وزیراقتصاد رژیم پهلوی در گفتگو با بی‌بی‌سی ضمن اعتراف به دیکتاتوری شاه در تصمیم‌گیری‌های خود و تشریح دلائل سقوط رژیم پهلوی به تمجید از برنامه های اقتصادی فعلی دولت ایران پرداخت.

 به گزارش مشرق، برنامه "به عبارت دیگر" که از بخش فارسی شبکه بی بی سی پخش می گردد، این هفته در گفتگو با یکی از وزرای رژیم پهلوی، درباره شیوه حکومت داری "محمدرضا پهلوی" و دلایل وقوع انقلاب اسلامی پرسش هایی را مطرح کرد و "علی نقی عالی خانی" به آنها پاسخ داد.

مهمان برنامه به عبارت دیگر، "علی‌نقی عالی‌خانی" در رژیم پهلوی به مدت دو سال ریاست دانشگاه تهران را برعهده داشت. وی همچنین وزیر اقتصاد رژیم پهلوی در سالهای 41 تا 48 شمسی بوده است.

مجری برنامه در ابتدا با این پرسش برنامه را آغاز کرد که «چرا شما در مقدمه کتاب یادداشت های اسدالله علم که را جمع آوری و ویراستاری کرده اید. در مورد توطئه خارجی خواندن انقلاب توسط سلطنت طلبان گفته اید: "این نظریه بی ارزش و توهین به شعور مردمی است که در مهم ترین تند باد های تاریخ هویت ملی، خود را حفظ کرده اند؟"»

وزیر اقتصاد رژیم پهلوی در پاسخ به این سوال با اشاره به اینکه فرافکنی ساده ترین راه برای فرار از واقعیات  و قبول اشتباهاتمان است، گفت: «علت انقلاب این بود که یک جامعه پیشرفته اجتماعی داشتیم با یک سیستم سیاسی سیاه که روز به روز عقب افتاده تر می شد. شاه به تدریج مداخلات خود را در برنامه ها افزایش داد. لایحه انقلاب شاه وملت چند نکته مثبت داشت اما چیزی نبود که به عنوان دکترین سیاسی اجتماعی یک ملت در نظر گرفته شود و به تدریج موارد دیگری اضافه کردند که جنبه شوخی پیدا می کرد مانند وعده غذایی در مدارس که اصلا در آن موقع مصرفی نداشت. کسانی که می گویند غربی ها تحمل دیدن پیشرفت ما را نداشتند  باید بگویند که چگونه آنها تحمل دیدن پیشرفت کشورهای عربی مثل کویت و امارات را داشتند اما تحمل دیدن پیشرفت ما را نداشتند.»

وی سپس به شمردن دلایل سیاسی سقوط محمدرضا پهلوی پرداخته و افزود: «شاه به تدریج به سمت دیکتاتوری فردی رفت، در اوایل سالهای پس از اصلاحات ارزی وقتی با موضوعی مخالف بودیم و به صورت محترمانه برایش توضیح میدادیم گاهی اوقات قبول می کرد اما پس از سال های 46 و47 اوضاع فرق کرد و شاه تحمل شنیدن نظری مخالف نظر خودش را نداشت.»

عنایت فانی مجری برنامه که پیش از این اخبار متعددی از از عضویت وی در گروه‌های سلطنت طلب منتشر شده است تلاش کرد تا با تبرئه دیکتاتور پهلوی، مشکل اصلی کشور را مربوط به برنامه ریزی اشتباه عنوان کند. وی در واکنش به سخنان عالی خانی گفت: «به نظر می رسد که مشکل اصلی کشور برنامه ریزی ناکارآمد بود. به طور مثال خرید گسترده کالا برای توسعه کشور که توسط کشتی ها به بندرگاه ها می رسید اما اسکله و کامیون کافی برای تخلیه نبود به طوری که کشتی ها ماهها در بندر برای تخلیه در نوبت بودند.»

رئیس دانشگاه تهران در رژیم طاغوت، در پاسخ به این ادعای مجری بی بی سی، گفت: «تا وقتی که درآمد ارزی کشور پایین بود برنامه ها خوب پیش می رفت تا این که قیمت نفت به صورت سرسام آوری بالا رفت یعنی از نفت زیر دو دلار به بالای بیست دلار رسید. برنامه های اقتصاد دانان ما این بود که این سرمایه صرف ساختن زیر ساخت های کشور مانند راه آهن و ..شود یا برای تربیت نیروی متخصص هزینه گردد وسپس وارد اقتصاد شود وقتی موضوع را از طریق اسدالله علم به گوش شاه رساندیم کاملا مخالفت کرده بود وبا این عبارت که شما نمی فهمید نظرات ما را رد کرد و اولویت را هم به ارتش دادند و ورود تجهیزات مورد نیاز ارتش اولویت نخستین بود که باعث شد ظرفیت اسکله های ما پر شود و کالاهای دیگر تخلیه نگردد. بعد از سالهای 47 و48 شاه اعتنای چندانی به حرف اقتصاددانان نداشت مگر در پروژه های بزرگ.در آن موقع مدیران پروژه های بزرگ را اولویت اول قرار دادند درست کاری که نباید می کردند.»

عالی خانی در ادامه سخنانش به خطاهای سیاسی واقتصادی که در صورت جبران می توانست به جلوگیری از انقلاب منجر شود اشاره کرده و افزود: «باید از فشار به بخش خصوصی و کنترل شدید قیمت ها پرهیز می شد که با توجه به وجود تورم کاری بی حاصل بود. شاه باید از دخالت در کار شهر داران و وزرا اجتناب می کرد و استقلال عمل به انها می داد واز آنها پاسخ گویی می خواست.»

مجری بی بی سی فارسی در پایان گفتگوی خود به وضعیت کنونی کشور و تلاش های سیاسی واقتصادی دولت پرداخته و از مهمان برنامه سوال پرسید: «اکنون بعد از انقلاب و در حال حاضر با توجه دولت آقای روحانی که تلاش دارد مراودات اقتصادی با جهان را گسترش دهد شما به عنوان یک اقتصاد دان و سیاستمدار سابق آینده ایران را چگونه می بینید؟»

وزیر اقتصاد دوران پهلوی در پاسخ به این سوال با تمجید از مسئولان اقتصادی کشور خاطرنشان کرد: «افرادی که اکنون مسئولند وهمچنین تیم اقتصادی مشاورشان حرف های بسیار خوبی می زنند و انسان های فهمیده ای هستند و کادر فعلی اقتصادی می توانند اساس کارهای خوبی را بنیان گذاری کنند. ولی این افراد باید از تکرار اشتباه ما بپرهیزند اولویت دادن به تهران و شهرهای بزرگ را کنار بگذارند وشهرهای کوچک و روستاها را در اولویت قرار دهند و پروژه های اقتصادی کوچک را بر طرح های اقتصادی بزرگ مقدم بدارند و همچنین کمبود آب در کشور را جدی بگیرند.»
منبع: جام نیوز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس