مسئولان ارشد کشورمان نیز پس از دریافت گزارش نیروی دریایی سپاه و احراز عمدی نبودن این اقدام، دستور آزادی این تفنگداران آمریکایی را صادر کردند و نیروی دریایی سپاه نیز ظهر روز چهارشنبه، این افراد را در آب های بین المللی رها کرد. محل دستگیری این متجاوزان، آبهای سرزمینی حد فاصل مرز بین ایران و عربستان بوده و از نظر موقعیت ژئوپلتیک بسیار حائز اهمیت است.
اما اینکه این دو قایق نظامی آمریکایی و سرنشینان مسلح آن، متعلق به کدام یگان نیروی دریایی آمریکا بوده و به چه عملیات هایی می پردازند، موضوعی است که در این گزارش به آن خواهیم پرداخت.
آشنایی با یگان Riverine Squadron
تاریخچه اصلی این یگان که تفنگداران متجاوز دستگیر شده (بر اساس بررسی لباس ها و تجهیزات آنها)، جزئی از آنها بودند، به زمان جنگ ویتنام باز می گردد. در آن زمان نیروی دریایی آمریکا به منظور حضور در رودخانه های متعدد در ویتنام و کنترل این آبراه های باریک و طولانی، شناوری نداشت. نیروی دریایی آمریکا به همین منظور یگان هایی مجهز به قایق های تندرو و مسلح را آموزش داده، فعال کرد تا آنها وارد رودخانه های ویتنام شوند.
بعد از پایان اشغالگری نظامی آمریکا در ویتنام، اکثر شناورهای این یگان از بخش عملیاتی ارتش آمریکا خارج و این یگان رسما و عملا منحل شد.
در سالهای بعد از تهاجم نظامی آمریکا به افغانستان و خصوصا عراق، نیاز به یگان های مخصوص عملیات در مناطق رودخانه ای و آب های بسیار کم عمق، مجددا برای آمریکایی ها احساس شد و بر این اساس، Riverine Squadron یا "اسکادران رودخانه ای نیروی دریایی آمریکا" به این منظور تشکیل شده اند که امروزه در قالب سه گروه به انجام وظیفه می پردازند.
این یگان، بر اساس چارت نظامی ارتش آمریکا، از زیر مجموعه های Navy Expeditionary Combat Command یا همان "فرماندهی نیروی رزمی اعزامی نیروی دریایی آمریکا" به شمار می روند که تامین امنیت خطوط عبوری در آبهای ساحلی و کم عمق، حفاظت از تاسیسات ساحلی و مقابله با نیروهای آب های کم عمق دشمن، از جمله وظایف این یگان محسوب می شود. اجزاء، واحد مذکور به شرح زیر است:
RIVRON 1 اولین یگان در این واحد به شمار می آید که به همراه گروه های زیر مجموعه خود در ایالت ویرجینیای آمریکا مستقر است. این یگان در سال 2006 میلادی تشکیل شده و پس از آن در مناطق مختلف جهان از جمله عراق به انجام ماموریت پرداخته است.
این یگان در سال 2012 با واحدی از سپاه تفنگداران دریایی این کشور ترکیب شده و به اسم Coastal Riverine Squadron 4 به عملیات خود ادامه می دهد. این یگان مدتی تامین امنیت در سد حدیثه عراق در استان الانبار به سال 2007 میلادی را نیز به عهده داشته است.
نیروهای این یگان در سد حدیثه عراق
RIVRON 2 یگان دیگری از این مجموعه است که به سال 2007 میلادی در ایالت کارولینای شمالی تشکیل شده و به انجام ماموریت می پردازد. RIVRON 3 یگان دیگری از این گروه به شمار می آید که در سال 2007 میلادی در ایالت ویرجینای آمریکا تشکیل شده است.
این یگان ها معمولا از قایق های تندرو به مظنور انجام ماموریت های خود استفاده می کنند. پیشرفته ترین شناور این یگان ها، قایق های سری riverine command boat هستند که ساخت سوئد بوده و در دنیا به عنوان CB-90 شناخته می شود. نیروی دریایی سپاه این نیروی های آمریکایی را در دو قایق از همین مدل بازداشت کرد.
نیروهای این یگان در رود فرات عراق
این شناور ساخت شرکت سوئدی Dockstavarvet بوده و یکی از موفق ترین شناورهای رزمی در بازار صادرات به حساب می آید. CB90 به غیر از نیروی دریایی سوئد به یونان، مالزی، نروژ، برزیل، مکزیک و آمریکا نیز صادر شده است. این شناور 20 تنی در حدود 16 متر طول و 4 متر عرض داشته و قابلیت حمل 18 نیروی مسلح را دارد. این شناور، همچنین امکان حمل 3 مسلسل سنگین، یک نارنجکانداز و مینهای دریایی را دارد.
CB 90 از دو موتور دیزل ساخت شرکت اسکانیا بهره می برد که سرعتی در حدود 40 نات یعنی حدود 74 کیلومتر بر ساعت را برای این شناور فراهم می کند. قدرت مانور بالا در سرعت های زیاد و در فضاهای تنگ از جمله نکات برجسته این شناور سوئدی محسوب می شود. نیروی دریایی آمریکا معمولا این شناورها را به مسلسل های کالیبر 12.7 میلی متری تک لول و مسلسل های گاتلینگ با کالیبر 7.62 یا 12.7 میلیمتر مسلح می کند.
متجاوزان آمریکایی کجا گرفتار و رها شدند؟
جزیره فارسی که محل دستگیری این تفنگداران آمریکایی به حساب می آید، برای مردم و رزمندگان ایرانی، یادآور خاطرات دلیرمردانی از جنس نیروی دریایی سپاه است. 16 مهرماه 1366 و طی درگیری بالگردهای آمریکایی با شناورهای تندرو سپاه پاسداران، یکی از بالگردهای امریکایی با موشک شلیک شده در آسمان منهدم شد.
متجاوزان آمریکایی نیز نادر مهدوی، بیژن گرد و چند تن دیگر از رزمندگان کشورمان، به علت شلیک های مداوم آمریکایی ها و شکنجه های پس از آن، در این عملیات مهم و غرور آفرین به شهادت رسیدند اما نگذاشتند نیروی دریایی امریکا، هیچگاه در این منطقه، احساس راحتی و جولان دادن کند.
حال، با گذشت بیش از 28 سال از این رویداد مهم و تاریخ ساز، جزیره فارسی مجددا منشا اتفاق بزرگی بود و 10 تفنگدار ارتش امریکا، علی رغم پشتیبانی نزدیک توسط ناو هواپیمابر «هری ترومن»، در فاصله 100 کیلومتری خاک ایران و درون آبهای سرزمینی کشورمان دستگیر و پس از بازجویی، عذرخواهی و تعهد، توسط ماموران حفاظت از آبهای ایران، "رها" شدند؛ اتفاقی که می تواند تا سالهای سال، "فارسی" بودن همه آبهای این سرزمین را به غریبه های فاقد تاریخ و جی پی اس، یادآوری کند.