مهرداد بذرپاش عضو هیأت رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز یکشنبه خانه ملت در مخالفت با طرح برجام اظهار داشت: انتقاد من به عنوان عضوی از هئیت رئیسه مجلس این است که چرا به صورت دو تیکه و جدا شدهایم. به هر حال ما باید در روند گزارش برجام، مسیر مشخص را طی میکردیم و طرح را به کمیسیون مربوطهای که نمایندگان مربوطه رأی دادهاند ارجاع میدادیم و بررسی میشد.
وی افزود: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در کمتر از دو ساعت هم طرح که جزو مهمتر طرحهای جمهوری اسلامی است بررسی کرده و هم 200 پیشنهاد را نیز بررسی و به صورت یکجا رد کرده است.
عضو هیأت رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین تصریح کرد:
به نظر شما این بررسی کارشناسی است؟ این بررسی عمیق و درست است؟ کسی مخالف
برداشته شدن تحریمها نیست ولی اگر طرح در این سطح که میزان اهمیت آن بر
همه همکاران واضح و مبرهن است در عرض 2 ساعت به صورت یکجا 200 پیشنهاد را
رد کنند کارشناسی است؟ به نظر کار بهتری میتوانستیم انجام دهیم. (مشروح خبر)
بعد از تذکر بروجردی، بذرپاش با بیان اینکه بنده اسمی از آقای بروجردی نبردم اما ایشان به من تذکر دادند و حالا که وی اسم بنده را بردند باید وقت تذکر داشته باشم، از نحوه مدیریت جلسه انتقاد کرد.
در ادامه جلسه امروز مجلس نمایندگان پس از تصویب تقاضای تغییر دستورکار صحن علنی مجلس و بررسی بااولویت طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام، موافقت کردند.پس از در دستور کار قرار گرفتن این طرح، دو موافق و دو مخالف درباره کلیات طرح مذکور صحبت کردند، اما در خلال این سخنان مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مجلس در تذکری، اظهار داشت: طبق ماده 112 آئیننامه داخلی مجلس در مورد عهدنامهها باید سه ساعت در مجلس وقت گذاشته شود و طرحها و لوایح مهم نمایندگان میتوانند 15 دقیقه صحبت کنند.
علی لاریجانی در پاسخ به این تذکر نیز گفت: اینکه مجلس باید سه ساعت وقت بگذارد صحیح است اما در آئیننامه مدت نطق در این باره برای دو موافق و دو مخالف درنظر گرفته شده است در حالی که دوستان میخواستند بیشتر از این تعداد صحبت کنند لذا طبیعتاً زمان نطق هر نماینده کاهش مییابد.
در خلال این سخنان جمعی از نمایندگان فراکسیون اصولگرایان مجلس مقابل تریبون مجلس تجمع کردند و اعتراضی نسبت به روال بررسی طرح اقدام متقابل و متناسب دولت در صحن علنی مجلس داشتند.
علی لاریجانی نیز پس از این مخالفتها پیشنهاد داد که در ادامه بررسی کلیات طرح مذکور، دو موافق و دو مخالف دیگر هرکدام 15 دقیقه صحبت کنند که این پیشنهاد با 146 رأی موافق، 33 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع به تصویب رسید.
همچنان بررسی کلیات طرح اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام در دستور کار مجلس قرار دارد.
در حاشیه های مجلس شورای اسلامی که به بررسی کلیات طرح اقدام مناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام اختصاص داشت با حاشیهها و نکات جالب توجهی همراه بود.از ابتدای جلسه امروز اکثر اعضای فراکسیون اصولگرایان مجلس نسبت به روند بررسی طرح مذکور در صحن علنی مجلس اعتراض داشتند. این اعتراض هم با اخطار و تذکرهای مختلف مطرح شد و هم با تجمع اعضای فراکسیون اصولگرایان مقابل تریبون مجلس خود را نشان داد.
رئیس مجلس نیز اکثر ساعات صحن علنی امروز را صرف پاسخ دادن به تذکرات و اخطارهای نمایندگان کرد چرا که نمایندگان نسبت به روند تهیه این طرح و روند بررسی آن و همچنین مدت زمان کوتاه رسیدگی به این طرح در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اعتراض داشتند.
دقایقی قبل علی لاریجانی صحن علنی را ترک و ریاست جلسه را به محمدرضا باهنر واگذار کرد، اما پس از لحظاتی لاریجانی مجددا به صحن علنی بازگشت و در زمان ورود وی به صحن مجلس برخی از اعضای شاخص فراکسیون اصولگرایان مانند زاکانی، نادران، توکلی و برخی از اعضای شاخص فراکسیون رهروان ولایت مانند کاظم جلالی، جواد جهانگیرزاده حضور داشتند. به نظر میرسد که این افراد در خارج از صحن علنی مجلس جلسهای مشترک را با لاریجانی برگزار کرده بودند تا در مورد طرح برجام به جمعبندی برسند.
پس از اینکه لاریجانی در جایگاه ریاست قرار گرفت کاظم جلالی با تلفن همراه خود تماسی برقرار کرد و گوشی را به رئیس مجلس داد و لاریجانی نیز دقایقی با تلفن همراه صحبت کرد و سپس موبایل را به کاظم جلالی پس داد.
همچنین حضور جمعی از نمایندگان مجلس در جایگاه هیئت رئیسه و رایزنی اعضای شاخص دو فراکسیون با دیگر نمایندگان مجلس از حاشیههای دیگر جلسه علنی امروز مجلس بود.
الیاس نادران نماینده مردم تهران برای دقایقی در جایگاه هیئت رئیسه حضور یافت و مشغول صحبت با علی لاریجانی شد. پس از آن جلسهای با حضور نادران و کاظم جلالی و برخی از اعضای فراکسیون رهروان در جایگاه هیئت رئیسه برگزار شد وصحبتهایی بین این افراد رد و بدل شد.
در ادامه علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی امروز یکشنبه 19 مهر در تذکری شفاهی در صحن علنی مجلس گفت: تذکر من عدم رعایت آییننامه در سیر رسیدگی به طرح یک فوریتی اقدام متقابل و متناسب دولت در اجرای برجام است.وی با اشاره به اینکه تذکر بعدی او عدم ارجاع این طرح به کمیسیون تخصصی است خاطرنشان کرد: کمیسیون برجام 40 شبانهروز تلاش کرد تا بتواند ابعاد مختلف و پیچیده این توافقنامه را مورد بررسی قرار دهد و در نهایت به گزارشی رسیدیم که مبتنی بر قواعد کمیسیونهای مجلس به تصویب رسید و در صحن منعکس شد اما جنابعالی - لاریجانی - طرحی را که از دو ماه قبل آماده کرده بودید در دستور گذاشتید.
بر این اساس لاریجانی در اینجا پاسخ داد تذکر شما قبلاً توسط دیگر نمایندگان مطرح شده و پاسخ داده شده است که زاکانی در جواب گفت: شما اتهام دروغ به من زدید من صبح در دبیرخانه شورای امنیت ملی بودم، صحبتهایی که دیروز بعدازظهر با آقای شمخانی کرده بودید مطرح شد و مسئول مربوطه گفت آقای لاریجانی درست مطلب را منتقل نکرده است.
رئیس مجلس توضیح داد: من دیشب با شخص آقای شمخانی صحبت کرده بودم از اول تا آخر طرح را با هم خواندیم بعد شما رفتید از یک نفر دیگر پرسیدید.
گزارش ها حاکی است زاکانی با پافشاری بر اینکه لاریجانی وی را متهم به سخن کذب کرده است، گفت: شما میخواهید از این طرح دفاع کنید خب دفاع کنید اما منطق ما را هم بشنوید.
لاریجانی در پاسخ گفت: من سیر مسئله را طرح کردم.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه اکثر توافقهای فراکسیون اصولگرایان درباره طرح مزبور رعایت نشده است، گفت: آقای زارعی میتوانند در این باره توضیح دهند.
بر این اساس رئیس مجلس شورای اسلامی پاسخ داد: اشهدوا بالله تا آخر با هم توافق کردیم به جزء یک مورد؛ اینکه طرح بنده نیست که من از آن دفاع کنم این یک طرح ملی است. آیا من از آن بهرهای دارم؟ شما طوری میگویید که انگار من از آن نفعی میبرم.
جلسه بررسی طرح یک فوریتی اقدام متناسب و متقابل دولت در اجرای برجام درحالی با اظهارات پرحاشیه برخی موافقان و مخالفان این طرح همراه شد که پس از پایان اظهارات نمایندگان موافق و مخالف طرح یک فوریتی مذکور علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی برای پاسخگویی به برخی اظهارات پشت جایگاه ناطقین مجلس رفت.
صالحی در ابتدای اظهارات خود خطاب به نمایندگان گفت: عزیزان آن چه که ما ادعا میکنیم بر اساس تعقل، مفاهیم علمی بررسی و انجام گرفته است و ما اینجا نیامدهایم که در خلاء به شما قول دهیم.
وی افزود: ما به هیچ وجه در خلاء صحبت نکردهایم. ما بر اساس اصول و چارچوب مذاکره کردیم که آن چارچوب را ما تعیین نکردهایم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه خطاب به نمایندگان بیان داشت: آیا جمهوری اسلامی بعد از 36 سال نمیتواند خودش را به گونهای مدیریت کند که تکلیف یک عده مذاکره کننده را روشن کند؟
صالحی در ادامه این اظهارات با نطق رساتر گفت: بنده تا امروز سکوت کرده و چیزی نگفتهام اما چند روز پیش در تلویزیون در رابطه با من مطالبی عنوان شد که آرزوی مرگ کردم.
وی در رابطه با مطالب نقل شده از تلویزیون گفت: برخی در تلویزیون موضوعاتی در رابطه با بنده عنوان کردند که این نحوه حرف زدن نیست مگر آن شخصی که در رابطه با بنده صحبت کرده جای خدا نشسته که درباره مرگ و زنده بودن بنده صحبت میکند؟
در همین حین بود که روح الله حسینیان با فریادهایی از پشت صندلی خود رو به صالحی گفت: دروغگو! دروغگو! دروغ نگویید این حرف شما دروغ است.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه خطاب به نمایندگان مجدداً گفت: همچنین در حال حاضر برادری آمده و با قسم جلاله در مجلس به من میگوید «سیمان روی تو میریزیم و تو را میکشیم». این چه نوع ادبیاتی در جمهوری اسلامی ایران است؟ این چه نوع گفتار و سخن و بیان است که به بنده میآیند و میگویند میخواهیم سیمان روی شما بریزیم و شما را کنار قلب راکتور آراک دفنتان کنیم؟!
در همین حین بود که احمد توکلی به کنار جایگاه ناطقین مجلس رفت و از صالحی خواست به اظهاراتش پایان دهد. اما در ادامه این نطق صریح صالحی بسیاری از نمایندگان نیز به جایگاه ایراد نطق نمایندگان نزدیک شدند و از وی خواستند به اظهارات خود پایان دهد که حتی در این بین دخیل عباس زارعزاده مهریزی با عصبانیت میخواست به سکوی جایگاه حملهور شود که بسیاری از نمایندگان از حرکت وی جلوگیری کردند.
اما در ادامه صالحی با سر دادن فریادهای به نمایندگان گفت: گوش کنید! گوش کنید! به حرف کسی که 40 سال در مسائل علمی کار میکند، گوش کنید. ما که قرار است سیمان بر روی سرمان بریزند اما شما را به خدا به حرف حق گوش کنید.
در ادامه این بحث بود که لاریجانی رئیس مجلس از بسیاری از نمایندگان خواست تا در صندلیهای خود مستقر شده تا رئیس سازمان انرژی اتمی به بخش دیگری از اظهاراتش ادامه دهد.