کد خبر 512651
تاریخ انتشار: ۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۶

رقم درآمدهای نفتی از ۵۶ هزار میلیارد تومان مصوب بودجه امسال با رشد ۱۷ درصد به ۶۶ هزار میلیارد تومان برای سال ۹۵ برخلاف سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، برای حل بحران عمیق رکود و تحقق رشد ۶ درصدی ترسیم شده است.

به گزارش مشرق ، روز گذشته سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور به عنوان متولی تهیه و تدوین بودجه و برنامه توسعه کشور  در نشست هفتگی با خبرنگاران برخی ارقام و متغیرهای کلان لایحه بودجه سال 95 را اعلام کرد.

*‌ رشد 13 درصدی منابع عمومی بودجه سال 95

به گفته نوبخت منابع عمومی بودجه سال آینده 267 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده و از بودجه عمومی 236 هزار میلیارد تومانی سال جاری تا پایان سال 202 هزار میلیارد تومان آن محقق می‌شود.

* نوبخت: کسری 34 هزار میلیارد تومانی داریم

بنابراین این ارقام نشان می‌دهد بودجه سال جاری با کسری و عدم تامین 34 هزار میلیارد تومانی درآمدها روبرو است. علت اصلی کاهش درآمدها به دلیل سیر نزولی قیمت نفت در بازارهای جهانی و منطقه بوده که عدم وصول درآمد نفت در بودجه را تحت تاثیر خود قرار داده است.

 بودجه سال آینده نیز علاوه بر کاهش قیمت نفت شرایط دیگری خواهد داشت. تلاش دولت برای تزریق منابع و رونق تولید براساس تحریک تقاضا و عرضه اهمیت دوچندان یافته است.

* رشد 83 درصدی منابع طرح‌های عمرانی 95

دولت امیدوار است با شروع رفع تحریم‌ها سال آینده صادرات نفت خود را افزایش دهد و از این محل رونق در روند اقتصادی ایجاد کند. رشد 83 درصدی بودجه عمرانی 95 یکی از نشانه‌ها و عزم دولت برای تحرک در بخش اقتصادی است در حال حاضر حدود 20 هزار میلیارد تومان به گفته مسئولان به این طرح‌ها پرداخت شده است با این حال گام بلند دولت و نزدیک به دوبرابر شدن منابع این طرح‌ها و البته تحقق آن بیش از پیش اهمیت دارد.

عنوان بودجه مصوب سال 94 لایحه بودجه سال 95 درصد تغییرات
منابع عمومی 236 هزار میلیارد تومان 268 هزار میلیارد تومان 13
سهم نفت 56 هزار میلیارد تومان 66 هزار میلیارد تومان 17
سایر منابع درآمدی 180 هزار میلیارد تومان 201 هزار میلیارد تومان 12.2
بودجه عمرانی 31 هزار میلیارد تومان 57 هزار میلیارد تومان 83
نرخ دلار 2850 تومان 2997 تومان 5.15
قیمت نفت 53 دلار 35 تا 40 دلار 24-

*افت شدید قیمت نفت چالش بودجه

طی دو سال اخیر دولت در آستانه تهیه و تنظیم لایحه بودجه با افت شدید قیمت نفت روبرو شده است این موضوع منجر به کسری بودجه و ناپایدار بودن منابع می‌شود به طوری که این کاهش درآمدها مشکلاتی در تزریق منابع برای فعالیت‌های اقتصادی ایجاد کرده است و همچنین توانسته درآمدهای مالیات را نیز تحت تاثیر قرار دهد.در حال حاضر سهم نفت در لایحه بودجه سال آینده ۲۵ درصد است.

* درآمد مالیات تحت تاثیر رکود عمیق

رئیس سابق سازمان مالیاتی معتقد است 37 هزار میلیارد تومان در 8 ماهه امسال درآمد مالیاتی وصول شده و ابراز امیدواری می‌کند که تا پایان سال این رقم به پیش‌بینی بودجه مصوب سال جاری نزدیک شود.

به گفته عسگری در حال حاضر 83 درصد درآمدها محقق شده است.

سهم مالیات در بودجه سال 94 با احتساب درآمدهای گمرک و عوارض 74 هزار میلیارد تومان مصوب شد.

* وزیر اقتصاد: تکمیل طرح جامع مالیاتی قطع وابستگی به نفت را دنبال می‌کند

کارشناسان معتقدند 20 تا 25 درصد از تولید ناخالص داخلی در حوزه خاکستری و سیاه بوده که مشمول فرار مالیاتی است. با این حال جای امیدواری دارد که با تکمیل زنجیره نظام جامع مالیاتی وابستگی درآمدهای بودجه به نفت را شاهد باشیم. موضوعی که وزیر اقتصاد نیز به آن تاکید داشته و معتقد است اکنون نظام بانکی و سازمان مالیات در خط مقدم جنگ تمام عیار اقتصادی بوده و با تکمیل طرح جامع مالیاتی می‌توان وابستگی درآمدهای بودجه به نفت را قطع کرد.

* افزایش 11 هزار میلیارد تومانی درآمد مالیات در بودجه 95

معافیت مالیاتی 40 درصدی اقتصاد کشور از دیگر عوامل وابستگی به منابع غیرپایدار بودجه است به همین علت برای سال آینده 11 هزار میلیارد تومان به سهم درآمدهای مالیاتی افزوده شده و از 74 هزار میلیارد تومان به 85 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

این در حالی است که همچنان اقتصاد با رکود عمیق دست و پنجه نرم می‌کند بنابراین نمی‌توان امیدوار بود که این ارقام به نحو احسن محقق شود قطعا افزایش درآمد مالیات‌ها باید از محل توسعه پایه‌های مالیاتی، کشف فرار مالیاتی و شفاف‌سازی معاملات در اقتصاد با تکمیل زنجیره طرح جامع محقق شود.

* آرزوی شدنی کشور در راه است؟

البته رسیدن به چنین مباحثی قطعا با دشواری و مشقت فراوان همراه است با این حال پیاده‌سازی کامل این طرح در فرآیند مالیات‌ستانی با داشتن اطلاعاتی مانند (املاک، بانکی، خودرو، معاملات) و سایر داده‌ها می‌توان آرزوی شدنی کشور برای قطع وابستگی درآمد نفت را عملی کرد.

* افزایش درآمدهای نفتی در لایحه مغایر با سیاست‌ اقتصاد مقاومتی

افزایش درآمدهای نفتی در لایحه بودجه 95 با رشد 17 درصدی نسبت به بودجه مصوب سال جاری مغایر با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی بوده و مسئولان نیز در کلام اعتقاد و مقید بودن خود را به این سیاست‌ها نشان می‌دهند.

* فشار کسری بودجه روی دوش نحیف تولید

نزولی‌ شدن درآمدهای کشور رسیدن آن به 20 میلیارد دلار آثار نامطلوبی در اجزای اقتصاد به خصوص تکالیف و وظایف دولت در بودجه خواهد گذاشت. اجتناب‌ناپذیر بودن هزینه‌های جاری به خصوص حقوق و دستمزد فشار این کسری را بر دوش تولید و طرح‌های عمرانی خواهد انداخت و اکنون نیز آثار این موضوع مشهود است تلاش قابل تقدیر دولت برای کاهش نرخ تورم هر چند آثار مثبتی داشته اما باید توجه داشت به دلیل کمبود منابع و عدم تزریق آن به تولید فعالیت‌های اقتصادی به خصوص بنگاه‌های کوچک و متوسط با رکود عمیق بحران‌زا روبرو هستند.

*افزایش بدهی‌های دولت با بیشتر شدن کسری بودجه

بخشی از کسری بودجه آثار خود را روی افزایش بدهی‌های دولت و شرکت‌های دولتی نشان میدهد. به گفته وزیر اقتصاد براساس آخرین گزارش‌ها ۳۸۰ هزار میلیارد تومان بدهی دولت و شرکت های دولتی است و به غیر از این رقم تنها شرکت ملی نفت ۵۵ میلیارد دلار معادل ۱۶۰ هزار میلیارد تومان بدهی دارد.

* رشد اقتصادی 6 درصدی در انتظار اقتصاد سال 95

مسئولان پیش‌بینی می‌کنند سال آینده حدود 5 تا 6 درصد رشد اقتصادی وجود داشته باشد و تورم نیز سال 95 زیر 11 درصد برسد. اما کارشناسان معتقدند با شرایط کنونی و اوضاع نامطلوب درآمدهای نفتی که اثار خود را روی دیگر درآمدها مانند مالیات گذاشته است و همچنین عدم کاهش هزینه‌های جاری دولت در کنار ساختار معیوب نظام بانکی و وضعیت نامساعد بازارهای مالی منجر به رشد اقتصادی پیش بینی شده نخواهد شد.

* افزایش حقوق 10 تا 13 درصدی کارمندان در سال 95

از آنجایی که همیشه ضریب افزایش حقوق کارمندان بر مبنای پیش‌بینی تورم سال بعد صورت می‌گیرد به احتمال زیاد با توجه به تورم 11 درصدی سال 95 ضریب افزایش حقوق کارمندان نیز بین 10 تا 13 درصد منظور خواهد شد.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس