در استانبول، مدعيان تكواندو قاره سبز در بخش مردان و زنان پاي روي شياپ چانگ 4 وزن المپيكي گذاشتند تا در نهايت فيناليستهاي اوزان مختلف به ليست مسافران المپيك ريو اضافه شوند.
در مبارزات تركيه اتفاق قابل تامل كسب دو سهميه «مدل» ايراني براي تكواندو آذربايجان و بلژيك بود. در استانبول ميلاد بيگي قهرمان تكواندوي ارتشهاي جهان در سال 2014 قهرمان وزن 80- کیلوگرم شد تا با پرچم جمهوري آذربايجان مسافر برزيل شود.
* بيگي به زمين سفت رسيد
اما تكواندو ايران در بخش مردان از مهاجرت ميلاد بيگي به آذربايجان ضرر نكرد. از نگاه آمار جواني كه با پرچم ايران قهرمان ارتشهاي جهان در سال 2014 شده بود، با توجه به رقبايي كه در اردوي ايران داشت، شانس حضور در المپيك را پيدا نمي كرد. بيگيِ خوش آتيه در وزن 80- كيلوگرم بين دو رقيب قدرتمند داخلي با رنكينگ بالاي جهاني گير كرده بود.
جدي ترين رقيب براي ميلاد، مهدي خدابخشي بود. مبارزي با انگيزه كه در مسابقات داخلي طعم شكست را به بيگي چشانده بود. مهدي كه به قول سايت فدراسيون جهاني تكواندو، يك مبارز «نابودگر» است، خيلي بي دردسر هم نفر اول رنكينگ فدراسيون جهاني شد و هم سهميه حضور در المپيك را گرفت.
واضح بود كه ميلاد جوان براي رسيدن به المپيك راهش را كج كند تا با ايرانيهاي قدرتمند در مبارزات داخلي رو برو نشود.
* كيميايي در آسمان تكواندوي ايران
در بخش زنان شرايط راحله آسماني متفاوت بود. آسماني نخستين بار در منچستر 2010 موفق به كسب مدال طلا شد. براي تكواندوي بانوان كسب مدال از يك تورنمنت موفقيت بدي نبود. هرچند تكواندو زنان ايران در آن سالها همچنان حسرت بدست آوردن مدال در مسابقات جهاني را ميكشيد.
اين تكواندوكار پس از آن روندي رو به نزول را در پيش گرفت. آسماني در رقابت هاي جهاني 2011 كره جنوبي فقط يك دور در جدول حضور پيدا كرد تا در بازي دوم به نماينده ميزبان ببازد و حذف شود. راحله در مسابقات انتخابي المپيك لندن هم علي رغم اميد زيادي كه به او ميرفت 8-4 مغلوب حريف سويسي شد تا سقف آرزوهايش از مرحله يك هشتم نهايي بالا نرود.
آسماني در نهايت شانس حضور در مسابقات سال 2012 قهرماني آسيا را هم پيدا كرد. با اين حال شكست 11-6 مقابل هامادا ژاپني پايان كارش در كنار همرزمان ايرانياش بود. بعد از آن ديگر خبري از آسماني نشد كه نشد.
در مقابل ظهور يك تكواندوكار در آسمان تكواندو بانوان ايران معادلات را برهم زد. تكواندو زنان ايران اگرچه كه موفق شده بود در رده سني نوجوانان برق مدالهاي جهاني را در ويترين افتخاراتش ببيند اما تا آن زمان همچنان با حسرت به مدالهاي جهاني رده سني بزرگسالان مينگريست.
كيميا عليزاده، مبارزه 16 ساله تكواندوي بانوان در سال 2014 با قهرماني در رده سني نوجوانان جهان پاي به جغرافياي اين رشته المپيكي گذاشت. دو سال قبل كسي تصورش را هم نميكرد كه جانشين مبارزي همچون راحله آسماني، طي يك سال نام خود را در تاريخ تكواندو ايران جاودانه كند.
كيمياي تكواندوي ايران علي رغم سن و سال اندك، طلاي جام فجر ايران و نقره تورنمنت آيندهوون هلند را بدست آورد تا زمينه ساز يك اتفاق تاريخي باشد.
عليزاده در مسابقات قهرماني جهان روسيه براي نخستين بار مدال برنز زنان جهان را به ويترين تكواندوي ايران اضافه كرد تا پاي به تاريخ اين رشته المپيكي در ورزش ايران بگذارد.
كيميا براي اينكه نشان دهد از چه توانايي فني قابل قبولي برخوردار است در گرندپري مسكو هم قهرمان شد و اين يعني دست پر كادرفني تكواندوي زنان ايران در وزن 57- كيلوگرم. عليزاده شانس مسلم كسب سهميه حضور در المپيك 2016 برزيل به شمار ميرود.
طبيعي است كه هيچ عقل سليمي كيميا عليزاده آينده دار و تاريخ ساز را كنار نميگذارد تا از مبارزي استفاده كند كه سه سال قبل به دلايل مشكلات عديده اردوهاي ملي را ترك كرده است.