گروه بینالملل مشرق- روزنامه دیلیبیست طی مطلبی با عنوان "ترکیه برنامه دارد به سوریه حمله کند، اما برای متوقف کردن کردها، نه داعش" به تحرکات مشکوک ترکیه پرداخته است که بررسی آنها نشان میدهد ظاهراً شمارش معکوس برای حمله ترکیه به سوریه آغاز شده است.
"ترکیه برنامه دارد به سوریه حمله کند، اما برای متوقف کردن کردها، نه داعش"
بر اساس گزارشهای منتشره، هم در رسانه های موافق و هم مخالف دولت ترکیه و علی رغم نگرانی ها در میان ژنرال های این کشور و انتقادهای احتمالی از سوی واشنگتن و سایر متحدان آنکارا در ناتو، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، برنامه دارد تا برای بازداشتن کردهای سوریه از تشکیل دولت در سوریه به شمال این کشور حمله نظامی کند.
اردوغان در سخنرانی اخیر خود قول داد که "ترکیه اقدام کردهای سوریه برای برپایی دولت خود در سوریه بعد از دستاوردهای مبارزان کرد در برابر داعش در هفته های اخیر را نخواهد پذیرفت." من این را به همه جهان می گویم "ما هرگز اجازه استقرار یک کشور کرد در مرز جنوبی شمال سوریه را نمی دهیم." او در ادامه افزود: "ما به هر قیمتی که باشد مبارزه خود را در این زمینه ادامه می دهیم." اردوغان همچنین کردهای سوری را به پاکسازی قومی در مناطقی از سوریه که تحت کنترل شان است، متهم کرد.
بعد از این سخنرانی، چندین رسانه خبری گزارش کردند که "رئیس جمهور و احمد داوود اوغلو نخستوزیر، تصمیم گرفته اند ارتش ترکیه را به سوریه اعزام کنند، این یک حرکت بسیار مهم توسط دومین نیروی مبارز بزرگ در ناتو بعد از ارتش آمریکا است. هم روزنامه "ینی سفاک"، سخنگوی دولت ترکیه و هم روزنامه "سوزکو" که از جمله مخالفان سرسخت اردوغان است نوشتهاند ارتش ترکیه دستوراتی برای اعزام سرباز به مرز دریافت کرده است.
چندین رسانه دیگر مطالب مشابهی را همه به نقل از منابع بی نام در آنکارا گزارش کرده اند. با این حال، تا کنون هیچ گونه انکار یا تایید رسمی از سوی دولت صورت نگرفته است. مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه، در این خصوص گفته است "بیانیه ضروری" بعد از اجلاس منظم شورای امنیت ملی که متشکل از رئیس جمهور، رهبران نظامی و دولت است سه شنبه این هفته صادر خواهد شد."
گزارشها حاکی از این هستند که "18 هزار سرباز ترک برای کنترل منطقه ای به عمق 30 کیلومتر و طول 100 کیلومتر که در اختیار داعش است، مستقر خواهند شد." این منطقه از نزدیکی شهر کردنشین کوبانی در شرق تا منطقه غرب تحت کنترل ارتش آزاد سوریه طرفدار غرب و دیگر گروه های شورشی از اطراف شهر مارع، بسط می یابد. بر اساس گزارشها این "خط مارع" (نامی که مطبوعات به آن دادهاند) با نیروهای زمینی، پوشش هوایی و توپخانه ای محافظت می شود."
"ینی سفاک" گزارش کرد: "آماده سازی های مقتضی جمعه آینده نهایی خواهند شد." حدس و گمان هایی در مورد مداخله نظامی ترکیه از زمان آغاز درگیری های سوریه در سال 2011 وجود داشته است. آنکارا از سازمان ملل و متحدان غربی اش خواسته تا چراغ سبزی برای ایجاد یک منطقه حائل و یک منطقه پرواز ممنوع در داخل سوریه برای جلوگیری از هرج و مرج در امتداد مرز ترکیه و کمک به پناهندگان در خاک سوریه پیش از ورود به ترکیه نشان دهند.
ترکیه از مدتها قبل خواستار برقراری منطقه ایمن یا پرواز ممنوع در سوریه بوده است
آخرین گزارشها با بیانیه روز جمعه اردوغان و موضع دولت در خصوص دستاوردهای اخیر کردهای سوریه علیه داعش، همخوانی دارند. حزب کرد سوریه PYD و جناح مسلح آن YPG که از گروه های وابسته به گروه شورشی ترک-کرد PKK هستند از یک نوار طولانی در شمال سوریه از مرز سوری-عراقی در شرق کوبانی محافظت می کنند.
آنکارا نگران است که در حال حاضر کردها توجه خود را به منطقه واقع در غرب کوبانی و به سمت مارع و وصل شدن به منطقه کرد نشین "آفرین" و در نتیجه اتصال تمام مناطق کردنشین در سوریه در امتداد مرز با ترکیه، معطوف ساخته اند. اردوغان انتظار دارد که کردهای سوریه که مبارزه شان علیه داعش بوسیله حملات هوایی ائتلاف به رهبری آمریکا حمایت شده است، بعد از بیش از چهار سال جنگ و به دنبال تفکیک سوریه، دولت خود را تشکیل دهند.
صالح مسلمان رهبر PYD، ادعا کرده که کردهای سوریه قصد چنین اقدامی را ندارند. اما رهبران ترکیه تصور نمیکنند که این گفته صحت داشته باشد. در همین راستا، روزنامه "حریت" گزارش کرد: "اردوغان و داوود اغلو می خواهند با یک مداخله نظامی در امتداد خط مارع، با یک تیر دو نشان بزنند."
یک هدف دور ساختن داعش از مرز ترکیه، محروم ساختن جهادیها از آخرین جای پای شان در مرز و در نتیجه قطع خطوط تدارکاتی است. چنین حرکتی مطابق با استراتژی آمریکا برای تضعیف داعش است. دومین هدف این عملیات به منافع خصوصی آنکارا مربوط میشود. روزنامه انگلیسی زبان "حریت" به نقل از یک منبع مینویسد: "بازداشتن PYD از بدست گرفتن کنترل کامل بر مرز ترکیه-سوریه و همچنین ایجاد منطقه ای در خاک سوریه نه ترکیه، برای پذیرش موج جدیدی از پناهندگان ضروری است."
براساس گزارشها، نیروهای نظامی تمایلی به این اقدام ندارند. ژنرال ها به دولت گفته اند که "نیروهای ترکیه ممکن است در مقابل داعش، کردها و نیروهای دولت سوریه ظاهر شده و وارد باتلاق سوریه شوند." حملات مقابله به مثل توسط داعش و شبه نظامیان کرد به قلمرو ترکیه نگرانی دیگری است.
در آخر، نظامیان ترک به بعد بینالمللی این مسئله اشاره کرده اند. روزنامه "هابرترک" گزارش کرده است که "رهبران نظامی به دولت گفته اند ممکن است جامعه بین المللی تصور کند مداخله ترکیه، علیه کردهای سوریه است." شرکای ترکیه در ناتو، که برخی از آنها نیروهایی در واحد های دفاع موشکی پاتریوت نزدیک مرز سوریه برای محافظت از ترکیه در برابر حملات احتمالی سوریه پیاده کردهاند، بعید است از این مداخله ترکیه خرسند شوند.
مطبوعات طرفدار دولت ترکیه اصرار دارند که هیچ تنشی میان رهبران نظامی و غیرنظامی در آنکارا وجود ندارد. "آکشام" روزنامه طرفدار اردوغان که در تلاش است موضع ارتش را در یک تیتر نشان دهد گفته است: "اگر دولت بگوید بروید ما هم با دولت همراه خواهیم شد."
تانکهای ترکیه به مرز این کشور با سوریه اعزام میشوند
روز یکشنبه، مبارزه بین نیروهای داعش و واحدهای ارتش آزاد سوریه نزدیک شهر اعزاز، نزدیک مرز ترکیه که از اونکوپینار گذر می کند، آغاز شد. اخبار واصله حاکی از آن است که "داعش در تلاش بود قسمت مرز سوریه را تحت کنترل خود درآورد. آخرین درگیری ها درون "خط مارع" قرار دارد که به عنوان محل احتمالی حمله ترکیه عنوان شده است.