در ابتدای این مراسم حمیدرضا طیبی رییس جهاد دانشگاهی گفت: هنر کمک کند تا تجارب صنعتی به نسلهای بعدی منتقل شود تا در آینده تجربیات گذشته را تکرار نکنیم و همین باعث می شود که فرایند توسعه سرعت بیشتری می یابد.
رییس جهاد دانشگاهی با اشاره به شرایط تحریم کشور در سالهای گذشته یادآور شد: عدهای به اسم تحریم باعث شدند، محصولات داخلی خود را دور بزنیم و همچنان در صدور کالا و خدمات دچار مشکل هستیم.
طیبی با بیان اینکه هیچ مشکلی در زمینه تولید علم و فناوری نداریم تاکید کرد: تزریق هوش و شعور، ایجاد فرهنگ سازی و تمدن میکند اما موضوع این است که چرا اراده ملی و فهم مشترکی در این زمینه ایجاد نمیشود.
وی متذکر شد: امروزه قدرت اقتصادی در اختیار فناوری است و رقابت آینده رقابت اقتصادی و فناوری خواهد بود. به همین دلیل در حال حاضر همه کشورها بر فناوریهای دانشبنیان کار میکنند.
طیبی با ابراز خرسندی از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید به عنوان دولتی معتدل افزود: امیدوارم با برداشته شدن تحریمها از این فرصت استفاده کنیم و صاحب دانش و فن شویم که در این زمینه نیازمند فرهنگسازی توسط هنر و هنرمندان هستیم زیرا آنها به خوبی میتوانند نشان دهند که در کشور ما چه فعالیتهای خوبی در زمینه فناوری انجام شده و میتواند توجه مردم و مسئولان را جلب کند.
سومین جشنواره فیلم و عکس فناوری و صنعتی با معرفی برگزیدگان و سخنرانی معاون فناوری ریاست جمهوری، رییس سازمان سینمایی، دبیر این جشنواره و با تقدیر از کامران شیردل و زندهیاد محمدرضا مقدسیان به کار خود پایان داد.
در ابتدای این مراسم مسعود نجفی دبیر این جشنواره گزارش کوتاهی از روند برگزاری این رویداد هنری ارائه و اظهار امیدواری کرد که جشنواره فیلمهای صنعتی که جزو جشنوارههای موضوعی است ادامه یابد و همچنان پیونددهنده سینما و صنعت باشد.
ستاری: عادت کردیم با پول مفت نفت امور را اداره کنیم
در ادامه این مراسم سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و رییس بنیاد ملی نخبگان با انتقاد از مدیریت نفتی گفت: در کشوری زندگی می کنیم که عادت کردهایم کشور را در حوزه های مختلف با پول مفت نفت اداره کنیم. این در حالی است که بسیاری از کشورها از جهت جغرافیایی تنها یک صخره در اقیانوس هستند اما سطح زندگی و رفاه مردم بهتر و بالاتر از کشور ما است.
وی در ادامه متذکر شد: اقتصاد نفتی باعث شده تا مردم در تصمیم گیری ها مشارکت نداشته باشند. حال اینکه در علم اقتصاد پول و منابع نفتی را نفرین بر سرمایه یک ملت می دانیم. در حال حاضر نیازمند تغییر نگرش هستیم و این تغییر نگرش از درون دانشگاه اتفاق می افتد. به دانشجویان خود یاد نمیدهیم روی پای خود بایستند، در میان قشر دانشجو کارآفرینی نداریم و به آنها یک مدرک داده می شود و بدون هیچ کارآفرینی و نوآوری رها می شوند. دانشگاه ها پایه ای از اقتصاد کشور هستند و در دنیا 85 درصد از درآمد دانشگاه ها از طریق پژوهش است اما در کشور ما دانشگاه ها همچنان وابسته به دولت هستند.
ستاری ادامه داد: ارزش افراد در کشور ما چه معیاری سنجیده می شود؟ متاسفانه باید بگویم با ماشین و خانهشان که این همان نگاه نفتی است. در این مسیر باید بگوییم دانشگاهها از فروش فناوری پول خودشان را در بیاورند.
رییس بنیاد ملی نخبگان در ادامه صحبت های خود به ایجاد اقتصاد دانش بنیان اشاره کرد و گفت: اقتصاد دانش بنیان با اعتماد به جوانان بدست می آید. اعتقاد به آنها نکته مهمی برای فعالیتهای دانش بنیان است. همه شرکتهای دانش بنیان با همین جوانها شکل گرفته و کار خودشان را از مکانهای کوچک شروع کردهاند.
معاون علمی و فناوری رییس جمهور با اشاره به اینکه در کشورهای نفتی توهم صنعت وجود دارد، یادآور شد: پایه اقتصاد دانش بنیان ریسک کردن است و در این مسیر باید به جوانها اعتماد کرد. یک فرد ٤٠ ساله اهل چنین ریسکهایی نیست و پایه زندگیاش شکل گرفته است. باید قبول کنیم که جوانان ما با عروسک نفتی که دولت درست کرده بازی نمیکنند، باید با دید غیر نفتی کار کنیم.
او با ابراز تاسف از شیوه تدریس دروس در دانشگاههای ایران متذکر شد: دانشگاه مال کشوری است که بخواهد طراحی و مدلسازی کند اما کشور ما با این دیدگاه نیاز به دانشگاه ندارد بلکه به تربیت تکنیسین نیاز دارد، به همین دلیل دانشجویان ما به خارج از کشور میروند چون ما آنها را درک نمیکنیم و آنان برای خود آیندهای نمیبینند.
ستاری در عین حال خاطرنشان کرد: با اعتماد به جوانان و اجازه دادن به آنها برای ریسک کردن، میتوانیم دانشجویان موفق خود را از معتبرترین دانشگاهها به ایران بازگردانیم.
او با تشریح بخشی از عملکرد معاونت فناوری اضافه کرد: ما در این معاونت به نقش علوم انسانی در صنعت و تجاریسازی این علوم توجه ویژهای داریم. همچنان که زیرساختها را پیگیری میکنیم و آمادگی حمایت در این زمینه داریم اما با پول نفت نمیتوانیم ماشین تحویل بدهیم.
ستاری در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: دولت نمیتواند خود در این زمینه وارد شود اما به صنعتگران و به خالقان جرات و جسارت ورود به این بازار را میدهد و راه را برایشان هموار میکند.
در ادامه برنامه با پخش فیلم کوتاهی از آثار کامران شیردل مستندساز باسابقه تقدیر شد. از آنجا که شیردل به علت شکستگی پا امکان حضور در مراسم را نداشت هدیه او به نمایندهاش اهدا شد.
ایوبی: از مزایای اقتصاد نفتی برای تقویت بنیههای فرهنگی استفاده کنیم
حجت الله ایوبی رییس سازمان سینمایی از دیگر سخنران های مراسم اختتامیه سومین جشنواره ملی فیلم و عکس فناوری و صنعتی «فردا» بود. این مدیر سینمایی در ابتدای صحبت های خود با ابراز خوشحالی از افتتاح پردیس سینمایی چارسو گفت: حضور بخش خصوصی در فرهنگ اتفاق خیلی خوبی است و امیدواریم بخش خصوصی در عرصه های تولید فرهنگ بیش از گذشته حضور داشته باشد تا وابستگی به سرمایه های نفتی دولت کم شود.
وی با اشاره به ساخت سینما «چارسو» گفت: امیدواریم این مجموعهها در حوزه فرهنگ تکثیر شوند زیرا یکی از مشکلات بزرگ سینما ایجاد زیرساخت است و با این شیوه است که سینما هم از اقتصاد رانتی و نفتی رها میشود.
این مدیر هنری با ابراز تاسف از کمبود سالنهای سینما در استانهای مختلف ایران خاطرنشان کرد: سخنان آقای ستاری بسیار عالمانه و دردمندانه بود زیرا توجه به خالقان آثار هنری و نیروی انسانی هم کم شده است.
ایوبی با اشاره به اینکه توسعه توسط مغزهای انسانی خلق میشود افزود: بسیاری کشورها سرمایه دارند اما در حسرت جوانان خلاق به سر میبرند اما من به عنوان معلمی کوچک رنج میبرم وقتی که بهترین دانشجویانم از کشور میروند، زیرا رفتن مغزها خسارت بزرگی است که امیدواریم با تدبیر این دولت مغزها بازگردند.
رییس سازمان سینمایی در ادامه سخنان خود خاطرنشان کرد: باید در عرصههای هنری خطر ریسک خلاقیت و آفرینش را به حداقل برسانیم. متاسفانه امروزه خلقکردن پر خطر است و این خطرات حتی عرصههای ارزشی را هم تهدید میکند. هنرمندان ما سالها برای خلق یک اثر هنری ارزشی وقت میگذارند اما بعد اثرشان گرفتار حاشیههای عظیمی میشود و این خطرپذیری قدرت خلاقیت را از هنرمندان میگیرد.
او در ادامه صحبتش اظهار امیدواری کرد: با اعتماد به اهالی هنر این خطرپذیری کاهش پیدا کند.
ایوبی افزود: تاسیس شرکتهای دانشبنیان راهکار خوبی است که در عرصه هنری هم میتواند فعال باشد.
او ادامه داد: بنده که سالها در خارج از کشور فعال بودهام با تاکید میگویم هیچ ایرانی علاقهمند به زندگی در خارج از مرزهای کشورش نیست.
رییس سازمان سینمایی با اشاره به شور و شوق استانهای مختلف برای میزبانی جشنوارههای هنری گفت: در تهران دچار جشنواره زدگی شدهایم و شاید بهتر باشد جشنوارههای موضوعی را در استانها برگزار کنیم زیرا برای آنها جالب و خاطرهانگیزتر است.
ایوبی خاطر نشان کرد: میتوانیم از مزایای اقتصاد نفتی برای تقویت بنیههای فرهنگی استفاده کنیم زیرا در حال حاضر سینما فقیرهست. فقیر بودن سینما به معنای کم شدن عظمت سینما نیست ولی باید قبول کنیم سینماگران ما با سیلی صورت خود را سرخ نگه میدارند.
در ادامه با حضور همسر زندهیاد محمدرضا مقدسیان از این هنرمند فقید مستندساز تقدیر شد.
در این برنامه رضا پورحسین عضو هیات داوران جشنواره در سخنانی با اشاره به اینکه اتفاقات خوبی در حوزههای فناوری و علمی رخ داده است گفت: به موازات رشد علم و فناوری متاسفانه سینمای داستانی و مستند علمی و فناوری رشد نکرده است اما برگزاری چنین جشنوارههایی میتواند ایجاد انگیزه کند تا بتوانیم گوشههایی از حرکت علمی و پژوهشی کشور را منعکس کنیم.
قائم مقام سیما یادآور شد: در اینباره همه مقصر هستیم ولی مهم این است که مردم از این حجم کار علمی در کشور خیلی مطلع نیستند و شاید یکی از دلایل کمبود نشاط در جامعه نبود نشاط علمی است.
او در پایان صحبتش از پخش فیلمهای مستند برگزیده جشنواره از تلویزیون خبر داد و گفت: علاوه بر این با معاونت فناوری هم قراردادی بستهایم که طی آن حمایتهای معاونت فنی ریاست جمهوری را برای تولید آثار مستند صنعتی گرفتهایم.
در پایان این مراسم مهرداد اسکویی از اعضای هیات داوران بخش فیلم جشنواره صنعتی گفت: برای داشتن احساس غرور ملی و عزت نفس و افتخار به این مطلب که ایرانی هستیم، نیاز به فناوری و صنعت داریم. در این جشنواره فیلمهای خوبی در حوزه صنعت و فناوری وجود داشت اما آنچه جای خالی آن احساس می شد نبود حمایت از ذهن خلاق و ارتباط میان روابط عمومیها، مدیران و هنرمندان است. اگر این ارتباط درست، سالم و بر اساس شایستهسالاری باشد، هر روز بیشتر احساس غرور میکنیم.
این مستندساز ادامه داد: چرخهای صنعت به ذهنهای خلاق سینماگران نیاز دارد و همه این ذهنها می توانند پرچمدار این حوزه باشند.
مهرداد اسکویی در پایان تصریح کرد: امیدوارم در سال آینده پیشرفت صنعت و فناوری را از طریق سینما و هنر ببینیم.
سومین جشنواره فیلم و عکس فناوری و صنعتی با معرفی برگزیدگان و سخنرانی معاون فناوری ریاست جمهوری، رییس جهاد دانشگاهی، رییس سازمان سینمایی، دبیر این جشنواره و با تقدیر از کامران شیردل و زندهیاد محمدرضا مقدسیان به کار خود پایان داد.
برگزیدگان جشنواره به شرح زیر معرفی شدند.
برگزیدگان بخش دانشجویی
جایزه سوم بخش دانشجویی، به آقای مقداد احمدیان نویسنده فیلمنامه سنگواره های کارون تعلق گرفت.
جایزه دوم بخش دانشجویی، به آقای علی مترصد کارگردان فیلم اشنیک 5000 تعلق گرفت.
جایزه اول بخش دانشجویی، به آقای علیرضا دهقان تهیهکننده فیلم مجتمع مهدی آباد تعلق گرفت.
برگزیدگان بخش آیتم های تبلیغاتی
بنابر نظر هیات داوران این بخش در دو قسمت مورد ارزیابی قرار گرفت.
جایزه سوم بخش تیزر تبلیغاتی ، به آقای محمدرضا خانزاد هنرمند نقاش کلیپ ماسهای تعلق گرفت.
جایزه دوم بخش تیزر تبلیغاتی، به آقای مرتضی پایهشناس کارگردان تیزر هشتمین جشنواره فیلم سینما حقیقت تعلق گرفت.
جایزه اول بخش تیزر تبلیغاتی، به شبکه آموزش سیما تهیهکننده حمایت از تولید ملی تعلق گرفت.
جایزه اول بخش مستند تبلیغاتی، به کانون ایراننوین تهیهکننده وگ ایران تعلق گرفت.
برگزیدگان بخش پویانمایی
در بخش پویانمایی ، از آقای مجید آسودگان کارگردان فیلم آسفالت به سبک ایرانی تقدیر شد.
جایزه سوم بخش پویانمایی ، به آقایان احسان یادگاری و حسین نامور تیم انیمیت فیلم طرح توسعه بندر تجاری بوشهر تعلق گرفت.
جایزه دوم بخش پویانمایی ، به خانم مطهر احمدپور کارگردان فیلم نقطه قرمز (Red Point) تعلق گرفت.
جایزه اول بخش پویانمایی ، به خانم محبوبه محمدزکی تهیهکننده فیلم جوجه ماشینی تعلق گرفت.
برگزیدگان بخش مستند
در بخش مستند، از آقای علی مترصد کارگردان فیلم اُشِنیک 5000 تقدیر شد.
جایزه سوم بخش مستند ، به آقای شهروز توکل محقق و نویسنده گفتار متن فیلم به اصفهان رو تعلق گرفت.
جایزه دوم بخش مستند ، به آقایان عطا مهراد و سیاوش جمالی کارگردانان فیلم قصه یک مرد تعلق گرفت.
جایزه اول بخش مستند مشترکا، به آقای محسن رمضانزاده تهیهکننده فیلم مسیر سبز و آقای بهروز ملبوسباف تهیهکننده فیلم اصفهان در بوق کارخانهها تعلق گرفت.
بخش مجموعه عکس
جایزه سوم بخش مجموعه عکس ، به آقای بهروز مرادی برای مجموعه کشتیرانی تعلق گرفت.
جایزه دوم بخش مجموعه عکس ، به آقای پویا طالبی برای مجموعه کره تعلق گرفت.
جایزه اول بخش مجموعه عکس ، به آقای امید پورآذر برای مجموعههای نیروگاه حرارتی و آبی تعلق گرفت.
بخش تک عکس
جایزه سوم بخش تک عکس ، به آقای محمد خیاطی تعلق گرفت.
جایزه دوم بخش تک عکس ، به خانم مهناز شفیعی تعلق گرفت.
جایزه اول بخش تک عکس ، به آقای سید مهدی امیری تعلق گرفت.