کد خبر 455481
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۱

نخست وزیر سابق عراق با بیان اینکه از اصلاحات سیاسی در عراق حمایت می‌کنم، وجود نیروهای بسیج مردمی در این کشور را ضروری دانست و تأکید کرد عربستان با هدف راه‌اندازی جنگ طایفه‌گرایی از شکل‌گیری داعش در عراق حمایت کرد.


به گزارش مشرق، «نوری مالکی» نخست وزیر سابق عراق به سئوالات مختلف در مورد وضعیت میدانی نبرد با داعش، جدیدترین وضعین نیروهای مردمی عراق(حشد الشعبی)، وضعیت مبارزه با فساد و اصلاحات مطرح شده توسط حیدر العبادی و وضعیت آینده عراق پاسخ داد.

نخست وزیر سابق عراق در پاسخ به سئوالی درباره چرایی نفوذ داعش در عراق و اینکه چه کشورهایی در این زمینه نقش داشتند، یادآور شد: داعش جنبشی بود که از سوی برخی کشورهای منطقه با رویکرد طایفه‌گرایانه و سیاسی تأسیس شد و در رأس این کشورها عربستان سعودی قرار دارد.

داعش از طرف عربستان با هدف طایفه‌‌گرایی در عراق ایجاد شد

وی توضیح داد: این جنبش در سطحی نبود که بتواند دستاوردهایی که امروز به آن دست یافته را محقق کند، از جمله اشغالگری و تخریب‌گری در سوریه و عراق، مگر اینکه اهالی این مناطق اشغال شده با آن همنوا شده باشند و این نیز به آن دلیل است که اهالی این مناطق اهل سنت هستند.

نوری مالکی با بیان اینکه یک تعصب طائفه‌ای و مذهبی در این مناطق وجود داشت که با داعش همکاری کردند، اظهار داشت: به این ترتیب داعش توانست زمام امور را از اهل سنت در این مناطق به دست گیرد.

نخست وزیر سابق عراق تأکید کرد: داعش جنبش مورد حمایت عربستان سعودی است که این امر از درگیری بین وهابیت و تشیع و درگیری بین عربستان و ایران نشأت می‌گیرد، این همان چیزی است که داعش را قدرتمند کرد و ترکیه نیز در این بین نقش حمایتی از داعش در سوریه داشت که در راستای سرنگونی نظام اسد صورت گرفت.

مالکی با اشاره به اینکه ترکیه به دنبال برپایی امپراطوری عثمانی است، گفت: عراق توانست بر داعش که پیشتر القاعده نام داشت، سیطره یافته و آن را مهار کند، در واقع ما پیش از اینکه این جنبش داعش شناخته شود توانستیم مهارش کنیم ولی با حمله ددمنشانه‌ای که علیه سوریه به راه افتاد، حملاتی که بیشتر کشورها، شورای امنیت و سازمان ملل در آن شرکت داشتند، داعش توانست بر تعدادی از استان‌های سوریه به ویژه نوار مرزی سوریه و عراق سیطره یابد.

داعش ضعیف‌تر از گذشته در عراق/سیاسی‌های اهل سنت همدست داعش شدند

وی با بیان اینکه این نوار مرزی به مسافت 600 کیلومتر است، گفت: سیطره بر این نوار مرزی، حیاتی دوباره به این گروه تروریستی بازگرداند و از این طریق توانست به تسلیح و آموزش نیروهایش دست پیدا کنند و عناصری از سوریه وارد عراق شدند؛ عناصری که برخی اروپایی و برخی عرب و آفریقایی و در واقع تابعیت‌های مختلفی داشتند لذا داعش توانست خود را بار دیگر در عراق تقویت کند.

نخست وزیر سابق عراق درباره گسترش فعالیت‌های داعش در عراق نیز اظهار داشت: برخی از اهالی عشایر و سیاسی‌های اهل سنت عراق که رویکرد طایقه‌گرایانه داشتند، با داعش همکاری کردند و در این راستا تجمع و تحصن‌هایی را برپا کردند. این افراد ارتش و روند سیاسی کشور را هدف قرار دادند و اینگونه داعش در عراق حضور یافت ولی امروز این گروه تروریستی توانایی گذشته خود را در عراق ندارد.

وی با بیان اینکه در حال حاضر داعش در بخش‌هایی از الرمادی و موصل سیطره دارد، گفت: در عین حال ضعیف تر از گذشته در عراق حضور دارد زیرا آمادگی‌های نظامی عراق و بسیج مردمی توانست بسیاری از مناطق را پاکسازی کند و روند پاکسازی همچنان در جریان است.

نخست وزیر سابق عراق در پاسخ به اینکه نیروهای دفاع مردمی یا همان «الحشد الشعبی» که با ندای مرجعیت شکل گرفت را چگونه ارزیابی می‌‌کند و اینکه آیا به نیروی سازمان یافته که ضامن امنیت عراق باشد، تبدیل خواهند شد، اظهار داشت: داعش در همان زمان یعنی ماه چهارم سال 2014 مسلح و قوی ظاهر شد و ما هم به نبرد و رویارویی با آن برخاستیم و هنگامی که به سمت بغداد، تکریت و سایر مناطق در ماه ششم پیش می‌رفت یعنی دو الی سه ماه بعد از ظهور داعش فتوای مرجعیت صادر شد.

فتوای مرجعیت پوشش شرعی الحشد الشعبی بود

وی با یادآوری اینکه بسیج مردمی در ماه چهارم تاسیس شده بود ولذا فتوا بعد از تاسیس آن بود، گفت: فتوای مرجعیت از بسیج مردمی حمایت کرده و پوشش شرعی برای آن ایجاد کرد لذا بسیج مردمی بهبود یافته و گسترده‌تر شد و به موفقیت‌هایی نیز دست یافت.

مالکی با بیان اینکه بسیج مردمی موفقیت‌هایی حتی قبل از صدور فتوای مرجعیت کسب کرده بود، اظهار داشت: بسیج مردمی در زمان پیشروی داعش به سمت سامرا در تامین امنیت به دستاوردهای بزرگی دست یافت.

نخست وزیر سابق عراق تصریح کرد که حتی در جلوگیری داعش به سمت بغداد و فتح منطقه آمرلی بسیج مردمی را باید نیروهای حقیقی در رویارویی با داعش بدانیم، رزمندگان بسیج مردمی نیروهای مومن، اهل ایمان و پایبند هستند.

عراق بدون الحشد الشعبی وجود نخواهد داشت

نخست وزیر سابق عراق توضیح داد: از آنجایی که ارتش متشکل از اهل سنت و شیعه بود، دچار ناکامی‌هایی شد که در موصل این امر را شاهد بودیم که اهل سنت و کردها به مبارزه با داعش برنخاستند و لذا ارتش در آنجا از هم پاشید ولی بسیج مردمی همچنان قدرتمند بود.

وی بار دیگر با اشاره به اینکه نیروهای بسیج مردمی مومن و با ایمان هستند، افزود که آنها به ندای مرجعیت لبیک گفتند لذا ما معتقدیم که عراق بدون آنها وجود نخواهد داشت ولی در هر صورت این نیروها نیازمند سازماندهی و حمایت بیشتر هستند، بیشتر باید تسلیح شوند تا بتوانند ارتش موازی برای ارتش عراق باشند.

مالکی یادآور شد که این بسیج مردمی همانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ابتدای تشکیل انقلاب ایران بود که در آن زمان یک ارتش موازی برای ارتش شمرده می‌شد.

وی در پاسخ به سئوال دیگر فارس مبنی بر اینکه آیا از طرح مبارزه با فساد و اصلاحات العبادی حمایت می‌کنید، با بیان اینکه ما از هر نوع اصلاحاتی که روند سیاسی به آن نیاز دارد حمایت می‌کنیم، گفت: روند سیاسی به این اصلاحات نیاز دارد زیرا از همان ابتدا با نقطه ضعف‌هایی شروع شد و در ابتدا فرصتی برای تصحیح آن وجود نداشت.

از روند اصلاحات به شرط رعایت قانون اساسی حمایت می‌کنم

مالکی با تأکید بر اینکه اصلاحاتی که از آن حمایت می‌کنیم اما نباید قانون اساسی را زیرپا بگذارد، اظهار داشت: بدین معنا که خواسته‌های مردمی که در حال تظاهرات هستند، برآورده شده است، همان مردمی که در تظاهرات خود بر لزوم خدمت رسانی و خدمات شهروندی تمرکز داشتند، مردمی که خواستار بهبود اوضاع معیشتی بودند، ما از این اصلاحات حمایت می‌کنیم.

نخست وزیر سابق عراق با یادآوری اینکه این اصلاحات باید خواسته‌های مردمی را برآورده سازد، تصریح کرد: این اصلاحات در گام اول باید خواسته‌های مردم و سایر مشکلات روند سیاسی را برآورده سازد، همه اینها بایستی در سایه قانون اساسی صورت گیرد و نباید قانون اساسی زیر پا گذاشته شود.

به گفته مالکی قانون اساسی همان سند عالی است که تمامی روند سیاسی را می پوشاند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس