به گزارش مشرق، روزنامه «نیویورک تایمز» در گزارشی تحت عنوان «قدرت نمایی دیپلماتیک پوتین با توافق هسته ایران» نوشت: «ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه چند روز گذشته خود را در مرکز فعل و انفعالات دیپلماتیک جهانی نشان داد و حتی باراک اوباما رییس جمهور آمریکا در اقدامی تعجبآور از تلاشهای پوتین برای توافق مهم هستهای با ایران تشکر کرد.
بر اساس این گزارش، هرچند که در مذاکرات هستهای ایران چندین کشور مشارکت داشتند اما گام پایانی رو بجلو برای تکمیل توافق بین آمریکا و ایران با کمک نمایندگان پوتین بود که به عنوان بازیگر ثانویه نقش ایفا کردند. روسیه حتی هفته گذشته حین مذاکرات در لغو تحریم تسلیحاتی علیه ایران که در سال 2010 بر این کشور تحمیل شده بود، تلاش کرد و بیشک قصد دارد با عقد قراردادهای جدید به اقتصاد روسیه کمک کند. روسیه با کمک چین موفق شد تا تحریم تسلیحاتی علیه ایران را بعد از 5 تا 8 سال رفع کند و شاید مجوز قانونی فروش تسلیحات را زودتر نیز مهیا کند.
به نوشته نیویورک تایمز، این توافق مهم تاییدی برای توانایی پوتین در زمینه نفوذ بر عرصه جهانی با وجود تلاشهای غرب برای از وجهه انداختن او بود. پوتین هفته گذشته موفق شد با سران جهان منجمله رییس جمهور چین، ایران، برزیل، هند و آفریقای جنوبی که در شهر اوفای روسیه جمع شده بودند دیدار کند. در این نشست 3 گروه اقتصادی مهم چون پیمان شانگهای، اتحادیه اقتصادی اوراسیا و گروه بریکس حضور داشتند.
همچنین از موارد برجستهتر اعتبار بخشیدن اوباما به پوتین در زمینه توافق هستهای ایران بود که سهشنبه هفته جاری گفت، پوتین ابزاری در تامین امنیت توافق هستهای با ایران بود.
«پاول .کی. یائف» از تحلیلگران موسسه تحقیقاتی صلح سوئد (سیپری) درباره نقش آینده روسیه در معادلات ایران گفت: «تقلای روسیه برای توافق با ایران هم بخاطر نگرانیاش از برنامه هستهای ایران و هم نفت این کشور بود.»
نیویورک تایمز در خاتمه این گزارش نوشت: باید به موارد دیگر نیز بادقت نگریست. وجهه پوتین در روسیه و در تصاویری که از تلویزیون دولتی این کشور هنگام دیدار با سران ایران، آفریقای جنوبی، چین، هند و برزیل پخش شد جوابی ضروری به توصیف غرب از وی به عنوان فردی قانون شکن بود .
«آلکساندر دیناکین» مدیر موسسه روابط بینالملل روسیه در نیز اینباره گفت: «توافق هستهای ایران نمونهای از رفتار معقول و راهبردی روسیه بود.»