اما با توجه به قدرتگیری ساواک در این دوره و نظم پلیسی و اختناقی که در ایران حاکم بود، جریان های مبارزه به سختی می توانستند به اقدام علیه رژیم بپردازند. از این رو در همان ابتدای کار حزب ملل اسلامی، اعضای آن شناسایی و همگی به اتفاق رهبری آن را طی یک سال دستگیر شدند.
«پرونده متهمین پس از انجام تحقیقات در مراحل بازرسی دادستان ارتش به دادگاه عادی فرستاده شد. دادگاه عادی محمدکاظم موسوی بجنوردی متهم ردیف یکم (رهبر گروه) را محکوم به اعدام و حسن حامد عزیزی و محمد سید محمودی قمی (متهمین ردیف های دوم و سوم) را به حبس ابد و 52 نفر بقیه متهمین را به 3 تا 15 سال بس محکوم کرد. به اثر تقاضای تجدیدنظر دادستان دادگاه به علت قلت مجازات و همچنین تقاضای متهمین، پرونده به دادگاه شماره دوی تجدیدنظر اداره دادرسی ارتش ارسال گردید. دادگاه مزبور رای صادره دادگاه بدوی را در مورد محمد کاظم موسوی بجنوردی اعدام و 7 نفر دیگر از متهمین را به حبس ابد محکوم نمود.»
نکته ای که در این میان مورد توجه روزنامه اطلاعات (آنچه در بالا به آن اشاره شد) قرار نگرفته است آن است که همزمان باصدور رای اعدام موسوی بجنوردی فشار زیادی به حکومت پهلوی برای آزادی وی انجام شد. به صورتی که دانشجویان ایران خارج از کشور و حتی روشنفکران اروپایی همچون ژان پل سارتر نیز به این حکم اعتراض کردند. بنابراین علت اصلی تخفیف حکم بجنوردی فضای سیاسی ایجاد شده علیه حکومت پهلوی بود نه تولد نوزاد جدید خاندان سلطنت.
1-روزنامه اطلاعات، شماره 11967، 14 اردیبهشت 1345، ص 15.
جوان و تاریخ