کد خبر 586347
تاریخ انتشار: ۱۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۲۹

از چند سال پیش برخی تحت تأثیر نگرش‌های غرب درباره انسان و ادیان درصدد برآمدند ایده‌های غربی را بر وحی الهی (اسلام) بار کنند. محصول یکی از این‌ تلاش‌ها، پدید آمدن «اسلام رحمانی» بود که محسن کدیور آن را به کار گرفت.

تأملی در باب اسلام انقلابی و «اسلام رحمانی»گروه سیاست مشرق - 1- واژگان و عبارات تا زمانی‌ که در نوشته‌ها و گفت‌وگوهای عادی و روزمره ابزار مفاهمه معمولی هستند، کمتر پیامد دارند؛ تا آنجا که اگر سهوا یا مسامحتا در جایی که نباید، به کار گرفته شوند، مخاطب نیز غالبا با تسامح با آن برخورد می‌کند و از آن می‌گذرد؛ حال چنانچه همین واژگان و یا عبارات با دریافت مفاهیم اضافی، گستره معنایی یابد و به «اصطلاح» تبدیل شود، هنگام به کار رفتن در معرض دقت و تأمل جدی قرار می‌گیرد، آنچنان که در صورت هر نوع اشتباه در به کارگیری با آن تسامح برخورد نمی‌شود.

2- تک واژه‌هایی وجود دارند که ظرفیت مفهومی و شمولیتشان بسیار فراگیر است؛ مانند: فرهنگ، سیاست، جامعه، طبیعت و ... که برای محدود و مشخص‌تر کردن بخش‌هایی از آن مفهوم که مراد گوینده یا نویسنده است، آن را قید یا صفتی به کار می‌برند؛ مانند: فرهنگ کتابخوانی، فرهنگ بومی و ... برخی از قیدها و صفتها تک‌واژه‌ها را به «اصطلاح» تبدیل می‌کند که در این حالت نیز محدودیت پیش‌گفته ایجاد می‌شود. یکی از تک‌واژه‌های پرظرفیت، واژه «اسلام» به معنای یک دین آسمانی است.

3- از چند سال پیش برخی از کسانی که تحت تأثیر نگرش‌های غرب درباره انسان و ادیان قرار گرفتند درصدد برآمدند با شرح و تفصیل‌های گوناگون، ایده‌های غربی را بر وحی الهی (اسلام) بار کنند. محصول یکی از این‌ تلاش‌ها، پدید آمدن بحثی به نام «اسلام رحمانی» بود که محسن کدیور آن را به کار گرفت. «اسلام رحمانی» که کدیور مطرح ساخت، قرابت زیادی با ارزش‌های لیبرالیسم درباره انسان و مسائل انسانی دارد. گویا کدیور برای ایجاد قرابت هرچه بیشتر، با اضافه کردن صفت «رحمانی» به «اسلام»، به مفهوم خاص «اسلام» برشی زده که بخش‌های بسیار مهم آن که به علل و دلایل خاص در دایره مفهوم ظاهری صفت «رحمانی» نمی‌گنجد، حذف شود. زمانی که کدیور موضوع «اسلام رحمانی» را مطرح کرد، اهل فن پاسخ‌های در خوری به آن دادند و اثبات کردند که چنین برداشت و مواجهه‌ای با اسلام کاملا خطاست و به نحوی تحریف حذفی «اسلام» عزیز است.

4- دکتر روحانی، رئیس جمهور، به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان، پیام‌های جداگانه‌ای به سران کشورهای اسلامی ارسال کردند؛ در بخشی از این پیام آمده است: «در این برهه حساس از تاریخ مسلمانان که ارائه چهره‌ای خشن و نادرست از اسلام واقعی، میراث تاریخی تمدن و حکمت اسلامی و همزیستی ما با پیروان سایر ادیان را تهدید می‌کند، ضرورت دارد با مشارکت جمعی و همدلی و همبستگی، تصویری واقعی از اسلام رحمانی، اسلام صلح و دوستی و برادری، به تمامی جهانیان ارائه کنیم و در ساختن جهانی عاری از خشونت و افراطی‌گری پیشگام شویم».

تأملی در باب اسلام انقلابی و «اسلام رحمانی»

اگر سخن و تبلیغ از اسلام در زمان حاضر که تفاوت‌های زیادی با زمان بعثت دارد، بر مبنای همان اصولی که پیامبر (ص) در ابلاغ رسالت و ترویج اسلام داشتند، انجام پذیرد و همان اسلام و به همان شکلی که پیامبر اعظم (ص) آن را بسط دادند به دیگران معرفی شود، قطعا اثر بیشتری دارد و استفاده از عبارات «اصطلاح» شده بحث‌برانگیز باعث آسیب به اصل پیام می‌شود و وجود اصطلاح «اسلام رحمانی» در متن پیام دکتر روحانی چنین آسیبی را به این پیام وارد کرده است و در عصر حضور لحظه‌ای رسانه‌ در هر زمان و مکان، خارجی بودن مخاطبان نمی‌تواند توجیهی برای این «لغزش قلم» باشد. شاید کوتاهی از آن کسانی باشد که وظیفه دارند بر انشاء و ارسال پیام‌های رئیس‌جمهور محترم نظارت دقیق و کارشناسی داشته باشند./

* رضا گرمابدری





نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۹
    0 0
    با جیب خودتان بروید و اسلام انقلابی را انجام دهید
  • ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۹
    0 0
    این گونه اصطلاحات در تعارض و تقابل آشکار با اندیشه های امام(ره) و امام خامنه ای ایست و به تعریف دیگر در تعارض با اسلام ناب محمدی(ص) بیان می شود و استفاده از آن برای رجل سیاسی جمهوری اسلامی ایران با ادعاهای کذا و کذا جای بسی تاسف دارد
  • دکتر گاوچرون از کومور ۱۸:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۹
    0 0
    قید آیت الله دکتر روحانی (کثر الله امثاله) کاملا درست است و این قید یک قید احترازی نیست که چیزی را تخصیص زده باشد بلکه یک قید توضیحی و تاکیدیست چرا که فی الواقع اسلام بتمامه رحمانیت است و ما در اسلام چیزی جز رحمانیت نداریم و سبعیت و درنده خویی های عده ای تحت لوای جهاد برچسبی بس نابخردانه و خوارج صفتانه به این فریضه ی دفاعی الهیست چرا که جهاد دفاعی نیز ذیل رحمانیت تحلیل میشود بدان معنا که کمک به مظلوم و خشم بر ظالم نیز عین رحمانیت است. در واقع قید دفاعی نیز برای جهاد یک قید کاملا توضیحی و تاکیدیست چرا که به اعتقاد برخی از اسلام پژوهان و اندیشمندان حوزه و دانشگاه ما در اسلام جهاد ابتدایی نداریم و هیچیک از مجاهدت های نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) جهاد ابتدایی نبوده اند. و تو ای مشرق کینه توز، این را نیک بدان که من در عمر جهادی ام کینه توز تر از تو نیز دیده ام هر چند نی به وفور و زین حیث به فرموده بیان گهربار باقر العلوم (علیه آلاف التحیه و السلام) چون آهن گداخته خالص و آبدیده گشته ام و اگر چه یقین دارم که اگر با اسمی غیر از این نام نیکو و آی پی غیر از این آی پیِ پرهیاهو نظر گذارم، تایید دیدگاه هایم 50 درصد افزایش می یابد ولی در راستای آموزش به تو با همین اسم کامنت میگذارم تا یاد بگیری هضم و برتابیدن اندیشه مخالف را. گوساله سامری بودن و یکسویه سخن راندن، هنر نمی باشد و راه به منزل ولو منزل باطل نمی برد. و السلام علینا و علی عباد الله الصالحین. والعاقبه للمتقین.
  • مریم ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۹
    0 0
    اسلام رحمانی نسخه دیگر اباحه گری و زیر بار ظلم و ستم رفتن است.
  • ۲۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۹
    0 0
    دو نکته راجع به گاو چرون از کومور. اولا اگر برای خودت احترام قائل نباشی برای دیگران هم نمی توانی احترام قائل بشوی دوم تو به یک محلی یا کشوری وابسته ای خوب است هویت ونماد خود را حفظ کنی!نکته دیگر اینکه از تو به قول خودت به اسلام رحمانی معتقد هستی باید ظرفیت انتقاد را داشته باشی،
  • دکتر گاوچرون از کومور ۰۰:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۰
    0 0
    نقدپذیر تر از من تو کل مشرق پیدا نکن. هر کس جز من بود با این همه توهین و تهمت و افترا پاپس کشیده بود اما من دعاشون میکنم که به راه راست هدایت بشن.
  • امین ۱۶:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۱
    0 0
    درود بر مشرق، رسانه انقلابی.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس