کد خبر 468984
تاریخ انتشار: ۲۸ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۰:۳۳

رأی‌گیری روز پنجشنبه گذشته سنا عملا به کار بررسی توافق هسته‌ای در کنگره پایان داد و ثابت کرد بر خلاف آنچه در چند هفته گذشته مکررا ادعا شده بود،کنگره آمریکا چندان هم مخالف برجام نیست.

به گزارش مشرق، مهدی محمدی طی یادداشتی در روزنامه وطن امروز نوشت: در حالی که هنوز موضع رسمی و نهایی ایران روشن نیست، کار بررسی برجام در آمریکا تکمیل شده و دولت آمریکا مانعی برای اجرای آن در پیش ندارد.
بیش از 2 ماه جنجال در واشنگتن میان کنگره و دولت بر سر مطلوبیت یا عدم مطلوبیت توافق نهایی، حاوی درس‌های مهمی است که نباید به سادگی از کنار آنها گذشت.
یکم- شور و هیجان ناشی از مباحثات در این باره قبل از هر چیز رازهای مهمی را افشا کرده است. برخی از آنچه مقام‌های دولتی آمریکا در این مدت گفته‌اند، بی‌شک مطالبی است که در وضعیت عادی هرگز حاضر به بیان آنها نبودند و این تنها فشار سیاسی طاقت‌فرسای مخالفان بود که باعث شد این «رازهای مگو» علنی شود. مهم‌تر از این، مجادله کنگره - دولت درباره برجام، هم پیش‌فرض‌های دولت آمریکا در امضای این توافق با ایران را آشکار کرد و هم به نمایان شدن تفسیر خاصی انجامید که مقام‌های دولت آمریکا آن را «یگانه روایت معتبر از برجام» می‌دانند و طبعا نوبت اجرا که برسد براساس آن عمل خواهند کرد. از جمله: مقام‌های دولتی آمریکا در این مدت تردیدی باقی نگذاشتند که توافق با ایران تنها گزینه واقعی روی میز آنها بوده و در صورت عدم توافق نه تنها گزینه دیگری در اختیار نداشته‌اند بلکه می‌دانستند همین گزینه‌های فعلی – بویژه تحریم‌ها - را هم از دست خواهند داد. به تعبیر دقیق‌تر، دولت آمریکا به این جمع‌بندی رسیده بود که افزایش تحریم‌ها این بار نه فقط موجب افزایش فشار بر ایران نمی‌شود بلکه از طریق شکست اجماع بین‌المللی عملا سرجمع فشار بر ایران را کاهش خواهد داد. علاوه بر این، این مباحثات نشان داد دولت آمریکا عمیقا به این جمع‌بندی رسیده بود که گزینه نظامی یک گزینه معتبر نیست و حتی ارزش تبلیغاتی خود را هم از دست داده است. همچنین تصمیم‌گیرندگان امور ایران در دولت آمریکا در این دو ماه، بارها و به زبان‌های مختلف تاکید کردند دولت اوباما مدت‌ها پیش به این نتیجه رسیده بود که استراتژی باز کردن پیچ و مهره‌های برنامه هسته‌ای ایران (یابه‌اصطلاح «غنی‌سازی صفر») کارآمد نیست و باید راهی برای کنار آمدن با غنی‌سازی در ایران پیدا کند. یک نکته دیگر که می‌توان آن را فصل مشترک اظهارات مدافعان توافق در2 ماه گفت‌وگوی آتشین با مخالفان دانست این است که مدافعان برجام اصرار دارند اجرای درازمدت این توافق در ایران، محیط داخلی ایران را تغییر خواهد داد و بنابراین 15 سال دیگر، زمانی که توافق به انتهای کار خود برسد، ایرانی نوین بر سر کار خواهد بود که یا اساسا علاقه‌ای به پیگیری برنامه هسته‌ای نخواهد داشت یا اینکه برنامه هسته‌ای آن دیگر یک تهدید برای آمریکا نخواهد بود.
و آخرین نکته هم این است که تقریبا همه مقام‌های آمریکایی به نوبت تاکید کرده‌اند از دید آنها توافق هسته‌ای نه پایان بلکه تازه آغاز راه اعمال فشار بر ایران در دیگر حوزه‌های رویارویی راهبردی تهران- واشنگتن است و تنها تفاوتی که نسبت به گذشته ایجاد شده این است که در ادامه راه این مواجهه راهبردی، ایران از ابزار بازدارنده‌ای به نام برنامه هسته‌ای محروم خواهد بود.
همه این موارد، در واقع بیانگر پیش‌فرض‌های دولت آمریکا در توافق با ایران است. پیش‌فرض‌هایی که تا قبل از اتمام مذاکرات عمیقا پنهان نگه داشته یا کتمان می‌شد. به ادبیات مقام‌های آمریکایی قبل از مذاکرات مراجعه کنید. اولا دولت آمریکا تاکید می‌کرد کاملا آماده توافق نکردن است و جز توافق گزینه‌های بسیار دیگری در اختیار دارد که در صورت لزوم در استفاده از آنها تردید نخواهد کرد و ثانیا، آمریکایی‌ها – هم در کنگره و هم در دولت - می‌گفتند خود را برای اعمال دور جدیدی از تحریم‌ها علیه ایران به محض آنکه شکست مذاکرات قطعی شود آماده کرده‌اند. این واقعیت را نمی‌توان فراموش کرد که بسیاری در ایران دقیقا به دلیل جدی گرفتن این دو تهدید – که حالا معلوم شده بنیاد آن بر باد بوده - اصرار می‌کردند باید به هر قیمت به مذاکرات ادامه داد و گام به گام به امتیازهای ارائه شده به آمریکا افزود؛ مبادا فرصت توافق از میان برود. از دید این عده، وضعیت عدم توافق آنچنان ناگوار و غیرقابل تحمل بود که هر توافقی را بدل به یک توافق مطلوب می‌کرد. در این وضعیت، چانه‌زنی بیشتر هم چندان معنایی نداشت، چرا که ایستادگی بیش از حد روی برخی مواضع می‌توانست اصل توافق را به خطر بیندازد.
 اکنون زمان کنکاش کردن در گذشته نیست ولی تاکید بر این نکته حتما لازم است که یک درک راهبردی متفاوت (و واقعی‌تر) از گزینه‌های آمریکا علیه ایران، بدون تردید می‌توانست زیرساخت‌های یک توافق بسیار بهتر و چانه‌زنی از موضعی صدچندان قدرتمندانه‌تر را فراهم کند. آنچه امروز نقل زبان مقام‌های آمریکایی است، همان چیزهایی است که زمانی انقلابیون در ایران بر آن پای می‌فشردند و با استناد به آن از دولت می‌خواستند در مقابل آمریکا مستحکم‌تر باشد و از تهدیدهای آن نهراسد اما یادمان هست که در پاسخ یا به سخره گرفته می‌شدند یا افراطی نامیده می‌شدند.
دوم- علاوه بر اینکه پیش‌فرض‌های آمریکا آشکار شده، تفسیر معیار آن از برجام نیز اکنون بی‌هیچ ابهامی روشن شده است. آمریکایی‌ها یک درک کاملا خاص از متن توافق هسته‌ای دارند که همان را ملاک اجرای توافق قرار خواهند داد و این درک، به گونه‌ای است که اگر هر چه زودتر تعیین تکلیف نشود، در همان گام‌های اول، اجرای برجام را دچار چالش‌های اساسی خواهد کرد. به طور بسیار خلاصه، تفسیر آمریکا از برجام بر مبانی زیر استوار است:
1- دولت آمریکا اجرای برجام را به هیچ وجه مانعی برای تشدید تحریم‌ها علیه ایران به بهانه‌های تروریسم و حقوق بشر نمی‌داند سهل است، عقیده دارد به دلیل کاهش توان پاسخ‌دهی ایران، دست دولت آمریکا در این زمینه بازتر هم خواهد شد.
2 - دولت آمریکا نظام دسترسی و بازرسی
توافق شده در برجام را مهم‌ترین دستاورد خود از این توافق می‌داند. از دید آمریکایی‌ها دسترسی به برنامه هسته‌ای ایران از این پس یک مساله اطلاعاتی خواهد بود نه یک مساله پادمانی.
3 - دولت آمریکا معتقد است اجرای برجام از سوی ایران به معنای گام نهادن در یک مسیر بلندمدت اعتمادسازی است و تا زمانی که طی این مسیر کامل نشود، زیرساخت تحریم‌ها حفظ خواهد شد.
4 - دولت آمریکا به هیچ‌وجه معتقد نیست 10 یا 15سال دیگر همه چیز به طور اتوماتیک درباره برنامه هسته‌ای ایران حل خواهد شد. آمریکایی‌ها می‌گویند آنچه مسلم است این است که برنامه هسته‌ای ایران فعلا نیمه تعطیل خواهد شد اما اینکه در آینده چه اتفاقی می‌افتد، وابسته به این است که در آینده شرایط چگونه باشد.
5 - دولت آمریکا پیشاپیش خود را برنده هرگونه منازعه تفسیری درباره متن می‌داند، چرا که عقیده دارد ایران هرگز در استفاده از هیچ‌کدام از مکانیسم‌های داوری مندرج در برجام یا قطعنامه 2231 موفق نخواهد بود.
به این فهرست می‌توان موارد دیگری را هم افزود. تفسیر دولت آمریکا از برجام در نظر گرفتن آن نه به مثابه یک توافق هسته‌ای بلکه به عنوان یک ابزار بلندمدت مهار ایران در همه حوزه‌های امنیت ملی است. بسیار مهم است که مجلس شورای اسلامی بویژه کمیسیون برجام در تصمیم‌گیری نهایی خود درباره توافق هسته‌ای، این اصول را همواره پیش چشم داشته باشند. متقابلا این حق جمهوری اسلامی ایران است که تفسیر خود از این متن را ارائه کرده و حین اجرا بر آن پای بفشرد. اگر یک تفسیر روشن و رسمی از سوی مجلس درباره برجام بویژه درباره 5 محور کلیدی که به آن اشاره شد، ارائه نشود، این متن حین اجرا تهدیدهایی بسیار مهم و غیرقابل پیشگیری را بر کشور تحمیل خواهد کرد.
سوم- خوب است در انتها از منظر سیاست داخلی آمریکا هم نگاهی به توافق هسته‌ای بیفکنیم. چنانکه در صدر این نوشته گفتیم اکنون روشن شده است که توافق هسته‌ای آنقدرها هم که در ابتدا به نظر می‌رسید برای کنگره غیرقابل تحمل نبوده است. در حالی که تا همین چند هفته قبل ضرورت توسل رئیس‌جمهور آمریکا به حق وتو در مقابل کنگره قطعی به نظر می‌رسید و بحث‌ها عمدتا بر این متمرکز بود که اوباما آرای لازم را برای این کار خواهد داشت یا نه، حالا می‌بینیم که مخالفان حتی رای کافی برای طرح برجام در سنا را هم در اختیار نداشته‌اند. این امر نشان‌دهنده آن است که مخالفت‌ها با برجام در آمریکا یا سطحی و لابی‌پذیر است یا اینکه در مواردی هم که مخالفت عمیقی وجود دارد، بیشتر به دلایل حزبی است تا دلایل متنی و راهبردی. تقریبا با اطمینان می‌توان گفت اگر بحث درباره توافق هسته‌ای فضای حزبی در آمریکا را قطبی نکرده بود، بسیاری از جمهوری‌خواهانی هم که مخالف این توافقند دلیل چندانی برای اصرار بر نظر خویش نمی‌یافتند.
از همین جا اما حقیقت دیگری را هم می‌توان دریافت؛ واضح است که توافق هسته‌ای در آمریکا به توافق شکننده یک جناح خاص با ایران بدل شده است. بنابراین کاملا روشن است که‌ آینده توافق هسته‌ای در آمریکا نه تنها تضمین شده نیست بلکه بسیار شکننده و مبهم است. بویژه در یک و نیم سال بعد (زمانی که یک رئیس‌جمهور جدید در آمریکا بر سر کار می‌آید)، بویژه اگر منازعه ژئوپلیتیک میان ایران و آمریکا نیز رشد کرده باشد – که قطعا خواهد کرد- هیچ معلوم نیست که پایه‌های لرزان توافق هسته‌ای بر اثر اراده یک جمهوری‌خواه تازه قدرت گرفته به یکباره فرو نریزد و همه چیز به نقطه ماقبل صفر بازنگردد. عمر طولانی توافق هسته‌ای شاید بزرگ‌ترین عیب آن است. در زمانی چنین بلند، معلوم نیست این توافق باید چند بحران سیاسی را از سر بگذراند و خود را همچنان سرپا نگه دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 97
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 20
  • حمید ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    تعجب میکنم از این تحلیل !!! توافق فعلی، حاصل تلاش دیپلمات های زبده و کارآمد تیم آقای دکتر ظریف و مورد تأیید مردم، رهبری، دولت و با توجه به فشار تحریم ها تنها گزینه پیش روی ایران هم بوده. هم ایران هم امریکا به این توافق نیاز داشتند و دارند. خواهشا از ارزش کار بزرگی که انجام شده کم نکنید.
  • reza ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    هموطن عزیز چه جای تعجب است، به قول امام آمریکا شیطان بزرگ است و اولش یکمی جنجال انداختند تا بگند که سنا هم راضی نیست و بعد در آخرش هم قبول کردند.باید دید که چه چیز بدست آوردیم و چه چیز از دست دادیم 1- 20درصد غنی سازی را 3.5 درصد رساندیم 2-مواد غنی سازی شده را باید تحویل آمریکایی ها بدهیم 3- تا 20 سال حق توسعه 3درصد را نداریم 4-هر جایی را که احساس کنیم کاری انجام می دهید باید بازرسی شود 5-... بدست آورده ها : 1-ما همه کارها را انجام دادیم و قرار شده تحریم ها بعضی ها رفع بشه 2- همه گزینه باز هم روی میز است 3-عبور از خطوط قرمز و هشدار های رهبر
  • کویر ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    کدوم کار بزرگ!!!!!!!!!!!!!! میشه بگی چی دادیم چی گرفتیم!!!!!!!!!! یادتون باشه مذاکره برای برداشتن تمام تحریما بود اما ظاهرا که درصد ناچیزی برداشته خواهد شد اون هم در صورت راستی آزمایی!!!!!!!!! و صد البته اعتماد به طرف غربی و توهم برداشتن این درصد کوچک از تحریم!!!!1
  • ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    بهر حال دلتمردان و حامیان توافق در آمریکا می بایست با منطق خود از این توافق حمایت می کردند و حال که موفق شدند نباید تلاش آنها را از سر استیصال گذارد این نوع تحلیل بسیار غیر واقع بینانه است
  • حمید رضا ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    جوجه رو اخر پائیز می شمارند
  • ایرانی ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    امریکا خود باور نمی کرد بدون جنگ و تهدید شدید بتواند اینقدر راحت...
  • ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    تعجب شما بیشتر تعجب داره!
  • ميثم قمي ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    لطفا واقعيت را بيان كنيد .رهبري هنوز نظر صريح تاييدي بر اين توافق به زعم شما نگذاشته اند . البته دوستانتان در دولت كه ميفرمايند توافق نيست و نيازي به تاييد دولت ندارد. مضافا اينكه رهبري نظر انتقادي هم به توافق داشته اونجايي كه فرمودند نظر ما بر لغو تحريوم ها بود و دوستان ان را چيز ديگري معني كرده اند.نمايندگان مردم هم كه تاكنون نظراتشون رو صريح بيان نكرده اند لذا ما بايد از سخن شما تعجب كنيم كه دوستانتان حاضر به تصويب قراردادي كه آن بزرگترين فتح الفتوح تاريخ مي دانند در مجلس نيستند .!
  • ناشناس ۱۰:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    آیا پر کردن قلب راکتور آب سنگین اراک با سیمان و تبدیل سایت فردو از مرکز غنی سازی به آزمایشگاه و خروج 10 تن اورانیوم غنی شده 5 درصد به خارج از کشور و اکسید کردن 418 کیلوگرم اورانیوم 20 درصد غنی شده و کاهش 19000 سانتریفیوژ به 5000 عدد و تقلیل سطح غنی سازی از 20 درصد به 5/3 درصد و پذیرش محدودیت 10 الی 25 سال در غنی سازی و پذیرش محدودیت تست و شلیک موشکهای بالستیک برای هشت سال و محدودیت تسلیحاتی و خرید و فروش سلاح و اجرای پروتکل الحاقی و بازرسی ها و دریافت وعده نسیه توقف موقت و تعلیق بعضی تحریم ها بعد از راستی آزمایی آژانس کار بزرگی است که انجام شده است !!!
  • ناشناس ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    بعد از 15 سال هم که اگر بتوانیم غنی سازی صنعتی را آغاز کنیم قطعنامه پشت قطعنامه صادر میکنند و تحریمها شروع میشود و باز بر میگردیم سرخانه اول اما اگر مقاومت میکردیم دیوار تحریمها فرو میریخت و پیروزی را در آینده نزدیک جشن میگرفتیم .
  • ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    سوال منو جواب بده اگر اين توافق قابل دفاع هست چرا وزير خارجه و تيم مذاكره كننده حاضر به بررسي بند بند ان در قالب لايحه نيستند. و وقتي هم در كميسون حاضر ميشن در برابر سوالت مستند به بندهاي برجام پاسخ كلي مي دهند.؟
  • ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    احسنت
  • ناشناس ۱۰:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    امریکایی ها آنچه رو که با تهدید و تحریم نتوانستن بدست بیاورند با کمترین هزینه پشت میز مذاکره بدست آوردند و عملا"برنامه هسته ای ایران رو مختل کردند .
  • ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    تحليل منطقي و واقع بينانه اي است و مستند به روند مذاكرات و موضع امريكائي ها
  • ناشناس ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مانباید کاری به رای کنگره داشته باشیم بحث بر سر منافع ملی است وباید خوب بررسی بشه نمایندگان طوری بررسی کنید که در آینده پشیمان نشید وبتونید جواب مردم را بدید
  • امین ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    سلام. تحلیل قابل توجهی بود. نمایندگان مجلس لطفا بخوانند!
  • هادی ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    کی گفته مورد تایید رهبری و مردم بوده ؟؟؟ خود گویی و خود خندی ... عجب مرد هنرمندی
  • امید ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    لطفا در نظر بگیرید اگر زحمات طاقت فرسا و طولانی جمعی از متخصصین نبود و در این راه شهدایی تقدیم این طرح نمی شد تیم مذاکره کننده چه چیزی در دست داشت که بر سر آن مذاکره کند ؟ اگر ارزش این دستاوردها بزرگ بود ( که هست ) چرا آنها را به ثمن بخش برای گرفتن یک مشت دلار که معلوم هم نیست چقدر است و چه تاثیری در اقتصاد بیمار و فساد زده ما دارد ، ببخشند . بعموان یک انسان وطن پرست بدون در نظر گرفتن منافع حزبی و جناحی لطفن پاسخ دهید .
  • ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    کاملا واقع گرایانه بود مسئولین دولت بدانند این ره که می روند به ترکستان است
  • بي نام ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    برادر عزيز مثل اينكه شما خواب تشريف داريد
  • رضا ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    ما نمی دو نیم این نظر سنجیهای امریکا از کجاست که میگن 70درصد ایرانها موافق توافقند فکر کنم بیشر از تجریش به بالا باشه ؟؟
  • ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مشکل ما ایرانیا اینه با کار بد یا خوب کاری نداریم مهم اینه چه کسی اون کار انجام میده اگه ما دوسش داشته باشیم کار بدشم عالیه اگه دوسش نداشته باشیم کار خوبشم افتضاحه..اگر این توافق که اقای جلیلی انجام میداد که البته تمام تلاششم کرد ولی طرف خارجی زیاد رو ایشون حساب باز نمیکرد اگه ایشون انجام میداد حالا پرنسس ایران بود......
  • ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    بجث نفر و شخص نيست برادر من ! بحث بازي سه بردو برده است كه اگر به زعم ما طرف باخته جشن پيروزي اش براي چيه ؟
  • مرتضی ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    به نظر من این توافق به نفع هر دو طرف هست
  • ناشناس ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    درود بر آقای مهدی محمدی بازهم مثل همیشه عالی بود .
  • مجید ۱۴:۰۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    تنها دست آوردی که طرف مذاکره کننده ازش حرف میزنه اول اینکه تونسته ایران هراسی رو کم کنه خب این درست اما چه کسانی از ایران هراس داشتن عربستان و اعراب در صدر بودن که همچنان از ایران هراس دارن دومین کسی که هراس داشت اسرائیل بود اونم که خودتون میدونید از چه قراره سومین کسانی که از ایران هراس داشتن کشور هایی که از حقیقت خبر نداشتن و تحت تاثیر رسانه ها از ایران هراس داشتن با توجه به سخنانی که گفتم اعراب و اسرائیل رو نمیشه هراسشون رو کم کرد چون اعراب پادشاهیشون رو میخوان و اسرائیل هم که نیازی به گفتن نداره حالا به این سومی ها میرسیم که میتونستیم با هنر دیپلماسی بفهمونیم که چرا کشور ها از ما میترسن چون حقیقت رو نمیدونن میتونستیم اون رو حل کنیم متاسفانه سخت ترین راه رو انتخاب کردیم برای کم کردن ایران هراسی و اونم مذاکره با آمریکا بود که باید هزینه های اونو پرداخت کنیم اما همونطور که جان کری گفت اگر توافقی نبود اجماع بین المللی از هم گسیخته میشد و تحریمی هم عملا در کار نبود فقط به کمی صبر نیاز داشت ما که این همه صبر کردیم میتونستیم دو یا سه سال دیگه صبر کنیم پس عملا دست آوردی در تحریم ها نداشتیم اما طبق گفته ی آقای تحلیل گر گروهی برای این که مبادا فرصت مذاکره با آمریکا از بین برود دست به این کار زدن
  • ۱۴:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    تا کی میخوابم با کشورها جنگ و دشمنی کنیم این تازه اول راه است ما موافق صلح در جهانیم افتاد
  • ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    نمی دونم چرا اینقدر اصرار دارید یک توافق و تعهد بین المللی را تبدیل به یک قانون برای کشور کنید (اگر بصورت لایحه به مجلس ارائه و تصویب بشه یک قانون و لازم الاجراء خواهد بود)
  • ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    تعطیلی غنی سازی در فوردو و پر کردن قلب راکتور اراک با بتن موجب توسعه و پیشرفت کشور میشود!
  • دانشجو ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مردم ایران منتظر لغو تمامی تحریم ها در روز توافق هستند
  • کریمی ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    درود بر آقای محمدی تحلیل بسیار دقیق و خوبی بود
  • مریم ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    متاسفانه سولات بی پاسخ زیادی در باره برجام باقی مانده است!
  • دانشجو ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    ما با کشورها جنگ و دشمنی میکنیم؟!؟!؟!؟ در جنگ هشت ساله هم حتما ما به عراق حمله کردیم؟!!!! حتما ما هواپیمای مسافری امریکا رو در خلیج فارس منهدم کردیم!!!!
  • ۱۴:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    احسنت
  • مصطفی ۱۴:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    چی شده؟! جنگ و دشمنی با جهان!؟!؟!؟!؟!؟!
  • مسعود وارسته ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    فکر کنم این ناشناس یک شهروند امریکایی باشه و از طرف مردم امریکا صحبت میکنه!
  • ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    خخخخخخخخ
  • میترا پ ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    هی روزگار!
  • ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    طبق وعده تیم مذاکره کننده
  • ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    ولی آقای روحانی گفتند که ما 3 بر2 بردیم؟!؟!
  • ۱۴:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    :|
  • ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    احسنت کامل و دقیق
  • ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    با هزینه هایی که این شمارش جوجه در آخر پائیز بر جای میگذارد چه کنیم؟!
  • حامد احمدی ۱۴:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    چرخیدن همم زمان سانتریفیوژها و چرخه اقتصاد هم از انتظارات مردم است طبق وعده آقای روحانی
  • محسن ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مهم اینه که با امضای داوطلبانه توافق(طبق گفته تیم مذاکره کننده)، سند برجام را در جامعه جهانی برای خود الزام آور و لازم الاجرا میکنیم حالا در مجلس تصویب بشود یا نشود!
  • ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    اینقدر راحت ....
  • ۱۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مرگ بر امریکا
  • ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    موارد تائید رو میتونم بدونم از کجا اوردی؟!
  • ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    ... با توجه به فشار تحریم ها تنها گزینه پیش روی ایران هم بوده.... فعلا که قراره بخشی از تحریم ها بعد از راستی آزمایی لغو بخش دیگری هم تا چند سال تعلیق شوند
  • ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    60درصد موافقان توافق، سند برجام را نخواهنده اند
  • کریمی ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    من به دبه امریکایی ها ایمان دارم
  • ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    اگر آمریکا (طبق معمول) به تعهدات خود عمل نکرد و زد زیر همه چیز آنوقت چه طور میشود؟ ما چه طور عقب نشینی ها رو جبران خواهیم کرد؟!
  • حسینعلی ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    چه در مجلس تصویب بشود و چه نشود بعد از امضای توافق اگر ایران بندهایی از برجام را نقض کند آمریکا میتواند همه تحریم ها را دوباره برگردانده و البته دیگر گزینه هایش هم روی میز است!
  • ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    البته این سوال و سوالات زیاد دیگری هم بی پاسخ باقی مانده
  • ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    خخخخخخخ
  • ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    برد-برد با 3 بر 2 برابر است!!!
  • رزمنده ۱۴:۴۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    ایضا کاهش غنی سازی 20 درصد به 3.5 درصد
  • ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    فعلا که قراره بعد از "راستی آزمایی" "بخشی" از تحریم ها لغو بشه
  • ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مرگ بر آمریکا
  • ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    کی بریزیم تو خیابون برای این پیروزی! جشن بگیریم؟!
  • کریمی ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    من به دبه امریکایی ها ایمان دارم
  • ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    توافق چه در مجلس امضا بشه یا نشه برای امریکایی ها اهمیتی نداره و طرف حساب اون ها دولت که با امضا قرار داد خود را متعهد به اجرای اون کرده اخی امریکایی ها طفلکی خواهند گفت ای وای مجلس ایران ان را نپذیرفته خاک بر سر شدیم رفت دستمون کوتاه شد اره همین را می گه دانشمند گیریم در مجلس تصویب بشه و دردولت لازم الاجرا بشه اگر منافع ملی در خطر بی افته همین مجلسی که این را تصویب کرده همون مجلس هم قانون تصویب را لغو خواهد کرد اینها نمایندگان ملت ایرانند نمایندگان ملت امریکا که نیستند شما از تصویب قانون شدن برجام بترسی که افتاد
  • ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    آقا حمید انشا الله همینطور که شما میگید باشه!
  • ۱۴:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    آفرین ناشناس
  • ۱۵:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    نمایندگان مجلس تحت آزمایش بزرگی قرار گرفتند
  • ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مشکل اینجاست که دولت برجام رو در لایحه به مجلس ارائه نمیده تا نمایندگان آن را تصویب یا رد کنند
  • امین ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    اگر در بررسی ها معلوم شود که بندهایی از برجام با منافع ملی در تناقض است آنوقت چه میشود؟!
  • محمد ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    تحلیل ضعیفی است'
  • سیروس ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    ایشون کی هستند!؟ به جا نمی آورم
  • ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    ان شا الله
  • ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مهدی محمدی ! نمیشناسی؟؟؟
  • ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    شما یه تحلیل قوی ارایه بفرما
  • ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    آزمایش بزرگ را باید با سربلندی پشت سر بگذارند
  • ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    آن موقع جلونشینی میکنیم
  • ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    دبه مید این اِمِریکا
  • ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مرگ
  • ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    متاسفانه
  • ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    بد نگفت آقای محمدی درود
  • ۱۵:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    باز گفت اینو.!!
  • ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    لجبازی!
  • ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    دشمن ما آمریکا ست خودت را به نادانی نزن کینه ما از دشمنمان ابدی است
  • ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    امیدواریم
  • استقلال ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    کسی ما را تحریم نکرده غیر از خودمان، کالاهامان را با کیفیت کنیم، کالای خارجی نخریم و دست به دست هم بدیم تا چرخ اقتصاد مقاومتی به حرکت افتد 1000 تفکر آمریکایی نمی تواند جلوی اسلام خواهی ایرانی را بگیرد
  • خخخ گو ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    خخخخخخخخ
  • ۱۵:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    ترکستان بیا بالا ترکستان دو نفر
  • مسی خطر ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    چشم پرینت می گیرم به تعداد توزیع می کنم در اسرع وقت
  • ۱۵:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    اینقد آیه یاس نخون بزرگوار یه کم به مسئولان مملکتت اعتماد داشته باش
  • ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    15 سال دیگه من اگه زنده باشم، 35 ساله ام
  • ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    دست شما درد نکنه
  • ۱۵:۱۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    درود بر تو رحمت بر پدر و مادرت
  • سیروس ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    موافقم خودمون باید بخوایم
  • حمید ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    دوستان عزیزی که مخالف توافق هستن و زحمت میکشن اینجا قلم فرسایی میکنن لطف کنن دو تا کار انجام بدن: 1. راه حل جایگزین به جای توافق رو مطرح کنند. 2. در صورتی که راه حلشون توافق بهتر هستش لطفاً تیم دیپلماتیک تر و زبده تر و کارآمدتر از تیم معرفی شده جمهوری اسلامی (آقای دکتر ظریف، آقایان عراقچی و تخته روان چی و باقی همکارانشون) رو معرفی کنن. تشکر.
  • ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    مهم نیست ما هم تو را به جا نمی اوریم
  • حمید ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    دوستان عزیزی که مخالف توافق هستن و زحمت میکشن اینجا قلم فرسایی میکنن لطف کنن دو تا کار انجام بدن: 1. راه حل جایگزین به جای توافق رو مطرح کنند. 2. در صورتی که راه حلشون توافق بهتر هستش لطفاً تیم دیپلماتیک تر و زبده تر و کارآمدتر از تیم معرفی شده جمهوری اسلامی (آقای دکتر ظریف، آقایان عراقچی و تخته روان چی و باقی همکارانشون) رو معرفی کنن. تشکر.
  • ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۸
    0 0
    سال 82 83 اعتماد کردیم دیدم نتیجه اش چه شد
  • درجواب ناشناس 14:56 ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    0 0
    بردار من اينجا موضوع منافع ملي مطرح هست نه تصويب شدن و يانه شدن برجام در مجلس ! موضوع اين است مخالفان برجام اعتقاد دارند تيم مذاكره كننده حداقل اجازه بدهد خرد جمعي مجلس جلوي راههاي نفوذ و مضار توافق را بگيرد. البته كه اين توافق با توجه به پذيرش قطعنامه بعد از ان از سوي ايران لازم الاجرا شده .
  • ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۶/۲۹
    0 0
    مزخرف نگو !!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس