وی با بیان اینکه رکود صنایع و توایدات ما کاملا مشخص است، افزود: افزایش موجودی کالای در انبارها ، کمبود نقدینگی و مشکلات تولید، نمود رکود و نقل محافل است.
عضوهیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران با اشاره به اینکه موضوع اشتغال فارغ التحصیلان نیز خود باعث نگرانی مرکز پژوهشهای مجلس و وزیر کار شده است، تاکید کرد: بر اساس گزارشهای این مراکز تا سال آینده 7 تا 9 میلیون به دانش آموخته جویای کار اضافه می شود.
این کارشناس اقتصادی یادآور شد: مشکل بعدی تامین معیشت افراد است به طوری که در آمدها با هزینهها همخوانی ندارد و این مشکل خود را در شهر های بزرگ و مراکز استان های بیشتر نشان میدهد که این امر نگرانی و مشکلاتی را نیز به همراه دارد.
وی تصریح کرد: دولت برای رفع این مسائل و مشکلات راهکار را در کنترل تورم دید و اعلام کرد که در صورتی که تورم پایین بیاید این مشکلات حل و فصل می شود. دولت در این ارتباط موفق بود و توانست تورم را از 35 درصد به 14 تا 15 درصد برساند.
این کارشناس اقتصادی گفت: دولت برای حل این موضوع در دوفصل موفق طی شده اما در فصل سوم متوجه شد که رونق وجود ندارد و در این فصل اقتصادی روند خروج از رکود برعکس شده است.
بسته دولت برای خروج از رکود تاثیرات موقتی دارد
آل اسحاق تاکید کرد: کنترل تورم و خروج از رکود تمهیدات خاص خود را میخواهد و اقدامات اخیردولت برای خروج از رکود موقت و به صورت شوک و تلنگر است.
وی یادآور شد: دولت با این بسته خود حجم نقدینگی را دوباره در جامعه بالا می برد و قصد دارد که مشکلات نقدینگی را حل کند.
آل اسحاق با یاد آوری اینکه رکود بازار ناشی از تولید بیش از اندازه یا کاهش تقاضا است تصریح کرد: شرایط فعلی رکود ناشی از کاهش تقاضا است به همین منظور دولت با این بسته در تلاش است که تقاضا را در بازار تحریک کند.
وی تاکید کرد: در شرایط فعلی علاوه بر اینکه قدرت خرید مردم کاهش یافته است، انتظاراتی که برجام ایجاد کرده، باعث شده؛ مردم خرید خود را به تصور اینکه در آینده کالاهای ارزان و باکیفیت تر به کشور وارد می شود عقب بیندازد.
وی افزود: این موضوعات تقاضای تولیدات داخلی را کاهش داده است به همین منظور دولت در این بسته با اعطای وام به دنبال تحریک تقاضا برای خرید تولیدات خوردو سازان و تولید کنندگان لوازم خانگی است.
این فعال اقتصادی با بیان اینکه سیاستهای دیگری که دولت در این بسته دنبال می کند شرایطی است که بانکها بتوانند تسهیلات ارزان قیمت ارائه دهند، یادآور شد: براین اساس روابط بین بانکی و ظرفیت وام دهی بانکی افزایش می باید و این امر باعث افزایش ارائه تسهیلات و وام دهی به مردم میشود.
وی با اشاره به اینکه دولت 250 تا 280 هزارمیلیارد تومان به پیمانکاران بدهکار است، تصریح کرد: برای رفع این مشکل نیز با توجه به اینکه بودجه لازم را نداشت 705 هزار میلیارد تومان اوراق چاپ کرد تا به بدهکاران دهد.
بسته خروج از رکود دنیا را به کام بانکها میکند
آل اسحاق گفت: مجموع این سیاستها فضای مثبتی برای بانکها ایجاد کرده و
ظرفیت آنها را بالا برده است همچنین ظرفیتهای جدیدی برای آنها ایجاد
میکند.
وی افزود : با فروش اوراق، بانک ها درآمد های جدیدی نیز به دست می آورند و دوباره دنیا به کام آنها می شود و در نهایت در بازار نیز با افزایش نقدینگی، رونق ایجاد می شود.
بانکها نرخ سود را متناسب با کاهش تورم پایین نیاوردند
آل اسحاق با بیان اینکه بانکها در شرایط جدید اقتصادی باید نرخ سود خود را پایین بیاورند، تاکید کرد: در مقطعی که نرخ تورم در کشور بالا بود بانک ها نیز متناسب با تورم نرخ سود خود را بالا بردند اما حالا که نرخ تورم به 14 تا 15 درصد کاهش یافته بانکها نرخ سود خود را کاهش نداده اند.
وی با بیان اینکه بانک ها در این ارتباط و برای پایین آوردن نرخ سود مقاومت میکنند، یادآور شد: در این میان موسسات مالی اعتباری غیر منضبطی داریم که که با دادن سود های بالا به سپرده های مردم، نقدینگی ها را به سمت خود جذب می کنند و منجر به این می شوند که بانک نقدینگی لازم برای وام دهی به مردم نداشته باشند.
آل اسحاق همچنین تاکید کرد که بانک مرکزی اقتدار لازم را روی موسسات مالی و اعتباری ندارد.
وی گفت: البته با تزریق پول ارزان این نگرانی وجود دارد که رانت خواران با دریافت این پول ها با اسم تولید دوباره آن را به ساختمان سازی خرید و فروش سکه و دلال بازی ببرند.
بهره برداری انتخاباتی از بسته خروج از رکود
آل اسحاق با اشاره به اینکه هنوز تصمیمات شورای پول و اعتبار در خصوص
وضعیت نرخ سود بانکی در شرایط جدید کشور اعلام نشده است گفت: تصمیمات دولت
درباره بسته خروج از رکود را به 2 صورت می شود تفسیر میشود، برخی آن را
باعث افزایش دوباره تورم و نقدینگی در جامعه دانسته و برخی نظری مثبت داشته
و آن را در راستای توسعه اقتصادی کشور می دانند، اما بنده اعتقاد دارم که
این بسته با وجود اینکه باعث تحریک تقاضا در کشور می شود حلال همه مشکلات
کشور نیست.
وی با بیان اینکه خطر دوم استفاده سیاسی از این بسته
مربوط به نزدیک شدن به انتخابات است افزود: قاطی شدن این مسائل با مسائل
انتخاباتی نهایتا منجر به ایجاد یک انتظار بیش از اندازه در جامعه می شود
که خماری و خطرات بیشتری برای دولت دارد.
آل اسحاق گفت: این بسته در اندازه خود موثر است اما نباید با بهره برداری سیاسی، آن را بزرگ کند و باید اذعان داشت مشکلات رکود جدی تر از این حرف ها است و این بسته صرفا باعث به تاخیر انداختن آن می شود.