حزب اتحاد ملت بهعنوان بدل حزب مشارکت شناخته میشود و سخنان منصوری نیز واکنشی به چنین تعبیراتی بوده است. با توجه به اینکه مقیمی، معاون سیاسی وزیر کشور بیان داشته که هنوز این حزب مجوز نگرفته است و تنها مجوز اولیه آن صادرشده به نظر میرسد نگرانی اعضای حزب اتحاد ملت برای عدم اعطای مجوز به این حزب تشدید شده است.
نخستین کنگره حزب اتحاد ملت پنجشنبه دو هفته گذشته برگزار شد و اعضای شورای مرکزی آن به دبیر کلی علی شکوریراد انتخاب شدند؛ اعضایی که اغلب آنان از حزب مشارکت به این حزب کوچ کرده و دارای موارد و تحرکات امنیتی در سال 88 و قبل از آن علیه امنیت ملی بودند.
آذر منصوری بهعنوان معاون سیاسی دبیر کل جبهه مشارکت در این حزب فعالیت میکرد و در شهریور 1388 به دلیل اعمال و تحرکات فتنه گرانه و حمایت و همراهی با فتنه سبز بازداشت شد و در اسفند همان سال حکم ۳ سال زندان از شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب دریافت کرد.
حزب اتحاد ملت بدل مشارکت است و این واقعیت قابل کتمان نیست
درحالی که منصوری ماهیت مشارکتی بودن حزب اتحاد ملت را تکذیب کرده، عبدالله ناصری، عضوی شورای مشاوران رئیس دولت اصلاحات و از فعالان سیاسی اصلاحطلب در گفتوگو با همین نشریه درباره ساختار اصلی حزب اتحاد ملت اظهار کرد: «از همان ابتدا و در مراحل صدور مجوز، همه میدانستند که حزب اتحاد نسخه و شکل جدیدی از حزب مشارکت است و این واقعیتی بود که قابل پوشاندن هم نیست. نسبت نزدیک حزب اتحاد ملت و حزب مشارکت با ترکیب کنگره، شورای مرکزی و نهایتاً دبیر کل آن بارزتر هم شد.»[2]
این فعال اصلاحطلب میافزاید: «شخصاً بهعنوان یک ناظر خارجی و یک فعال سیاسی که عضو حزب اتحاد ملت نیستم، پیشبینیام این نبود که ترکیب دبیر کل، شورای مرکزی و ارکان حزب اتحاد ملت به این صورت شکل بگیرد. درعینحال، معتقدم تأسیس و تشکیل ارکان حزب اتحاد ملت بار دیگر قدرت جریان اصلاحطلب را نشان داد و مشخص شد اگر حداقل فضایی برای فعالیت قانونی و رسمی احزاب سیاسی در کشور به وجود بیاید و دولت و حاکمیت روزنههای توسعه تحزب را باز کنند، نیروهای اصلاحطلب توان بالایی برای سازماندهی و فعالیت سیاسی دارند و میتوانند به شکل مؤثر و بارزی در صحنه سیاسی کشور حاضر شوند.»
جالب اینجاست که خبرنگار این نشریه اصلاحطلب با اشاره به ساختار و اعضای حزب اتحاد ملت از ناصری میپرسد: «به نظر شما انتخاب یک چهره شاخص جبهه مشارکت بهعنوان دبیر کل حزب اتحاد ملت و همینطور حضور برخی افراد با سابقه محکومیت در سال 88 در شورای مرکزی حزب با این رویکردی که شما انتظار دارید در تناسب با رویکرد اعتدالی دولت آقای روحانی با این حزب عمل شود، همخوانی دارد؟» پاسخ میدهد: «با توجه به شرایط بسیار خوبی که آقای روحانی و دولت ایشان در عرصه بینالمللی از آن برخوردار است و اینکه جامعه ایران به سمت نوعی همزبانی سیاسی در حال حرکت است. معتقدم مهمتر از سوابق افراد و شخص دبیر کل و اعضای شورای مرکزی حزب اتحاد ملت، نوع عملکرد این حزب در صحنه سیاسی ازاینپس مهم است و با توجه به عملکرد، مواضع و بیانیههای آن میتوان این مسئله را بررسی کرد. ضمن آنکه صرف محکومیت و یا سابقه بازداشت افراد، طبق قانون و نیز گفتههای وزیر کشور، مانع از فعالیت حزبی و سیاسی افراد نمیَشود؛ مگر در مواردی که کسی محرومیت از فعالیت حزب و سیاسی داشته باشد.»
تصور نمیکردم شورای مرکزی و ارکان اصلی حزب اتحاد ملت با چنین ترکیبی شکل بگیرد
وی میافزاید: «در مورد اعضای شورای مرکزی حزب اتحاد ملت همچنین منع فعالیتی وجود ندارد و حضور همه آنها در این حزب بهطور قانونی صورت گرفته است. بااینحال شخصاً همانطور که قبلاً هم اشاره کردم، تصور نمیکردم شورای مرکزی و ارکان اصلی این حزب با چنین ترکیبی شکل بگیرد.»
تفاوتی میان مشارکت و حزب اتحاد ملت نمیبینم
ناصری در ادامه تصریح میکند: «ترکیب شورای مرکزی حزب اتحاد ملت تا حدودی با مشارکت متفاوت است؛ اما همانطور که دیده میشود بسیاری از اعضای شاخص مشارکت هم در آن حضور دارند که البته با توجه به مجموعه تجارب و تحولات در فضای سیاسی کشور رویکرد جدیدی را برای فعالیت در عرصه سیاسی انتخاب کردهاند، اما ازنظر هویتی تفاوتی میان اتحاد ملت و مشارکت نمیبینم و ماهیت هر دو حزب یکسان و در چارچوب گفتمان اصیل اصلاحطلبی است که پس از دوم خرداد 76 در کشور شکل گرفت.»
وی بیان میکند:«میدانیم که ایجاد نشاط سیاسی در کشور و فراهم کردن زمینه فعالیت احزاب از شعار مهم رئیسجمهور در مقطع انتخاباتی یازدهم بوده است. با توجه به اینکه تأسیس حزب اتحاد ملت مهمترین و بارزترین اقدام دولت در این حوزه تلقی میشود، تداوم فعالیت این حزب اهمیت ویژهای دارد.»
سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی برخلاف مشارکت حزب انحلال خود را پذیرفته است
ناصری بیان داشت که «سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی برخلاف جبهه مشارکت حکم انحلال خود را پذیرفته است اما تا این لحظه جمعبندی مجموعه اعضا آن نبود که اعضای ارکان رسمی حزب برای ادامه فعالیت سیاسی خود وارد حزب دیگری شوند. موضع سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی این است که از دولت آقای روحانی و وزارتخانه کشور و اطلاعات انتظار دارند در مورد حکم انحلال صادرشده تجدیدنظر شود.
وی با تأیید اینکه راهبرد سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در قبال حکم انحلال متفاوت با جبهه مشارکت بوده است، گفت: ما هنوز منتظریم پرونده سازمان مجاهدین انقلاب از سوی وزارتخانههای مسئول در دستور بازنگری قرار بگیرد و به همین جهت، دنبال تشکیل یک حزب یا سازمان سیاسی جدید و یا عضویت در احزاب موجود نیستیم.»
بدیل سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی چیست؟
این فعال اصلاحطلب در پاسخ به این سؤال که مجمع ایثارگران انقلاب اسلامی که در مرحله تأسیس قرار دارد؛ بعضاً بهعنوان بدیل و جانشین سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی قلمداد میشود، گفت: «اینطور نیست. اعضای مؤسس مجمع ایثارگران انقلاب اسلامی جمعی از بچههای جبهه و جنگ هستند، البته ممکن است برخی اعضای سازمان مجاهدین انقلاب هم در این مجمع عضویت پیدا کنند، اما عضویت آنها به خاطر سوابقی است که در دوران دفاع مقدس داشتهاند و ممکن است به این جهت به عضویت مجمع دربیایند؛ اما بهطورکلی فاصله زیادی میان دو حزب وجود دارد و نمیتوان آن را جانشین سازمان قلمداد کرد.»
ناصری همچنین افزود: «من معتقد هستم بخش جوانان جبهه مشارکت نقش مؤثری در دوره اصلاحات و حتی سالهای بعدازآن ایفا کرد. بااینحال، اعتقاد دارم جوانان حزب اتحاد ملت در کنار احزاب دیگری چون کارگزاران و حزب اسلامی کار که آنها هم دارای سازمانهای جوانان با قدرتی هستند، میتوانند در آینده جای خالی شاخه جوانان جبهه مشارکت را پر کنند و در انتخابات آینده هم از بعد تبلیغاتی و ستادی برای اصلاحطلبان مؤثر واقع شوند.»