به گزارش گروه بین الملل مشرق، مرکز تحقیقات امنیت قومی رژیم صهیونیستی در تازهترین گزارش منتشره خود اقدام به بررسی وضعیت جاری در خاورمیانه و روند تغییر و تحولات در آن نموده و تأکید کرده، هم اکنون مهمترین ویژگیهای حاکم بر عرصه خاورمیانه وجود شک و تردید نسبت به آینده و عمق تاثیر این حوادث و تغییر و تحولات است، از جمله این که چه رژیمی در منطقه باقی خواهد ماند و چه رژیمی سقوط خواهد کرد.
همچنین این گزارش میافزاید: بسیاری از کشورهایی که در جوار این تغییر و تحولات قرار دارند، از این نگران هستند که چه رژیمی در همسایگی آنها قرار خواهد گرفت و به تبع آن پر سش هايی از قبیل این که آیا باید به برقراری دموکراسی واقعی در این کشورها چشم داشت و سیاست خارجی و امنیتی آینده این دولتها از جمله رابطه با اسرائیل و آمریکا چه خواهد بود و آیا اتحادها و ائتلافهای جدیدی در منطقه شکل خواهد گرفت که بر امنیت و موجودیت اسرائیل و منافع آمریکا در منطقه تأثیر خواهد گذاشت یا نه و اینکه اسلام رادیکال آیا منطقه را در قبضه خواهد گرفت، برای دوایر تصمیمگیری آنها مطرح است که پاسخ قاطع به هریک از آنها غیر ممکن مینماید.
این گزارش در ادامه تأکید میکند: تا کنون تغییر و تحولات روی داده در خاورمیانه صوری و ظاهری بود؛ به این معنا که با وجودی که در مصر شاهد سرنگونی رژیم مبارک بودیم، اما ارتشی پس از آن قدرت را در دست گرفت که تفاوت چندانی با رژیم سابق ندارد و در واقع میتوان گفت، انقلاب مصر یک انقلاب واقعی نبود.
همچنین این گزارش از تونس نام برده و تأکید میکند: با وجودیکه در این کشور انقلاب روی داده، اما رژیمی که هم اکنون در این کشور برسر قدرت است نمیتواند، نوید بخش تغییرات و تحولات ریشهدار در این کشور باشد، افزون بر اینکه تونس بسان مصر از اهمیت راهبردی برخوردار نیست و در برخی کشورها نیز رژیمها از طریق اعمال زور و قدرت در برابر امواج تغییر و تحول و انقلاب ایستادگی میکنند.
با این حال، گزارش مرکز امنیت قومی رژیم صهیونیستی از اهمیت این انقلابها نکاسته و تأکید میکند: تغییر و تحولات جاری در منطقه نیازمند تأمل و برنامهریزی بسیار دقیق جهت مقابله با آنهاست، چراکه بررسی روند امور و حوادث جاری در منطقه ثابت میکند، این تغییر و تحولات حداقل تا چند ماه دیگر همچنان ادامه خواهد یافت و با شدتی بیشتر تداوم خواهند داشت.
در همین راستا مرکز تحقیقات امنیت قومی رژیم صهیونیستی چند سناریو برای تغییر و تحولات خاورمیانه ترسیم میکند:
1. تغییر و تحولات در همین حد و اندازه و یا به صورتی مشابه آن متوقف خواهد شد و رژیمها خواهند توانست در برابر امواج انقلابی خویش استقامت و ایستادگی کنند و با دادن امتیازهای سیاسی ولو اندک، معارضان خود را آرام نمایند؛ در این شرایط و با وجود سقوط رژیم مبارک در مصر نباید چشم انتظار تغییر و تحولات چندان در عرصه منطقهای بود و فرايند دموکراسی در منطقه همچنان محدود باقی خواهد ماند.
2. در برابر این سناریو، سناریویی قرار دارد که از سقوط بسیاری از رژیمها ر منطقه حتی در عربستان سخن میگوید، بویژه اینکه سقوط این رژیم موجب بروز تغییر و تحولات راهبردي عمیق و گسترده خواهد شد.
به گزارش مشرق، بر اساس این سناریو سرنگونی رژیم حاکم بر عربستان و روی کار آمدن طرفهای رادیکال در آن، بیشک ضربه مهلکی بر امریکا و نیروهای محافظهکار و میانهرو منطقه وارد و منافع آمریکا را تهدید خواهد کرد. در شرایط کنونی امکان وقوع چنین سناریوی چندان محتمل نیست.
3. سناریو سوم که سناریو میانه است، عنوان میکند که این انقلابها و اعتراضها ادامه خواهد دشت و به تبع آن تغییر برخی از رژیمها از جمله لیبی و یمن و کشورهای کوچک خلیج فارس را به دنبال دارد، اما تأثیر ان بر منطقه محدود است، با این حال کشورهایی همچون اردن و حتی بحرین هستند که تغییر رژیم در آنها بازتاب منفی بسیاری بر روابط مسالمت آمیز آنها بر اسرائیل میگذارد.
همچنین باید از سوریه و تحولات جاری در آن یاد کرد؛ اینکه اگرچه این احتمال وجود دارد، رژیمی در این کشور برسر کار بیاید که خواستار برقراری رابطه با آمریکا باشد، با این حال این احتمال را هم نباید نادیده گرفت که این رژیم به همان اندازه نیز ممکن است، صهیونیسم ستیز و حتی در خصومت افراطیتر از رژیم کنونی نیز باشد. هرچه هست اینكه تا وقتی اوضاع بر همین منوال در سوریه جریان داشته باشد، نمیتوان به گفت وگو و مذاکره با دمشق چشم امید داشت.
اما درباره عمق این تغییرات، گزارش مرکز تحقیقات امنیت قومی رژیم صهیونیستی تنها یک سناریو را مطرح میسازد و آن اینکه این امواج، سرانجام موجب رسوخ دموکراسی ولو به شکلی اندک و جزئی در منطقه خواهد شد، چون بسیاری از این رژیمها تمایل ندارند، آزادی چندانی به شهروندان خود بدهند؛ همچنین نبود ساختارهای مناسب جهت استقار دموکراسی از دیگر عواملی است که تعمیق دموکراسی در خاورمیانه را بیش از پیش با مشکل مواجه میکند درحالی که به اعتقاد مرکز تحقیقات امنیت قومی رژیم صهیونیستی، نظام دموکراتیک برای کشورهای عربی بسیار بهتر از انواع دیگر رژیمهاست چون بواسطه آن، ارزش و اهمیت جنبشهای رادیکال کاهش یافته و زمینه برای گسترش همکاری با آمریکا و به تبع آن اسرائیل هموارتر میگردد.
بر اساس گزارش مرکز تحقیقات امنیت قومی رژیم صهیونیستی، ترس و هراس غرب، از دموکراتیک شدن رژیمهای عربی نیست بلکه از سناریوی معکوس آن یعنی روی کارآمدن رژیمهای اسلامگرا در منطقه به رهبری ایران است.
به اعتقاد مرکز تحقیقات امنیت قومی رژیم صهیونیستی اگر این سناریو در منطقه تحقق یابد باید در انتظار تغییر و تحولات بسیار عمیق در منطقه بود که مهمترین بازتاب آن، اقتدار منطقهای بیش از پیش ایران خواهد بود که تضعیف رژیمهای عربی و ترکیه و به خطر افتادن منافع آمریکا و اسرائیل در منطقه را به دنبال دارد.
اینجاست که این مرکز تحقیقاتی صهیونیستی این سؤال را مطرح میسازد در چنین شرایطی نباید در انتظار نزدیکی بیش از پیش ایران به مصري باشیم که احتمال به قدرت رسیدن اخوان المسلمون در آن بسیار زیاد است.
مرکز تحقیقات امنیت قومی رژیم صهیونیستی نتیجه میگیرد كه در این شرایط اسرائیل، هیچ توانی براي تأثیرگذاری بر تغییر و تحولات منطقهای را نخواهد داشت و علاوه براینکه موجب آسیب دیدن روند سازش با فلسطینیان خواهد شد، فلسطینیان را در بیان خواستههایشان جریتر خواهد کرد که نمونه بارز آن اقدام فلسطینیان برای درخواست تصویب کشور و دولت مستقل فلسطینی در سپتامبر آینده است.
کد خبر 52762
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۰ - ۱۲:۲۸
- ۱ نظر
- چاپ
آن گونه که برآوردها و پیشبینیهای مراکز تحقیقاتی و پژوهشی رژیم صهیونیستی تأکید میکنند، باد خزان در منطقه برای رژیم صهیونیستی و آمریکا وزیدن گرفته و آنها باید در اندیشه رویارویی با واقعیتهای جدید باشند.