لوله های مخصوص می کرده اند. منابع خبری گفته اند که شلبی در هنکام خروج از زندان تنها 50 کیلوگرم وزرن داشته است.
بازداشتگاه گوانتانامو (به انگلیسی: Guantanamo Bay detention camp) نام زندانی است در خلیج گوانتانامو (Guantanamo Bay) در جنوب شرقی جزیره کوبا که در اشغال ارتش آمریکا قرار دارد. این پایگاه طبق قرارداد بین آمریکا و کوبا، از سال ۱۹۰۳ در اجاره نیروی دریایی آمریکا بوده و اگرچه پس از انقلاب کوبا در دهه ۱۹۵۰، دولت آن کشور بارها خواستار لغو این اجاره نامه شد، اما آمریکا با این درخواست موافقت نکرده و هرساله چک مبلغ اجاره را برای دولت کوبا میفرستد و دولت کوبا هم از نقد کردن آن خودداری میکند.
در پی حملات انتحاری اتباع "عربستان سعودی و امارات" در ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ به آمریکا و اعلام دکترین «مبارزه جهانی با تروریسم»، دولت آمریکا بازداشتگاهی را در این پایگاه ایجاد کرد تا کسانی را که در ارتباط با اتهامات به اصطلاح تروریستی در نقاط مختلف جهان بازداشت می کند، در این محل زندانی کند.
این افراد که دارای تابعیت آمریکایی نیستند در مناطق مختلف جهان دستگیر شدهاند، تحت عناوینی مانند «اشخاص متخاصم غیرارتشی» به گوانتانامو فرستاده شدهاند. در یک زمان، بیش از هفتصد تن از آنان در این محل زندانی بودند. از آنجا که آمریکا این افراد را «نظامی دشمن» نمیداند، آنان از حقوق اسیران جنگی برخوردار نیستند و از آنجا که نه تابعیت آمریکایی دارند و نه در خاک آمریکا دستگیر یا زندانی شدهاند، در حوزه قضایی ایالات متحده قرار ندارند و مشمول حقوق بازداشت شدگان در قوانین آن کشور، مانند ایراد رسمی اتهام، دسترسی به وکیل مدافع در مراحل بازجویی و حق محاکمه سریع و عادلانه نشدهاند.
ادامه بازداشت غیر قانونی و اعمال شکنجه های قرون وسطایی فیزیکی و روحی به این افراد با انتقاداتی از سوی نهادهای حقوق بشری مواجه بوده و باراک اوباما در جریان مبارزات انتخاباتی، وعده داد که وضعیت آنان را مشخص کند. با گذشت سالها از روی کار آمدن باراک اوباما این بازداشتگاه همچنان به کار خود ادامه می دهد.